Pengikut

Nuffnang

Isnin, 24 Januari 2011

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Bertindak ke atas pembakar bendera

Posted: 24 Jan 2011 07:52 PM PST

NORMALA NAK BAWA SUARA WANITA DI JOHOR???

Posted: 24 Jan 2011 10:24 AM PST

ANWAR TERUS BERBOHONG DAN BERBOHONG...

Posted: 24 Jan 2011 09:54 AM PST

10 Wakil Rakyat Pembangkang keluar parti

Posted: 24 Jan 2011 09:45 AM PST

APCO bukan pembuat dasar Kerajaan

Posted: 24 Jan 2011 09:43 AM PST

DEBAT HANYA TARIK PUBLISITI, TIDAK SELESAI MASALAH

Posted: 24 Jan 2011 09:41 AM PST

KENALI CALON KITA N.05 DUN TENANG

Posted: 24 Jan 2011 09:06 AM PST

AHMAD MASLAN BERKEMPEN DI DUN TENANG

Posted: 24 Jan 2011 09:03 AM PST

AHMAD MASLAN: ISU FELDA

Posted: 24 Jan 2011 08:02 AM PST

BN dijangka mampu kekalkan kerusi DUN Merlimau

Posted: 24 Jan 2011 06:02 AM PST

Anwar terus jadi 'raja putar alam' memiliki bukti mengaitkan Apco

Posted: 24 Jan 2011 05:43 AM PST

Pas dicabar bertanding di semua 222 kerusi

Posted: 24 Jan 2011 05:15 AM PST

Mohd. Azahar tepati kriteria parti

Posted: 24 Jan 2011 05:05 AM PST

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


PAS sengaja politikkan isu salam di Tenang – Syed Ali

Posted: 24 Jan 2011 01:13 AM PST

KETUA UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee menegaskan, PAS tidak harus mempolitikkan isu salam dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Katanya, keengganan calon PAS, Normala Sudirman bersalam dengan lelaki dilihat sengaja digembar-gemburkan untuk meraih sokongan pengundi di kawasan berkenaan.

Beliau menempelak Pas yang didakwanya boleh mengeluarkan fatwa jika 'sedap' untuk mereka tetapi diharamkan jika dilihat memihak kepada pihak lain khususnya UMNO.

"Di mana sebenarnya pendirian Presiden PAS, Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat, mengapa PAS boleh buat apa sahaja sedangkan orang lain tidak boleh ?" soal beliau.

Katanya, PAS sebelum ini juga telah banyak mengeluarkan fatwa yang menyesatkan pemikiran umat Islam apabila menuduh orang UMNO adalah kafir.

"Tetapi mereka keluarkan pula fatwa yang menyedapkan hati mereka apabila bersubahat dengan DAP, sekumpulan Cina pelampau. Inilah yang dikatakan fatwa syok sendiri," tegasnya.

Beliau mendakwa, isu salam itu telah diputarbelitkan oleh PAS dalam siri ceramah mereka di Tenang tanpa memberi penjelasan yang tepat berdasarkan syariat.

Syed Ali mengambil contoh ketika kunjungan ulama tersohor dunia, Dr. Yusoff Al-Qardawi ke rumah Penasihat Umum Parti Keadilan (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak lama dulu.

Katanya, semasa kunjungan tersebut, keluarga Anwar termasuk anak perempuannya dikatakan bersalaman dengan Yusoff Al-Qardawi tanpa menutup aurat (tidak beralaskan kain).

"Kenapa ulama PAS termasuk mereka yang digelarkan sebagai pakar agama jadi bisu dan tidak berani menegur perbuatan Anwar dan keluarga beliau," ujarnya.

Ini kata Syed Ali, membuktikan ulama PAS mengamalkan sikap 'double-standard' dan hanya dibolehkan asalkan memberi keuntungan politik kepada kumpulan mereka.

"Golongan inilah sebenarnya yang menyesatkan pemikiran umat Islam dengan fahaman dan fatwa yang berbelit-belit atas kepentingan politik," tegasnya lagi.

