Pengikut

Nuffnang

Rabu, 28 Julai 2010

ADUN N6 TEMPASUK KOTA BELUD SABAH

0 ulasan
sumber :-

ADUN N6 TEMPASUK KOTA BELUD SABAH


GGT JALIN KERJASAMA BIAK BAKA SAWIT

Posted: 28 Jul 2010 03:07 AM PDT

Musbah Jamli (tiga kiri) dan Ujang Sulani (tiga kanan) menyaksikan M.C.Ismail Salam (dua kanan) bertukar dokumen dengan Yong Chee Kong di Kota Kinabalu, semalam.

KOTA KINABALU 27 Julai – Sabah hari ini menandatangani persetujuan kerjasama bagi menjalankan program pembiakbakaan sawit dengan Genting Green Tech Sdn. Bhd.(GGT).

Perjanjian kerjasama dengan anak syarikat Genting Plantation Berhad itu adalah bagi mengaplikasikan teknologi 'Marker Assisted Selection' (MAS) yang dihasilkan GGT dalam memilih induk tanaman sawit terbaik bagi pembiakbakaan sawit.

Memorandum Perjanjian (MoA) itu ditandatangani oleh Pengarah Pertanian negeri, Ismail Salam dan Ketua Pegawai Operasi Genting Plantations Berhad, Yong Chee Kong.

Turut menyaksikan majlis itu ialah Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri, Datuk Musbah Jamli; Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian dan Industri Makanan negeri, Datuk Ujang Sulani dan Pengarah Pertanian Sabah, M.C.Ismail Salam.

Menurut Musbah perjanjian tersebut merupakan perkongsian pintar antara kerajaan negeri dengan pihak swasta bagi membangunkan industri sawit di negeri ini.

"Ia bagi pembangunan dan penggunaan teknologi khususnya kaedah bioteknologi dalam bidang tanaman bagi meningkatkan pembangunan industri sawit Sabah.

"Malah ia dijangka akan melonjakkan pembangunan industri sawit di seluruh Malaysia," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Kebenaran guru berpolitik : jangan buat keputusan terburu-buru - Syed Ali

Posted: 27 Jul 2010 10:46 PM PDT

KETUA UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee mahu kerajaan mengkaji semula kebenaran guru berpolitik demi menjaga kredibilti dan kemuliaan profesyen perguruan.
"Saya tidak bersetuju dengan cadangan tersebut kerana ianya bakal menimbulkan banyak masalah membabitkan profesyen perguruan," tegasnya.

Sehubungan itu, beliau mahu kabinet dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melihatnya secara serius demi menjaga kualiti dan profesyen perguruan di negara ini.

Sebaliknya jelas beliau, bagi memberi hak kepada guru berpolitik, mereka hanya sekadar boleh menjadi ahli parti dan tidak dibenarkan memegang sebarang jawatan penting.


"Saya berharap keputusan itu tidak dibuat secara terburu-buru kerana tanggungjawab sebenar guru ialah mendidik dan melahirkan pelajar berilmu," katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Yayasan Pendidikan Cheras (YPC) berkata, langkah membenarkan guru kembali aktif berpolitik hanya menimbulkan kecelaruan di dalam masyarakat.

Katanya, kewibawaan warga pendidik harus dilindungi supaya mereka tidak dicemuh oleh masyarakat kerana perbezaan anutan politik.

Menurut Syed Ali, keputusan yang diumumkan oleh Ketua Setiauasaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan mengenai perkara itu semalam dilihat sebagai langkah kurang bijak.

Beliau berpendapat, kebenaran berpolitik membabitkan 140,000 guru siswazah dikhuatiri akan menyebabkan guru mengabaikan tanggungjawab mereka sebagai pendidik.

Katanya, sejarah lalu sudah membuktikan apabila guru dibenarkan berpolitik akan berlaku pertelingkahan dan perselisihan dalam perkhidmatan.

Akibatnya kata beliau, selain murid-murid menjadi mangsa adakalanya guru juga turut terheret dengan 'tekanan dan permusuhan politik' di sekolah sehingga menjejaskan mutu perkhidmatan mereka.

