Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 23 Oktober 2010

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Usaha Pembangkang Reka Perlembagaan Baru Sia-sia

Posted: 23 Oct 2010 09:24 AM PDT

Program Juara Rakyat Tolak Tuduhan Kononnya UMNO Lesu

Posted: 23 Oct 2010 09:08 AM PDT

Ucapan Presiden UMNO

Posted: 23 Oct 2010 08:57 AM PDT

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Adanya pemimpin UMNO sanggup kecam Melayu kerana jaga hati bukan Melayu punca parti terhakis sokongan - Syed Ali

Posted: 23 Oct 2010 01:07 AM PDT

TERHAKISNYA kekuatan UMNO berpunca daripada sikap sesetengah pemimpinnya sendiri yang sanggup berkongsi 'kemarahan' dengan bukan Melayu untuk mengecam orang Melayu yang dilebelkan sebagai rasis.

"Pemimpin UMNO jenis ini sanggup kecam dan desak kerajaan kenakan tindakan keatas orang Melayu yang mempertahankan hak dan kedudukan Melayu kerana ingin menjaga hati rakan bukan Melayu," tegas Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

Katanya, bukan Melayu terutama rakan komponen Barisan Nasional (BN) sengaja bersikap double-standard dan turut memainkan sentimen perkauman kerana ingin menguji sejauhmana respon pemimpin Melayu.

Sebagai contohnya kata beliau, dalam isu dua pengetua sekolah dari Johor dan Kedah serta seorang Pegawai Biro Tata Negara (BTN) telah menjadi mangsa sikap 'rasis' pemimpin bukan Melayu di dalam BN.

"Tiga penjawat awam Melayu itu dikecam hebat hebat oleh pemimpin politik bukan Melayu dan didesak supaya dikenakan tindakan tegas, malangnya pemimpin Melayu yang ingin mengambil hati bukan Melayu juga berbuat desakan yang sama," ujarnya.

Beliau kecewa kerana apabila bukan Melayu menuduh adanya Melayu yang amalkan sikap rasis maka akan ada pula pemimpin UMNO sambut kenyataaan terebut dengan turut membuat kenyataan yang lebih keras.

Akibatnya, orang Melayu mula beranggapan bahawa UMNO sudah hilang semangat perjuangannya untuk mempertahankan maruah dan masa depan mereka.

"Akhirnya menimbulkan persespsi bahawa jika UMNO sudah tidak berani lagi untuk mempertahankan hak mereka, maka apakah untungnya mereka kekal menyokong UMNO," soal Syed Ali.

Menurutnya, persespsi negatif itu perlu diubah segera dan pemimpin UMNO terutama yang memegang jawatan harus bermuhasabah untuk membetulkan kesilapan tersebut.

Beliau mengulas sebuah rencana bertajuk 'Renungan buat pemimpin UMNO' yang ditulis oleh seorang pembaca, Azmi Yahya daripada Kuala Lumpur diruangan Pendapat , dalam Utusan Malaysia hari ini (Sabtu), yang memetik 7 Wasiat Raja Melayu dan pandangan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang pernah menyatakan Melayu akan hilang kuasa dalam PRU-13 jika tidak bersatu, maka Perhimpunan Agung UMNO pada tahun ini harus benar-benar menjadi medan yang membolehkan orang Melayu berasa selamat di bawah UMNO.

Penulis itu juga menyebut satu demi satu kes yang dilihat mencabar kedudukan Raja seperti ingin mengheret Sultan Perak ke mahkamah, Namewe melalui video klip 'Negarakku' dan 'Nah Suck Banana', selain mempertikaikan Perkara 153 dalam Parlimen. Maka berebut-rebutlah pemimpin Melayu dan BN memaafkan atas nama 'perkongsian kuasa'.

Menurut Syed Ali lagi, gambaran yang diluahkan oleh penulis tersebut jelas merupakan suara kebimbangan orang Melayu termasuk penjawat awam yang selama ini menjadi sebahagian daripada tunjang kekuatan UMNO.

