Pengikut

Nuffnang

Isnin, 16 Ogos 2010

Ahli Parlimen Kota Belud

0 ulasan
sumber :-

Ahli Parlimen Kota Belud


Censorship of IT?

Posted: 16 Aug 2010 09:07 AM PDT

We are now living in a world where the responsibility of filtering information that is coming to us is shifting from the govt to individuals. For as long as we want Malaysia to be an open society, rigorously embracing new information technologies and want to be part of the so-called wired nations, no amount of censorship or filtering will be of any help to contain the information explosion happening around us.

Censoring and filtering it will only drive the information underground and create new set of problems. I believe, at the end of it, it is the individual who will have to take the responsibility to decide what is good or bad for himself, his family, his community and the nation.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ahmadmaslan.blogspot.com

0 ulasan
sumber :-

ahmadmaslan.blogspot.com


Felda saman Wan Azizah, 5 lain RM200j

Posted: 16 Aug 2010 08:49 PM PDT

55 masjid Pontian terima sumbangan

Posted: 16 Aug 2010 10:45 AM PDT

Buktikan generasi muda bukan bebanan

Posted: 16 Aug 2010 10:45 AM PDT

PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN RIMBA TERJUN

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PEMUDA UMNO CAWANGAN RIMBA TERJUN


Marhaban Ya Ramadhan

Posted: 16 Aug 2010 08:40 AM PDT


Seluruh Warga Pergerakan Pemuda UMNO Cawangan Rimba Terjun ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada pengunjung yang mengunjungi blog kami.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Soi Lek diingatkan jangan guna isu kepentingan Melayu untuk jadi popular

Posted: 16 Aug 2010 12:47 AM PDT

PRESIDEN MCA, DATUK Seri Dr. Chua Soi Lek dinasihatkan supaya tidak menjadikan isu 'kepentingan Melayu' sebagai modal politik untuk menonjolkan dirinya supaya dilihat popular.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee mengingatkan, Soi Lek harus menerima hakikat bahawa MCA hendaklah menghormati prinsip setiakawan dalam Barisan Nasional (BN).

Menurutnya, tuntutan Kongres Ekonomi Cina Sabtu lalu yang dirasmikan Soi Lek sudah jelas mempunyai agenda untuk menghapuskan bahasa Melayu dan meminggirkan peluang orang Melayu di dalam sektor ekonomi negara.

Katanya, Presiden MCA itu perlu terima hakikat bahawa hak dan kepentingan Melayu jangan dipertikaikan atau dijadikan isu untuk menjadikan dirinya popular di kalangan masyarakat Cina.

"Jangan berselindung disebalik kepentingan politik untuk memijak bangsa Melayu, sepatutnya mereka (MCA) lebih tahu untuk berterima kasih kepada UMNO," tegasnya.

Beliau menjelaskan, Soi Lek dan masyarakat Cina sepatutnya menghargai pengorbanan orang Melayu terutama UMNO yang sebelum ini banyak bertolak ansur dengan tuntutan mereka.

Katanya, masyarakat Cina di negara ini berpeluang menguasai pelbagai sektor ekonomi kerana orang Melayu sentiasa akur dan bertolak ansur kerana mematuhi prinsip perlembagaan negara.

"Kalau orang Melayu boleh bertolak ansur, kenapa Soi Lek cuba membangkitkan sentimen kaum, seolah-olah dia sedang memimpin satu gerakan pro-pembangkang untuk melemahkan kerajaan," tegasnya.

Beliau bimbang gerakan seperti ini jika tidak dibendung akan mencetuskan satu fenomena baru terhadap penentangan terbuka komponen BN kepada kerajaan yang memerintah.

Beliau berkata, Soi Lek tidak sepatutnya mempertikaikan secara terbuka pelbagai perkara kepentingan Melayu terutama dalam sektor ekonomi, pelajaran dan bahasa serta syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Katanya, Soi Lek telah menunjukkan sikap keterlaluannya apabila merestui beberapa tuntutan yang dilihat sebagai boleh mengancam masa depan orang Melayu.

Sebagai contohnya Syed Ali menyebut mengenai tuntutan supaya diperbanyakkan penubuhan sekolah vernakular bagi membolehkan negara mengahasilkan lebih ramai pelajar yang mahir berbahasa Mandarin.

"Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan dan sewaktu kerajaan giat memartabatkannya di seluruh sekolah, MCA pula buat tuntutan yang tidak masuk akal, ini semua duri dalam daging yang akan merosakan perpaduan rakyat," tegasnya.

Beliau juga menyifatkan tuntutan kongres tersebut yang mahukan supaya kerajaan mengkaji semula penyertaan orang Melayu dalam GLC sebagai keterlaluan dan tidak tepat.

Syed Ali berkata, pemimpin MCA tidak perlu iri hati kerana penyertaan orang Melayu dalam GLC adalah terlalu sedikit jika dibandingkan penguasaan masyarakat Cina dalam sektor korporat dan syarikat bukan milik bumiputera.

"Janganlah bersifat tamak, hormatilah orang Melayu yang selama ini sudah banyak berkorban untuk kepentingan mereka (Cina), jangan ambil kesempatan kerana ingin popular," tegasnya lagi,.

Menurutnya, pendirian MCA sejak akhir-akhir ini dilihat semakin senada dengan pihak pembangkang terutama DAP dalam membuat pelbagai tuntutan untuk kepentingan masyarakat Cina.

MCA katanya, tidak dihalang mengemukakan pandangan dan saranan tetapi hendaklah dibuat secara bermoral menerusi saluran parti.

Beliau mengingatkan, onar politik yang melanda MCA termasuk sikap pemimpin mereka tidak akan memberi kekuatan kepada BN bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

"Orang Melayu dan UMNO tidak akan berasa lemah dengan sikap mereka (MCA), malah mengingatkan bahawa orang Melayu akan bangkit jika hak dan kepentingan mereka sudah dicabar," tegasnya.

