Selasa, 29 Mei 2012

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


PRU 13 : ADAKAH PKR TERSALAH PILIH CALON LAGI?

Posted: 29 May 2012 01:42 AM PDTBERAPA ramaikah wakil rakyat yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR) sekarang merupakan golongan yang termasuk dalam kumpulan tersilap pilih? Persoalan ini dilontarkan apabila kepimpinan parti itu secara terbuka menyatakan mereka sama ada secara langsung atau tidak langsung tersilap memilih calon.

Kini PRU 13 yang masih menjadi tanda tanya bilakah berlangsungnya, apakah sekali lagi PKR akan tersilap pilih calon lagi? Seperti kata pepatah "pisang berbuah dua kali". Sebagai sebuah parti yang baru, tentunya calon-calon yang bertanding atas tiket PKR sama ada calon lama atau calon baru.

Akibatnya wakil rakyat ini 'tidak kuat' dan 'mudah goyang' sehingga akhirnya membawa peletakan jawatan atau meninggalkan parti itu. Ada juga wakil rakyat yang dikatakan tidak mampu menjalankan tugas yang diamanahkan setelah mereka dipilih oleh rakyat.

Dalam erti kata lain, adakah kebanyakan wakil rakyat PKR merupakan calon 'tangkap muat' (mengambil mana yang sempat sahaja) yang tidak mampu memberi perkhidmatan terbaik sebagai wakil rakyat? Malang sungguh rakyat jika ini benar-benar berlaku. Mungkin bagi bagi wakil rakyat yang dikenal pasti berada dalam kumpulan 'tersalah pilih', tiba masanya parti menasihatkan mereka meletak jawatan.

Jika tidak silap, pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 lalu, PKR bertanding di 96 kerusi Parlimen dan menang di 31 kawasan manakala bagi Dewan Undangan Negeri (DUN), parti itu meletakkan calon di 176 kawasan dan memenangi 40 kerusi.

Mungkin kenyataan 'tersalah pilih' hanya terpakai kepada mereka yang mengambil keputusan meninggalkan PKR. Sekadar meletak jawatan untuk memberi laluan kepada orang lain tidak apa. Meletak jawatan dalam parti tetapi kekal sebagai wakil rakyat juga boleh dimaafkan. 

Tidak mampu bekerja tetapi kekalkan jawatan juga tidak apa. Jangan sekali-kali marahkan parti kemudian tinggalkan parti. Ini tentunya tidak boleh dimaafkan dan akan tergolonglah dalam senarai 'tersalah pilih'. Justeru, kalau tidak mahu dilabelkan sebagai 'tersalah pilih' eloklah duduk 'diam-diam' dalam parti.

Biarlah sampai parti singkirkan mereka. Kalau nak keluar juga sebelum disingkirkan bersedialah dilabel sebagai calon tersilap pilih dan sebagainya. Lainlah jika wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang menyertai mereka (PKR) tentulah disambut dengan kata-kata yang enak didengar.

Samalah seperti apabila wakil rakyat pembangkang keluar parti, mereka disuruh letak jawatan tetapi apabila wakil BN sertai mereka, tidak pula kedengaran disuruh letak jawatan untuk pilihan raya kecil. Bak kata orang, 'halal haram' dan 'adil atau berat sebelah' ditentukan oleh mereka. Kalau sesuatu keputusan itu memihak kepada mereka, itu 'adil dan halal' tetapi kalau memihak kepada orang lain, hukumnya 'haram dan berat sebelah'.

Cuma yang peliknya ketika ada wakil rakyat yang dikatakan 'tersalah pilih atau tidak kuat' itu, kebanyakan yang meninggalkan PKR juga bukanlah calang-calang orang. Mereka pernah diberi tanggungjawab sebagai Exco kerajaan negeri dan ada yang pernah memimpin parti di negeri.

Menyelak kembali ketika Badrul Hisham Abdullah (DUN Pelabuhan Klang) meninggalkan PKR, pemimpin parti itu mengakui tersilap memilih calon untuk bertanding pada PRU pada Mac 2008.