Beliau mengulas kenyataan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang bersetuju dengan pandangan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dan Nik Aziz berhubung keengganan calon PAS, Normala bersalaman dengan lelaki di Tenang.

Isu itu dikatakan dibangkitkan oleh Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek.

Sepatutnya tambah beliau, ulama PAS memperbetulkan tanggapan Soi Lek secara berhemah jika benar mereka ikhalas untuk berdakwah tanpa dicampur adukkan dengan agenda politik.

Syed Ali : DAP cucuk hidung Anwar kerana tahu rahsia liwat

Posted: 23 Jan 2011 07:12 PM PST

KARPAL Singh sengaja menggunakan isu liwat untuk memerangkap Penasihat Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam usaha mengukuhkan pengaruh politik DAP dalam Pakatan Rakyat (PR).

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, DAP memperalatkan Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk memecahbelahkan perpaduan orang Melayu di negara ini.

"Anwar sudah termasuk jerat yang dipasang oleh Karpal Singh menyebabkan beliau tidak mampu lagi bersuara membela kepentingan bangsanya sendiri," tegasnya.

Ini kata beliau, kerana Karpal Singh yang juga Pengerusi DAP banyak mengetahui rahsia aktiviti liwat Anwar sepertimana yang pernah beliau dedahkan di Parlimen tidak lama dulu.

Sehubungan itu jelas beliau, kredibiliti Karpal Singh sebagai peguam utama dalam kes Anwar sudah tercalar dan sepatutnya beliau menarik diri daripada meneruskan pembelaan tersebut.

"Sekarang DAP berjaya menjadikan Anwar sebagai keldai politik, strategi seterusnya berusaha menjinakkan PAS sebagai alat untuk merosakkan perpaduan umat Islam," katanya.

"Apabila Melayu berpecah dan kesatuan umat Islam menjadi lemah, pada ketika itulah DAP akan mengambil kesempatan untuk menguasai negara ini.

Beliau mengulas kenyataan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong yang mendakwa Karpal Singh telah mencemarkan imej peguam tempatan dan sistem perundangan negara.

Choo Keong turut mendakwa Karpal Singh tahu mengenai aktiviti liwat Anwar dan sikapnya itu jelas membelakangi etika dan kod amalan guaman.

Menurut Syed Ali lagi, DAP yang merupakan parti perkauman memperalatkan Anwar untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai parti yang mendominasikan perjuangan PR.

NIK Aziz boleh ajar Anwar bertaubat

"Inilah sikap Anwar yang sanggup menjadi kuda tunggangan DAP dan dalam masa yang sama terus berbohong dengan mengeluarkan pelbagai fitnah mengecam UMNO dan Barsian Nasional (BN)," katanya.

Dalam hal ini, Syed Ali mengulangi cabaarannya terhadap Anwar supaya bersumpah menggunakan al-quran bagi membuktikan dirinya bersih daripada aktiviti liwat.

Beliau menempelak Anwar kerana menjadikan Karpal Singh sebagai 'tok guru' daripada mendapat nasihat daripada tokoh agama dalam PAS yang selama ini digembar-gemburkan sebagai parti Islam.

"Pada hemat saya, Mursyidul Am, PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mungkin boleh mengajar Anwar untuk bertaubat dalam kes liwatnya dengan Mohd. Saiful Bukhari," ujarnya.

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN


MCA optimis pada pengundi Cina di Tenang

Posted: 23 Jan 2011 04:54 PM PST


Sebaik kempen bermula di Tenang, rasa optimisme jelas kelihatan di pihak BN apabila pekerja kempen mula turun padang bagi memenangi hati dan fikiran para pengundi terutama di kalangan masyarakat Cina.

MCA, parti komponen BN bagi masyarakat Cina, yang membangkitkan isu-isu seperti negara Islam dan janji-janji yang tidak ditunaikan oleh pakatan pembangkang PKR-DAP-PAS sejak pilihan raya umum lalu.

Ini sedikit sebanyak menyebabkan barisan pembangkang berada dalam kedudukan defensif.

"Masih ada lagi bilangan ketara pengundi berusia yang bimbang dengan isu-isu seperti negara Islam dan agama yang digunapakai PAS.

