Isnin, 11 April 2011

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


PAS di halau berceramah bersama YB Tian Chua di Miri

Posted: 11 Apr 2011 09:13 AM PDTPut your stuff here

JAGA-JAGA RAJA LAWAK DARI PR?

Posted: 11 Apr 2011 09:09 AM PDT


SATU SOALAN : MALAM NIE TAK PAKAI JAM KE ?

Tian Chua & PAS Kena Halau di Miri ?

Posted: 11 Apr 2011 09:07 AM PDT
AIDCNews – 11/04/11 – "Kita dah melanggar adat budaya kita sendiri, tatasusila agama kita..minta maaf, cari kata tempat lain, kat padang mana (ke). Ini orang, tuan rumah ini nak merapatkan silatulrahim, bukan nak memecahbelahkan orang, dalam Islam pun tak suruh, minta maaf ye", kata wakil kampung di sebuah kampung Melayu di Miri, Sarawak kepada wakil PAS yang mahu mengadakan ceramah di kawasan itu.
Delegasi PAS itu dipercayai turut membawa Tian Chua yang berceramah di situ terpaksa membatalkan ceramahnya kerana tidak mendapat kebenaran daripada orang kampung.
AIDCNews turut difahamkan Datuk Seri Anwar Ibrahim juga terpaksa membatalkan dua ceramahnya di Sarawak kerana kekurangan pendengar. Dilaporkan hanya 20 orang hadir dalam ceramah yang menggunakan nama Anwar, menyebabkan Ketua Umum PKR itu terpaksa membatalkan kehadiran pada saat-saat akhir.
Turut difahamkan PAS dan DAP Sarawak berusaha mengelak membawa Anwar ke pentas ceramah mereka, kerana dibimbangi akan menjadi faktor liabiliti dengan isu skandal seks yang dihadapinya sekarang, menyebabkan Ketua Umum PKR itu terpaksa bergerak di atas flatformnya sendiri, iaitu PKR.
Berbeza sebelum PRU 12, PAS dan DAP berlumba-lumba membawa Anwar ke pentas mereka sebagai faktor daya penarik untuk menarik penonton ceramah

DARI MANAKAH SEMUA INI ?????????????????????????????????????

Posted: 11 Apr 2011 08:50 AM PDT

Mengapakah Rasuah Di Jabatan Kastam Mesti Di Hentikan

Artikel ini dipetik dari blog budakpembencirasuah.blogspot.com... Sangat menarik...
Tindakan tegas terhadap Jabatan Kastam telah memberikan persepsi yang positif kepada usaha tegas YAB Perdana Menteri melalui SPRM untuk mengatasi gejala rasuah yang sangat berleluasa. Ramai yang tidak sedar apa yang berlaku di persekitaran kita terpaksa melalui Jabatan Kastam. Rakyat sering bertanya, mengapakan ia tetap berlaku.... maka jawapannya ialah RASUAH. Lihat foto di bawah :-

Penjualan telefon tiruan yang banyak di pasaran

Penjualan minyak wangi palsu

Penjualan kasut tiruan di pasar-pasar malam

Baju dan pakaian tiruan. Walaupun di rampas, tapi sampai bila

Pergi ke Petaling Street, jam tiruan di jual begitu banyak

Beg tiruan di jual di merata tempat, termasuklah melalui internet

Rokok tetap dapat di seludup. Yang di rampas hanya sedikit dari banyak yang terlepas masuk.

Cukai arak... yang kena cukai 1 botol dari banyak botol yang terlepas.
Persoalannya, bagaimanakah barang-barang ini boleh masuk kedalam pasaran negara? Patutlah 'forwarding agent' marah bila kawan-kawan mereka di Kastam di tangkap. Sama-sama kita fikirkan...

DATO SERI ABU KASSIM DAN SPRM.... TERUSKAN KERJA BAIK ANDA

Posted: 11 Apr 2011 08:48 AM PDT

DATO SERI ABU KASSIM DAN SPRM.... TERUSKAN KERJA BAIK ANDA

Sejak kebelakangan ini, pelbagai pihak terutamanya pembangkang telah bertindak menyerang kredibiliti SPRM dengan bermacam-macam FITNAH. Usaha murni SPRM yang di terajui Dato Seri Abu Kassim telah cuba dicemarkan, hanya kerana usaha-usaha pembenterasan rasuah yang di laksanakan sedang menampakkan hasilnya.

Susulan dari gerakan serta operasi yang di lakukan, SPRM telah berjaya menyelamatkan hasil wang negara yang telah kehilangan dengan begitu banyak sekali. Sekiranya kita baca akhbar, boleh di katakan setiap hari akan ada berita berkaitan SPRM samada penangkapan, pendakwaan atau makluman/kerjasama pembasmian rasuah.

Imej SPRM kini begitu baik hinggakan tidak berapa lama dahulu, Dato seri Abu Kassim telah terpilih menjadi orang no 4 di dalam senarai global oleh NGO dari Amerika Syarikat yang mengkaji 'ethic perniagaan'. Ini merupakan satu pengiktirafan bukan sahaja di tujukan kepada Dato Seri Abu Kassim, tetapi kepada seluruh kakitangan SPRM yang bekerja siang dan malam menjalankan tanggungjawab mereka.

Saya percaya, majoriti masyarakat di Malaysia akan terus menyokong dan mendukung usaha-usaha baik yang di lakukan oleh SPRM. Pesanan dari kami semua... TERUSKAN KERJA YANG BAIK INI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA.

Identiti Pemilik Jam Omega Akan Diketahui ?

Posted: 11 Apr 2011 08:42 AM PDT

Identiti Pemilik Jam Omega Akan Diketahui, Sama Ada Milik Anwar Atau Bukan

KUALA LUMPUR, 11 April – Identiti pemilik jam tangan jenama Omega yang diserahkan kepada polis berhubung kes rakaman video aksi seks didakwa melibatkan pelaku dilaporkan mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diketahui tidak lama lagi, kata polis.
Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata polis telah menyerahkan kad pendaftaran jam itu kepada syarikat yang mengedarnya bagi tujuan pengesahan siapa pemiliknya.
"Sebelum ini kita telah memberikan tempoh seminggu untuk syarikat itu memberikan jawapan, namun sehingga kini tiada sebarang jawapan diberikan," katanya  di sini hari ini.