"Jika penjawat awam terutama orang Melayu sudah merasakan kedudukan mereka tidak terbela, saya khuatir arah sokongan mereka kepada kerajaan akan beralih," ujarnya.

"Oleh sebab itu, saya bersetuju dengan artikel tersebut kerana ia memberi isyarat jelas bahawa orang Melayu sudah berada di persimpangan keyakinan terhadap UMNO dan peluang itu mula dieksploitasikan oleh pembangkang," katanya.

Sehubungan itu tegas Syed Ali, pemimpin UMNO harus menerima hakikat bahawa selagi ada sesetengah pemimpin yang sanggup mempersendakan bangsanya sendiri lambat laun kekuatan UMNO menjadi lemah.

"Kita sering menyalahkan bukan Melayu yang menekan hak Melayu tetapi sebenarnya keadaan menjadi lebih parah apabila ada pula sesetengah pemimpin Melayu di dalam UMNO yang turut berbuat demikiain kerana ingin popular dan mendapat sokongan bukan Melayu," tegasnya.

Katanya, pemimpin jenis ini sebenarnya tidak harus ada di dalam UMNO dan sewajarnya disingkirkan segera supaya tidak menjadi barah kepada perjuangan parti membela masa depan orang Melayu di negara ini.

Menurut Syed Ali, peringatan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak di Perhimpunan Agung UMNO hari ini sudah jelas memberi gambaran bahawa pendekatan dan kaedah perjuangan parti perlu menjunjung kepentingan dan hak orang Melayu.

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN

0 ulasan
sumber :-

UMNO CAWANGAN TAMAN SEJAHTERA, LUNAS KEDAH DARULAMAN


Ayuh! Bingkaslah bangun UMNO!!

Posted: 23 Oct 2010 06:33 AM PDT

TIADA lagi esok untuk kita! Kuasa politik kita yang dominan yang diwarisi sejak zaman Melaka dan dipegang kuat selama 54 tahun akan hilang. Berdasarkan realiti dan sentimen politik pengundi sekarang, bencana politik ini akan terjadi pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13. Paling lama, dua tahun saja lagi! Ada orang percaya dan hampir percaya, angka 13 membawa bencana.

Ahli Parlimen DAP, Teo Nie Ching, ketika melawat pejabat Harakah mengatakan, beliau "yakin dan percaya UMNO tidak akan mendapat undi masyarakat Cina pada PRU ke-13." Beliau diundang berceramah dan beri bantuan di dalam surau. Banyak benar kita bercakap tentang Islam tetapi bantuan untuk surau pun, kita minta daripada orang bukan Islam. Di mana maruah kita?

Mungkin Teo terlupa memberitahu Harakah, "Penyokong Pas akan tetap mengundi DAP, kerana mereka percaya DAP lebih baik daripada UMNO. Mereka lebih percaya orang Cina daripada orang Melayu." Pemimpin DAP sudah diundang memberi ceramah dan bantuan dalam surau dan masjid.

Orang Pas sangat bangga. "Tengoklah, Pas berjaya bawa Cina masuk ke dalam surau. Bagi duit pula".

Pemimpin dan penyokong Pas megah kerana pemimpin DAP baca ayat al-Quran semasa kempen pilihan raya. Beri sumbangan untuk majlis berkhatan. DAP tak sokong negara Islam, tetapi menyokong Pas, sebab Pas sekarang bukan lagi 'Parti Islam', tetapi 'Parti untuk Semua'.

Teo mungkin terlupa, "Majlis Syura Pas telah bersetuju dan membenarkan orang bukan Islam bertanding di bawah lambang Pas. Zaman dulu, Pas tuduh UMNO kafir kerana berpakat dengan MCA untuk memerintah, tetapi sekarang 'Pas baru' pimpinan Tok Guru Abdul Hadi dan Tok Guru Nik Aziz boleh ikut memerintah dengan DAP. Di Pulau Pinang, khatib pun mendoakan Lim Guan Eng dalam khutbah Jumaat. Banyak lagi alasan mengapa pengundi Cina tak akan undi UMNO, tetapi pasti akan undi DAP.

