Pengikut

Nuffnang

Isnin, 16 Mei 2011

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN


JOM..JUMPA LAGI DI ZON PANTAI..PANTAI BERNAS..

Posted: 16 May 2011 05:21 AM PDT

Program JOM-Jumpa Orang Muda PPU diteruskan lagi untuk bertemu dan bersua muka dengan anak-anak muda melalui pendekatan santai kerana ini dilihat lebih berkesan.Bertempat di Kampung Pantai Bernas,program kali ini adalah merupakan perlawanan bolasepak persahabatan,makan malam BBQ,Karaoke santai,ramah mesra dan penyerahan borang keahlian baruYB Dato'KP yang turut sama bermain bola ternyata gembira dengan kehadiran ramai anak muda dan PPU sendiri telah menghuluekan bantuan dan sumbangan berupa set jersey,bola dan menyelesaikan beberapa masalah yang dihadapi oleh PPU CawanMaklumbalas yang diterima oleh PPU mengenai program seumpama ini adalah positif kerana walau ianya diadakan dalam skala kecil tetapi ianya ternyata berkesan.Banyak program telah dicadangkan kearah memperlihat PPU bukan merupakan entiti yang lesu dan lemah.

Insyaallah program JOM ini akan diadakan pula di Sungai Puteri..Jumpa di sana..

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


JANGAN NEGARA TERGADAI

Posted: 15 May 2011 10:54 PM PDT

PILIH CALON BERKALIBER

Posted: 15 May 2011 10:52 PM PDT

'Kalau tidak yakin, beri kepada Melayu'

Posted: 15 May 2011 10:46 PM PDT

Jangan terpengaruh dakyah buruk nama pemimpin

Posted: 15 May 2011 10:45 PM PDT

Kaji semula kuota kerusi

Posted: 15 May 2011 10:44 PM PDT

Hanya UMNO bela Melayu

Posted: 15 May 2011 10:44 PM PDT

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


BERSYUKUR RAKYAT MALAYSIA

Posted: 15 May 2011 09:32 PM PDT

Hari ini tercipta satu lagi sejarah Malaysia yang amat mengaibkan tentang pemimpin politik di Malaysia. Bersyukurlah kita apabila sebahagian besar rakyat Malaysia bersembahyang hajat mohon untuk tunjukan kebenaran keatas kes Saiful Bukhari Azlan dan Anwar Ibrahim.

Hari ini Anwar di kehendaki membela diri, yang jelas keputusan ini dapat memberikan keadilan kepada kedua-dua pihak. Dimana Anwar perlu membukti beliau tidak bersalah dan merupakan peluang terbaik untuk Anwar membersihkan dirinya tanpa ada sekatan dan larangan seperti di dakwa dan Anwar juga berpluang untuk bersumpah sekiranya perlu untuk meyakinkan rakyat bahawa beliau bukanlah peliwat tegar.

Kepada Saiful inilah pluang terbaik untuk beliau membersihkan diri walaupun beliau telah bersumpah dan berkesempatan menunaikan haji. Walaupun beliau tahu sumpah laknatnya boleh memakan dirinya pada bila-bila masa.

Inilah pluang yang perlu ada kepada pengadu dan yang di tuduh supaya mereka di berikan pluang secukupnya untuk bukti dakwaan sebagai mana dinyatakan diatas kertas pertuduhan. Semoga Allah melindungi keadilan di Malaysia supaya meletakan yang benar kepada haknya. Syabas Malaysia!!!.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


KESAL POLIS BIARKAN PENYOKONG PKR BUAT KECOH, ANWAR KENA BELA DIRI

Posted: 15 May 2011 08:49 PM PDT

BERITA TERKINI : Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menetapkan 6 hingga 30 Jun ini untuk menyambung kes liwat membabitkan Anwar terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari di peringkat bela diri.


DATUK Wira Syed Ali Alhabshee kecewa dengan tindakan polis membiarkan penyokong-penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat kekecohan di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.

"Pihak polis sepatutnya menghalang perhimpunan tersebut kerana perbuatan itu seperti menghina kemuliaan mahkamah," tegasnya.