Jam tangan itu dilaporkan merupakan antara dua bukti, selain rakaman video seks, yang diserahkan oleh ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah serta bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim kepada polis bagi tujuan siasatan berhubung video itu.
Jam itu dilaporkan ditemui di bilik aksi seks berkenaan berlaku. Dalam satu sidang akhbar sebelum ini, Anwar, yang ditanya mengenai jam tangannya berkata, jam tangan beliau ada pada isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail.
Semalam pula, pada satu sidang akhbar di Kuching, ketika ditanya kenapa jam itu tidak diserahkan kepada polis, Anwar berkata polis tidak meminta jam itu dan biarlah polis yang minta.
Acryl Sani, ketika ditanya sama ada polis akan memanggil Anwar untuk menunjukkan jam itu, berkata: "Kita perlu selesaikan soal identiti pemiliknya sebelum mengambil langkah susulan.
"Keutamaan kita (ialah) pada siasatan video dahulu, baru jam dan lain-lain lagi," katanya.
Ketika ditanya mengenai perkembangan siasatan kes rakaman video itu, beliau berkata ada beberapa perkara kecil perlu dikemaskini dan siasatan mungkin dapat diselesaikan dalam minggu ini dan kertas siasatan dapat dihantar semula ke pejabat Peguam Negara untuk semakan dan perbincangan lanjut.
"Ada beberapa perkara membabitkan keterangan perlu diberi gambaran semula. Walaupun ada keterangan kecil yang telah diambil tetapi ianya juga penting bagi membantu siasatan," katanya.
Siasatan polis itu dibuat berikutan laporan yang dibuat oleh Anwar pada 22 Mac yang menafikan bahawa dirinya adalah lelaki dalam video berkenaan.
Ketika ditanya mengenai perkembangan siasatan berhubung kes memuat naik video seks itu ke sebuah laman web, Acryl Sani berkata polis menerima salinan asal dan tidak tahu siapa yang memuat naik video itu.
"Soal siapa dan bagaimana ianya diedarkan awak kena tanya Jabatan Siasatan Jenayah Komersial yang sedang siasat," katanya.
Ketika ditanya mengenai identiti seorang wanita dalam rakaman video seks itu, Acryl Sani berkata polis masih lagi mengesan identiti dan lokasi wanita itu berada.

Masihkah Wan Azizah Berharap Anwar Akan Bertaubat…??

Posted: 11 Apr 2011 08:40 AM PDT

Masihkah Wan Azizah Berharap Anwar Akan Bertaubat…??

Entah mengapa, Parti Keadilan Rakyat (PKR) enggan memberitahu tentang yang haq, dan menafikan yang batil. Meskipun ini adalah sifat sebenar Parti "Kelentong" Rakyat sejak ditubuhkan, namun mereka masih lagi menafikan tanggungjawab kepada rakyat untuk mengetahui perkara sebenar tentang seutas jam tangan berjenama Omega.
Wan Azizah, isteri kepada pemimpin "anugerah Tuhan" berpeluang untuk menunjukkan bukti bahawa jam tangan Omega itu ada padanya, sebagaimana yang didakwa oleh Anwar Ibrahim sebelum ini.
Namun, entah mengapa, Wan Azizah kelu, marah dan "kantoi" apabila ditanya wartawan yang bertanyakan padanya tentang jam tangan tersebut, dan enggan menjawab soalan tersebut.
Malah, Wan Azizah bertanya pula pada wartawan, mengapakah perlu dia menunjukkan jam tangan Omega tersebut kepada wartawan dan umum? Apa punya bodoh soalan Wan Azizah itu. Apakah dia tidak punya alasan untuk diberikan kepada wartawan yang bertanya?
Seharusnya, Wan Azizah sudah lama menunjukkan jam tangan Omega yang dikatakan Anwar berada di dalam simpanannya kepada wartawan dan umum.
Ini adalah penting untuk membuktikan bahawa Anwar tidak menipu tentang status kehilangan jam tangan Omega milik Anwar tersebut.
Tindakannya menunjukkan jam tangan Omega Anwar itu bakal menutup mulut ramai pihak, terutamanya Datuk Syazryl Eskay yang mendakwa jam tangan milik Anwar itu ada padanya dan sudah diserahkan pada pihak berkuasa untuk menjadi bahan bukti Anwar ada bersamanya ketika berhibur dan berpoya-poya.
Mempamerkan jam tangan tersebut mampu sedikit sebanyak memperbetulkan persepsi dan spekulasi rakyat yang timbul berkenaan isu skandal video seks yang dikaitkan dengan suaminya itu. Sekaligus, tindakannya itu akan turut sedikit membersihkan nama suaminya, yang sememangnya jijik, jelek dan kotor itu.
Sekurang-kurangnya suaminya tidak menipu tentang jam tangan Omega.
Namun, Wan Azizah kelihatan seperti orang bodoh yang diguna-gunakan oleh suaminya sendiri pada sidang akhbar itu. Azizah dan Nurul Izzah bagaikan membaca skrip yang dikarang oleh suaminya untuk terus menipu dan memberikan kenyataan yang bersifat putar belit.
Apakah Anwar sedang melatih isteri dan anaknya itu supaya memiliki 'lidah bercabang" sepertinya?
Meskipun begitu, Wan Azizah masih ada lagi rasa sayang dan cinta kepada suaminya yang zalim terhadapnya?  Nurul Izzah masih lagi mempertahankan ayahnya yang menzalimi ibu, adik-adik dan keluarganya? S ampai bila Wan Azizah, Nurul Izzah dan keluarga Anwar terus mewarisi sifat "sesumpah" Anwar ini?
Dalam pada yang sama, Anwar, Wan Azizah, Nurul Izzah dan keluarga mereka telah menzalimi rakyat dengan menafikan hak kepada rakyat umum, wartawan, dan blogger-blogger yang selama ini mendesak dan ingin tahu tentang hak dan kebenaran. Sedarkah rakyat tentang hal pembohongan ini?
Wan Azizah mendakwa bahawa Kerajaan BN dan UMNO telah lama menganiaya mereka sekeluarga, terutamanya Anwar Ibrahim.
Tapi, Wan Azizah tidak sebut pun nikmat yang mereka terima ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri dan "anak emas" Tun Dr. Mahathir dahulu. Wan Azizah tidak sebut pun bagaimana Anwar dan keluarganya menzalimi rakyat, UMNO dan seluruh dunia ketika Anwar bergelar TPM dahulu.
Wan Azizah cuba membayangkan bahawa keluarga mereka dianiaya untuk menagih simpati. Sedangkan, Anwar sekeluargalah yang menganiaya diri dan keluarga mereka sendiri.
Sudah dilantik menjadi TPM,  Anwar salah guna kuasa, menindas rakyat jelata, selewengkan wang berbilion, berhubung sulit dengan isteri pegawai khasnya, dan melakukan kemungkaran sesuka hati dengan bertopengkan identiti "Pak Syiekh"!
empayar-pemuda.blogspot.com

