Rabu, 13 April 2011

Hamidah Osman

Hamidah Osman


Berbohong Di Sarawak ?

Posted: 13 Apr 2011 07:21 PM PDT

Belum Bentuk Kerajaan Sudah Berbohong

Oleh: RBF
Dua hari selepas penamaan calon PRN Sarawak DAP, PKR dan PAS telah melancarkan manifesto mereka. Antara JANJI MANIS mereka yang boleh memikat pengundi dalam manifesto tersebut ialah memberikan wang tunai RM 600.00 setahun atau RM 50.00 sebulan kepada warga emas Sarawak yang berusia 60 tahun keatas.


Satu lagi JANJI MANIS yang boleh membuatkan pengundi cair ialah memberi RM 200.00 setiap anak-anak yang memasuki darjah satu.


"Layanan adil kepada semua rakyat Sarawak dengan membantu daftar kerakyatan rakyat tempatan, menyumbang RM200 untuk setiap anak anak masuk darjah satu serta pemberian RM600 untuk warga emas berumur 60 tahun ke atas setiap tahun," kata manifesto itu.Manifesto itu turut menjanjikan pendaftaran segera orang Sarawak yang tiada kerakyatan; menyumbang RM200 kepada setiap kanak-kanak Sarawak memulakan Tahun Satu; dan memberi bantuan kebajikan tahunan RM 600 kepada semua warga emas Sarawak berusia 60 tahun ke atas.Apa yang dijanjikan diatas hanyalah pembohongan semata-mata. Janji itu hanyalah janji untuk mengula-gulakan rakyat Sarawak. Mereka hanya bercakap mengikut sedap mulut mereka sahaja.


Depan media mereka kata nak berikan RM 600 dan RM 200, tetapi dalam risalah mereka yang diedarkan tidak menyatakan mereka akan memberikan angka itu.


Lihat bukti di bawah.


Dalam risalah yang dinamakan Suara Sarawak yang diedarkan oleh PKR kepada pengundi secara jelas mereka menyatakan bantuan tahunan untuk warga emas yang berusia 60 tahun ke atas hanyalah RM 400 sahaja atau pun RM 33 sebulan.Manifesto apakah itu ?


Sana janji RM 600, sini janji RM 400. Tidak konsisten,nampak sangat ianya hanya pembohongan semata-mata demi untuk mendapatkan undi.


Dalam risalah diatas juga tidak dinyatakan bantuan RM 200.00 untuk anak-anak yang memasuki sekolah , darjah satu.


Belum bentuk kerajaan mereka sudah berbohong. Seandainya mereka diberi kepercayaan oleh rakyat Sarawak untuk membentuk kerajaan, saya boleh sahkan mereka tidak akan menunaikan segala janji-janji diatas sepertimana yang terjadi di Selangor semasa PRU 2008.


Antara JANJI PALSU mereka di Selangor dulu


  • Memberi bantuan RM 75 sebulan kepada setiap anak yang dihantar nurseri.

  • Memberi bantuan RM 50 sebulan kepada setiap anak yang dihantar ke pra sekolah

  • Memberi elaun setiap bulan kepada ibu tunggal

  • Memberi elaun bulanan kepada ibu yang memilih untuk berhenti kerja untuk menjaga anak-anak kecil sepenuh masa.

Sehingga ke hari ini mereka gagal menunaikan semua itu. Janji hanya sekadar janji untuk mendapatkan kuasa. Apabila sudah berkuasa janji-janji itu dinodai.


Sesudah menipu rakyat Selangor, sekarang mereka datang untuk menipu rakyat Sarawak pula dan datang temberang di Sarawak kononnya mereka melakukan itu ini dan sebagainya.


Semoga rakyat-rakyat Sarawak tidak terpengaruh dengan janji-janji pembohong yang datang dari semenanjung yang hendak menggunakan anda semua untuk tujuan mereka merompak hasil kekayaan negeri Sarawak.


petikan dari :

rbf online &Kak Midah

Ipoh, Perak

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Nga Kor Ming tunjuk 'taiko' pada Raja Nazrin!