Beliau berpendapat, polis awal-awal lagi boleh menghalang perhimpunan tersebut dan tidak membiarkan penyokong Anwar mengadakan reformsi.


"Kalau bukan polis siapa lagi ? takkan kita (ahli-ahli UMNO) kena turun ke mahkamah dan halang mereka, takkkan kita kena bergaduh dengan mereka sedangkan ini isu peribadi Anwar," tegasnya.


Justeru katanya, jika Anwar benar-benar 'anak jantan' dia tidak perlu memaksa penyokongnya berhimpun di mahkamah kerana inginkan sokongan.


"Mereka tidak layak untuk kata mahkamah tidak adil, kerana kes liwat tersebut telah tertangguh berbulan-bulan lamanya sehingga rakyat pun naik bosan," tegasnya.


Beliau berkata, mahkamah bukan tempat untuk melepaskan rasa geram dan mengadakan perhimpunan haram.

Situasi seperti itu kata Syed Ali, akan menimbulkan tanggapan umum bahawa mahkamah tidak ubah seperti sarkas dan orang ramai bebas melakukan sesuka hati mereka.

Beliau kecewa dengan tindakan kira-kira 200 orang penyokong Anwar membuat kekecohan tersebut.


Syed Ali sekali lagi mempersoalkan kenapa pihak polis hanya menyaksikan perbuatan mereka tanpa sebarang tindakan undang-undang kerana jelas menghina institusi mahkamah.


"200 orang itu bukan mewakili suara rakyat, mereka diarah hadir oleh Anwar yang sedang ketakutan. Mereka tidak profesional,"tegasnya.


Menurutnya, dalam sesuatu kes jenayah keputusan hanya ditentukan oleh mahkamah bukannya oleh tindakan berhimpun atau melakukan kacau-bilau, berbeza dengan parti yang diputuskan oleh ahli.


"Ini menunjukkan mereka menjadi penyokong buta-tuli kepada Anwar, tidak ada kewarasan akal dalam tindakan," jelasnya.


Katanya, tingkah-laku penyokong Anwar seperti manusia tidak bertamadun dan tidak mempercayai kepada sistem perundangan negara.

"Sepatutnya mereka menyerahkan kes Anwar kepada barisan peguam yang mereka lantik, bukannya membuat bising dan menggangu ketenteraman awam," jelasnya.

Beliau berkata, mereka sepatutnya mengadakan solat hajat dan berserah kepada takdir Allah dengan mempercayai qadha dan qadhor-Nya.


"Mereka bayar peguam dengan harga yang tinggi, mengadakan solat hajat, maka sepatutnya mereka berserah kepada Allah S.W.T.

Syed Ali berkata, penyokong PKR juga perlu menerima apa jua keputusan pengadilan kerana mahkamah adalah tonggak kemulian undang-undang.

Tambahnya lagi, kes tersebut adalah masalah peribadi Anwar dan tidak ada kena-mengena dengan pihak lain.


Oleh sebab itu tegas Syed Ali, Anwar tidak sewajarnya mengheret penyokongnya turut terbabit dalam kes peribadinya dengan Mohd. Saiful Bukhari.


"Mereka sepatutnya mempercayai kepada kemuliaan undang-undang, mahkamah tidak boleh menipu kerana seluruh dunia akan mengetahuinya," ujarnya.


Lagipun kata beliau, Anwar kena berpegang kepada ' berani buat berani tanggung' dan tidak perlu takut jika yakin benar-benar tidak meliwat Mohd. Saiful.


Kes perbicaraan Anwar disambung semula hari ini (16 Mei).

Berikut adalah kronologi yang berlaku di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur setakat pukul 11 pagi ini, sepertimana dilaporkan oleh portal berita Agendadaily.Com.

Setakat jam 8 pagi sekitar 200 orang berkumpul di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menunggu pengumuman kes Anwar dijangka bermula pada puku 9 pagi.Biasanya sunyi saja.

8.40pg - Dalam kamar mahkamah penuh termasuk wartawan luar negara.Di pekarangan pula penyokong-penyokong Anwar melakukan kekecohan dengan melaungkan reformasi dan lagu keadilan.

Anwar tiba 8.45 pagi.Antara kelihatan Datuk Seri Wan Azizah Ismail,Azmin Ali, Tian Chua,Datuk Chua Jui Meng, Datuk Mahfuz Omar dan lain-lain.

