Pengikut

Nuffnang

Khamis, 10 Februari 2011

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Pilihanraya kecil MERLIMAU

Posted: 10 Feb 2011 09:02 AM PST

Posted: 10 Feb 2011 08:45 AM PST

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


APA CITER?

Posted: 09 Feb 2011 10:48 PM PST

Merlimau: Lihat Kintan Man ... barang tak naik

PROGRAM PAKATAN RAKYAT

Posted: 09 Feb 2011 10:29 PM PST

09 February 2011
PEMIMPIN PR ZIARAH MERLIMAU BERTEMU RAKYAT
Posted by AD Wednesday, February 09, 2011, under MERLIMAU | No comments

Setiausaha Jentera Pilihanraya Negeri (JPN) Melaka, Bahiki Ismail berkata tiga orang pemimpin besar Pakatan Rakyat (PR) iaitu Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), YB Datuk Seri Anwar Ibrahim serta Penasihat DAP, YB Lim Kit Siang akan melawat Merlimau dan menghadiri beberapa program yang diaturkan oleh Pakatan Rakyat Negeri Melaka.

Bahiki berkata Tuan Guru Nik Abdul Aziz akan merasmikan Markaz Induk PAS PRK Merlimau di Taman Muhibbah Merlimau jam 11.00 pagi. Seterusnya Tuan Guru akan menghadiri program sambutan Tahun Baru Cina di Markaz PAS Merlimau di Pusat Tahfiz As-Solihin pada 8.00 malam pada hari yang sama.

"Seterusnya pada 12 Februari, Tuan Guru akan menyampaikan ceramah pada jam 9.00 malam di As-Solihin Merlimau bersama-sama dengan YB Lim Kit Siang."

"Datuk Seri Anwar Ibrahim pula akan berada di Melaka pada 15 Februari di mana beliau akan berceramah di Permatang Seri iaitu di rumah Hj Ibrahim Abdullah." tambah Bahiki dalam kenyataannya ketika ditemui di Bilik Operasi PRK Merlimau pagi ini.

Menurut Bahiki kedatangan ketiga-tiga pemimpin besar PR ini dilihat mampu menaikkan semangat petugas PR dan sokongan pengundi kepada PR bagi menghadapi pilihanraua kecil Merlimau yang dijadualkan pada 6 Mac 2011 i

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Sekat Khusrin hadir mesyuarat ; langkah Khalid sembunyikan penyelewengan PR Selangor

Posted: 09 Feb 2011 10:36 PM PST

Oleh SYED ALI ALHABSHEE

NAMPAKNYA Pakatan Rakyat (PR) yang memerintah negeri Selangor dengan menjadikan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai 'patung bernyawa' berterusan cuba menyembunyikan banyak rahsia daripada diketahui rakyat negeri itu.

Paling terbaru, Menteri Besar itu telah mengeluarkan kenyataan dan kini diketahui umum bahawa Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk Haji Mohamad Khusrin Haji Munawi yang dilantik atas perkenan Sultan tidak dibenarkan hadir pada beberapa mesyuarat tertentu.

Ini bermakna Khusrin yang perlantikannya sebagai SUK tidak berapa disukai oleh Khalid dan pemimpin Parti Keadilan rakyat (PKR) kemungkinan hanya diboleh hadir pada beberapa mesyuarat membabitkan dasar pentadbirabn kerajaan negeri sahaja.

Pada hemat saya, tindakan menyekat Mohd. Kushirin oleh Khalid itu sebagai langkah berhati-hati PKR supaya segala 'rahsia' keawangan kerajaan negeri dan dasar politik tidak bocor.

Kerana itu, Khalid boleh bertindak sewenang-wenangnya dengan 'beraja di mata dan bersultan di hati' dalam menguruskan ssitem kewangan negeri, sepertimana yang heboh sekarang ini bahawa kerajaan negeri membiayai khidmat guaman ADUN Sri Muda, Suhaimi Shafiei.

Tidak ada seorang pun pemimpin PR di Selangor yang membantah Khalid kerana tergamak gunakan duit rakyat hanya untuk membela Suhaimi yang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menghasut.

