Selasa, 24 September 2013

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Kerajaan Bimbang Tahap Polarisasi Semaking Teruk - Tan Sri Muhyiddin Yassin!

Posted: 24 Sep 2013 06:00 AM PDT


Kerajaan gusar dengan trend terkini dalam masyarakat terutama dalam konteks hubungan antara kaum yang dilihat mempunyai kecenderungan untuk menimbulkan isu polarisasi.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata kelompok masyarakat hari ini lebih mudah sensitif sehinggakan usaha baik yang dirancang kerajaan dipandang serong.

Beliau menambah, initiatif kerajaan kadangkala bukan sahaja dianggap negatif dikalangan rakyat malah ianya turut dijadikan isu yang menyentuh perkauman seperti apa yang berlaku terhadap Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2013-2025 (PIPP).

"Perhimpunan konvensyen yang dibuat oleh Dong Zhong semalam dikatakan telah membuat resolusi untuk menghalang apa yang kerajaan buat dalam PIPP dimana ia dibentuk untuk memajukan sektor pendidikan.

"PIPP, kita rancang dengan niat yang baik, namun ia dipandang serong sesetengah pihak yang melihat usaha ini berbaur perkauman.

"Selama 13 tahun pelaksanaan PIPP, ia tetap dilihat sebagai usaha menghapuskan bahasa ibunda mereka," katanya ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa dan Penyerahan Pelatih Amanjaya Internship di kediaman rasmi Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir di sini.

Muhyiddin menambah, Dong Zhong melihat niat baik kerajaan itu sebagai sentimen perkauman walaupun telah kerajaan mengambil masa hampir dua tahun untuk mengumpul input PIPP agar ia sejajar dengan Akta Pendidikan serta Falsafah Pendidkan Negara.

Beliau yang juga Menteri Pendidikan berkata trend itu langsung tidak membantu kerajaan dalam memupuk semangat perpaduan dalam kalangan semua kaum.

Dalam pada itu, beliau turut menyeru umat Islam supaya mementingkan perpaduan, hubungan mesra serta persefahaman berikutan sentiasa berdepan cabaran hebat.

"Dalam suasana begini, masyarakat Islam perlu kukuhkan jemaah. Berikutan ada pihak yang anggapan bahawa masyarakat Islam tidak kukuh disebabkan wujudnya pelbagai puak Melayu, lantas ramai yang lantang sehingga berani mempersoalkan hak-hak dalam Perlembagaan, agama dan raja," katanya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut menyampaikan sumbangan berupa kurma, air zam-zam, kain pelikat dan jubah kepada pengerusi dan anggota jawatankuasa masjid daerah dari seluruh negeri.

Selepas berbuka puasa, beliau dan Zambry, Pengerusi Tabung Haji Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim, exco kerajaan negeri serta umat Islam menunaikan solat Maghrib, Isyak serta tarawih berjemaah yang diimamkan guru Al-Quran Masjidil Haram, Makkah, Sheikh Osama Mohammad Iqbal.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan:

Pengikut