Menurut Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali, disebabkan kesilapan itu, calon yang menang gagal memberikan perkhidmatan berkesan kepada pengundi.

''PKR terlalu ghairah menidakkan kemenangan Barisan Nasional, tersilap memilih calon tidak berwibawa dan tidak layak menjadi wakil rakyat,'' katanya seperti dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan.

"PKR berdepan masalah meletakkan calon yang benar-benar berwibawa di kerusi yang diperuntukkan untuk PKR.
"Kita hadapi masalah mencari calon kerana ramai tidak menyangka parti menang besar sehingga orang 'baik-baik' takut bertanding. Sesiapa saja yang sanggup bertanding ketika itu kita ambil tanpa memeriksa latar belakang mereka," katanya.

Bagaimanapun Syed Husin berkata, PKR banyak belajar daripada kesilapan dan mendakwa mempunyai ramai pemimpin berwibawa untuk diketengahkan pada PRU akan datang.

Nada yang sama juga diucapkan oleh Penasihat PKR apabila Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohamed Hashim mengisytiharkan keluar dari PKR dan menjadi anggota Bebas.

Menurut laporan Bernama, Anwar mengakui salah memilih beberapa calon bagi mewakili parti itu untuk bertanding pada PRU lepas.

''Calon bagi kerusi Parlimen, saya yang pilih. Ketika itu PKR masih baru. Jadi kita terpaksa angkat (mereka),'' katanya pada majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran PKR di Pulau Pinang baru-baru ini.

Beliau yang juga Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat berkata, PKR akan lebih berhati-hati bagi memastikan calon yang dipilih untuk bertanding pada PRU akan datang tidak goyang, tetapi kuat dan bersih.

Begitulah pandangan yang dilontarkan oleh pemimpin PKR apabila Badrul Hisham dan Zahrain meninggalkan parti itu. Tidak pasti sama ada kenyataan yang sama boleh terpakai kepada wakil rakyat yang sama ada meletak jawatan di peringkat DUN atau Parlimen, meletak jawatan dalam parti atau meninggalkan parti.

Bagi yang sudah lupa mengenai senarai nama mereka yang sama ada meletak jawatan sebagai wakil rakyat, meletak jawatan dalam parti atau keluar parti, lihatlah senarai yang disediakan. Rasanya itulah jumlahnya yang penulis masih ingat. Bagaimanapun ia tidak termasuk senarai yang meletak jawatan dalam parti tetapi kekal sebagai ahli atau wakil rakyat.

Mendahului senarai tentulah Presiden PKR, Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh. Bagaimanapun tujuan jelas beliau berbuat demikian adalah untuk memberi laluan kepada suaminya, Anwar. Ini diikuti V. Arumugam (DUN Bukit Selambau) yang ketika itu sebagai Exco Kerajaan negeri Kedah. 

Arumugam mulanya bertanding atas tiket Bebas tetapi kemudiannya menyertai PKR. Adakah PKR tersilap menerima wakil rakyat? Manakala Mohammad Fairus Khairuddin (DUN Penanti) pula ketika itu sebagai Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang. Alasan yang diberi oleh wakil rakyat ini untuk sambung belajar. 

Tidak pasti sama ada peletakan jawatan itu juga boleh dikategorikan sebagai tersalah pilih calon kerana peletakan jawatan berlaku dalam tempoh yang singkat selepas PRU. Sama ada tersilap pilih calon atau tersalah pilih parti, rakyat jangan diabaikan. Mereka sebagai wakil rakyat yang sudah diberi mandat perlu memikul amanah ini dalam apa keadaan sekalipun.

MARI BACA SAMA-SAMA.

Posted: 29 May 2012 12:28 AM PDT


From Blog Malaysian Today.