Dalam kes Mohd. Khusrin ini, ia dilihat oleh rakyat sebagai sesuatu yang pelik, janggal dan jarang berlaku dalam sistem pentadbiran kerajaan negeri yang membataskan pembabitan seorang pegawai ex-officio Kerajaan Negeri.

Saya berpendapat Khalid seperti sengaja mengenakan 'hukuman' keaats Mohd. Kushrin sebagai membalas dendam di atas perlantikan beliau sebagai SUK walaupun ditolak oleh kerajaan PR dan para pemimpin PKR.

Barangkali Khalid dan para pemimpin PKR di Selangor bimbang Mohd. Khusrin akan membongkar serta menelanjangkan segala kepincangan, keburukan dan penyelewengan yang selama ini dilakukan oleh kerajaan negeri Selangor di bawah pentadbiran Khalid.

Ini bermakna Khalid, seperti yang saya jelaskan sebelum ini hanya keldai politik Datuk Seri Anwar Ibrahim akan melakukan apa sahaja mengikut telunjuk ketuanya manakala Anwar pula mengolah skripnya kerana hidung beliau sudah dicucuk oleh DAP.

Strategi halus Anwar & DAP hapuskan ketuanan Melayu

Inilah juga sikap tidak telus Khalid dan para pemimpin pembangkang di Selangor yang lebih mengutamakan agenda politik daripada mendahului kepentingan rakyat.

Saya juga bimbang kemungkinan inilah strategi halus yang sedang dilakukan oleh Anwar atas 'bimbingan' DAP dalam usaha mereka untuk melenyapkan institusi beraja di negara ini.

Visi DAP menentang ketuanan Melayu dan institusi raja-raja Melayu sudah lama diketahui rakyat dan Anwar pula lantang melaungkan demokrasi ala-barat dengan menghalalkan cara bagi mencapai impiannya untuk menjadi Perdana Menteri.

Oleh sebab itu, Anwar dalam keadaan sedar sanggup bersekongkol dengan kuasa asing sambil memburukkan imej Malaysia di negara luar dengan pelbagai fitnah dan dakwaan yang tidak berasas.

Walaupun Anwar sedar DAP merupakan dalang kepada segala kemelut politik yang berlaku sekarang ini, tetapi demi kemaruk kuasa beliau sanggup berbuat apa sahaja.

Justeru itu, adalah bukan perkara yang mengejutkan bilamana ada laporan mendakwa Anwar lantang berhujah mengenai teori domino dan konsep demokrasi menerusi saluran penyiaran antarabangsa CCN.

Strategi itu dilakukan oleh Anwar untuk menakutkan para pelabur asing disamping membangkitkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) khususnya kepada pemimpin UMNO.

Tidak mustahil Anwar sanggup mengupah stesen penyiaran tersebut supaya apa yang beliau cakapkan itu disalurkan ke seluruh dunia. Inilah taktik petualang kepada bangsanya sendiri.

Pada hemat saya, badan penyiaran negara ini termasuk milik kerajaan dan swasta perlu bergandingan untuk menyerang balas terhadap pelbagai dakyah jahat yang sedang dilakukan Anwar dengan menggunakan khidmat media asing.

Sekarang inilah masanya untuk media negara ini menyerang balas apa sahaja isu yang bangkitkan oleh pihak pembangkanmgh bagi menyelamat sistem demokarsi dan perpaduan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Mesir: Apa yang boleh kita pelajari?

Posted: 09 Feb 2011 07:47 PM PST

SEPANJANG minggu lalu kita mengikuti perkembangan di Mesir dengan penuh minat. Ia memperlihatkan kebangkitan rakyat yang mahu Presiden mereka selama 30 tahun, Hosni Mubarak diturunkan dari tampuk kuasa. Mesir boleh dikatakan lumpuh dalam tempoh itu. Perhatian tertumpu ke Dataran Tahrir (Dataran Pembebasan atau Merdeka) di Kaherah. Di situ ratusan ribu manusia berhimpun dan menunjuk perasaan.