Pagi tadi ada daripada penyokong pembangkang yang mengadakan solat hajat di Masjid Wilayah.

9.55 pagi - macam sarkas - penyokong-penyokong Anwar berbaris buat laluan masuk ke bangunan mahkamah dan sorak orangramai yang terpaksa ikut laluan itu.

10.20pagi -dari kenyataan Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah dalam mahkamah setakat ini menjelang sampai rumusan kes nampaknya Anwar boleh KANTOI.

10.35 pagi - antara point menarik hakim kata keterangan pakar-pakar yang mendapati penetrasi berlaku adalah konsisten.Saiful Bukhari Azlan adalah saksi yang credible.

10.50 pagi- Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah umum Anwar KENA BELA DIRI.

Waspada taktik PR gunakan sentimen agama dan perkauman

Posted: 15 May 2011 08:01 PM PDT


"WASPADA taktik halus Pakatan Rakyat (PR) untuk memecahbelahkan perpaduan rakyat dengan menggunakan isu agama dan perkauman," kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

Beliau mendakwa, PR menggunakan taktik tersebut setelah mereka berjaya lakukannya pada pilihan raya negeri Sarawak 16 April lalu.

"Walaupun mereka tewas di Sarawak, tetapi dengan mempolitikkan isu rasis, jumlah pengundi bukan Melayu menyokong parti pembangkang semakin meningkat," katanya.

Oleh sebab itu tegas beliau, pembangkang sengaja mengeksploitasikan pelbagai isu termasuk sentimen kaum dan agama untuk mempengaruhi rakyat supaya menolak kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Kepada masyarakat Cina, DAP ingin menonjolkan dirinya sebagai juara kaum dan PAS pula menggunakan agama untuk mengelirukan pemikiran umat Islam," tegasnya.

Manakala PKR pula kata Syed Ali, sekadar parti serpihan yang cuba menjadi jaguh dengan menjaja isu Anwar kononnya mangsa fitnah.

"Ini semua persepsi karut yang cuba ditanam pembangkang dengan harapan rakyat menyebelahi mereka," tambahnya.

Sehubungan itu katanya, tindakan menggunakan sentimen rasis di Sarawak dan agama di Semenanjung adalah satu tindakan tidak bertanggungjawab.

"Jika sentimen itu tidak ditangani segera, ia boleh mengancam kestabilan negara," ujarnya lagi.

Beliau kesal kerana PR terutama PAS sanggup menggadaikan masa depan rakyat terutama orang Melayu kerana kepentingan politik.

Menurut Syed Ali lagi, pemimpin PR ingin mewujudkan kebencian antara kaum dan agama agar negara huru-hara seperti apa yang berlaku di Mesir dan Libya.

"Mereka mengharapkan berlaku kacau-bilau dalam negara dan kerajaan yang ada hari ini tumbang. Inilah muslihat jahat pembangkang," tegasnya.

Beliau berkata, jika berlaku huru-hara maka pemimpin utama PR akan dapat melepaskan tengkoknya dari mahkamah dan juga pelbagai skandal serta penyelewengan sedia ada.

"Kita tahu ada pemimpin pembangkang sedang menghadapi perbicaraan di mahkamah, oleh sebab itu mereka mengharapkan supaya berlaku kacau-bilau dalam negara," katanya.

Pada masa yang sama, Syed Ali melahirkan rasa bimbang tindakan pembangkang boleh membawa negara kearah krisis politik, perkauman, agama dan ekonomi yang akan hanya menguntungkan pihak penganjur atau negara jiran.

" Kita telah melihat bagaimana Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat berjaya mendapat keuntungan politik dengan memutarbelitkan agama," katanya.

Beliau berkata, pelbagai fatwa agama yang dikeluarkan pemimpin PAS termasuk Nik Aziz telah memecahbelahkan undi kaum Melayu.

"Inilah yang mereka inginkan walaupun perbuatan tersebut hanya menguntungkan politik bukan Melayu," jelasnya.

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

0 ulasan
sumber :-

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Kos berubat lebih mahal daripada sekilo gula, sekotak rokok!