Posted: 13 Apr 2011 01:29 AM PDT

Benar, tindakan Nga Kor Ming, ADUN DAP Pantai Remis tidak memakai pakaian istiadat pada majlis pembukaan rasmi penggal keempat DUN ke-12 Perak semalam tidak menyalahi undang-undang dan peraturan Dewan. Namun ia amat janggal, lebih-lebih lagi ia melibatkan seorang wakil rakyat.

Kita cukup faham kenyataan Kor Ming bahawa pakaian beliau semalam seratus peratus mengikut Perintah Tetap Dewan Perhimpunan Negeri Perak dan ia merupakan antara pakaian pilihan yang dibenarkan. Tetapi soalnya, apakah ia suatu kelaziman mengenakan pakaian sebegitu bagi majlis yang beliau hadiri semalam?

Selaku YB, Kor Ming sewajarnya menjadi teladan kepada rakyat cara-cara menghormati majlis, apatah lagi majlis itu disempurnakan oleh Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah.

Penampilan setiap ADUN pada majlis-majlis rasmi dan penuh istiadat perlulah menuruti kelaziman supaya selari dengan peribahasa 'di mana bumi dipijak, di situlah langit dijunjung; masuk kandang kambing mengembik, masuk kandang kerbau menguak'.

Beliau perlu mengambil semangat tersebut di Dewan yang dimuliakan itu supaya dapat menjadi wakil rakyat pembangkang contoh. Beliau tidak akan rugi apa-apa malahan beroleh keuntungan.

Hormatilah institusi yang patut dimuliakan seperti mana ketika beliau menjadi Exco Kerajaan Negeri dahulu kerana beliau lebih maklum dan lebih memahami semua itu.

Sekadar renungan buat mereka yang biaDAP!!!

Warna-warni politik
Torashah

umno bahagian cheras

umno bahagian cheras


PEMBANGKANG TERUS PELOPORI BUDAYA POLITIK BOHONG

Posted: 12 Apr 2011 09:36 PM PDT

Oleh SYED ALI ALHABSHEE
PAKATAN pembangkang nampaknya semakin rancak mencetuskan pelbagai isu politik yang dicampuradukkan dengan bahan-bahan fitnah, dakyah palsu dan tohmohan karut, yang kesemuanya pada saya langsung tidak membawa sebarang keuntungan kepada rakyat.

Walaupun dalam teori politik mencetuskan sesuatu isu itu dilihat sebagai salah satu daripada propaganda yang wajar dimainkan untuk menampakkan parti itu tidak lesu, tetapi membiakkan unsur-unsur fitnah dan adu-domba dalam sosia-budaya dan lanskap politik negara ini adalah amat tidak sesuai sekali.

Bagaimanapun, pembangkang tidak mengambilkira faktor tersebut sebaliknya semakin ghairah membudayakan politik bohong dan fitnah.

Mereka terus berbohong dengan apa sahaja isu asalkan memberi keuntungan kepada mereka. Contoh pembohongan paling besar dan sehingga kini menjadi bahan ketawa orang ramai ialah peristiwa 16 September kononnya Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menawan Putrajaya. Bukan setakat rakyat Malaysia yang menjadi mangsa penipuan amat jijik, malah seluruh dunia turut dibohongi oleh Anwar.

Yang sedihnya, walaupun sejijik dan seburuk mana pun penipuan yang dilakukan oleh Anwar, tetapi masih ada juga segelintir mereka yang 'mengaminkan' perbuatan Anwar itu termasuklah pemimpin pembangkang yang diangkat gelaran sebagai tok guru dan ulama.

16 September; bermulanya siri pembohongan paling besar dalam sejarah politik dunia

Begitu juga yang berlaku semasa kempen beberapa pilihan raya kecil termasuk pilihan raya negeri Sarawak sekarang ini, pihak pembangkang masih juga tidak tahu malu; berjanji dengan bermacam-macam harapan palsu, berbohong dengan sejuta angan-angan tetapi tidak pernah ditunaikan.

Rakyat sepatutnya sudah boleh berfikir, mengapa pemimpin pembangkang terlalu seronok berbohong dan menipu mereka dengan janji-janji politik palsu dan hampas.

