Jumaat, 8 Julai 2011

Hamidah Osman

Hamidah Osman


Sebagai peguam, tentu dia pun tahu.

Posted: 08 Jul 2011 10:57 PM PDT


Bukannya Ambiga dan kumpulan haram Bersih tidak tahu...

POLIS memperoleh perintah daripada Mahkamah Majistret Kuala Lumpur kelmarin untuk melarang seramai 91 individu daripada hadir di beberapa kawasan di ibu negara hari ini (Sabtu, 9 Julai 2011)

Tidak pernah dilakukan oleh polis menyenaraikan nama Datuk S. Ambiga, Datuk Ibrahim Ali dan Khairy Jamaluddin bersama pemimpin-pemimpin lain daripada tiga kumpulan ini – Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Perkasa dan Pemuda UMNO yang merancang untuk mengadakan perhimpunan masing-masing biarpun dilarang keras oleh pihak berkuasa.

Perintah itu sudah tentu bertujuan menghalang perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa, keselamatan manusia seperti rusuhan atau pergaduhan.

Baru hari Isnin lalu Pemuda UMNO dan Perkasa sedia membatalkan perhimpunan dengan bersyarat, dan Ambiga sudah setuju membatalkan perhimpunan di jalan raya dan beralih di dalam stadium. Alih-alih Pengerusi Bersih itu menunjukkan sikap kepala batunya tetap mahu mengadakan perhimpunan haram di Stadium Merdeka pada hari ini.

Bukan dia tidak tahu membaca keputusan Kabinet dan amaran Ketua Polis Negara yang melarang diadakan perhimpunan di dalam Stadium Merdeka atau Stadium Negara kerana faktor keselamatan dan keselesaan pengguna lain di ibu negara. Apatah lagi Bersih bukan pertubuhan yang berdaftar.

Kenapa Ambiga dan kumpulan yang bergabung dalam Bersih itu masih mahu turun ke Stadium Merdeka?

Sekali lagi, bukannya Ambiga dan kumpulan haramnya tidak tahu semua tuntutan Bersih itu sudah diperjelaskan. Mereka sudah bertemu dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan diberi penerangan jelas.

Bukti depan mata bahawa SPR menjalankan tugas dengan baik apabila parti pembangkang menawan lima negeri pada Pilihan Raya Umum 2008. Jadi, isu yang dituntut Bersih boleh dikatakan isu lama yang tidak benar dan telah diperjelas dalam media massa beberapa kali.

Tetapi Ambiga dan Bersih tetap berdegil mahu mengadakan perhimpunan haram.

Strategi Bersih adalah untuk pergi beramai-ramai ke Stadium Merdeka yang menjadi simbol perisytiharan kemerdekaan negara. Mereka mahu membuka sejarah baru pemerintah negara ini. Bersih mahu mengulangi perhimpunan pada 10 November 2007 yang hasilnya dituai pada Pilihan Raya Umum Mac 2008. Tetapi bukan mudah untuk diulangi pada PRU Ke-13 kerana kini kerajaan dipimpin oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jadi caranya adalah jika Bersih berjaya ke Stadium Merdeka mengadakan perhimpunan haram, mungkin mereka ada cara untuk menarik simpati rakyat yang mungkin dapat kita jangkakan berdasarkan rampasan senjata dan bahan letupan berbahaya yang ditemui polis.

Barangkali juga yang kita tidak tahu adalah kenapa Ambiga pernah berkata Bersih bersetuju mengadakan perhimpunan di stadium tetapi tarikhnya belum ditetapkan. Namun kelmarin Bersih menetapkan lokasi perhimpunannya di Stadium Merdeka. Kenapa 9 Julai juga dipilih?

Mungkin ada kebenaran apa yang didedahkan oleh bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Chandra Muzaffar bahawa Bersih menerima dana daripada pertubuhan bukan kerajaan luar negara.

Chandra mendakwa, oleh kerana sudah terlalu banyak menerima dana daripada pihak asing, Bersih terpaksa tunduk kepada kehendak dan percaturan NGO berkenaan yang mahu perhimpunan tersebut menjadi kenyataan.

Sekarang nampaknya Bersih seolah-olah sudah menerima dana tersebut sebab itu pertubuhan haram itu terdesak mahu mengadakan perhimpunan hari ini.

Mereka persetankan teguran daripada pertubuhan yang mewakili pelbagai peringkat masyarakat, tidak ambil peduli keputusan Kabinet dan bagaikan telinga tekak tidak mendengar amaran pihak berkuasa.

Sama ada perhimpunan haram ini akan berlaku atau tidak, sejak semalam ia telah menimbulkan kebimbangan di hati rakyat. Lalu lintas di ibu negara sesak teruk beberapa hari lalu. Orang ramai yang ada urusan pada hari ini lebih terasa apabila pihak polis mengadakan sekatan di kebanyakan jalan di ibu negara.

Bukannya Ambiga dan Bersih tidak tahu mereka telah menghuru-harakan perancangan masyarakat pada hari ini.

Kalau pun perhimpunan haram itu berjaya digagalkan oleh pihak berkuasa tetapi di sebaliknya Ambiga telah mampu memburukkan nama kerajaan, menghuru-harakan keamanan negara dan perpaduan kaum. Sebagai peguam, tentu dia pun tahu.


SPR, Ambiga dan duri

Posted: 08 Jul 2011 10:54 PM PDT


TERKEJUT sungguh seorang wartawan sebuah portal propembangkang kelmarin apabila tiba-tiba terkena lemparan sepotong 'rock melon' yang entah dari mana 'terbangnya'.