Posted: 16 May 2011 04:12 AM PDT

Selamat Hari Guru cikgu! Khabarnya ada berita istimewa hari ini. Tetapi sebelum ini, harga gula naik lagi, RM2.30 sekilogram. Kenaikan ini tentunya disambut gembira oleh 'pelabur politik' yang sentiasa mencari modal untuk menghentam kerajaan.

Mereka peduli apa dengan alasan yang diberi. Bagi mereka, alasan itu hanya 'gula-gula' menyedapkan hati. Mereka sinis dengan alasan bahawa harga di Malaysia masih rendah berbanding Indonesia RM3.80 sekilogram, Singapura RM3.61, Thailand RM2.31 dan Filipina RM4.50. Mereka tidak peduli bahawa kerajaan masih menanggung subsidi RM283.4 juta setahun walaupun kenaikan itu menjimatkan RM116.6 juta.

Subsidi ini pula dinikmati oleh semua orang tak kira fahaman politik. Begitu juga dengan berjuta pendatang asing sama ada secara izin atau tanpa izin - dari ASEAN, Asia atau Afrika turut menikmati subsidi ini.

Tidak dinafikan semakin 'tua' dunia ini semakin tinggi kos kehidupan. Jarang sekali harga barang turun. Kebelakangan ini hujan pun dah jarang turun. Disangka panas hingga ke petang rupanya hingga ke tengah malam. Ditambah pula dengan suhu panas politik ciptaan manusia yang rakuskan kuasa dan kedudukan sehingga sanggup melakukan apa sahaja asalkan matlamat dan cita-cita mereka tercapai.

Kembali kepada harga gula. Awal tahun lalu, penulis pernah menulis mengenai Bicara harga kembar si manis dan si racun pembawa diabetes. Ia mengenai kenaikan harga gula dan rokok.

Awal tahun lalu, harga sekotak rokok 20 batang ialah RM6.40 manakala harga gula naik 20 sen menjadi RM1.65 sekilogram. Itu harga pada Januari 2010. Kini sekotak rokok 20 batang mencecah RM10 hingga RM10.70.

Seperti yang pernah diselak sebelum ini, rokok dan gula adalah kembar yang menyumbang kepada pelbagai penyakit kronik. Mungkin ada yang marah-marah jika kita diminta bersyukur dengan kenaikan harga ini kerana ada hikmahnya.

Pelbagai cara sudah dilakukan khususnya oleh Kementerian Kesihatan untuk mendidik rakyat supaya menjauhi tabiat merokok dan mengurangkan penggunaan gula. Kempen yang dianjurkan termasuk mempamerkan iklan Tak Nak yang merujuk kepada katakan tidak kepada rokok. Mungkin orang lebih gemar melihat iklan Hapuskan ISA daripada menghayati kata-kata yang dipamerkan oleh Kementerian Kesihatan. Kadangkala manusia lebih suka kepada keuntungan jangka pendek daripada jangka panjang. Bagi mereka, yang utama ialah mengurangkan harga gula sementara soal kos kesihatan di tempat kedua. Mereka lupa bahawa kos mengubat penyakit akibat gula dan rokok lebih tinggi daripada harga sekilogram gula atau sekotak rokok.

Ramai yang sedar pelbagai bahan kimia dan toksik yang ada pada rokok bertukar menjadi 'racun'. Kajian menunjukkan, dalam rokok ada gas beracun pada ekzos kereta, racun rumpai, peluntur cat, pembersih lantai, racun semut putih, gas beracun, minyak pemetik api, minyak roket, racun gegat, sebatian organik yang mudah terbakar, bahan bateri kereta, racun serangga dan macam-macam lagi.

Begitu juga dengan pelbagai penyakit yang disebabkan rokok. Semua orang tahu mengenainya tetapi tidak ramai yang peduli. Lihatlah sejauh mana kesannya amaran imej ngeri pada kotak rokok.

Selak di bawah tajuk Hijrah demi undang-undang dan nyawa manusia pada 29 Disember 2008 menyentuh mengenai pengenalan imej ngeri penyakit pada kotak rokok. Turut disentuh sikap tidak ambil berat terhadap peraturan dan undang-undang serta penguatkuasaan berkaitan larangan merokok.