"Kita masih boleh menggunakannya di Tenang walaupun sesetengahnya berpendapat bahawa ini tidak terpakai lagi," kata seorang pemimpin tempatan MCA, yang tidak mahu dikenali, apabila merujuk kepada corak perancangan parti.

Sebagai sebahagian kawasan mengundi luar bandar dan di Johor yang dikuasai BN, pertimbangan pengundi di Tenang adalah berbeza berbanding kepada kawasan mengundi yang beransur-ansur menjadi bandar dan ini menjelaskan mengenai peratusan tinggi kaum Cina menyokong BN di negeri ini.

"Mana lagi anda boleh dapati lebih 30 peratus pengundi Cina mengundi untuk BN pada pilihan raya umum lalu? Di Tenang, 43 peratus kaum Cina mengundi BN pada pilihan raya umum lalu," kata Timbalan Pengerusi MCA Johor Tan Kok Hong.

Tan yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Bekok dan Exco Negeri Johor, berkata pengundi Cina di Tenang nampaknya mula mesra dengan BN walaupun mereka dilihat "lebih pro-pembangkang" pada pilihan raya umum lalu.

"Kali ini, apabila kita turun padang, mereka nampaknya mesra dengan kita. Tiada jaminan bahawa petanda sedemikian boleh diterjemahkan kepada undi 100 peratus bagi kita, tapi sekurang-kurangnya ia adalah petanda positif," katanya sambil menambah bahawa jentera BN sudahpun mula bergerak, bekerja keras bagi menarik sokongan melalui satu pendekatan untuk berhubung dengan sekumpulan kecil pengundi pada satu-satu masa.

Tan juga berkata kerjasama di kalangan pelbagai unit dalam MCA seperti pasukan siber, publisiti dan pasukan pilihan raya adalah lebih baik, yang seterusnya meletakkan pekerja kempen dalam mod "propaganda pilihan raya yang kreatif" bagi menyentuh hati dan fikiran pengundi Cina.

Seorang pemimpin cawangan tempatan MCA, Cheong Kim Seng, juga bersetuju bahawa pekerja kempen MCA kini lebih bersemangat melalui petanda-petanda positif dari pengundi Cina kali ini.

Tinjauan rambang dengan beberapa pengundi ini menunjukkan bahawa mereka mula mesra dengan BN. Sebagai contoh, pandangan penoreh getah Tay Kim Seng, 48, dari Kampung Air Panas:

"Bagi saya, apabila Perdana Menteri berkata biasiswa awam akan diberikan kepada mereka yang mendapat keputusan 13A ( dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), tidak kira latar belakang kaum, ini merupakan perubahan yang kita nanti-nantikan.

"Sebagai bapa, kita lihat ini adalah penting kerana bukan semua bapa mampu menghantar anak mereka ke universiti walaupun anak mereka mendapat keputusan yang baik," katanya.

Tindakan positif pemimpin tertinggi BN yang sedemikian memang diharap-harapkan oleh pekerja pilihan raya kerana respons positif sedemikian semakin bertambah apabila hari pengundian semakin dekat memandangkan kebanyakan pengundi Cina di Tenang melibatkan diri dalam pertanian.

Pendekatan inklusif yang digunapakai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang menghuraikan kebaikan meraikan kekayaan kepelbagaian rakyat Malaysia melalui konsep 1Malaysia, telah menambat hati ramai, malah melunakkan pengundi yang sebelum ini merupakan "pro-pembangkang".

Sementara itu, beberapa pengundi di Tenang juga melahirkan rasa tidak puas hati terhadap ADUN yang mereka dakwa "membiarkan mereka" dengan tidak turun padang bagi memahami masalah dan aspirasi mereka.

Kerusi DUN Tenang kosong berikutan kematian Datuk Sulaiman Taha dari BN pada 17 Dis. Sulaiman menewaskan Mohd Saim Siran dari PAS dengan majoriti 2,492 undi pada pilihan raya umum 2008.

Pilihan raya pada 30 Jan ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit, Batu Pahat Mohd Azahar Ibrahim, 39, dari BN dan bekas guru Normala Sudirman, 38, dari PAS.