Liputan CNN, BBC dan Al-Jazeera yang kita ikuti di Malaysia jelas memperlihatkan kecenderungan yang berat sebelah. Stesen-stesen berita satelit itu turut serta bersama-sama suara populis menuntut Mubarak letak jawatan. Walaupun CNN milik Amerika pada mulanya berhati-hati dalam liputan untuk mempertahankan Mubarak, tapi kemudian ia terpaksa mengikut arus massa. Tidak seperti Saddam Hussein yang digelar mereka sebagai diktator, Mubarak digelar sebagai pemimpin yang mengamalkan dasar totalitarian sama taraf seperti Adolf Hitler dan Joseph Stalin.

Sama ada secara kebetulan atau tidak, krisis yang berlaku itu merupakan satu putaran semula jadi dunia. Setiap dekad akan berlaku krisis besar yang membabitkan satu perubahan iklim politik, ekonomi mahu pun alam. Jika bukan krisis politik atau ekonomi, ia akan membabitkan krisis alam. Putaran dan imbangan ekuilibrium ini akan terus berlaku sehinggalah hari kiamat.

Di negara kita juga tidak terkecuali. Banyak kali telah berlaku krisis politik di negara ini sejak merdeka. Namun krisis yang paling bersejarah ialah krisis ekonomi dan politik yang berlaku hampir serentak pada 1997 dan 1998 yang kesannya dirasai sehingga ke hari ini. Begitu juga berlaku krisis alam, tsunami yang mengorbankan ratusan ribu jiwa manusia sekali gus di seluruh dunia. Terakhir ialah tsunami politik yang berlaku dalam Pilihan Raya Umum 2008, memperlihatkan sokongan terhadap parti pemerintah Barisan Nasional (BN) merosot.


Putaran kepada krisis-krisis itu boleh berlaku lagi. Bila, hanya Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahui. Namun semua yang berlaku di atas sepatutnya menjadi pengajaran kepada kita semua — kepada para pemimpin politik, para saintis, ekonomis, alim ulama dan rakyat jelata sekalian.

Apakah kita mengambil iktibar daripada apa yang berlaku di negara kita selama ini? Apakah para pemimpin kita sedar terhadap tsunami politik pada 2008? Melihatkan situasi di Mesir, bolehkah kita pelajari daripadanya? Apa yang boleh kita dapat belajar daripadanya?

Sudah tentulah jika kita ambil suasana di Mesir itu ia tidak boleh dijadikan satu perbandingan mutlak antara epal dan epal. Rakyat kita cukup makan, cukup pekerjaan sehinggakan negara ini dikerumuni oleh rakyat asing. Kerajaan yang ada juga cukup stabil, sistematik dengan pengurusan ekonomi yang cukup baik. Semalam, kerajaan melancarkan pula Unit Peneraju Agenda Bumiputera, bertujuan untuk memakmurkan golongan itu.

Namun, kita masih boleh mempelajari serba sedikit krisis yang berlaku di Mesir itu sebagai satu kajian ilmiah untuk dijadikan iktibar kepada kita semua.

Ia semua bermula apabila Mubarak berada atas tampuk pemerintahan terlalu lama. Tempoh 30 tahun itu akan menjadi satu jangkamasa yang terlalu panjang dan perit jika pengisian pemerintahannya tidak menyebelahi kehendak rakyat. Walaupun ia menyebelahi rakyat sekali pun, proses demokrasi telah dinafikan apabila rakyat sudah menjadi terlalu muak terhadap corak kepemimpinan individu tersebut.

Tun Dr Mahathir Mohamad menduduki tampuk pemerintahan Malaysia selama 22 tahun. Allah SWT sendiri hanya memberi peluang kepada Rasulullah SAW selama 24 tahun sahaja untuk mengembangkan syiar Islam. Seterusnya dilaksanakan oleh khalifah-khalifahnya yang lain.

Walaupun semua yang baik berjaya dilakukan Mahathir dengan sempurna sehingga Malaysia menjadi negara maju, namun beliau sendiri merasakan sudah terlalu lama menduduki kerusi PMnya. Misinya dirasakan sudah selesai. Lalu beliau berundur.

