Rabu, 23 November 2011

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


HATI-HATI DENGAN BANJIR

Posted: 23 Nov 2011 09:38 AM PST

Assalamualaikum.

Walaupun keadaan cuaca di Terengganu panas sebelum ini walaupun November sudah menghampiri penghujungnya - waktu yang sering dikaitkan dengan musim tengkujuh atau banjir di negeri Pantai Timur. Namun tiba-tiba hujan lebat yang turun telah menyebabkan berlakunya banjir.

Walaupun saya terpaksa menghadiri sidang Parlimen di ibu negara, namun saya mengikuti secara dekat kejadian banjir di Terengganu, khususnya di kawasan saya di Parlimen Kuala Nerus. Saya gembira bukan sahaja mendapat kerjasama yang baik daripada pelbagai pihak berkenaan tetapi saya juga mendapatkan input yang banyak daripada rakan-rakan facebook dan pembaca blog saya.

Jumlah mangsa banjir dikatakan telah meningkat mencecah lima kali ganda berbanding dua hari lalu - satu petanda keadaan banjir sebenarnya semakin buruk. Nasihat saya, kepada mereka yang diarahkan berpindah, maka berpindahlah. Jangan banyak soal lagi.

Sebabnya apabila anda diarahkan berpindah, maka ada keperluan untuk anda berpindah pada pandangan pasukan keselamatan. Apa yang wajar diberikan perhatian ialah soal keselamatan diri, manakala keselamatan barang-barang boleh diurus kemudian dengan bantuan pasukan penyelamat.

Bagi anak-anak pula, berhati-hati ketika bermain air banjir. Jangan terlalu ghairah atau menganggapnya sebagai pesta. Jika perlu, jauhkan terus daripada tabiat bermain air banjir, terutamanya di kawasan-kawasan yang airnya dalam serta berarus deras. Hal ini tidak boleh dipandang mudah, ia adalah satu perkara yang seringkali menjadi punca hilangnya nyawa manusia.

saya berterima kasih kepada semua yang terlibat dengan misi bantuan banjir ini dan berharap kesemua mangsa agar lebih bersabar menerima ujian Allah ini. Bagi pihak kerajaan, kami akan membantu apa yang sepatutnya.

Semoga keadaan banjir yang sedang berlaku sekarang tidak akan seteruk seperti yang diramalkan.

Tiada ulasan:

Pengikut