Sabtu, 12 November 2011

UMNO Cawangan Bukit Ampang

UMNO Cawangan Bukit Ampang


PUSAT HIBURAN DI SELANGOR SEMAKIN MENINGKAT DIBAWAH KERAJAAN PKR, DAP, DAN PAS

Posted: 11 Nov 2011 07:25 PM PST

SHAH ALAM 10 Nov. - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semenyih, Datuk Johan Abdul Aziz (gambar) mencabar Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan negeri, Ronnie Liu menyiasat sendiri lambakan pusat snuker dan hiburan di kawasan tersebut.

Beliau berkata, kewujudan pusat berkenaan seperti cendawan tumbuh selepas hujan seolah-olah tiada pemantauan daripada Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) dan keadaan itu menimbulkan rasa kurang senang di kalangan penduduk setempat.

"Sebagai contoh, di Kampung Melayu Sentosa ada sebuah pusat karaoke dibuka di gerai yang dikawal selia oleh MPKj.

"Saya sendiri telah membuat laporan kepada MPKj tetapi tiada sebarang tindakan diambil," katanya pada sesi pertanyaan lisan di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini.

Sementara itu, Ronnie ketika menjawab soalan tersebut menafikan wujudnya lambakan pusat snuker dan hiburan di Semenyih.

Sebaliknya, beliau berkata hanya empat buah pusat hiburan, masing-masing satu pusat hiburan keluarga, pusat karaoke dan dua pub di kawasan tersebut.

"Untuk rekod dari Januari hingga Oktober 2011, sebanyak lima pusat snuker telah dibanci dan tiga daripadanya tiada lesen," katanya.

Bagaimanapun, Johan ketika ditemui di luar dewan menyangkal penjelasan Ronnie dan mendakwa terdapat 18 pusat hiburan yang tidak diketahui statusnya beroperasi di kawasan tersebut

GAJI PENGURUS BESAR PKNS CECAH 1.4JUTA

Posted: 11 Nov 2011 06:58 PM PST

Pendedahan Ketua Pembangkang Selangor mengenai gaji dan bonus Pengurus Besar (GM) PKNS berjumlah RM1.4 juta selama 2 tahun adalah amat memeranjatkan rakyat. Gaji dan bonus sebanyak itu adalah tidak masuk akal boleh diterima oleh seorang kakitangan awam kalau bukan kerana kronisme, korupsi dan salahguna kuasa yang diamalkan oleh Menteri Besar.

GAPS berpendapat gaji dan bonus yang diberikan itu adalah sangat keterlaluan. Ia adalah 150% lebih tinggi dari yang pernah diterima oleh GM sebelum ini. Ini merupakan contoh terbaik penyelewengan yang dilakukan oleh Menteri Besar Selangor selaku Pengerusi PKNS ketika melantik GM ini.

RM1.4 juta itu merupakan pendapatan GM itu dari gaji dan bonus untuk 2 tahun. Dengan gaji sebanyak RM40 ribu sebulan maknanya GM PKNS ini menerima RM160 ribu untuk bonus 2009 dan RM280 ribu untuk bonus 2010.

Selain dari itu GAPS berpandangan perlantikan GM ini adalah tidak sah kerana Enakmen PKNS 1964 Sek 9(3) menyebut pegawai PKNS adalah kakitangan awam. Kakitangan awam dinegara ini tertakluk kepada perintah am dan pekeliling perbendaharaan bermula dari perlantikannya sehinggalah tatacara tugas dan tanggungjawabnya.

Lebih jelas sebenarnya MB telah melangkaui batas undang-undang ketika melantik En Omar Osman sebagai GM PKNS. GAPS yakin MB langsung tidak merujuk Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Negara bagi mendapat kelulusan mereka dalam soal pemberian gaji dan bonus yang tinggi itu kepada GM ini.

Oleh kerana perlantikan GM itu tidak sah maka semua keputusan yang dibuat oleh GM ini atau mana-mana mesyuarat yang dihadirinya sebagai GM PKNS juga terbatal dan tidak sah.

Lebih buruk dari itu GM PKNS ini juga merupakan salah seorang dari 2 orang Lembaga Pengarah Worldwide Holdings Bhd (WHB) sekarang. WHB merupakan sebuah subsdiari yang punyai beratus juta ringgit asset rakyat Selangor.

Perlantikan GM PKNS ini sebagai Pengarah WHB juga tidak sah kerana jawatan hakiki itu tidak sah sedari awal. Ini sekali gus menjadikan setiap keputusan dan mesyuarat yang dihadiri oleh GM PKNS ini dalam WHB juga tidak sah dan terbatal.

PKNS sebenarnya merupakan lubuk penyelewengan dan korupsi MB Selangor. Ia merupakan bom jangka yang pada bila-bila masa boleh meletup akibat salahguna kuasa yang sangat keterlaluan oleh MB, Exco dan kroninya dalam PKNS.

sumber http://www.selamatkanrakyatselangor.com/articles_8581_Gempar..-Perlantikan-GM-PKNS-tidak-sah.html

Tiada ulasan:

Pengikut