Wan Azizah Burukkan Lagi Keadaan Anwar Bila Gagal Jawab Isu Jam Omega

KUALA LUMPUR, 6 April – Tindakan Datin Seri Wan Azizah yang enggan menunjukkan jam tangan Omega milik suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membuktikan jam itu tidak hilang seperti mana yang didakwa menimbulkan lebih banyak persoalan yang meragukan.
Ini kerana jam tersebut telah didakwa oleh Datuk Shazryl Eskay Abdullah, individu yang bertanggungjawab mendedahkan rakaman video seks adalah milik Anwar.
Malah jam itu juga telah diserahkan kepada pihak polis sebagai bahan bukti.
Mengulas keengganan Wan Azizah itu bekas pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata tindakan isteri Anwar itu hanya mengundang spekulasi yang memburukkan lagi keadaan.
"Jika jam tangan Omega milik Anwar benar-benar berada dalam simpanan beliau (Dr Wan Azizah), buktikanlah supaya ia menutup mulut pihak yang ingin mengetahui kebenaran.
"Tetapi adakah benar jam tangan itu berada dalam simpanan Wan Azizah atau ia kini berada dalam simpanan polis," katanya.
Pada satu sidang media yang diadakan semalam Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail tetap mempertahankan bahawa suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan pelaku dalam klip video seks seperti yang didakwa namun gagal membuktikan jam Omega berada dalam simpannya.
Ini berlaku apabila seorang wartawan menanyakan tentang jam tangan Omega milik Anwar, yang didakwa hilang.
Wan Azizah berkata jam itu berada dalam simpanannya namun beliau tidak menunjukkannya.
Soalan ini ditanyakan kerana jam Omega milik suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim didakwa oleh trio 'Datuk T' hilang di dalam sebuah bilik hotel.
Menjawab soalan sama ada Anwar yang juga ketua pembangkang ada kehilangan jam itu, Wan Azizah menjawab, jam tangan itu tidak hilang, dan berada dalam simpanannya.
"Tidak ada… Ya, ia ada . Kami ada jam tangan tersebut," katanya.
Sebaik sahaja mendengar jawapan itu seorang wartawan meminta jam tangan itu ditunjukkan kepada media, tetap soalan itu menimbulkan rasa tidak puas hati Wan Azizah, keluarga dan beberapa pemimpin yang hadir dalam sidang media itu.
Ternyata soalan wartawan itu tidak disenangi Wan Azizah dan beberapa pemimpin pembangkang yang lain yang mempertikaikan permintaan wartawan tersebut.
"Adakah awak serius? Mengapa kami didakwa? Adakah awak pendakwaraya?" kata anak sulung Anwar, yang juga ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar.
Kemudiannya Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mencelah dengan menyifatkan permintaan wartawan tersebut sebagai sesuatu yang "menjijikkan".
"Saya fikir soalan ini juga mencerminkan bahawa kamu betul-betul tidak menghargai keadilan," katanya.
Mengenai tindakan tindakan pakatan pembangkang menolak cadangan penubuhan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes rakaman video seks itu pula Zahrain yang juga Ahli Parlimen Bayan Baru seterusnya berkata pembangkang terutama DAP akan cuba sedaya upaya menggagalkan usaha mencari kebenaran berhubung isu itu semata-mata demi kepentingan politik mereka.
"Pada saya, tindakan pemimpin pembangkang menentang penubuhan suruhanjaya untuk menyiasat video seks terbabit amat mengejutkan seolah-olah mereka takut dengan kebenaran dan ia ternyata berbeza dengan pendirian mereka selama ini," katanya.

JANGAN MARAH HA!!!!!!

Posted: 11 Apr 2011 08:37 AM PDT

Anwar Patutnya Tidak Melenting Pasal Jam Omega, Wartawan Tanya Cari Fakta

MIRI, 11 April – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin tertekan dengan ajuan pertanyaan yang menyentuh peribadinya, menyebabkan beliau melenting terhadap wartawan di Kuching semalam.
Ahmad Zahid berharap perkara sedemikian tidak berlaku lagi pada masa depan kerana seseorang pemimpin mesti tenang dalam menghadapi apa jua keadaan.
"Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu tidak sepatutnya melenting kerana wartawan hanya menjalankan tugas untuk mencari fakta kebenaran", katanya.
Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian selepas mengadakan perjumpaan dengan veteran Angkatan Tentera Malaysia negeri Sarawak di Gymkhana di sini, hari ini.
Ahmad Zahid diminta mengulas insiden Anwar melenting terhadap wartawan ketika diajukan soalan berkaitan jam tangan Omega yang dikaitkan dengan isu video seks yang didakwa melibatkan seorang pemimpin kanan pembangkang semalam.
"Apa yang berlaku semalam tidak pernah lagi berlaku sebelum ini," kata Zahid.
Tiga individu yang menggelarkan diri mereka "Datuk T" telah mendedahkan kewujudan video seks yang didakwa mereka membabitkan seorang pemimpin kanan pembangkang dan telah menyerahkan video serta jam tangan jenama Omega yang didakwa ditemui di tempat kejadian kepada polis.