Inilah aliran politik masa kini yang sedang dibawa oleh parti-parti pembangkang terutamanya Parti Keadilan Rakyat (PKR) pimpinan presiden boneka, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, yang masih tidak segan-silu menjadi 'keldai politik' suaminya, Anwar yang dilantik sebagai penasihat parti.

Anwar yang nafas politiknya semakin berada di penghujung jalan terpaksa memperkudakan PKR semampu boleh bagi memulihkan imej moralnya yang semakin teruk tercalar, bermula dengan perlakuakn jijik dalam kes liwat kali kedua dengan Mohd. Saiful Bukhari yang masih dalam proses perbicaraan dan kini dikaitkan pula dengan isu video seks lucah yang dikatakan membabitkan seorang pelacur asing warganegara China.

Bagi mengalih perhatian rakyat daripada terus membicarakan kelemahan dan kepincangan mereka, pakatan pembangkang mula rancak menabur fitnah kononnya isu video seks itu kospirasi dilakukan pihak tertentu terutama UMNO untuk menjatuhkan Anwar.

Sekali lagi mereka berbohong kepada rakyat. Hebat sangat kah Anwar ? Bagi saya, yang berbohong dan bermain sandiwara adalah pembangkang. Kalau benar mereka jujur, bercakaplah perkara yang benar, bukannya melemparkan tuduhan tidak berasas dan main ikut sedap mulut sahaja. Mereka perlu berhujah dengan fakta, bukannya cerita dongeng dan palsu.

Pembangkang mula racun pemikiran pelajar IPT

Justeru itu, saya merayu kepada generasi muda hari ini terutama mereka yang sedang menuntut di Institut Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta supaya berhati-hati dengan gerakan pembohongan yang sedang disusun secara terancang oleh pihak pembangkang untuk menanam rasa benci mereka kepada kerajaan. Perbuatan itu sememangnya amat tidak bertanggungjawab.

Pembangkang tidak seharusnya meracuni kelompok mahasiswa dengan fitnah dan dakyah yang boleh menjejaskan tumpuan dan tanggungjawab mereka sebagai pelajar.

Sebaliknya mereka perlu bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang telah banyak membantu mereka sehingga berpeluang mendapat pendidikan ke tahap yang lebih tinggi.

Pada hemat saya, Kementerian Dalam Negeri (KDN) sewajarnya meningkatkan pemantauan mereka terhadap aktiviti pembangkang yang dilihat telah memainkan isu sentimen perkauman dan agama dengan tujuan untuk meraih sokongan kaum tertentu.

Malah KDN juga perlu melihat secara serius bagaimana pihak pembangkang secara tidak langsung telah menghasut rakyat menerusi pelbagai kaedah dan cara, supaya membenci kerajaan dan memusuhi UMNO, parti yang selama ini menjadi naungan umat Melayu di negara ini.

Kita tidak mahu, apabila sudah berlaku sesuatu insiden baru, barulah pihak berkuasa mula bertindak. Ini semua sudah terlambat dan nasi sudah pun menjadi bubur.

Kita perlu insaf bahawa sudah ada gerakan yang dilakukan pembangkang untuk menghancurkan ketuanan Melayu, hak orang Melayu dan kedudukan institusi raja-raja Melayu.

Jika gejala ini tidak bendung sejak daripada mulanya, saya amat bimbang akhirnya orang Melayu seumpama 'melukut di tepi gantang', sepertimana yang sudahpun berlaku di Singapura.

Sebagai contohnya, sepanjang kempen pilihan raya negeri Sarawak, pembangkang dilaporkan begitu rancak menabur pelbagai fitnah, menyemarakkan isu berbau perkauman yang kesemuanya bertujuan untuk menjejaskan perpaduan rakyat dan kestabilan politik.

Sebenarnya, saya amat bimbang dan takut, jika hari ini pihak berkuasa terutama KDN tidak serius membendung gejala bohong dan fitnah yang dimainkan oleh pembangkang, maka bibit-bibit yang boleh membawa kepada kehancuran bangsa akan berlaku lambat-launnya.