"Siapa yang harus dipertanggungjawabkan apabila kepentingan pelajar mula disisihkan kerana guru mereka asyik berpolitik?," soal beliau lagi.

Dalam hubungan ini jelas beliau, warga pendidik selaku kakitangan perkhidmatan awam perlu memberikan sokongan penuh kepada kerajaan yang memerintah.

Semalam, Ketua Setiausaha Negara mengumumkan guru siswazah Gred DG41 hingga DG48 dibenarkan semula bertanding, dilantik atau memgang sebarang jawatan dalam parti politik, berkuatkuasa 1 Ogos ini.

Sementara itu, dalam perkembangan lain Syed Ali menasihati ahli-ahli UMNO supaya tidak terperangkap dengan 'perang psikolgi' yang sedang dimainkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Menurutnya, perkembangan terbaru kononnya PKR tidak akan mengadakan pilihan raya di negeri-negeri dikuasai Pakatan Rakyat (PR) jika PRU diadakan lebih awal darpada dijangkakan.

"Ini semua taktik pembangkang supaya PRU diadakan segera kerana mereka terlalu yakin akan menang dengan mengambil kesempatan di atas kekecamukkan yang sedang dihadapi Barisan Nasiona (BN)," tegasnya.

Sehubungan itu, beliau mahu setiap peringkat kepimpinan UMNO supaya berusaha menjelaskan kepada rakyat mengenai perancangan rapi PKR dan DAP untuk menghapuskan kuasa orang Melayu seprtimana mereka sudah lakukan di Pulau Pinang dan Selangor.

Beliau mencadangkan pemimpin UMNO di semua peringkat mengumpulkan sebagala bahan dan bukti penyelewengan, kezaliman dan kerakusan PR menerusi pelbagai kaedah penyaluran maklumat supaya dapat diketahui oleh rakyat.

"Selama ini rakyat terutama orang Melayu di Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang diperbodohkan oleh pemimpin PR dan kita di pihak UMNO perlu bangkit mendedahkan segala pembohongan tersebut," tegasnya.

Menurut Syed Ali lagi, UMNO juga disarankan menggunakan khidmat bekas pemimpin-pemimpin PKR bagi mendedahkan sikap dan perlakuan sebenar Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap orang Melayu.

Beliau yang juga Setiausaha Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan menegaskan, Anwar akan menggunakan segala peluang yang ada bagi memastikan 'hayat politiknya' tidak terkubur pada PRU akan datang.

"Jika PR boleh melemparkan pelbagai fitnah jahat terhadap UMNO, maka kita perlu bangun mendedahkan segala sifat petualang, kepincangan dan kerakusan Anwar yang sanggup melakukan apa sahaja untuk berkuasa termasuk memijak kepentingan umat Melayu," tegasnya.

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

0 ulasan
sumber :-

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Dendam Khalid Samad terhadap Hasan Ali dan Harussani Zakaria masih membara!

Posted: 28 Jul 2010 01:45 AM PDT

Dilihat Yang Dipertua PAS Shah Alam Khalid Samad terus menjadi batu api dengan mendesak Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Hasan Ali supaya menyaman Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berhubung isu kerjasama PAS-Umno.

Khalid berkata, tindakan itu perlu diambil supaya "keikhlasan dan ketelusan" exco kerajaan Selangor itu tidak dipersoalkan oleh ahli PAS. "Oleh itu, kami amat berharap agar saman terhadap Tan Sri Harussani disegerakan oleh pihak Datuk Pesuruhjaya supaya terbukti bahawa beliau telah ditipu dan beliau tidak reda ditipu sebegini rupa oleh Umno dan konco-konconya," katanya.

Khalid mengulas keputusan PAS Selangor yang berpendapat tidak perlu menyaman Harussani berhubung isu kerjasama PAS-Umno kerana kontroversi pertemuan itu "tidak pernah menjadi isu bagi PAS dan gabungan pembangkang di negeri itu". Desakan agar Hasan mengambil tindakan undang-undang ditimbulkan dalam munaqasyah (perbincangan) PAS negeri di Shah Alam, Ahad lalu.

