Ahad, 3 April 2011

UMNO Cawangan Bukit Ampang

UMNO Cawangan Bukit Ampang


PENGAKUAN EXCO SELANGOR -TIDAK MAMPU MEMERINTAH NEGERI DENGAN BAIK.

Posted: 02 Apr 2011 05:30 AM PDT

SHAH ALAM, 1 April (Bernama) -- Masalah kewujudan anak tidak sah taraf di Selangor adalah 'sangat besar' dan jumlah sebenar tidak diketahui kerana ada kes kelahiran anak luar nikah ini tidak didaftarkan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berkata berdasarkan statistik yang ada sehingga 2008, seramai 257,000 anak luar nikah didaftarkan.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Dr Abdul Rani Osman (PAS-Meru) mengenai jumlah anak luar nikah yang didaftarkan dari 2007 hingga 2010 pada sesi soal jawab sidang Dewan Undangan Negeri Selangor di sini Jumaat.

Hassan berkata bahagian penguatkuasaan seperti Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tidak mempunyai bidang kuasa terhadap pendaftaran anak tidak sah taraf kerana ia tertakluk di bawah bidang kuasa Jabatan Pendaftaran Negara.

Sementara itu, beliau berkata Jais tidak mempunyai jumlah penguatkuasa yang cukup untuk membanteras gejala maksiat yang menjurus kepada kelahiran anak luar nikah di negeri ini.

"Nisbah pecahan anggota Penguatkuasa Agama dan Masyarakat Islam di Selangor ialah 1:25,000 orang," katanya yang berharap jumlah penguatkuasa Jais akan dapat ditambah.

-- BERNAMA

"Barangsiapa nak buat maksiat datanglah ke negeri dibawah pimpinan PAKATAN PEMBANGKANG kerana kerajaan negerinya banyak pusat-pusat hiburan YANG HALAL."

-rakyat kecewa

Tiada ulasan:

Pengikut