Pada 22 Jun 2009, penulis menulis Apabila perokok ketegar, undang-undang jadi 'hiasan'. Larangan merokok wujud di sana sini tetapi adakah perokok peduli?

Apabila pemimpin yang menjadi idola bercakap mengenai rokok, mungkin ramai yang tidak ambil pusing. Contohnya kuliah Jumaat oleh Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mana satu yang menarik perhatian sama ada kenyataan berkaitan perokok atau pelaku video seks?

Kata Nik Abdul Aziz seperti dilaporkan oleh sebuah akhbar: Orang yang terbabit dalam komplot video berkenaan akan teruk nanti, selagi tak jilat kaki Anwar atas dunia ni, tak boleh masuk syurga dan ini sudah sah (tak masuk syurga). Hanya Allah saja yang dapat mengampunkan dosa mereka.

(Nota: Diharapkan kenyataan ini tidak terpakai kepada kes video seks sahaja tetapi kes lain yang pernah mendapat perhatian orang Pas. Begitu juga dengan tuduhan terhadap pemimpin BN termasuk Dr. Mahathir Mohamad pada masa lalu).

Perokok tentunya tidak tertarik dengan kenyataan Nik Abdul Aziz mengenai umat Islam yang cuba menonjolkan keislaman melalui jubah dan ketayap tetapi menghisap rokok adalah lebih hina daripada lembu.

Contohnya, lembu yang berak di tengah jalan tidak boleh diambil tindakan undang- undang kerana tidak mempunyai otak dan fikiran. Tetapi manusia yang mempunyai otak sanggup melakukan perbuatan yang menyalahi agama dan kesihatan, apatah lagi dalam keadaan berpakaian melambangkan Islam (kopiah atau berjubah). Maka mereka yang melakukan perbuatan (merokok) itu dianggap lebih hina daripada lembu.

Setakat ini, undang-undang berkaitan larangan merokok sekadar hiasan. Lebih mendukacitakan, papan kenyataan berkaitan larangan merokok pun dirosakkan.

Kata orang mencegah lebih baik daripada mengubati. Sama seperti kesan merokok, gula juga membawa pelbagai penyakit. Ada yang kata lebih 60 dan ada yang percaya lebih 136 jenis penyakit.

Semua orang sedar penyakit angkara gula tetapi sekali lagi lebih ramai yang lupa penyakit ketika memesan teh tarik atau minuman bergula yang lain. Biar berapa harganya, teh tarik terus jadi pilihan.

Ketika ini lebih ramai yang 'bising' mendengar harga gula naik kerana mereka bimbang minuman dan makanan juga melambung harganya. Justeru eloklah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan lebih tegas.

Diharapkan, menteri berkenaan, Ismail Sabri Yaakob bertegas dengan kenyataannya bahawa peniaga yang didapati menaikkan harga minuman dan makanan berikutan kenaikan harga gula akan berhadapan hukuman keras termasuk penjara seperti diperuntukkan di bawah Akta Kawalan dan Anti Pencatutan 2010.

Akhirnya, bagi orang Islam, renungilah firman Allah SWT ini yang bermaksud: Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan (Surah al-Baqarah 2:195).-UM.

Warna-warni politik
Torashah..

www.pemuda-enggang.org

0 ulasan
sumber :-

www.pemuda-enggang.org


Isu Kenaikan Harga RON 95 – Kenyataan Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Posted: 16 May 2011 02:09 AM PDT

Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (Pemuda UMNO) gusar dengan kenyataan YB Menteri  Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menggesa rakyat untuk bersiap sedia dengan kemungkinan kenaikan harga minyak RON 95. Ini kerana usaha-usaha ke … Continue reading

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN MASJID TANAH


Posted: 15 May 2011 08:40 PM PDT

Khairy Jamaluddin

0 ulasan
sumber :-

Khairy Jamaluddin


Isu Kenaikan Harga RON 95

Posted: 15 May 2011 05:00 PM PDT

Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia (Pemuda UMNO) gusar dengan kenyataan YB Menteri Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menggesa rakyat untuk bersiap sedia dengan kemungkinan kenaikan harga minyak RON 95.

Sayap Parti

Bahagian