RAKYAT PENANG TOLAK DAP

Posted: 11 Apr 2011 08:35 AM PDT

Rakyat Pulau Pinang Sudah Mula Beri Mesej Mahukan Perubahan

BALIK PULAU, 18 Feb – Ketua UMNO Bahagian Balik Pulau, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya berkata, rakyat Pulau Pinang sudah muak dan mula hilang keyakinan terhadap Dap. Tindakan Kerajaan Pulau Pinang yang sering pilih bulu dan tidak adil menyebabkan rakyat memberontak.

"Sebagai contoh kita lihat kes roboh gerai. Tidak habis-habis kerajaan Pulau Pinang menindas nasib peniaga kecil. Kerana tindakan Dap yang jelas pilih kasih inilah menyebabkan rakyat semakin muak dan sedar Dap bukanlah pembela nasib rakyat," jelas beliau.
Hilmi yang juga merupakan Setiausaha Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang berkata, selepas tiga tahun Dap memerintah Pulau Pinang, rakyat dapat melihat bahawa hanya BN dan UMNO yang membela nasib rakyat tanpa mengira kaum dan fahaman politik.
"Orang Melayu juga kini sudah kembali menyokong BN termasuklah kaum India. Sokongan dari kaum Cina juga sudah ada peningkatan yang baik. Saya percaya, jika UMNO dan parti-parti komponen terus bersatu dan memberi pendedahan kepada rakyat Pulau Pinang, kita akan meraih sokongan yang total," katanya.
Jelas beliau, perkara ini jelas dapat dilihat semasa sambutan Tahun Baru Cina yang dianjurkan oleh Dap baru-baru ini tidak mendapat sambutan yang baik. "Mereka sasarkan 30 ribu orang akan hadir tetapi hanya sekitar lima ribu orang sahaja yang datang.
"Ini berlainan dengan sambutan yang kita anjurkan. Orang ramai datang berpusu-pusu sehinggakan ramai yang terpaksa berdiri kerana tidak cukup tempat. Ini adalah petanda yang baik," katanya lagi.

Hilmi turut menjelaskan, statistik dari Penang Development Corporation (PDC) menunjukkan tiada satupun kilang baru yang dibina oleh Kerajaan Dap sepanjang tiga tahun pemerintahan mereka.
"Ini maknanya tiada peningkatan dari segi ekonomi. Selain itu, dapat dilihat juga pelancongan di sini juga semakin merundum.
"Dahulu, pelancongan di Penang jauh lebih baik berbanding Melaka tetapi kini Melaka terus berkembang pesat dan Penang, mula hilang daya tarikan. Tiada iniasitif dari Kerajaan Negeri untuk meningkatkan pelancongan di sini," ujar Hilmi.
Mengulas mengenai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) 13 akan datang, beliau berkata, sasaran BN Pulau Pinang adalah memenangi lima kerusi Parlimen.
"Ini sasaran kita. Sebab itulah kita sedang berusaha keras mengenal pasti pengundi Penang yang telah berhijrah ke luar. Kita akan membawa pulang mereka untuk mengundi di Pulau Pinang. Undi mereka amat penting untuk membantu BN di sini," jelas beliau kepada UMNO-Online. - MediaUMNO

JUAL TEMBERANG

Posted: 11 Apr 2011 08:32 AM PDT

Guan Eng Sila Tunjukkan Bukti Jangan Banyak Temberang!

KUALA LUMPUR 30 Nov – Ketua Menteri  Pulau Pinang, Lim Guan Eng perlu membuktikan dakwaannya secara telus dan tidak hanya bercakap kosong tanpa sebarang bukti berhubung pemberian kontrak kerja terhadap kontraktor Melayu di negeri itu.
Ahli Dewan Undangan Negeri Bertam, Zabariah Wahab berkata jika benar Guan Eng telus dalam apa yang dinyatakan itu, dia perlu memberi bukti kerana apa yang dikatakan itu sudah banyak kali diperkatakan tetapi sehingga kini keikhlasannya mengenai perkara itu masih menjadi tanda tanya mengenai kebenarannya.
"Jika betul apa yang diperkatakan itu, tunjukkan bukti jangan hanya pandai buat kenyataan sahaja, jika benar 70 peratus projek kerajaan negeri berjaya diperoleh oleh kontraktor Melayu, dia perlu jelaskan berapa nilai kerja yang telah diberi."
"Jika betul apa yang diperkatakan itu, tunjukkan bukti jangan hanya pandai buat kenyataan sahaja, jika benar 70 peratus projek kerajaan negeri berjaya diperoleh oleh kontraktor Melayu, dia perlu jelaskan berapa nilai kerja yang telah diberi.
"Semua orang boleh cakap, ini semua cakap politik, jika kerajaan kepimpinannya mengamalkan prinsip Cekap, Akauntabiliti dan Telus, dia tidak perlu menyembunyikan perkara sebenar, kita nak tahu betul berapa nilainya dan berapa kontraktor yang terbabit dengan tender yang kononnya dilakukan secara terbuka," katanya kepada umno-online.
Kelmarin Guan Eng  dalam sdiang medianya menyatakan bahawa sejak pakatan pembangkang memerintah Pulau Pinang, lebih 70 peratus projek kontrak kerajaan negeri berjaya dimenangi oleh kontraktor Melayu tanpa memerlukan kabel politik.
Guan Eng berkata pemberian kontrak projek kerajaan negeri dilakukan secara terbuka tanpa memerlukan `kabel politik' untuk mendapatkan kerja yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri dan lebih telus.
Zabariah yang juga Ketua Wanita UMNO Pulau Pinang menyifatkan apa yang dikatakan oleh Guan Eng itu lebih berunsur politik bagi menutup kelemahan pentadbirannya berikutan rungutan daripada kontraktor Melayu Pulau Pinang bahawa sejak Pulau Pinang diperintah pakatan pembangkang mereka sukar untuk mendapat kerja berbanding sebelum ini.
"Jika benar apa yang dikatakan itu, pasti tiada rungutan daripada mereka, tetapi sejak kebelakangan ini banyak rungutan yang kita dengar, ramai kontraktor menghadapi masalah kerana tiada kerja yang diperoleh.
"Yang penting dalam perkara ini adalah jumlah nilai kerja, dia boleh cakap 70 peratus, tapi kalau 70 peratus dari RM100 ribu, jumlahnya baru RM70 ribu, berapa ramai kontraktor yang boleh dapat kerja dari  jumlah itu," katanya.
Menurutnya, sejak pakatan pembangkang memerintah Pulau Pinang, banyak permasalahan yang berlaku di negeri itu, bukan sahaja membabitkan kontraktor tetapi turut membabitkan rakyat berikutan sikap diskriminasi kerajaan negeri.
Beliau berkata, banyak  tindakan yang dilakukan oleh kerajaan negeri hanya tertumpu pada sesuatu kaum sedangkan kaum lain tidak dikenakan tindakan walaupun kesalahan yang dilakukan adalah sama dan di kawasan yang sama.