Apapun yang diperkatakan mengenai masa lalu, satu perkara yang pasti dalam pilihan raya kecil ini -- saingan bagi mendapatkan undi diperhebatkan malah sebelum penamaan calon semalam di mana kedua-dua pihak tidak mahu mengambil mudah mengenai sesuatu perkara.

BN lebih fokus dalam kempen-kempennya dan ini membimbangkan barisan pembangkang dan menurut seorang pekerja pilihan raya pembangkang yang secara peribadi mengulas bahawa MCA nampaknya telah menggunapakai strategi yang betul yang digunakan buat pertama kali pada pilihan raya kecil DUN Galas di Kelantan pada 4 Nov tahun lalu.

"Mereka menganjurkan makan malam 1Malaysia bagi menyamai sesi cermaah dan juga makan malam dan dibuat dalam kumpulan yang kecil dan lawatan ulangan. Di Galas, strategi ini terbukti sangat berkesan memandangkan tidak ramai kita dapat jumpa," katanya tanpa mahu dikenali.

"Ini menjelaskan kenapa di saluran mengundi Cina di Galas, undi yang diperolehi oleh calon kita (PAS) jatuh dengan ketara. Kami percaya bahawa MCA menggunapakai strategi yang sama dalam pilihan raya kecil kali ini," katanya.

Sama ada MCA menggunakan formula yang telah membawa kemenangan atau sebaliknya, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek tidak banyak mendedahkannya.

"Jika kita mahu mendedahkan kepada kamu strategi kami, maka tak ada lagi strategi," kata Dr Chua.

--BernamaBookmark and Share

MCA guna iPad berkempen di Tenang

Posted: 23 Jan 2011 03:58 PM PST

LABIS 23 Jan. — Gajet moden seringkali menjadi peralatan yang penting dalam melaksanakan tugas seharian namun bagi MCA, komputer tablet terbaru iPad, yang dimajukan dan dipasarkan oleh Apple, menjadi peralatan terkini yang digunakan untuk membantu petugas parti semasa berkempen.

MCA menghantar empat pasukan iPad dari ibu pejabat parti itu untuk membantu petugas kempen di lapangan melaksanakan tanggungjawab, misalnya membolehkan pengundi menyemak pusat pengundian mereka, ketika mengadakan kempen dari rumah ke rumah.

Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong berkata pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang merupakan julung kali MCA menguji penggunaan gajet berkenaan yang pada dasarnya, masih di peringkat percubaan, membabitkan beberapa modul yang diwujudkan dalam perisian untuk membantu petugas kempen.

"Namun kami percaya penggunaannya akan dikuatkuasakan sepenuhnya pada kempen pilihan raya kecil DUN Merlimau, Melaka," katanya.

Selain itu, katanya tugas pasukan berkenaan termasuk mengumpul data berdasarkan modul tertentu yang dibangunkan oleh jabatan teknologi MCA selain merekod dan mengumpul maklum balas serta aduan.

"Ia sangat bagus dan pantas kerana boleh memberitahu pengundi dengan cepat tempat pengundian mereka. Satu-satunya kelemahan ialah kadang kala ia bergantung kepada rangkaian hubungan 3G. Di Labis ini, hubungan tidak berapa bagus tapi kami masih boleh menggunakannya untuk membantu pengundi," kata Wee.

— BERNAMA


Bookmark and ShareDr Mohamad Khir Toyo

0 ulasan
sumber :-

Dr Mohamad Khir Toyo


Jangan Politikkan Isu Agama

Posted: 23 Jan 2011 07:04 PM PST

Dato Hj Rosol B Wahid

0 ulasan
sumber :-

Dato Hj Rosol B Wahid


PRK oh PRK

Posted: 23 Jan 2011 07:37 PM PST

Salam bloggers...pilihan raya kecil (PRK) ke 14 akan berlangsung di Tenang Labis Johor 30hb nanti. Dan selepas ini akan diikuti oleh Melaka...Selepas itu...Wallahualam... Harap-harap tiada lagi selepas itu. Dan harap harap juga Merlimau adalah yang terakhir... Kenapa? Alasannya terlalu banyak untuk dilakarkan di sini. antaranya...Kesian PM dan TPM, sejak 2008 terlalu banyak (embeng; pinjam kata orang Terengganu) PRK. Kalau tidak silap saya zaman dan era DS Najib dan TS Muhyiddin ni lah zaman paling meriah pilihanraya kecil sejak kita mencapai kemerdekaan.

