Sabtu, 21 Januari 2012

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


Posted: 21 Jan 2012 04:40 AM PST


gambar hiasan

Assalamualaikum.

Kita tinggal seketika mengenai topik politik. Hari ini saya ingin menulis mengenai budaya bercuti panjang, terutama pada musim cuti perayaan seperti Tahun Baharu Cina. Dan, scenario itu seringkali dikaitkan dengan isu kemalangan jalan raya.

Seperti cuti panjang pada musim perayaan setiap tahun, kemalangan jalan raya terus menjadi isu yang panas. Melalui Opss Sikap yang dilaksanakan PDRM, bagitu banyak kematian dicatatkan. Saya yang mengikuti perkembangan itu, naik takut dibuatnya.

Yalah, kajian mendapati bahawa kebanyakan kemalangan berpunca daripada kealpaan pengguna mematuhi peraturan atau undang-undang jalan raya. Sikap takut kepada anggota pihak berkuasa seperti Polis atau JPJ telah menyebabkan orang kita kurang kesedaran atau sengaja mengabaikan tanggungjawab mematuhi undang-undang.

Lebih memilukan lagi apabila ada juga yang terkorban akibat kecuaian orang lain. Persoalannya, apakah masalah ini dapat kita tangani atau atasi?

Bagi saya, kita boleh jika semua orang mempunyai tanggungjawab atau kesedaran. Sikap berhemah, bertolak ansur dan tidak mementingkan diri ketika memandu adalah resepi paling berguna bagi mengurangkan kadar kemalangan maut.

Bayangkan jumlah mereka yang menderita akibat kemalangan. Itu belum termasuk kerugian terhadap negara apabila sekian ramai rakyat terkorban di jalan raya?.

Hakikatnya, ramai yang terkejut dan takut setiap kali melihat berlakunya kemalangan. Namun agak malang, orang yang sama jugalah gagal menjadi pemandu yang berhemah ketika memandu. Jadi, sampai bila semua itu harus dibiarkan.

Saya berharap, kita semua berhati-hati. Jangan memandang mudah tanggungjawab sebagai pemandu berhemah di jalan raya. Banyakkan bersabar, pastikan kenderaaan dalam keadaan baik dan pastikan tahap kesihatan memuaskan ketika memandu.

Semoga percutian anda dan kita semua tidak tercemar dengan kemalangan pada musim perayaan ini, InsyaAllah.

Tiada ulasan:

Pengikut