Pada pilihan raya 2004, penggantinya Pak Lah mendapat mandat yang terbaik dalam sejarah negara ini. Rakyat memberi kepada Pak Lah, bukan kerana Pak Lah tetapi kerana beliau ialah orang baru, muka baru dan PM yang segar dalam pemerintahan Malaysia.

Sebaliknya, rakyat jugalah yang menolak Pak Lah kemudiannnya pada 2008 kerana beberapa perkara yang dilakukannya, malangnya, bertentangan dengan kehendak ramai.

Melihatkan kepada perkembangan itu, rakyat tidak menolak BN selaku parti peneraju negara ini, tapi mereka menolak individu yang mereka tidak sukai. Rakyat merasakan BN masih relavan untuk negara ini, memandangkan rekod perkhidmatannya yang cemerlang selama ini. Beberapa pilihan raya kecil pasca-PRU 12 memperlihatkan hampir kesemuanya masih dimenangi BN. Rakyat masih tidak yakin untuk mempertaruhkan negara ini kepada pihak pembangkang.

Namun, yang menjadi persoalan sekarang ialah siapakah yang berada dalam BN? Siapakah orang-orang dalam Umno, MCA, MIC, Gerakan dan berbelas-belas komponen parti yang menaungi BN. Rakyat sedang memerhati gelagat orang-orang yang ada di dalamnya.

Sudah begitu lamakah orang-orang itu? Jika lama, berapa lama? Lima tahun, 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun? MB dan Ketua Menteri (KM) yang ada di negeri-negeri BN sudah berapa lama memegang tampuk pemerintahan? Lima tahun, 10 tahun, 20 tahun atau lebih? Ada seorang KM di sebuah negeri sudah melepasi tempoh pemerintahannya ke-30 tahun (sama rekod dengan Mubarak). Orang seperti itu, tidak mahu belajarkah? Saya yakin jika beliau belajar, beliau akan melepaskan jawatannya secara sukarela kepada pelapis lain.

Ketua-Ketua Bahagian yang ada dalam Umno pula misalnya, sudah berapa lama memegang kuasa? Jangan biarkan suara-suara berbunyi bahawa sudah ada warlord dalam bahagian-bahagian Umno.

Orang-orang tertentu sahaja yang boleh menguasai, atau suku-sakat mereka sahaja, atau kaum-kaum mereka sahaja, atau kumpulan juak-juak mereka sahaja yang boleh memegang jawatan-jawatan tertentu.

Di peringkat Pemuda, Wanita pula — siapa mereka itu? Apakah itu sahaja muka yang ada. Asyik-asyik orang itu sahaja yang naik. Benarkah orang itu sahaja? Mana yang lain? Mana dia barisan baru, mana dia wajah-wajah baru? Mana dia pelapis-pelapis baru?

Malaysia kini dikerumuni oleh golongan muda dan yang terpelajar. Bolehkah mereka ini mendapat jawatan daripada parti-parti elit yang memerintah negara sekarang? Apakah sudah cukup usaha dilakukan untuk menarik mereka masuk. Atau tiada usaha dilakukan, kerana masing-masing yang memegang jawatan itu mahu mempertahankan kepompong dan kelompok masing-masing?

Sedarkah kita bahawa apa yang berlaku di Mesir dan negara-negara Arab lain ialah kerana suara orang muda tidak diambil peduli. Ahmed Maghib, antara anak muda yang berdemonstrasi di Mesir berkata kepada akhbar Los Angeles Times: "The old opposition parties don't represent the young people. Everyone needs to realise that it was the young who brought about this change. We need to be heard." (Parti-parti lama pembangkang tidak mewakili orang muda. Semua pihak harus sedar bahawa orang mudalah yang membawa perubahan ini. Suara kami perlu didengari).

Adakah kumpulan muda dan terpelajar kita kini sedang tercari-cari platform untuk mereka berkecimpung dalam politik? Atau, lebih mudah bagi mereka menyertai NGO- NGO sahaja daripada parti-parti seperti Umno, ataupun akhirnya mereka menyertai pembangkang atau sekadar berpuas hati berdiri di atas pagar?