Agak kasihan pada mulanya melihat gelagatnya. Tetapi jika dikenangkan balik kerenahnya yang mungkin mengundang insiden itu, kalangan hadirin pada majlis anjuran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di situ barangkali boleh menerima mengapa dia diperlakukan sedemikian.

Mana tidaknya. Ketika semua orang berdiri untuk menghormati lagu korporat SPR yang sebelum itu didahului nyanyian lagu NegaraKu di lobi SPR, Putrajaya itu, dia tanpa rasa bersalah, duduk menghadap nasi bungkus ambeng.

Makan, seolaholah di sekeliling tidak ada pemerhati. Tapi mujurlah 'rock melon' yang entah siapa pelemparnya tidak hinggap terus kepadanya. Tetapi sudah cukup menyedarkan salah seorang daripada rakan di sebelahnya untuk bingkas bangun serta-merta menyertai sama hadirin menghormati lagu berkenaan. Tapi si wartawan portal pembangkang itu terus dengan lagaknya.

'Mukadimah' ini antara senario yang terakam semasa majlis pelancaran Kempen Bulan Semakan Daftar Pemilih 2011 yang disempurnakan oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof. Majlis berlangsung dengan baik dihadiri ramai hadirin daripada kalangan pihak media dan wakil-wakil parti politik.

Ternyata minat dengan apa sahaja isu berkaitan SPR, yang lebih-lebih lagi setelah 'dipopularkan' oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) diterajui Datuk S.Ambiga membawa hadirin ke Ibu Pejabat SPR kelmarin. Sidang akhbar yang dipengerusikan Abd. Aziz dan timbalan beliau, Datuk Wan Ahmad Wan Omar tidak habis-habis 'ditujah' oleh wartawan portal propembangkang sehinggakan Abd.Aziz terpaksa menarik perhatiannya bahawa SPR memang tidak memiliki kuasa autonomi menangani isu tertentu dalam tugasnya.

"Permintaan Malaysiakini ini sama dengan 'Bersih', saya cakap lain, anda lapor lain," kata Abd. Aziz sambil diperhatikan Wan Ahmad di sebelahnya.

Sememangnya cabaran hebat menanti SPR yang digalas Abd. Aziz dalam usaha memastikan ketelusan dan proses pilihan raya adil yang kini cuba dipolitikkan oleh Bersih.

"SPR ingin menegaskan bahawa ruang terbuka luas kepada mana-mana pihak untuk mempertikaikan keputusan pilihan raya melalui petisyen dan bukannya melalui tuduhan atau menyebarkan fakta tidak tepat melalui laman web atau blog yang bertujuan untuk mengelirukan orang ramai dan seterusnya memberi persepsi negatif kepada SPR," kata beliau.

Sebenarnya gelagat Ambiga sendiri sudah 'naik berbulu' di mata Abd. Aziz. Sudahlah dilayan dengan mesra dan diberi penjelasan secukupnya pada pertemuan kumpulannya dengan para pegawai kanan SPR Disember lepas, terbaru pula, tiba-tiba dia mengeluarkan kenyataan yang tidak disangka-sangka.

"Kami sudah tutup buku dengan SPR, tidak ada lagi rundingan," kata Ambiga. Eh! siapa yang mengendalikan pilihan raya di negara ini. SPR ke atau Ambiga.

Dan yang pasti, SPR sahajalah yang menjadi bahan cemuhan parti pembangkang. Sehinggakan tuduhan dan dakwaan yang bermacam-macam hinggap ke atas suruhanjaya itu.

Semalam, Abd. Aziz sendiri terpaksa mengeluarkan kenyataan keras menyifatkan Ong Boon Keong dari Malaysia Election Observation Network (MEO-Net) sebagai pembohong besar.

Ini berikutan dakwaan Boon Keong semasa pilihan raya negeri Sarawak April lepas yang disiarkan dalam Malaysiakini bahawa berlaku keadaan kertas undi berlebihan daripada jumlah pemilih berdaftar di pusat mengundi SK Pasai Siong Tengah.

"Sedangkan siasatan SPR mendapati dakwaan itu tidak benar dan adalah tohmahan semata-mata. Ini kerana semakan SPR mendapati nama pusat mengundi SK Pasai Siong Tengah yang dimaksudkan Boon Keong juga tidak wujud dan bukan pusat mengundi yang telah diwartakan oleh SPR sebagai pusat mengundi bagi pilihan raya DUN Sarawak Ke-10.

Mengikut rekod SPR, pada Mei lalu sahaja, Penolong Pendaftar Pemilih (PPP) daripada parti politik mencatat 52 peratus prestasi dalam mendaftarkan pengundi baru, diikuti pendaftaran di kaunter pos sebanyak 20 peratus.

Jika suatu ketika PPP dari DAP mendahului dari segi pendaftaran pemilih baru, ia kini dipintas oleh PPP daripada UMNO, MCA dan MIC dengan tiga parti komponen BN ini mencatat angka antara 600 hingga 1,100 pemilih baru sebulan.

Malah, setakat 7 Jun lalu, jumlah pemilih dalam Daftar Pengundi Induk kini sudah mencecah 12,032,467 orang.

Sememangnya tidak habis-habis cabaran yang dipikul oleh SPR.

Barangkali sesuailah kata-kata hikmah yang tertera di dinding Aras 4, Ibu Pejabat SPR, "Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. Janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."

Tiada ulasan:

Pengikut