THE ORIGINAL STATEMENT BY THE MACC OFFICER (IN BAHASA MALAYSIA)
Saya adalah seorang bekas pegawai kanan BPR yang terlibat di dalam penyiasatan kes terhadap Azmin Ali dan isterinya Shamsidar pada tahun 1995. Saya rasa terpanggil untuk mendedahkan bagaimana 'corrupt' seorang bernama Anwar Ibrahim dan Azmin Ali di mana kedua-duanya kaya raya dan malah cerita Shamsidar merupakan gundik Anwar pada saya bukanlah suatu yang mengejutkan kerana telah lama perkara ini berlaku. Hanya orang yang pekak, buta dan tuli sahaja yang sengaja mengatakan segala cerita 'corrupt' dan juga skandal sex mereka sebagai suatu cerita rekaan atau konspirasi.
Disini saya hendak menunjukkan contoh bagaimana seorang Ketua Pengarah BPR ketika itu, iaitu Datuk Shafee Yahaya kononnya seorang yang baik, berintegriti, pernah mendedahkan kononnya Dr Mahatir menengkingnya dalam kes Hassan Abul (Pesgawai BNM) dan kemudian buat buku pula yan menunjukkan bagaimana baiknya dia. Tapi dalam diam dan ramai orang BPR tahu dia telah menghentikan siasatan kes Azmin Ali setelah mendapat arahan Anwar. Kalau Datuk Shafee betul-betul bersih saya tabiklah. Tapi nak saya bongkarkan ke kisah Datuk sebelum Datuk jadi KP BPR? Maka Datuk Shafee tolonglah jangan nak komen apa-apa selepas pendedahan ini.
Kronologi Kes
Siasatan kes ini bermula daripada satu maklumat (yang di tandakan sebagai Lampiran A). Pemberi maklumat menyatakan dengan jelas pemilikan harta Azmin Ali yang ketika itu 1995 hanyalah Setiausaha Sulit (SUS) Anwar yang bergaji lebih kurang RM2400/=. Kalau sekarang beliau hanyalah gred 41 sahaja di dalam Perkhidmatan Awam. Ekoran daripada itu, satu repot polis telah dibuat bagi membolehkan BPR menjalankan siasatan (lihat Salinan Repot yang ditandakan sebagai Lampiran B). Repot yang dibuat adalah bertarikh 24.5.1995.
Ekoran itu, satu minit ringkas dikemukakan oleh Allahyarham Basri bin Idris sepertimana Lapiran C berkembar. Ia menunjukkan pemilikan harta Azmin sejak 1991 – 1995, antara lain memiliki sebuah BMW 325i, Proton Wira 1.6 Xli, Proton Satria 1.6 Xli. Proton Perdana 2.0 SE, 1000 saha,m Hicom, sebuah rumah No. 23, Jalan 1/4D Bukit Mas, Taman Melawati seluas 8500 sqft. Hebatkan? BPR siasat ke?
Atas arahan Datuk Shafee (lihat minit no. 2), pegawai penyiasat diarahkan supaya tidak memohon Notis Pengisytiharan Harta yang sepatutnya di keluarkan di bawah seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah 1961 kepada Azmin Ali. Tuan-tuan semua tahu, kalau dalam keadaan biasa, bukan setakat Notis, tetapi Azmin sudah tentu akan ditahan untuk siasatan BPR. Knowing how BPR's style of work. Besar atau tidak pangkatnya Azmin yang hanya gred biasa dalam perkhidmatan awam ketika itu, Pengarah Siasatan diarah oleh Datuk Shafee supaya berjumpa sendiri Azmin di pejabat TPM (siapa lagi kalu bukan Anwar Ibrahim) dan meminta Azmin mengemukakan pengisytiharan secara sukarela.
Now, what is the legal implication when Azmin voluntarily declare his asset? Meaning to say he is not bound for any criminal prosecution under Prevention Corruption Act and Penal Code if the Public Prosecutor satisfy as to how Azmin having an unexplain excessive property.
Diketika itu, kami yang terlibat di dalam penyiasatan merasakan amat pelik dan juga frustrated dengan arahan yang dikeluarkan oleh Datuk Shafee.