Sepanjang berada dalam dunia kewartawanan dan membuat liputan politik dan pilihan raya, dihantar bertugas ke Kelantan untuk melihat Nik Aziz Nik Mat menduduki kerusi MB selepas pililihan raya 1990, malangnya, sehingga hari ini Nik Aziz masih lagi "berakar" di kerusinya.

Saya yakin jika beliau waras, dia pun tidak akan bertanding lagi dalam PRU ke-13 ini.

Itu hanyalah satu contoh, bukan sahaja ketua-ketua bahagian Umno pun asyik dengan muka-muka itu sahaja, malah di pihak pembangkang — terutamanya PAS dan DAP pun sama, malah lebih teruk. Lim Kit Siang masih menongkat langit dalam DAP, begitu juga dengan Karpal Singh.

Kit Siang kemudian menurunkan takhtanya kepada anaknya Guan Eng (yang dilantik menjadi Ketua Menteri). Malah menantunya turut diberi kerusi untuk bertanding pilihan raya. Begitu juga Karpal Singh diberikan jawatan dan kerusi kepada anak-beranaknya. Hatta, Anwar Ibrahim yang menubuhkan PKR juga memberi kuasa kepada isteri dan anak perempuannya. PKR, hakikatnya kini ialah parti yang hampir gagal. Semakin ramai pemimpinnya lari meninggalkan parti itu.

Politik di Malaysia baik kerajaan, mahupun pembangkang memerlukan satu corak yang lebih baik daripada apa yang ada sekarang. Perlu disebut, rakyat sedang memerhati semua ini.

Kita berharap dalam PRU ke-13 ini, PM Najib Razak, selaku Presiden Umno dan Pengerusi BN akan mengemukakan muka-muka baru yang berketerampilan, berkualiti dan muda untuk bertanding kerusi-kerusi DUN. Biarlah orang muda ini yang mengambil alih pemerintahan negeri-negeri pula. Biarlah mereka pula yang menjadi Menteri-Menteri Besar, sebagaimana Najib menjadi MB di usia muda dulu.

Sementara di Pusat, letaklah pemimpin dan tokoh yang berpengalaman dan berkualiti - tapi tidak melebihi jangka waktu yang membosankan rakyat, dan tidak semestinya berasal dari arena politik. Contohi Singapura yang meletakkan golongan muda dalam barisan politik dan birokrasinya.

Di peringkat parti, rombaklah. Cari dan jemputlah darah-darah yang lebih vibrant masuk untuk mengangkat kembali parti-parti politik yang semakin tua ini. Parti-parti politik Malaysia perlu direjuvinasi semula.

Kita berharap pengajaran di Mesir ini perlu dimasukkan ke dalam Program Transformasi Politik (PTP) yang sedang dilaksanakan Najib. Diharapkan peristiwa itu juga dapat dibincangkan dalam pertemuan beliau dengan 191 ketua-ketua Umno bahagian Sabtu ini.

Ingatlah, pusingan krisis yang disebut di atas boleh berlaku di negara kita.

Mesir dan dunia Arab kini sedang panas bergolak. Ia nampaknya berlaku secara tiba-tiba, tapi sebenarnya, bara kemarahan sudah pun lama menyala. Setelah meletusnya kebangkitan barulah beberapa kerajaan Arab sibuk memperkenalkan pelbagai program untuk rakyat, yang sengaja dicicirkan selama ini. Namun, ia sudah terlambat. Bermula dengan seorang pemuda membakar diri di Tunisia kerana miskin, ditindas, tiada kerja, tiada makan — akhirnya ia merebak ke seluruh rantau itu.

Ingatlah, jika alpa, Malaysia juga tidak terkecuali.

(Petikan Utusan Malaysia bertarikh 9 Februari,2011)

Penduduk Cina harus ditambah kelahiran ...

