Khamis, 15 Mac 2012

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK

LAMAN BLOG PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN TELOK DATOK


Bubar Parlimen : Lebih baik tunggu selepas pertabalan Agong

Posted: 15 Mar 2012 12:38 AM PDT

KUALA LUMPUR - Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata adalah lebih baik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menasihatkan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah supaya membubarkan Parlimen selepas istiadat pertabalan Seri Paduka Baginda disempurnakan 11 April nanti.

Beliau berkata ia penting supaya tidak timbul sebarang persoalan atau dicabar di mahkamah kelak mengenai kesahihan pembubaran itu.

"Banyak intepretasi undang-undang mengenai perkara ini. Seri Paduka bersemayam di takhta sekarang kerana perkhidmatan Agong yang lepas telah tamat.
  
"Ada yang berpendapat apabila Agong belum ditabalkan, jadi tak boleh  bubar Parlimen. Pada saya ini adalah pandangan peribadi," katanya kepada Bernama di sini hari ini.
  
Tuanku Abdul Halim dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada 13 Disember lepas menggantikan Sultan Mizan Zainal Abidin yang tamat pemerintahan pada 11 November 2011.
  
Pensyarah Undang-undang Universiti Islam  Antarabangsa (UIA) Prof Madya Dr Shamrahayu Abdul Aziz berkata pertabalan Yang di-Pertuan Agong adalah satu formaliti dalam proses peralihan kuasa ketua negara.
  
Beliau berpendapat apabila Yang di-Pertuan Agong baru sudah dilantik dan menduduki takhta berkenaan, satu penyerahan kuasa telah berlaku.
  
"Sekiranya tidak, Agong yang baru dilantik tidak boleh berada di situ  dan tidak boleh digelar Yang di-Pertuan Agong.
  
"Berkenaan sama ada Perdana Menteri boleh menasihatkan Agong  untuk membubarkan (Parlimen), itu tidak timbul masalah," katanya.
  
Pembubaran Parlimen sebelum Yang di-Pertuan Agong ditabalkan tidak pernah berlaku sebelum ini, kata Shamrahayu. - Bernama

selagi boleh berkata....

Posted: 14 Mar 2012 07:46 AM PDT

bila sumber yang diperolehi tak tepat dan betul,maka...buat lagi cerita yang lain pulak..mula-mula,cerita pasal perbelanjaan majlis pertunangan anak PM..tapi kenyataan itu DISANGKAL oleh pihak SHANGRI-LA Hotel..Apa ke halnya puak-puak ni buat tomahan yang tidak berasas ni..http://www.sinarharian.com.my/nasional/majlis-tunang-shangri-la-nafi-dakwaan-pkr-1.31934...
selepas tak berjaya dengan tomahan tu..kini yang terbaharu..Majlis Hari Jadi pulak...alamak!http://gelombang-rakyat.blogspot.com/2012/03/majlis-hari-jadi-pulak-fitnah-dendam.html

Tiada ulasan:

Pengikut