PESANAN KEPADA PENGUNDI SARAWAK

Posted: 11 Apr 2011 08:27 AM PDT

Sebelum Undi Nilai Manifesto Pembangkang Di Selangor, Pulau Pinang & Kedah
0Share

BINTANGOR , 11 April – Timbalan Perdana Menteri, Tan SriMuhyiddin Yassin berharap para pengundi tidak akan terpengaruh dengan janji-janji yang ditaburkan parti pembangkang pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini.

"Di sini, ia soal 'bread and butter'. Soal pendapatan kita. Itu perlu dijadikan perhatian," katanya pada majlis 'Rakyat Bersama Pemimpin' di Gelanggang Bola Keranjang di sini hari ini.

Beliau berkata bagi Barisan Nasional (BN), komitmennya adalah untuk memastikan Sarawak terus maju sepenuhnya bukan separuh hati, tanpa mengira kaum.

Malah sebelum pilihan raya umum 2008, pakatan pembangkang telah membuat pelbagai janji manis dalam manifesto mereka tetapi setelah berkuasa di empat negeri termasuk Pulau Pinang, Selangor dan Kedah, banyak daripada janji ini tidak dipenuhi, katanya.

Turut hadir isteri Muhyiddin, Puan Sri Norainee Abdul Rahman, AnggotaParlimen Sarikei Ding Kuong Hiing dan calon BN bagi kerusi Dewan Undangan Negeri(DUN) kawasan Meradong Ling Kie King serta DUN Semop Abdullah Saidol.

Muhyiddin berkata sebagai contoh, DAP berjanji untuk memberi bantuan penuhkepada sekolah-sekolah jenis kebangsaan di Pulau Pinang tetapi setelah memenangi pilihan raya, mereka hanya memberi bantuan sebanyak RM2 juta sahaja.

"Baru-baru ini saya di Kuching, saya hulurkan bantuan kepada sekolah Cina hampir RM20 juta. Lim Guan Eng hanya bagi RM2 juta tetapi kita sudah bagi lebih daripada dia," katanya.

Muhyiddin juga berkata bagi kawasan DUN Meradong, kerajaan telah memperuntukkan RM85.4 juta di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10), bagibeberapa projek kecil dengan RM1.4 juta akan dibelanjakan sepanjang tahun ini, dan selebihnya sepanjang tempoh pelaksanaan RMK-10.

Sementara itu, Ding dalam ucapannya berkata penduduk Meradong sungguh berbangga dengan lawatan Muhyiddin kerana sebelum ini tidak pernah ada pemimpin tertinggi negara melawat kawasan itu.

Selepas majlis itu, Muhyiddin mengadakan tinjauan mesra di sekitar Bintangors ebelum meluangkan masa untuk makan tengah hari di gerai Bumiputera di MajlisDaerah Meradong-Julau.

MANA JAM AKU....JIJAH ?

Posted: 11 Apr 2011 08:25 AM PDT

Tunjukkanlah Jam Omega Itu, Kami Nak Tengok…!!

Apa beza seorang yang jujur dengan seorang pembohong? Apa kesan domino terhadap seorang pembohong?
Bila awal-awal lagi kita sudah berbohong, maka cakap-cakap seterusnya tidak mungkin lagi benar.
Kalau laki pergi Siam tapi kita cakap dengan bini pergi Kota Baru, itu adalah pembohongan yang paling awal sekali. Bila bini tanya lagi kenapa tak singgah kat Pasar Zubaidah belikan batik. Laki kata Pasar Zubaidah tak buka masa abang datang. Itu pembohongan ke dua yang terpaksa dilakukan kerana hasil dari pembohongan pertama.
Bila bini tanya lagi kenapa telefon abang tak dapat. Laki jawab bateri 'kong'.