Posted: 09 Feb 2011 06:50 PM PST

(Semoga menjadi renungan pemimpin UMNO dan orang Melayu keseluruhannya)
TAHUN harimau telah pun berlalu, kepada pembaca yang kurang selesa pada tahun lepas, tahun ini pasti dapat bangun semula.
Tahun ini dikatakan adalah tahun arnab, pada tahun lepas iaitu tahun harimau orang-orang Cina tidak berani lahirkan anak, tahun ini tidak perlu rasa bimbang lagi, boleh lahirkan anak-anak tahun arnab, orang-orang Cina perlu tingkatkan kelahiran, supaya nisbah penduduk orang Cina bertambah di negara ini, dengan itu akan tingkatkan kedudukan orang-orang Cina dalam politik di negara ini.

Imbas kembali pada puluhan tahun lalu, kita pernah berdebat tentang penting atau tidak pentingnya jumlah nisbah penduduk, ada setengah orang nasihatkan orang-orang Cina supaya jangan terlalu awal merancang keluarga, perlu rancang sepenuhnya kelahiran, mereka mahu banyakan kelahiran, supaya tidak menjadi kaum minoriti pada satu masa nanti, apabila menjadi kaum minoriti kuasa kita akan semakin pupus dan hilang.

Pada masa itu ada orang salah tafsirkan isu itu, mereka campur adukan antara nisbah penduduk dengan banyak atau sedikitnya bilangan penduduk, mereka ambil contoh negara China dan India sebagai pandangan mereka, kedua-dua negara itu ramai orang miskin, ekonomi dan teknologi mereka terlalu mundur berbanding Amerika dan Jepun disebabkan terlalu ramai penduduk.
Selepas dihuraikan dalam perdebatan itu baru mereka perasan kita sekarang ini tinggal di sebuah negara yang berbilang kaum, adakah nisbah bilangan penduduk itu penting, bilangan penduduk semakin tinggi bermakna kuasa politik kita juga semakin kuat. Kenapa kuasa politik orang Melayu lebih kuat daripada orang Cina? Disebabkan bilangan penduduk mereka lebih ramai, kenapa kebajikan orang Cina lebih baik daripada kebajikan orang India? Kerana penduduk Cina lebih ramai daripada penduduk orang-orang India, merebut hak sudah tentu lebih kuat apabila nisbah bilangan penduduk kita bertambah.

Nisbah Penduduk Bersamaan Dengan Kekuatan Dalam Politik

Dalam negara yang berbilang kaum ini, jika sesuatu kaum itu menduduki nisbah pendudduk sebanyak 90 peratus ataupun 95 pertus nibahnya dalam negara ini, mereka tetap menjadi kumpulan yang menerajui pemerintahan, kaum lain terpaksa akur di bawahnya,contohnya di Indonesia penduduk orang Cina lebih 10 juta orang dan lebih banyak daripada orang Cina di negara kita, tetapi jumlah keseluruhan penduduk di Indonesia orang Cina hanya ada 3 peratus dari keseluruhan itu, sebab itu orang-orang Cina di Indonesia tidak ada kekuatan dalam politik dan tidak boleh bersuara dalam politik, dan tidak dihormati oleh orang-orang Indonesia, orang-orang Cina di Thailand ada 70 juta dengan nisbah hanya 12 peratus dalam keseluruhan penduduk di Thailand, ia lebih ramai daripada penduduk orang-orang Cina di Malaysia, kekuatan politik mereka juga sangat lemah, dan kedudukan politik mereka lebih teruk daripada orang-orang Cina di negera kita.

Dengan itu boleh disebut bahawa dalam negara yang berbilang kaum, bandingan bilangan penduduk sesuatu kaum itu adalah seiring dengan kuasa politik, jika nisbah penduduk itu lebih ramai maka kekuatan dalam politik juga lebih luas, jika kuasa politik itu lebih luas maka pembahagian sesuatu kepentingan juga akan lebih banyak.Pada tahun 1950an bilangan penduduk orang Melayu dan orang Cina sama banyak, tetapi hari ini nisbah penduduk orang Melayu sudah mencecah 60 peratus, orang Cina 23 peratus, mengikut perangkaan negara kelahiran orang-orang Cina pada tahun 2020 hanya 20 peratus, jika dibandingkan dengan kelahiran orang Melayu berbeza yang amat ketara, jika dibiarkan terus orang Cina akan menjadi kaum minoriti di negara ini.