Alasan kedua ialah kewangan. Saya tidak mempunyai 'figure' yang tepat berapa kos sesuatu PRK. tetapi saya yakin ia mencecah jutaan ringgit. Itu belanja yang rasmi iaitu kos cetak kertas undi, biayai makan minum pasukan keselamatan, lojistik dan macam-macam lagi. Ini mungkin tidak termasuk projek-projek segera yang diluluskan dan dilaksanakan di kawasan yang terlibat; Projek turap jalan, projek baiki parit, subsidi basikal dan lain-lain lagi. Semuanya ini....pitis kata orangTerengganu. Ini tidak termasuk pitis dan peruntukan persendirian yang di bawa oleh mereka yang datang membantu berkempen daripada parti-parti yang bertanding.

Selain itu ialah alasan masa. Masa yang sepatutnya ditumpukan pada perkara-perkara lain untuk kepentingan rakyat dan negara dihabiskan untuk PRK. Walaupun tempoh kempen hanya 10hari sahaja...(itupun pembangkang mohon perbanyakkan lagi)...tetapi perlu diingat bahawa persiapan PRK telah bermula sejak saat kematian seseorang YB. Ertinya paling-paling koman pun sebulan atau 30 hari.

Faktor keempat ialah tenaga dan usaha... banyak tenaga dan usaha ditumpu untuk mempastikan calon yang bertanding itu menang. Kerana seluruh jentera parti yang bertanding akan bertumpu di kawasan PRK. Ia akan bertambah banyak lagi sekiranya kawasan yang dipertandingkan itu kawasan 50 50...maka seluruh tenaga akan dikerah untuk mempastikan kemenangan dipihak mereka. Pada hal tenaga tenaga tersebut boleh dicurahkan di kawasan masing-masing.

Sebenarnya banyak lagi alasan yang boleh diutarakan...walau bagaimanapun kita mesti akur dengan sistem demokrasi kita. Cuma ia mesti ditambah baik dari semasa ke semasa agar pengalaman sessi 2008-2012 ini tidak berulang. Persoalannya bagaimana cara untuk mengatasi masalah dan beban ini...

Ada cadangan agar setiap calon pilihanraya akan datang mesti melalui ujian tahap kesihatan,kecergasan dan kecerdasan... walaupun ada kematian YB disebabkan kemalangan tetapi jumlahnya kecil. InsyaAllah saya yakin jika ini dapat diimplementasikan untuk pilihanraya akan datang PRK akibat kematian akan dapat dikurangkan. walaupun kematian adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan

Ada juga cadangan agar PRK tidak perlu diadakan. Dan YB yang meninggal hanya dipilih oleh parti yang memerintah. Sebaliknya ada juga pandangan agar calon yang kalah dalam pilihanraya kawasan tersebut secara otomatis diangkat menjadi YB yang baru...

Walau apapun pandangan dan cara penyelesaian...saya yakin semua pihak termasuk pemimpin-pemimpin kita sedang mencari jalan terbaik untuk mengatasi masalah ini. Kita doakan agar mereka diberi petunjuk untuk kebaikan negara tercinta ini. Wallahu 'Alam..

"Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia..."maksud ayat...Fikir-fikirkan...