Namun saya amat merasakan bagaimana Arwah Basri Idris meneruskan usahanya bagi memperoleh Notis Pengisytiharan Harta itu (limat minit No. 2 bertarikh 20/6/1995) bagi membolehkan siasatan diteruskan untuk memeriksa pengaliran wang dalam akaun-akaun Azmin Ali (quoted as YDS at para 6 of the minutes).
Usaha mendapatkan Notis Berjaya dan lihat Minit-Minit bil 4 – 9 dan Kertas Siasatan dirujuk kepada Datuk Shafee pada 8 Mei 1996.
Rujuk m init 10, lihat bagaimana Datuk Shafee mahu kes ini dirujuk kepada TPM dengan minitnya bertarikh 9/5/1995. Apakah integrity BPR ketika itu di bawah pimpinan beliau yang mana Datuk Shafee sering menekankan integrity di kalangan kami. Akhirnya lihatlah minit bil 15, Kertas Siasatan dikemukakan kepada Datuk Shafee bertarikh 12/9/1996 oleh Dato' Mohd Zawawi Nordin, Timbalan Ketua Pengarah BPR ketika itu. Beliau secara jelas memberitahu harta Azmin adalah diluar kemampuannya.
Dramatiknya selepas itu, Kertas Siasatan ini terpendam atau dipendam macam jeruk oleh Datuk Shafee atas arahan Anwar Ibrahim. Sehinggalah pada 23/9/1997 (setahun lebih), tiba-tiba Datuk Shafee has violated a law when personally instructed this investigation to be closed. Minit beliau berbunyi (rujuk minit 16) "Telah maklumkan kepada YAB TP" dan beliau menulis "KUS". Perkataan KUS bermakna Kemas Untuk Simpan. Ia adalah  terminology yang digunakan oleh BPR dan Polis apabila suatu siasatan itu telah siap dan tiada tindakan lanjut.
Perbuatan Datuk Shafee ini melanggar undang-undang jenayah di bawah Kanun Tatacara Jenayah dan juga Perlembagaan Persekutuan kerana beliau tiada hak untuk mengarah suatu siasatan dihentikan melainkan arahan Pendakwaraya. Namun oleh kerana terlalu taksub kepada Anwar Ibrahin he has betray his own agency dan terutamanya Rakyat Malaysia.
Di bawah ini tuan-tuan bolehlah tatapiu pengisytihatan harta secara sukarela Azmin Ali dan di dalam fail siasatan BPR bernombor 15/5/1995 Datuk Shafee telah hilangkan Notis Pengisytiharan Harta dan juga pengisytiharan harta Azmin Ali.
Pengisytiharan harta secara secara sukarela Azmin Ali dapat tuan-tuan baca daripada Fakta kes pegawai Penyiasat yang saya tandakan Lampiran D. Jangan tuan-tuan buta, cek-cek yang masuk dalam akaun Shamsidar sahaja ketika itu sudah melampaui RM7 juta lebih. Seorang sururumah tangga amat kaya dan dikayakan oleh Anwar.
Sebab itu apabila Anuar Shaari memberi dokumen-dokumen pemilikan saham Shamsidar dan Azmin untuk siasatan lanjut, apakah ,masyarkat buta? Saya dapat download dokumen-dokumen itu melalui website dan silalah baca sendiri.
Orang seperti Datuk Shafee telah merendahkan martabat BPR dan lihat peyamun yang diselamatkannya ketika itu menjadi penderhaka kepada Negara. Banyak kerosakan telah dilakukannya. I need not to explain more about this. Hanya orang yang buta, pekak dan tuli akan jadi bahalol dunia seperti Datuk Shafee.
Kes ini melibatkan satu siasatan oleh BPR ke atas Azmin Ali Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar dan isteri Azmin, Shamsida (hanyalah seorang surirumah) pada tahun1995. Siasatan dibuat ke atas Azmin kerana dikatakan mempunyai harta peribadi yang banyak hasil daripada perlakuan rasuah yang dilakukan semasa memegang jawatan Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar pada waktu tersebut. Ketika Anwar adalah Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan Malaysia.