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

0 ulasan
sumber :-

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Gempar : Harussani dedah kewujudan 'perlembagaan baru'!

Posted: 16 Aug 2010 09:20 AM PDT

Mengejutkan! Sudah ada 'perlembagaan baru' dibuat oleh pihak tertentu bagi menggantikan Perlembagaan Persekutuan yang menjadi teras kemakmuran negara selama ini.

Perkara tersebut didedahkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria semasa menjadi panel Wacana Perpaduan Ummah Dalam Kesedaran Penghakisan Hak Orang Melayu di Taman Budaya di sini, hari ini.

Menurut Harussani, perlembagaan baru itu menyisihkan hak-hak orang Melayu dan juga Islam yang dijamin dalam Perlembagaan sekarang.

''Saya dimaklumkan sekarang sudah ada perlembagaan baru yang dibuat oleh pihak tertentu.

''Kebetulan saya ada memberi satu ceramah di Alor Setar. Ada seseorang datang dan memberikan saya tiga buah buku Perlembagaan yang dikehendaki pihak tertentu," katanya pada wacana tersebut di sini, hari ini.

Bagaimanapun Harussani ketika ditemui selepas wacana tersebut enggan mengulas lanjut tentang dakwaannya itu.

Selain Harussani, program itu turut disertai Penasihat Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican; Presiden Pertubuhan Pemikir Melayu Malaysia, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Kachar dan Naib Pengerusi Ulama Malaysia Cawangan Pulau Pinang, Hafiz Nordin.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail pula bertindak sebagai perantara program berkenaan.

Kira-kira 300 orang terdiri daripada ahli GMP, pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perak dan aktivis Melayu termasuk Tan Sri Jins Shamsuddin hadir pada program anjuran GMP dan GPMS itu.

Pada wacana itu juga, Harussani berkata, perpecahan di kalangan orang Melayu menyebabkan bangsa itu hilang kewibawaan sehingga kaum lain semakin berani membuat pelbagai tuntutan dan mahu hak keistimewaan orang Melayu dihapuskan.

''Kenapa kita berpecah-belah hanya kerana salah tafsir iaitu melampau dalam berpegang pada syariat Islam.

''Saya menyuruh kita semua bersatu, saya tidak suruh hapuskan parti tetapi saya minta orang Melayu pertahankan Islam dan hak-hak mereka," katanya yang banyak menerima cemuhan daripada penyokong pembangkang kerana mengajak orang Melayu dan Islam bersatu.

Sementara itu, Hafiz yang merupakan bekas Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang bimbang dengan nasib yang menimpa orang Melayu di Pulau Pinang sekarang.

Jelas beliau, begitu banyak gerai perniagaan orang Melayu yang didirikan di atas tanah kerajaan dirobohkan tetapi tindakan sama tidak diambil ke atas peniaga bukan Melayu yang berniaga di atas jalan raya.

''Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga tidak membenarkan rumah bernilai RM150,000 ke bawah dibina di tengah bandar. Pulau Pinang kini ke arah menjadi Singapura.

''Jambatan kedua Pulau Pinang yang menjadi kebanggaan kita akan memudahkan pengusiran orang Melayu secara beramai-ramai dari Pulau Pinang," katanya.

Reezal Merican yang juga Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda UMNO pula meminta orang Melayu menentang habis-habisan 'Abdullah Ibn Saba' yang memecahbelahkan umat Islam di Malaysia sekarang.

''Dalam setiap tamadun manusia mesti ada pengkhianatan yang menghancurkan perpaduan. Kalau zaman Khalifah Usman dan Ali dulu ada Abdullah Ibn Saba yang melaga-lagakan umat Islam, zaman sekarang pun ada 'Abdullah Ibn Saba' yang menyebabkan perpecahan orang Melayu dan Islam di Malaysia," katanya.

Kamarudin pula menyifatkan orang Melayu sebagai lemah jika tidak mampu membalas balik apabila agama dan bangsa mereka dihina.

''Saya hairan kenapa kerajaan tidak mengambil tindakan ke atas pihak-pihak yang mempertikaikan kedudukan Islam dan hak-hak orang Melayu," katanya dalam nada kesal.-UM

Warna-warni Politik
Torashah

www.pemuda-enggang.org

0 ulasan
sumber :-

www.pemuda-enggang.org


Jangan terlalu berani mencabar

Posted: 15 Aug 2010 08:14 PM PDT

Mingguan Malaysia 15 Ogos 2010 Kolumnis ultra kiasu The Centre for Policy Initiative (CPI), dalam artikel terbarunya minggu lalu, berulang kali menyebut nama saya. Artikel kontroversinya turut mengundang laporan polis oleh Perkasa. Saya hanya ketawa kecil membaca artikel tersebut kerana ternyata kolumnisnya amat jahil dalam memahami sejarah dan kehidupan bernegara, apatah lagi untuk memahami perlembagaan. [...]

Belum Tunai Janji Kebajikan, Pembangkang Kini Kutip Derma Rakyat

Posted: 15 Aug 2010 08:13 PM PDT

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Pakatan pembangkang disaran berhenti dari terus membodohkan rakyat dengan mengutip derma semata-mata untuk memuaskan nafus impian untuk berkuasa. Belum pun mereka menunaikan janji-janji pilihan raya untuk menubuhkan kerajaan dan negeri berkebajikan, setelah berkuasa pembangkang sibuk kutip derma rakyat, termasuk pelancaran Tabung Impian Rakyat Malaysia (Tiram), Sabtu lalu. Aktivis masyarakat Selangor, [...]

Sayap Parti

Bahagian