Begitulah seterusnya episod menipu dan berbohong jika kita awal-awal lagi sudah bohong. Episod seterusnya juga secara automatik akan terus memaparkan slot-slot pembohongan.
Bila ditanya betulkah saudara pelakon lelaki dalam penggambaran filem itu. Dia kata bukan dia.
Kalau begitu, di mana saudara ketika pengambaran itu? Dia kata sedang bersama famili sambil bertweeter. Bila ditanya lagi kenapa tweeter sdr tidak aktif malam kejadian selama 2 jam? Kantoi…
Bila ditanya soalan tambahan, Jam omega ada di tangan seseorang. Saudara mintak tolong dia ambilkan. Betul ke? Dia jawab, dia tidak kenal orang itu dan jawab lagi jam ada disimpan oleh isterinya.
Lantas ditanya pula kepada isteri, betul ke jam Omega tu puan yang simpan. Betul katanya. Bolehkah puan tunjukkan jam yang dimaksudkan? Kenapa mesti saya tunjuk? Kamu bukan pendakwa raya kata bininya. Kantoi lagi.
Tapi ia hanya dianggap kantoi oleh mereka-mereka yang tahu lelaki ini sedang berbohong. Bagi yang tidak percaya mereka akan kata, "nah tengok..Itu bukan ke isteri dia sendiri yang cakap". Mana mungkin isteri tidak tahu hal-ehwal suami luar dan dalam.
Penyaksian isteri sudah cukup untuk mengatakan semua ini adalah rekayasa. Mana ada isteri yang sanggup melihat kecurangan suami jika benar lelaki ini telah melakukannya?
Pertanyaan dan jawaban ini berakhir seperti sebahagian slot pengambaran filem Seniman Bujang Lapok.
SULTAN, Apabila tafsiran mimpi yang dialaminya didapati merugikannya, maka sang sultan telah menyelewengkan sendiri fakta mimpinya dengan mengatakan akhirnya 'taik' itu sebenarnya telah terkelepuk ke muka tuan direktor.
Dalam kes lelaki ini juga begitu. Apabila jawaban gagal dikemukakan dengan bukti yang nyata, lelaki ini terus menuduh ini semua adalah "gutter politic" yang dijalankan oleh pucuk pimpinan tertinggi untuk menjatuhkannya yang memang sudah sedia jatuh.
Jika awal-awal lagi lelaki ini bercerita dengan jujur dengan andaian memang dia tidak melakukan seperti mana yang dituduh, maka jalan cerita dan jawapan yang diberikan bukanlah seperti mana yang dijawab tadi.
Jawapan yang diberikan mungkin akan dibekalkan dengan buktinya sekali seperti menunjukkan masa bertweeter pada masa penggambaran itu berlaku.
Jawapan kepada soalan seterusnya mungkin lebih mudah untuk membuktikannya, iaitu dengan cara awal-awal lagi menunjukkan jam omega yang dimaksudkan kepada wartawan.
Jika lelaki ini cekap memberi hujah dan jawapan balas sebegini lengkap dengan bukti, mungkin Dato T sudah lebih seminggu lebih disumbat ke dalam jail kerana memfitnah dan menyebar bahan lucah.
Soalan seterusnya, kenapa berlaku ketidakcekapan dalam mempertahankan diri dalam soal ini, walhal lelaki ini boleh melakukannya dengan mudah, iaitu hanya dengan menunjukkan tweeter yang selari dengan hujah yang diberi dan menunjukkan telur jam omega yang ori?
Akibat dan kesan dari ketidakcekapan yang dilakukan oleh lelaki ini bukan sikit. Hari ini seluruh rakyat sudah jadi biol. Ulamak pun pening, inikan rakyat jelata.
Ubat kepada penyakit biol dan pening ini hanya ada pada lelaki ini. Cukup dengan hanya menunjukkan jam omega, semua penyakit akan hilang dan rakyat akan bersatu membela lelaki ini.
Tuhan tidak mengubah nasib seseorang hamba itu jika hamba itu sendiri tidak mahu mengubahnya. Jadi lelaki ini tolonglah usaha sedikit untuk mengubah nasib, jika lelaki ini benar-benar mahu mengubah nasibnya kepada lebih baik.
Tunjukkanlah jam omega. Tolonglah kami rakyat nak tengok.
Kamarulzaman Kamdias

PR TURUN SARAWAK SEBAB NAK KERUSI AJE......

Posted: 11 Apr 2011 08:22 AM PDT

Kerap Ke Sarawak Kerana Tangungjawab – PM

KUALA LUMPUR 10 April – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kekerapan beliau turun ke Sarawak sepanjang proses berkempen pada pilihan raya kecil negeri itu bukanlah sesuatu yang luar biasa.
Ini kerana kata Perdana Menteri, sudah menjadi tanggungjawab beliau untuk turun padang sama seperti yang dilakukannya sama ada ketika pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri-negeri yang lain.
Najib berkata demikian sebagai menjawab dakwaan pembangkang bahawa kekerapan beliau ke Sarawak sepanjang kempen pilihan raya negeri itu kerana Barisan Nasional (BN) tidak yakin boleh menang kali ini.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan Liga Bola Sepak 1Malaysia Cardiff City Liga Bola Sepak Junior Bawah 12,14 dan 16 tahun di sini hari ini. – Utusan

YANG TUA DI HORMATI, YANG MUDA DI SAYANGI

Posted: 11 Apr 2011 08:15 AM PDT


Put your stuff here

MANA MAHU LALI HA ?

Posted: 11 Apr 2011 08:11 AM PDT

Lu mau lali mana?

Identiti pemilik jam tangan jenama Omega yang diserahkan kepada polis berhubung kes rakaman video aksi seks didakwa melibatkan pelaku dilaporkan mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diketahui tidak lama lagi, kata polis.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata polis telah menyerahkan kad pendaftaran jam itu kepada syarikat yang mengedarnya bagi tujuan pengesahan siapa pemiliknya.

"Sebelum ini kita telah memberikan tempoh seminggu untuk syarikat itu memberikan jawapan, namun sehingga kini tiada sebarang jawapan diberikan," katanya kepada pemberita di sini Isnin.

Jam tangan itu dilaporkan merupakan antara dua bukti, selain rakaman video seks, yang diserahkan oleh ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah serta bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim kepada polis bagi tujuan siasatan berhubung video itu.

Jam itu dilaporkan ditemui di bilik aksi seks berkenaan berlaku.

Dalam satu sidang akhbar sebelum ini, Anwar, yang ditanya mengenai jam tangannya berkata, jam tangan beliau ada pada isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail.


