Selasa, 27 Mac 2012

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


APA SEBENARNYA DISEBALIK TADBIR

Posted: 27 Mar 2012 08:53 AM PDT


Mengapa Lim Guan Eng Bersunguh-sungguh Mahu UMNO Dimusnahkan?

Saya agak hairan, mengapa DAP, khususnya para pemimpin kanannya sangat galak melaungkan slogan "Hapuskan UMNO" atau "Musnahkan UMNO"? Mengapa tidak sahaja disebut hancurkan sahaja BN, atau hapuskan sahaja MCA, MIC atau GERAKAN? Mengapa mesti "penghapusan" harus dirujuk kepada UMNO semata-mata? Dan mengapa mesti dilancarkan gerakan "Asalkan Bukan UMNO" sebagai agenda utama perjuangan demokrasi Pakatan Rakyat dalam PRU kali ini? Kenyataan terbaru Lim Guan Eng yang mahu UMNO "dimusnahkan" perlu diperhati melalui mata hati dan kejujuran- kita harus faham, bukan UMNO yang hendak dihapuskan oleh mereka, sebaliknya yang hendak dihapuskan itu ialah segala sistem, pelindungan dan hak-hak yang selama ini melindungi Islam, Melayu dan Raja Melayu.
Semua ini adalah agenda sulit dan terancang - UMNO tidak perlu dimusnahkan, kerana ia merupakan sebahagian daripada tuntutan demokrasi - yang perlu dihapuskan ialah para perasuah yang masih bertenggek di dalam UMNO, itu sahaja! Ia mesti dibezakan antara entiti organiasi dengan masalah individu. Masalah Shahrizat bukan bermakna UMNO wajib dihapuskan - ia tidak ada kena mengena. Masalah moral Anwar Ibrahim adalah hal yang berbeza dengan kewujudan PKR. Sekali pun Anwar Ibrahim melakukan pelbagai kesalahan moral, sama ada meliwat atau berzina - ia tidak bermaksud PKR wajib dibubarkan! Maka jelaslah jika ada pihak yang bersunguh-sungguh mahu menghancurkan UMNO, itu tandanya kejahatan mereka sudah wajib dihalang dengan apa-apa cara sekali pun.
KUALA LUMPUR, 22 Mac - Lim Guan Eng percaya Pakatan Rakyat (PR) hanya perlu menang 100 kerusi dalam Pilihan Raya Umum yang harus dilaksanakan sebelum Mei depan untuk menawan Putrajaya dan "Umno akan musnah".
Setiausaha Agung DAP itu berkata PR "mungkin tidak mampu" untuk menawan keseluruhan 112 kerusi untuk majoriti di Parlimen dalam pilihan raya umum pertama mereka tapi Barisan Nasional (BN) akan tumbang sekiranya pembangkang menguasai majoriti di Semenanjung.
"Pilihan raya kali ini agak sukar. Kami mungkin tidak mampu, dan kami tidak perlukan 112 kerusi untuk memegang kuasa. Cukup hanya 100.
"Sekiranya kami adalah parti majoriti di Semenanjung Malaysia, adakah akan ada lagi kesetiaan daripada parti Barisan Nasional di Sabah dan Sarawak?" soal Ketua Menteri Pulau Pinang itu dalam satu temuramah khas dengan The Malaysian Insider minggu ini.
Beliau turut menjangkakan "jika kami memperolehi 90 kerusi di Semenanjung dan 10 di Sabah dan Sarawak", Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjatuhkan Presiden Umno dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Lim menjelaskan bagaimana Najib sendiri mengambil kuasa daripada kedua-dua jawatan berkenaan daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi hanya lepas setahun menguasai kerajaan selepas pilihan raya terburuk BN pada Mac 2008.
"Kamu yakin Muhyiddin tidak akan cabar Najib? Itu sudah pasti. Umno kemudian akan musnah. Itu merupakan permainan yang sangat berbeza," jelas Ahli Parlimen Bagan ini lagi.
DAP telah menyertai pakatan tidak rasmi antara PKR dan PAS dalam pilihan raya 2008 yang menyaksikan rekod kemenangan 28 kerusi kerajaan dan menafikan dua per tiga majoriti Parlimen dan lima kerajaan BN. Ketiga-tiga pembangkang berkenaan menerima sokongan lebih daripada separuh undi popular di kawasan semenanjung, dengan memenangi 80 daripada 166 kerusi.
Parti-parti tersebut kemudiannya menubuhkan Pakatan Rakyat dengan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan 30 ahli Parlimen akan berpaling tadah kepada PR pada 16 September, 2008 dan menamatkan penguasaan selama 50 tahun parti pemerintah sejak kemerdekaan.
Pemimpin pembangkang dipercayai telah mensasarkan Sabah dan Sarawak terutamanya setelah Parti Progressif Sabah, yang mempunya dua Ahli Parlimen keluar BN. Bagaimanapun, janji bekas Timbalan Perdana Menteri itu tidak pernah tertunai dan peningkatan Najib menyaksikan BN kembali bertenaga dengan kemenangan pilihan raya kecil.
Namun begitu, Najib yang menggantikan Abdullah kononnya dilihat akan meningkatkan kemenangan kepada 140 kerusi sejak empat tahun lalu dan pemerhati melihat, hanya melalui kemenangan dua per tiga majoriti akan menjamin masa depan Najib. Kajian bulan lalu yang dibuat oleh Merdeka Centre menunjukkan rating Najib melonjak 10 peratus kepada 69 peratus dengan peningkatan ekonomi dan pemberian wang tunai RM500 kepada kumpulan berpendapatan rendah di bawah Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) telah melonjakkan nama beliau.
Lim sebelumnya berkata pembangkang harus menambahbaik kedudukan mereka di Sabah dan Sarawak daripada dua kepada sekurang-kurangnya satu pertiga kerusi daripada keseluruhan 56 kerusi untuk berpeluang memiliki kuasa memerintah. Namun demikian, ketika temuramah tersebut beliau berkata "kita harus realistik, perkara itu bukan mudah, tapi bukan juga mustahil."

Tiada ulasan:

Pengikut