Menulis dalam blognya semalam, Khalid berharap ahli-ahli parti Islam itu tidak mempertikaikan tindakan Hasan kerana "sebagai ahli, tuntutan wala (kesetiaan) dan thiqah (kepercayaan) mesti dipertahankan". Khalid yang juga ahli parlimen Shah Alam turut menolak dakwaan Hasan "ingin melepaskan dirinya daripada dikenakan tindakan disiplin".

"Ini merupakan satu kemungkinan sahaja, akan tetapi amatlah malang sekiranya PAS Selangor mempunyai seorang pesuruhjaya yang menipu. "Berdasarkan tarbiah (didikan) dan latihan keagamaan yang dibangga-banggakan sebagai asas kekuatan PAS, kemungkinan adanya pesuruhjaya negeri yang sanggup berbohong adalah hampir mustahil!

"Ianya satu kemungkinan yang perlu ditolak mentah-mentah. Tidak mungkin Datuk Pesuruhjaya menipu kepada ahli dan pimpinan PAS serta rakyat jelata. Tidak mungkin!" tegas Khalid.

Bagaimanapun, Khalid mendakwa Hasan yang juga ahli jawatankuasa pusat PAS telah melakukan "kesilapan" kerana "membenarkan dirinya ditipu oleh seorang mufti Umno/BN yang tegar". "Kesilapan beliau adalah kesilapan menghormati dan menyanjungi Tan Sri Harussani dan menjadikan beliau sebagai seorang pakar rujuk. Kesilapan ini adalah kerana kurang bijaknya beliau dalam mengenali sifat lawan.

"Namun, kurang bijaknya itu bukanlah satu kesalahan. Seperti kata-kata pujangga Inggeris, stupidity is not a crime (kebodohan bukanlah jenayah)," katanya.

Warna-warni politik
Torashah

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

0 ulasan
sumber :-

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


UMNO KUALA NERUS TERUS KUKUH

Posted: 27 Jul 2010 11:42 PM PDT

Assalamualaikum.

Mesyuarat UMNO Bahagian kini telah pun selesai. Walaupun terdapat bahagian yang bermasalah, namun saya gembira kerana Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Nerus berjaya diadakan dengan begitu baik.

Walaupun mungkin seperti agak lewat untuk saya menulis mengenainya, namun saya percaya hal yang baik, walaupun ia telah lama berlalu, ia tetap baik untuk diperkatakan.

UMNO Kuala Nerus boleh dikatakan sangat menarik dan unik. Banyak keistimewaan dalam senario politik di bahagian ini sebenarnya. Sejak dahulu lagi, persaingan UMNO dengan PAS sentiasa ada. Malah, ia berubah-ubah. Apa yang saya faham mengenainya ialah ia menggambarkan mengenai pemikiran pengundi di sini. Mereka lebih bijak dan matang sebenarnya.

UMNO Bahagian Kuala Nerus juga tidak terlepas daripada "hal-hal kekeluargaan" sehingga ia menarik perhatian umum. Pun begitu, saya gembira apabila kami sangat bersatu dalam hal-hal yang mempunyai kepentingan politik. Adakalanya apa yang digambarkan mengenai UMNO Bahagian Kuala Nerus tidak seperti apa yang sebenarnya ada atau wujud.

Demikianlahlah keistiwewaan UMNO Bahagian Kuala Nerus ini. Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian baru-baru ini telah menterjemahkan hakikat betapa sebenarnya kami sangat sayang dan cintakan UMNO serta perjuangan ini walaupun pelbagai rintangan yang terpaksa dilalui.

Apatah lagi dalam iklim politik Terengganu yang dilihat masih tidak menentu, UMNO Bahagian Kuala Nerus bertekad untuk memastikan kami sentiasa kuat dan kukuh serta mampu mendepani setiap cabaran politik mendatang dengan jayanya.

Harapan saya, UMNo Bahagian Kuala Nerus akan muncul antara kubu terkuat UMNO dan BN pada masa akan datang, insya'Allah.

Sayap Parti

Bahagian