Semalam pula, pada satu sidang akhbar di Kuching, ketika ditanya kenapa jam itu tidak diserahkan kepada polis, Anwar berkata polis tidak meminta jam itu dan biarlah polis yang minta.

Acryl Sani, ketika ditanya sama ada polis akan memanggil Anwar untuk menunjukkan jam itu, berkata: "Kita perlu selesaikan soal identiti pemiliknya sebelum mengambil langkah susulan.

"Keutamaan kita (ialah) pada siasatan video dahulu, baru jam dan lain-lain lagi," katanya.

Ketika ditanya mengenai perkembangan siasatan kes rakaman video itu, beliau berkata ada beberapa perkara kecil perlu dikemaskini dan siasatan mungkin dapat diselesaikan dalam minggu ini dan kertas siasatan dapat dihantar semula ke pejabat Peguam Negara untuk semakan dan perbincangan lanjut.

"Ada beberapa perkara membabitkan keterangan perlu diberi gambaran semula. Walaupun ada keterangan kecil yang telah diambil tetapi ianya juga penting bagi membantu siasatan," katanya.

Siasatan polis itu dibuat berikutan laporan yang dibuat oleh Anwar pada 22 Mac yang menafikan bahawa dirinya adalah lelaki dalam video berkenaan.

Ketika ditanya mengenai perkembangan siasatan berhubung kes memuat naik video seks itu ke sebuah laman web, Acryl Sani berkata polis menerima salinan asal dan tidak tahu siapa yang memuat naik video itu.

"Soal siapa dan bagaimana ianya diedarkan awak kena tanya Jabatan Siasatan Jenayah Komersial yang sedang siasat," katanya.

Ketika ditanya mengenai identiti seorang wanita dalam rakaman video seks itu, Acryl Sani berkata polis masih lagi mengesan identiti dan lokasi wanita itu berada.

– BERNAMA

POSTER PRN SARAWAK UNTUK DISEBARKAN

Posted: 11 Apr 2011 07:55 AM PDT


Put your stuff here

DAP TAWAR 1 BILLON - DUIT DARI BALAK KE ?

Posted: 11 Apr 2011 07:43 AM PDT

Guan Eng janjikan kaum Dayak dana RM1 bilion
Oleh Shannon Teoh

SERI AMAN, 11 April — Lim Guan Eng mencabar politik pembangunan Barisan Nasional (BN) semalam dengan menjanjikan masyarakat Dayak akan disediakan dana tetap RM1 bilion jika Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri pada pilihan raya negeri kali ini.

Pengundian diadakan Sabtu ini.

Setiausaha Agung DAP itu berkata peruntukan itu tambahan kepada dana pembasmian kemiskinan RM1 bilion, yang turut disasarkan kepada Dayak, yang masih miskin meskipun merupakan majoriti di negeri itu.

"Penindasan dan tekanan ke atas masyarakat Dayak mesti berakhir. Selama ini, kerajaan telah mengambil kesempatan dengan merampas hak mereka dan mengabaikan mereka," kata beliau.

"Sekarang, dengan hari pengundian tidak sampai seminggu, ini adalah kesempatan yang baik bagi masyarakat Dayak untuk bangkit mencabar kerajaan BN yang amalkan rasuah.

"Negeri Sarawak milik rakyat Sarawak dan Pakatan Rakyat bertekad untuk memulangkan kekayaan tanah kepada rakyat," kata beliau dalam ucapannya di sini malam tadi.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata, Pakatan Rakyat akan memperuntukkan dana RM1 bilion untuk kemudahan awam seperti jalan, air dan bekalan elektrik di kawasan luar bandar, yang akan memanfaatkan masyarakat Dayak dan kaum-kaum lain.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga mengecam Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang memimpin kerajaan negeri sejak 30 tahun lalu telah gagal mengadakan infrastruktur asas meskipun Sarawak adalah "negeri yang kaya, walaupun bukan terkaya di Malaysia tetapi (kaya) dari segi sumber semula jadi."

"Mereka mesti menikmati akses langsung di mana saja mereka berada agar mereka boleh memiliki kehidupan lebih tinggi dan membawa mereka ke arus perdana ekonomi," katanya.

Lim juga berkata kerajaan negeri Pakatan Rakyat akan menuntut kerajaan persekutuan menaikkan royalti minyak daripada lima peratus kepada 20 peratus untuk menampung kedua-dua dana itu.

Meskipun tiada kenaikan kadar royalti, kata beliau, kerajaan negeri boleh mengadakan dua dana itu dengan menghapuskan rasuah.

Taib dan kerajaan negeri menolak dakwaan yang semakin meningkat bahawa kerajaan mengamalkan rasuah, terlibat dalam salah guna kuasa dan rampasan tanah rakyat sejak beberapa tahun lalu.

Lim juga menjanjikan bahawa tanah negeri Sarawak akan kekal di tangan penduduk setempat dan Pakatan Rakyat akan mengamalkan dasar yang sama di Pulau Pinang di mana wakil rakyat dilarang memohon tanah bagi mengelakkan salah guna kuasa.

DAP bertanding di 15 kerusi pada pilihan raya negeri kali ini yang menawarkan 71 kerusi.

Muhyiddin cabar pembangkang tawar RM10 bilion untuk basmi kemiskinan di SarawakTan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) telah membelanjakan puluhan bilion ringgit untuk membasmi kemiskinan di Sarawak berbanding RM1 bilion dijanjikan dalam manifesto pakatan parti pembangkang bagi pilihan raya negeri Sarawak.

Timbalan Perdana Menteri seterusnya mencabar parti-parti pembangkang menyediakan dana sebanyak RM10 bilion untuk membasmi kemiskinan di Sarawak.


Katanya, kerajaan BN telah mengurangkan kadar kemiskinan di Sarawak kepada hanya tiga peratus sekarang berbanding 60 ke 70 peratus 20 tahun yang lalu.


"Sekali pandang tawaran (pembangkang) hebat, kalau betul-betul serius letak RM10 bilion, sebab kita sudah beri berpuluh bilion... lebih daripada itu," katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra selama setengah jam di Pasar Utama Bintulu, Sabtu.