Akan datang mungkin turun ke tahap 10 peratus sahaja dari nisbah keseluruhan penduduk, apakah keadaan yang akan kita alami pada masa itu, mungkin akan jadi seperti orang-orang cina di Indonesia dan Thailand, terpaksa menjadi lembu tarik hidung.

Tidak kira anda yang berumur muda ataupun yang telah matang dewasa, sebagai kaum Cina fikirkanlah untuk generasi kita akan datang, tingkatkan kelahiran, tingkatkan kelahiran untuk bangkitkan kaum ini, walaupun tingkatkan kelahiran itu satu beban yang pahit, fikirkanlah untuk masa depan keturunan ini, beban yang pahit itu adalah satu perjuangan yang mulia!

Semoga China Press maju jaya di tahun arnab ini, menjadi rahmat untuk tambahkan bilangan penduduk di negara ini dengan makmur.

(Petikan daripada razlans.blogspot.com yang diterjemahkan daripada akhbar China Press, 7 Februari, 2011)

WACANA PEMUDA UMNO DUN SUNGAI PINANG

0 ulasan
sumber :-

WACANA PEMUDA UMNO DUN SUNGAI PINANG


Fw: SSDE 3 - KHALID DERHAKA

Posted: 09 Feb 2011 11:50 PM PST

Roadshow SSDE 3 Dun Paya Jaras -KHALID DERHAKA -

13 Feb, Ahad, 9 mlm

DEWAN MBSA KG PAYA JARAS TENGAH, SG BULOH, SELANGOR,

Yb DS Ir Zin Mohamed (SU umno Sgor), Yb Sen Ezam Md Nor (Ahli Parlimen Msia), Datuk Song Kee Chai (Mca), Ust Ahmad Najib(bekas YDP Pas Gombak).


Roadshow SSDE 3 Dun Gombak Setia - KHALID DERHAKA -

13 Feb, Ahad, 9 mlm

Dewan PKGS (Persatuan Kebajikan Gombak Setia), Jalan Dewan, Gombak Setia. (Belakang Balai Polis Gombak), Batu 6 Gombak.

YB Dato Seri Noh Omar, YB Tuan Abd Shukur Idrus (K pen umno Sgor), Dr Kow Cheong Wei (kp mca Sgor), Ust Rosdi Long (pendakwah bebas).

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN SETIAWANGSA

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PUTERI UMNO BAHAGIAN SETIAWANGSA


Jelajah Sinar Ramadan Bersama Puteri UMNO Wilayah

Posted: 07 Feb 2011 10:24 AM PSTDunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


Kita BACA..Kita Fikirkan..

Posted: 09 Feb 2011 06:44 AM PSTPOST MORTEM (AWAL) PILIHANRAYA KECIL TENANG
PAS NEGERI JOHOR DARUL TAKZIM 31 JANUARI 2011
Isu-Isu Utama Jentera Pilihanraya DUN Tenang
1. Kredibiliti Calon
- PAS Negeri Johor sudah beberapa kali menyatakan keperluan mengemukakan calon 'lelaki/muda' di dalam pilihanraya kecil kali ini.
- Sdr Firdaus Mas'od adalah calon yang dirasakan mampu memberikan impak dan tekanan kepada pihak lawan. Calon orang muda, berpendidikan tinggi (Undang-Undang, UIAM) ini lebih mengenali kawasan Tenang daripada mana-mana calon lain;
- Cikgu Normala adalah calon yang baik (namun PAS Johor) menginginkan beliau bertanding di kawasan Serom dalam pilihanraya umum akan datang. Kekalahan ini akan merosakkan sedikit peluang dan kredibiliti Cikgu di kawasan lain.
- Suami calon menjadi masalah kepada parti.
- PAS Johor merasakan Pusat terlalu mencampuri urusan penentuan calon di peringkat DUN, Negeri Johor.
- Keperluan PAS Pusat memberikan peluang kepada PAS Negeri membuat keputusan terbaik di peringkat DUN.