Maka kehilangan kuasa Melayu ini bukan suatu dongeng. Ia telah terjadi di Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Ipoh dan Petaling Jaya sekarang. Hal ini terjadi disebabkan majoriti pengundi bukan Melayu berada di kawasan bandar.

Kita boleh kira berapa kerusi yang akan dimenangi DAP dan Pas. Seperti yang pernah berlaku di Perak, Pas pun boleh duduk dengan megahnya di bawah bayangan kuasa DAP. Fakta ini, semua tahu. Lebih daripada tahu! Tak payah diulang-ulang. Tak payah diperingatkan oleh Teo Nie Ching "Orang Cina tidak akan undi UMNO."

Akan tetapi masih ramai orang Melayu, termasuk pemimpin politik dan generasi muda, tidak menganggap perubahan ini suatu kecelakaan besar. Orang seperti Datuk Nazri Aziz mungkin tak kisah, sebab beliau "rakyat Malaysia terlebih dulu, barulah orang Melayu". Tok Guru Nik Aziz pun "tak bangga jadi Melayu".

Bagi orang yang sama sikap dengan mereka ini, siapa perintah negara dan jadi Perdana Menteri pun sama saja. Akan tetapi bukankah Datuk Nazri seorang menteri dan Ketua Bahagian serta Ahli Majlis Tertinggi UMNO? Beliau tak wajar lagi memegang semua jawatan itu mewakili parti kebangsaan Melayu. Betullah ramai pemimpin kita yang bercelaru, lantas Melayu pun bercelaru.

Kata Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin, umat Islam di negara ini sudah "tenggelam punca". Tun Mahathir telah banyak kali sangat memberi amaran.

Beliau memerintah negara dan menjadi Pengerusi BN selama 22 tahun. Mengepalai BN bertarung dalam lima pilihan raya. Ada pilhan raya yang BN menang besar dan ada yang hampir hilang kuasa. Beliau kalah di Kelantan, Terengganu dan Sabah. Mengalami dua krisis UMNO yang sangat besar. Pada zamannya, UMNO pecah dua dan diharamkan di mahkamah.

Beliau turut berhadapan dengan raja-raja kerana meminda Perlembagaan. Ada orang Melayu menggelar beliau "Maha Firaun" dan ada orang UMNO kata, dia "diktator". Beliau menangani krisis kewangan yang gawat. Dan macam-macam krisis dan cabaran lagi. Dihadapi dan diselesaikan satu persatu.

Apabila mengundurkan diri tanpa terpaksa atau dipaksa, dan menyerahkan kuasa kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi; BN, UMNO dan negara berada dalam keadaan yang kukuh dan stabil. Bukan dalam masa kekalahan! Maka pemerhatian politiknya tajam dan berdasarkan pengalaman dan fakta yang nyata. Amarannya bukanlah wayang politik dan suka-suka.

Tan Sri Harussani, Mufti Perak, seorang ulama dan bukan orang politik yang telah cuba memperkukuh politik Melayu, akhir-akhir ini ikut prihatin dan mengingatkan: "Jika UMNO dan Pas tidak bersatu, Melayu akan hilang kuasa pada PRU ke-13" dan "Akan berlaku satu bentuk penjajahan baru." Lebih daripada itu, dalam masa dua tahun terakhir ini, beberapa orang Raja Melayu pun, sudah berkali-kali memberi nasihat dan amaran. Tidak pernah Raja-Raja Melayu bercakap politik seperti sekarang. Tidakkah ini alamat keruntuhan kedaulatan institusi Raja Melayu sudah bermula?

Raja Dr. Nazrin bimbang masa depan umat Islam di negara ini yang katanya berada "dalam suasana kritikal, bagaikan tenggelam punca". Katanya lagi, "Penderitaan dan penghinaan yang menimpa sebahagian umat Islam di Palestin, Afghanistan dan Iran, bermula daripada pemesongan di kalangan pemimpin yang rela membuka laluan kepada orang bukan Islam untuk melakukan pencerobohan serta kemusnahan terhadap bumi dan umat Islam sendiri."