Berdasarkan maklumat dan repot polis yang diterima, satu Kertas Siasatan telah dibuka bernombor BPR/KS: Semasa siasatan dibuat mendapati gaji Azmin hanya RM2,442.00 sebulan tetapi mampu untuk membeli 2 buah rumah iaitu rumah pertama:double storey banglow di Setapak  harga RM284,118 dengan deposit sebanyak RM14,181 dan bayaran bulanan sebanyak RM3,376.75. Manakala rumah kedua:rumah berkembar di Taman Melawati harga RM210,000 dengan deposit sebanyak RM60,000 dan bayaran bulanan sebanyak RM1,110.35. Jika dicampurkan kedua bayaran bulanan ialah sebanyak lebih kurang RM4,500.00. Ini sahaja dan menunjukkan hutang Azmin melebihi sekali ganda gaji bulanan beliau. Di mana Azmin mendapat wang tambahan untuk menampung bayaran hutang ini?? Bukan itu saja, tak mungkin semua gaji Azmin di gunakan untuk membayar hutang rumah?? Bukankah ini sahaja dah mencukupi menunjukkan Azmin mempunyai pendapatan yang lain. Itu tidak diambil kira lagi dimana Azmin mendapat wang untuk membayar wang deposit rumah-rumah tersebut.
Siasatan yang dijalankan oleh BPR juga membuktikan Azmin memiliki 2 buah kenderaan iaitu BMW no plat BBN 3 berharga RM160,529.85.81 dimana bayaran deposit sebanyak RM120,529 dan bayaran bulanan pula sebanyak RM875 sebulan. Kereta kedua pula Proton Perdana no plat WDU 64 berharga RM80,767.81 dengan ansuran bulanan sebanyak RM700. Jika kita lihat komitmen bulanan bagi kedua kereta ini ialah lebih kurang RM1,700. RM1,700 pada ketika itu nilai yang besar. Mana tak nya klu dilihat gaji setiausaha sulit TPM pun pada masa tu baru RM2 ribu lebih.
Saham yang dimilik oleh Azmin dan isterinya juga umpama seorang bisness man. Cuba kita lihat bagaimana isteri seorang penjawat awam mempunyai saham di dalam pasaran saham dengan nilai keseluruhan melebihi setengah juta. Itu tak termasuk baki-baki didalam akaun bank yang pernah satu ketika mencecah RM300 ribu lebih. Cuba lihat keadaan yang saya nyatakan di atas. Adakah kita mempercayai penjawat awam boleh hidup dengan sedemikian??
Tetapi perkara yang paling membingungkan saya apabila BPR menutup kes ini? Sedangkan memang jelas Azmin dan isterinya mempunyai harta yangberlebihan yang tidak setimpal dengan pendapatannya. MENGAPA SIASATAN BPR DIHENTIKAN? SIAPA YANG MEMPUNYAI KUASA UNTUK MEMBERHENTIKAN SIASATAN INI?? ADAKAH ORANG YANG MEMBERHENTIKAN SIASATAN INI BERSENGKOKOL DENGAN AZMIN ATAUPUN TAKUT KEPADA PEMIMPIN PADA MASA TERSEBUT 

Untuk makluman, pada waktu itu Ketua Pengarah BPR adalah Dato Shafee Yahya. Dengan nyata skali KP BPR telah membuat satu keputusan yang tak relevan bilamana menghentikan siasatan ini. Apa sebenarnya yang berlaku? Jika kita tunjukkan perkara ini kepada budak sekolah pun mereka dapat menilai bahawa tak mungkin dengan gaji RM 2 ribu legih sebulan mampu mempunyai gaya hidup mewah seperti Azmin. TETAPI kenapa Dato Shafee menghentikan siasatan ini? ADAKAH kerana bersengkongkol? Favouritism? Mengikut telunjuk pemimpin seperti Kerbau dicucuk hidung? Ataupun sama dah NYANYUK????????
Kite cube renung-renungkan kembali berkaitan dengan perkara ini dan lihatlah lampiran-lampiran yang diupload besama. Ingatlah hidup ini hanya perjalanan yang sementara sahaja. Jangan ingat kita terlepas untuk selama-lamanya.

Tiada ulasan:

Pengikut