2. Kelemahan Jentera
- Kekurangan dana menyebabkan banyak jentera kita tidak dapat melaksanakan amanah dengan berkesan dan baik.
- Hari Mengundi adalah kelemahan yang paling ketara; kita tidak mempunyai peralatan yang cukup untuk membantu pengundi ke tempat mengundi mereka;
- PAS Johor tidak diberikan peluang untuk memegang dana secara langsung; perlu meminta-minta daripada PAS Pusat (perlu pemerhatian khas).

3. Penglibatan PKR
- PAS Johor sudah mengingatkan PAS Pusat agar 'mengehadkan' kehadiran jentera PKR (khususnya Ketua Umum) di kawasan Melayu;
- beberapa helaian kes sodomi Anwar di kawasan FELDA mendatangkan kesan kepada pengundi.
- jentera PKR terlalu dominan dan membuatkan jentera PAS sendiri tidak selesa;
- soal membuka aurat, pencampuran lelaki/wanita di dalam jentera PKR menyebabkan ramai di kalangan ustaz/ulama' muda PAS menjauhkan diri;
- PKR tidak membawa niat Negara Islam. Gagal menjawab isu.

4. Kejayaan DAP
- PAS Johor berterima kasih di atas bantuan DAP yang memberikan 70 % undi Cina kepada PAS.
- kejayaan ini adalah sesuatu yang luar biasa;
- PAS berjaya menembusi tembok pemikiran masyarakat Cina dengan baik
- strategi 'PAS for All' berjaya; tetapi tidak berkesan di kawasan Melayu;
- Labis Tengah cemerlang;
- PAS mudah bekerjasama dengan DAP; disebabkan mereka menjayakan program mereka sendiri. Kita hanya hadir dan mendapat keuntungan politik.

5. Karisma Guan Eng
- tarikan utama DAP adalah kehadiran Guan Eng yang mempunyai kemahiran pidato yang hebat
- pimpinan yang dilihat bersih dan wibawa
- banyak membantu PAS Johor dengan menyediakan dana segera yang membantu parti
- amat berterima kasih.

6. Impak Kehadiran Pimpinan PAS Sendiri
- kehadiran pimpinan PAS Pusat adalah baik dan berkesan;
- masih gagal meyakinkan orang Melayu perjuangan PAS dalam soal ekonomi kepada orang Melayu;
- perlukan model kepimpinan (keberkesanan pentadbiran PAS di Kelantan dan Kedah).
- pimpinan PAS Johor perlu diberikan pendedahan di peringkat nasional.

7. FELDA
- masih sukar mendekati masyarakat FELDA
- dilayan seperti 'penjara' oleh BN; takutkan kehadiran orang luar
- minda orang FELDA sendiri masih mundur dan terkebelakang;
- tidak mendekatkan diri dengan 'agama';
- kita perlukan lebih ramai ustaz yang memasuki FELDA (bincang isu kepimpinan Islam, integriti, kepimpinan ulama'); jangan terus buka kad politik.

8. Penggunaan Jentera Kerajaan
- melampau; semua jentera RELA/JPAM/BTN digarap untuk kepentingan kerajaan.

9. Perang Saraf
- kejayaan BN menjahanamkan kredibiliti calon; serangan kepada suami dan sebagainya
- isu gaji halal/gaji haram(Sumber dari ttp://penyokongpas.wordpress.com/).

******wahai anak BangsaKu...jadikanlah iktibar dari hujah mereka yang longgar dan yang kurang wajar. Jadikan pedoman kepada kita semua..Hari ini Guan Eng menghancurkan Melayu Pulau Pinang..dan Hari ini ada Melayu BERTERIMA KASIH dan terhutang budi kepadanya.....
Terima Kasih dan Thank You...kepada Blogger penyokong PAS kerana memberitahu hal ini kepada kami...
kini JElas dan nyata siapa kamu wahai PAS...ByM69.

Sayap Parti

Bahagian