Justeru baginda mengingatkan: "Pencerobohan besar bermula daripada perbuatan kecil. Ia mungkin bermula dari surau, madrasah, masjid atau sebuah mimbar. Ia bermula daripada satu ungkapan, ucapan, khutbah, tazkirah atau doa.

"Ia bermula daripada pencerobohan kecil, ketika orang Islam masih belum insaf, berdegil dan sombong mempertahankan ego serta memilih untuk bertelagah. Mereka sebenarnya memberi petanda yang salah, seolah-olah menggalakkan pencerobohan lebih besar boleh dilakukan ke atas umat dan institusi Islam."

Antara perubahan utama yang akan dilakukan apabila pakatan Pas-DAP-PKR memerintah adalah meminda Perlembagaan Persekutuan dan Negeri, mengubah pengagihan jawatan menteri, ketua-ketua jabatan kerajaan, polis dan tentera dan ketua eksekutif GLC, PNB, TNB, dan Telekom Malaysia. Menambah kawasan pilihan raya di kawasan bandar. Mereka juga akan mengadakan semula pilihan raya untuk Dewan Bandar Raya, Majlis Bandaran dan Kerajaan Tempatan. DBKL pasti akan berubah wajah. Maka bermulalah "penjajahan baru" yang disebut Tan Sri Harussani.

PRU ke-12 adalah tsunami politik dan amaran Allah. Malangnya pemimpin politik Melayu-Islam masih terus bertelagah merebut kuasa, jawatan, pangkat dan kekayaan. Sejarah kejatuhan Empayar Rom, Empayar Islam dan kemusnahan kuasa kerajaan-kerajaan Melayu, nampaknya tidak mampu mengajar kita.

Justeru, kecelakaan politik yang akan menimpa kita bukanlah kerana 'nasib' tetapi kerana perbuatan kita sendiri. Maka janganlah kita selalu sedih 'mengenangkan nasib' kerana ini sikap orang yang mengaku tewas sebelum berjuang.

Hakikatnya, asas dan kunci kekuatan Melayu berada di tangan Melayu. Jangan kita lupa bahawa pertubuhan-pertubuhan Melayulah yang menubuhkan UMNO dan sepanjang perjuangan UMNO, di belakangnya bergerak secara konsistan pelbagai macam pertubuhan Melayu, termasuk pertubuhan pegawai kerajaan, penghulu, penulis, wartawan dan guru.

Meskipun adakala mereka tidak sekata dengan UMNO, tetapi mereka tetap setia bersama UMNO. Di situlah kekuatan UMNO. Kekuatan sebenar yang telah terbukti selama setengah abad, bukan kekuatan dalam pesta makan minum berbaju batik aneka warna.


Bookmark and Share

Tambah, daftar ahli untuk menang PRU13: Shafie Apdal

Posted: 23 Oct 2010 05:06 AM PDT

KUALA LUMPUR: Penambahan ahli baru, peningkatan jumlah pendaftaran pemilih dan jaminan ahli keluar mengundi adalah antara faktor yang perlu diberi keutamaan untuk memastikan kemenangan UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata ketika ini usaha memperbaiki kelemahan berhubung ketiga-tiga faktor itu belum sampai ke tahap dikehendaki.

"Mengikut statistik Januari hingga Jun tahun ini, UMNO hanya berupaya mendaftar 13,125 ahli, dan BN keseluruhan pula hanya 14,768 ahli, sedangkan DAP sahaja berjaya mendaftar 10,693 ahli dan keseluruhan parti pembangkang sebanyak 18,129 ahli."

Seakan kelihatan belum ada keperluan bertindak segera, semangat ketergesaan untuk ingin mengekalkan kuasa dan merampas kuasa dari negeri-negeri yang kita kalah (dalam pilihan raya umum lalu). Ini yang membimbangkan saya," katanya
ketika menggulung perbahasan pada Perhimpunan Agung UMNO 2010 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

Selain itu, katanya, selepas proses pemutihan keahlian UMNO, seramai 700,000 anggota didapati tidak mengundi pada pilihan raya umum lepas hingga menyebabkan calon UMNO tewas tipis kepada parti pembangkang seperti di Dewan Undangan Negeri (DUN) Ayer Hitam dan DUN Pantai Merdeka, masing-masing di Kedah.