Oleh sebab itu, bagi saya tidak ada salahnya kalau kita sediakan payung sebelum hujan !.

www.pemuda-enggang.org

www.pemuda-enggang.org


Pemimpin Pembangkang Bukan Saja Luput Tarikh Malah Amal Politik Anak Beranak

Posted: 13 Apr 2011 04:16 AM PDT

KUALA LUMPUR, 13 April – Ibarat kata bidalan "buah semangka berdaun sireh, pandai mengata, dia yang lebih".  Kata bidalan ini sesuai ditujukan kepada pemimpin pakatan pembangkang yang ketika ini begitu gila menyerang Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud. Alasan … Continue reading

Pemuda UMNO Taman Ehsan

Pemuda UMNO Taman Ehsan


PENGAKUAN RAJA PETRA TENTANG KES ALTANTUYA

Posted: 13 Apr 2011 06:39 AM PDT

Apo Kono Eh Jang!

Apo Kono Eh Jang!


Rakyat Sarawak kena tolak Pakatan Lanun..

Posted: 12 Apr 2011 04:49 PM PDT

Anwar Ibrahim berjanji kepada rakyat Sarawak yang dia dan Pakatan akan menjaga kebajikan semua rakyat negeri ini dengan penuh perhatian. Kerana itulah dia akan memberi wang kebajikan sebanyak 400 ringgit setiap tahun kepada semua warga emas yang usianya 60 tahun di sini.

Tapi itu jika Pakatan menang katanya. Kalau Pakatan kalah selepas pilihanraya ini, Anwar kata rakyat Sarawak akan lebih menderita dibawah pentadbiran zalim kerajaan Barisan Nasional.

Penulis ingin memberitahu rakyat Sarawak semua, Anwar itu memang bohong saja. Dulu dia juga janji perkara yang sama di negeri Selangor. Malah dia janji perkara yang lebih lumayan untuk diberikan kepada rakyat negeri Selangor kalau Pakatan menang disitu.

Kata Anwar, ibu tunggal akan dapat wang bantuan dari kerajaan Pakatan kalau mereka menang. Dan bila sudah menang, mana ada wang dan bantuan yang diberikan. Menindas rakyat dan mengaut semua kekayaan negeri Selangor lagi nampaknya semua pemimpin Pakatan.

Bukan saja janji nak bantu orang tua, Anwar dan pemimpin Pakatan juga janji nak berikan 1000 ringgit kepada anak-anak Selangor yang mahu masuk ke Universiti. Sampai sekarang sudah 3 tahun mereka perintah di Selangor, masih lagi tak ada satu sen dibantu anak-anak Selangor yang mahukan pendidikan.

Bukannya sehari dua tempoh masa dari tarikh yang mereka jual janji kepada rakyat di Semenanjung, tapi masuk hari ini sudah 3 tahun mereka berkuasa dan perintah, satu apapun tak ada seperti yang mereka janjikan itu.

Semuanya palsu saja. Janji itu memang senang, tapi tak mungkin Anwar dan pemimpin Pakatan nak laksanakannya. Mereka mahukan undi saja, lepas itu mereka tinggalkan semua rakyat dan kaut untung dari hasil negeri Sarawak ini.

Tengok di Selangor, kekayaan negeri disapu bersih oleh pemimpin Pakatan. Siapa penasihat ekonomi di Selangor kalau bukan Anwar Ibrahim. Katanya gaji cuma seringgit, tapi tak diberitahu jumlah yang dirompaknya di belakang rakyat.

Rakyat Sarawak ini kena tahu yang janji-janji Pakatan hendak bantu rakyat langsung tidak ditunaikan di Semenanjung. Sekarang mereka nak tipu kita dengan janji yang sama seperti mereka perdayakan rakyat disana.

Bagi penulis, Pakatan ini semua sebenarnya lanun yang kepalanya adalah Anwar Ibrahim. Parti mereka itu pun parti lanun juga. Selangor, Penang, Kedah dan Kelantan di Semenanjung telah dirompak oleh mereka. Sekarang mereka mahu menjadikan Sarawak sebagai mangsa mereka pula.

Kalau kita fikir baik-baik, apakah lanun mampu memerintah dengan adil dan saksama? Nasib rakyat akan jadi lebih teruk dan juga tak terbela kalau lanun-lanun ini dibiarkan masuk merompak di Sarawak.

Rakyat Sarawak, tolaklah mereka sebelum terlambat.

Pengikut