Puteri UMNO Bahagian Subang

0 ulasan
sumber :-

Puteri UMNO Bahagian Subang


FRIENDSHIP IS EVERYTHING

Posted: 23 Jan 2011 11:11 PM PST

My father used to tell me bed time stories when I was younger . The themes of those bed time stories were all about being good , obedience , friendship , love and care.
He lived in Tangkak when he was a young boy . Tangkak is a small town twenty kilometers away from Muar in the State of Johore . My grandfather worked for the CEB , Central Electric Board , now called TNB , Tenaga Nasional Berhad stationed in Tangkak .
Their closed neighbor were ethnic Indians . In fact , their relationship was not merely as neighbour but more of a non blood relation . By that , they were also closed friends . The living proof is that my father still can utter many Tamil words and love to watch Tamil movies. He still complain about the food served at the Indian restaurants . ' This is not the way to cook Indian dish ! , he complains .
He was left to stay at Achi's house very often . Till now he could not remember her real name . To him , Achi means mother . My grandfather used to attend electrical breakdown till late night . Those days , I think , electrical supply was not up to date . My grandmother was a business lady . At time , she had to travel far away to sell her goods and occasionally she stayed overnight . Looking back , my father told me , his parents had fullest accreditation to Achi's family . They left their only boy in Achi's custody . He was five years old then .
Achi had many children . My father was closer to Muru and Muru was about the same age as his . Their favorite outdoor game was playing nearby the running stream . Occasionally , they dipped into the the water without being seen . When Muru's older sister or elder brothers got to know about it , they would call Achi . Achi came running , she yelled and screamed at them to got out from the water .
One day , my father followed my grandfather and grandmother to Achi's house . My father saw so many people up there . He did not know what was the occasion . He walked and squeezed himself into the house . Muru was laying there sleeping , he though . He remembered two coins were placed on Muru's eyes . He called Muru to wake up and at the same time shaking him . My farther was pulled away . He kept asking my grandmother persistently what had happen to Muru . Finally , my grandmother told my father , ' Muru dah meninggal , dia mati lemas , lepas ini dia nak dibakar ' . The only word that my father captured and understood was ' bakar ' . Then he started to cry out loud and screamed that why Muru had to be burned , repeatedly .
It was a grief experienced that my father had . What I could recall , it is the story of friendship between two boys who do not know about race , colour or creed . Unfortunately , they could not able to continue their relationship but that spirit of friendship my father carries over to this day . The lessons here , we cannot be an egocentric living in the multi ethnic society of Malaysia . We must learn to look into the views of others . In other words , we must learn of each others culture . To me , this is one of the prerequisites of 1 Malaysia .
Herni Azura Ghafar

SOMEONE REMARKS:MAN HAS HISTORY WITHOUT HISTORY MAN IS NOTHING

Posted: 23 Jan 2011 09:04 AM PST

Lately , I read the stories about the native American Indian . I was dismayed to know what had happen to these native American Indians . I came across and learned about them vaguely in the Western cowboy movies . They were always the bad guys and dubbed them savagers .The settlers backed by the Yankee army , they were the good guys . The native Indians were fighting hard against the mighty and grand Yankee army . Thousands of the native Indians were killed and massacred . In the end , in series of battles they fought , the native American Indians lost the war .

Why did the native Indians fought so hard knowing that the Yankee army was so powerful , well armed and many ? Yet the native Indian combated with their bows and arrows . With limited guns and bullets which they stole from the Yankee , were insufficient . They were brave people and fought brilliantly to their last drop of blood because they were defending their rights over their land and territories . They were the fiercest of fighters. More importantly , they were defending their culture , tradition , belief , economic ways of living and the sovereignty of their tribes and territories.


Red Cloud , the capable warrior fought the battle to gain rights over the river valley . Crazy Horse another brave warrior led a surprise attacked on General George Cook army and preventing the army to join force with General Custer Army . As the result , General Custer lost the battle of Bighorn . There were many native Indian warriors like , Pontiac who gave a fierce fight in defense of the Great Lake territory against the red shirts army of the British . Geronimo a legendary and a charismatic Indian warrior who opposed the Yankee army for twenty five years .

Initially the native American Indians were friendly people . They showed the foreigners with great hospitality . The problem came when the foreigners became settlers and they came to annex and stay . They wanted to claim the land as their own . They destroyed the sites which the native considered sacred . They were forced to leave their home . The long conflict began .

I was taken aback by the history of fate fell upon the native American Indians . I wonder what would happen to the Deutero Malays if they are faced with that situation .