UMNO kini mempunyai kira-kira 3.5 juta ahli.

Mohd Shafie yang juga Pengerusi Biro Keahlian dan Pendaftaran Ahli Umno, berkata bagi memperkukuhkan kuasa, selain mendekati kaum bukan Melayu, UMNO perlu menghayati keperluan rakyat serta menolak sikap berpuak-puak.

Beliau mengingatkan orang Melayu supaya jangan leka kerana hak yang terpateri kemas dalam Perlembagaan Persekutuan semata-mata tidak cukup untuk menjamin kejayaan bangsa itu di masa depan.

Katanya, Melayu juga tidak boleh cemburu dengan orang lain yang berjaya dalam perjuangan mereka, sebaliknya harus melihat keupayaan diri sendiri dan meningkatkan daya saing sepertimana digariskan Presiden parti, Datuk Seri Najib Razak.

"Apa maknanya kita berjaya bila orang cakap ada tongkatnya. Kita harus berani mencapai kejayaan, berani dan berupaya menguasai ilmu dan bila kita berjaya ia bukan semata-mata kerana hak," katanya. - BERNAMA


UMNO CWGAN Taman Sejahtera Insya-Allah akan melipatgandakan pendaftaran pengundi dan ahli baru UMNO selepas ini.

7 strategi tawan semula Kedah

Posted: 22 Oct 2010 06:23 PM PDT

KUALA LUMPUR 22 Okt. - UMNO Kedah telah menggariskan tujuh strategi dalam misi menawan semula negeri tersebut daripada tangan pembangkang.

Wakilnya, Datuk Othman Aziz berkata, strategi itu juga akan melibatkan 13 aktiviti teras termasuk memantapkan semula hubungan dan keupayaan kepimpinan di semua peringkat bahagian.

Dalam usaha merealisasikan impian tersebut katanya, UMNO negeri juga akan memastikan pengundi dan penyokong sedia ada sentiasa dijaga, mengambil hati pengundi muda serta mengukuhkan hubungan dengan agensi kerajaan.

"Peralihan kuasa ke tangan pembangkang telah menyebabkan kita terpinga-pinga dan hilang pedoman buat seketika.

"Tetapi dalam masa yang sama kita tidak boleh berdiam diri sebaliknya bermuhasabah dan mengatur gerak kerja untuk kembali memerintah Kedah.

"Justeru kita memerlukan bantuan daripada segenap ahli UMNO untuk sama-sama membantu merealisasikan misi ini," katanya ketika berucap membahaskan ucapan dasar Presiden pada Perhimpunan Agung UMNO Ke-61 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Othman berkata, dalam konteks memenangi semula hati rakyat, mereka yang memegang jawatan mesti melakukan kerja secara fokus dan terancang serta mempunyai sasaran.

Mereka yang memegang jawatan, tegas beliau, tidak boleh lagi leka dan berseronok dengan jawatan sebaliknya harus bertanggungjawab memegang amanah yang diberikan.

"Kita kena segerakan kerja, jangan tangguh-tangguh lagi," jelasnya.

Dalam memastikan kejayaan itu, kata Othman yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagian Jerlun, empat peringkat UMNO iaitu bahagian, Wanita, Pemuda dan Puteri juga harus memiliki semangat berpasukan yang tinggi serta bersedia bekerjasama dengan semua pihak termasuk agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Malah setiap ahli dan pemimpin juga katanya, perlu memiliki 'rasa terancam' sebagai satu dorongan dan motivasi untuk mencapai impian tersebut.

"Oleh yang demikian, kita ingin meminta jasa baik para menteri yang turun padang melakukan kerja rasmi masing-masing untuk turut meluangkan masa menyusun program UMNO.

"Bukan itu sahaja kita juga amat berharap bapa angkat Majlis Tertinggi (MT) yang dilantik Perdana Menteri dapat mencetuskan sesuatu sebagai peniup semangat," katanya.


Bookmark and Share

Sayap Parti

Bahagian