I believe our forefathers knew that the Malays should not be like the native Indians of America .The natives Indians were alienated and control by the Colonialists . As the result of the political and military power of the Colonists , the natives lost their territories , places of worship , community , tradition and culture . Today the native Indians ended up living in a small-arid constructed reservation land reserved by the United States Government . They became vagabonds in their own land .

I am also taken aback by some who try to infringe our constitution and beginning their aspersions by questioning it . As I understand it , ketuanan Melayu is not stipulated in the Constitution . It is wrongly interpreted and a wrongly perceived . It is not that Malay is the ' Tuan ' and rest of the non Malays are servants . As I understand it , the article 153 refers to special privileges of the Malay and rights of other must be respected for preserving peace and harmony.What is wrong with that ?.


Now I do understand and I thank to our forefathers who acknowledged the history of the native American Indians . Engaging that , the Malay importance prevails in the articles 153 signature the Malay position in hopping that the Malay would not be dumped in the reservation . Furthermore , it would guide the Malay to stay relevant in the controversial world of Capitalism in a multi ethnic society of Malaysia . What wrong with it ?.

Looking back at the previous past and before the coming of the invaders , the Malay land (Tanah Melayu ) existed . It had the sovereign Sultanate of Malay kingdoms whose Governments representing their territories . It came in the order of hierarchy governing with stipulated laws , principles and protocols .

It develops the social ,economic ,cultural orders with strong and institutionalized fundamental values of Islam . Above all , the Malays norms practicing in the customary laws strengthen the 'rights ' that the Malays and the Bumiputra are the master ( tuan ) of their Tanah Melayu . Make no mistake , it is not translated as ' master and servant ' relationship .

We were invaded by the Dutch , the Portuguese than the East Indian Company , later British colonial masters for more than 300 hundred years . At the same time , the exodus of non historical origins organized by the Colonial rulers arrived to stay for serving and feeding the Colonial industrial revolution in the West . They were welcome .

We must not be apologetic in propagating the expression of Ketuanan Melayu nor it is taken as the sign of Malay weaknesses . It also should not take the expression as to apprehend others . We must prescribe the notion and the sprit of ' Ketuanan Melayu ' for us to move forward in the order for change and achieving for the best of all Malaysian . The spirit of Ketuanan Melayu has served as one of the major principles of Malaysian democracy in a multi cultural ecosystem . It is in the evolution of our Nation track record and without denial has brought peace harmony and prosperity to our beloved Nation .

As someone remarks , 'Ketuanan Melayu ' was an expression used by our forefathers to remind and unite the ethnic Malays with the highest justification of covenant and to highly respect others in equality . Together with other ethnics we will strive for unity , peace , harmony and prosperity . Insyallah ,

Herni Azura Ghafar

DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


Kain Rentang PAS..."MISTERI" di Felda Tenang.

Posted: 23 Jan 2011 05:59 PM PST

. Berdasarkan kain rentang tersebut....kami juga menanti. Apa dah jadi, sehingga jam 10malam ceramah yang dijadualkan seperti dalam kain rentang tak menjadi. kenapa Mat sabu takut datang ke felda tenang ya..Apa dah jadi dengan ceramah tersebut. Majlis tersebut nampaknya tak menjadi lantas TAPAK Ceramah pun hilang tanpa kesaN.

Kain rentang ini telah di pasang beberapa hari lalu..namun..hilang dan ceramah pun hilang juga. Kasihan kepada pengundi PAS..baru ceramah dan kain rentang sahaja sudah tidak dapat menunaikan janji..apatah lagi jika memerintah..seribu janji tak akan menjadi...segalanya MUNGKIR,oleh itu wahai anak-anak bangsaKu..ingatlah..mereka hanya pandai putar dan belit sahaja dan tidak mampu untuk melakukan apa-apa untuk memerintah kita semua dan mereka hanya BONEKA dan patung mainana DAP dan PKR. Felda Tenang sudah tenang..jangan di kacau lagi,Dari tinjauan yang dibuat di Felda Tenang, Mereka sangat bersyukur atas nikmat tinggal di tanah Felda, hasil usaha UMNO. Mereka tidak percaya selain dari kerajaan BN..TAHNIAH!...(Sumber dan Foto dari Johari Othman)ByM69

Sayap Parti

Bahagian