Katanya cadangan penubuhan Dana Pembasmian Kemiskini sebanyak RM1 bilion untuk menangani keluarga di bawah paras kemiskinan dalam manifesto pakatan pembangkang hanya satu tawaran manis untuk menarik sokongan pengundi di Sarawak dan ia sebenarnya tidak mampu untuk dilaksana seperti apa yang berlaku di Selangor yang berada di bawah pemerintahan Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Bernama melaporkan Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata tawaran pemberian secara sekali sahaja sebanyak RM200 kepada setiap murid yang memasuki Tahun Satu juga jauh lebih rendah berbanding pendidikan percuma yang diberikan kerajaan BN untuk pelajar sekolah rendah dan menengah yang menelan kos kira-kira RM5,000 setiap seorang.


"Kita bukan sahaja laksana...kita komited untuk program pembangunan dan bagi saya (jika) bandingkan kedua-dua manifesto dapat lihat apa yang dia (pembangkang) perjuang dan kita (BN) perjuang, rakyat perlu lebih prihatin dan peka, bukan kita buat sewenang-wenangnya kita buat atas dasar pembangunan berterusan," katanya.


Mengenai slogan "ubah" yang dilaungkan oleh pembangkang, Muhyiddin berkata kerajaan sebenarnya telah membuat tranformasi dalam pemerintahan iaitu lebih baik maksudnya berbanding maksud "ubah".


Katanya kerajaan bukan sahaja telah membuat tranformasi dalam politik, malah juga cara pemerintahan dalam kerajaan serta ekonomi.


"(Ketua Menteri Tan Sri Abdul) Taib (Mahmud) dah sedia bakal pengganti... dia ada bisik bisik dengan saya...(dengan) Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) mungkin lebih jelas lagi...jadi bermakna akan ada tokoh muda lebih berwibawa... itu lebih penting, kalau dikira lama, (Penasihat DAP Lim) Kit Siang, (Pengerusi DAP) Karpal Singh, (Menteri Besar Kelantan) Datuk Nik Abdul Aziz (Nik Mat) lebih lama," katanya.


Mengulas sokongan kaum Cina, Muhyiddin menasihati pengundi Cina agar memastikan mereka ada wakil dalam kerajaan BN di peringkat negeri.


"Merujuk kepada trend sokongan pada beberapa pilihan raya kecil sebelum ini, ada peningkatan dalam sokongan pengundi Cina kepada BN," katannya.


Berkenaan kempen, Muhyidin berkata BN akan bekerja lebih keras pada pilihan raya kali ini dan tidak akan memandang mudah dengan cabaran yang diberikan oleh pembangkang.


Katanya pengundi juga diingatkan agar tidak mudah terpengaruh dengan sesetengah parti pembangkang dan calon Bebas yang mendakwa mereka mendapat sokongan BN di peringkat pusat.


"Mereka tidak guna lambang dacing (BN), mereka guna lambang sendiri, bagaimana kita nak kata mereka menyokong BN, ini semua satu pembohongan," katanya.


Hari pengundian pilihan raya negeri Sarawak ke-10 pada 16 April.-9/4/2011

Pengundi Sarawak nak dengar penglipur lara cerita pasal jam....

Posted: 11 Apr 2011 07:37 AM PDT


Patutlah ramai pergi dengar dan tengok ceramah Anwar...

Oleh: ROSLAN BIAN

Seronok sakan pemimpin dan penyokong parti pembangkang yang bertanding dalam pilihanraya negeri Sarawak bila tengok beribu-ribu orang hadir dengar ceramah kempen terutama babitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah, media yang pro pembangkang melaporkan jumlah kehadiran lebih 8,000 orang ketika Anwar, Lim Guan Eng dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hadiri perhimpunan di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Kawah, tidak jauh dari bandar Kuching, malam tadi.

Sebagai perbandingan, dilaporkan juga program dihadiri Perdana Menteri di Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Kuching Selatan hanya disertai 1,000 orang walaupun penganjur sediakan bas mengangkut orang ramai.

Nampaknya, Anwar semakin hebat dan semakin diminati ramai.

Jik dulu hanya ceramah anjuran PAS saja boleh tarik ribuan orang hingga jalan sesak, kini PKR dan DAP juga boleh bangga kerana jumlah yang dengar ceramah dan kempen mereka terus meningkat.

Situasi sama juga berlaku ketika pilihanraya kecil Parlimen Sibu tahun lalu.

Bagaimanapun, ada cerita lain disebalik orang ramai berduyun-duyun hadir ceramah babitkan Ketua Pembangkang itu.

Antara ceritanya mereka hendak tengok sendiri dari dekat wajah Anwar sama ada serupa atau tidak dengan lelaki dalam video seks yang dikatakan menyerupai Ketua Umum PKR itu.

Mungkin juga mereka hendak tengok betul atau tidak perut Anwar tidak boroi apabila Ketua Pembangkang tersebut memberi alasan itu ketika menafikan lelaki yang melanggan pelacur Cina itu dirinya.

Boleh kata sambil hendak dengar apa dibebelkan Anwar, orang ramai yang berpUsu-pusu itu mahu mengetahui apakah Anwar adalah lelaki Y yang disebut dalam perbicaraan kes meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga tidak menolak kemungkinan ini.

Bagi beliau, orang ramai suka dengar cerita-cerita penglipur lara terutama babitkan Anwar.

Katanya, mereka hendak tengok sendiri dan mahu kepastian sebab mereka mungkin sudah tengok video seks hampir dua minit dalam internet dan YouTube.

"Jadi mereka selain nak dengar cerita Anwar, mereka nak tengok sendiri batang tubuh beliau. Agaknya begitulah, saya sendiri pun tak tahu," katanya menjawab soalan Agendadaily ketika sidang media selepas pelancaraan Kedai Shoppe Koperkasa, di Kuching, petang Isnin.

Bagaimanapun, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan itu percaya, berdasarkan situasi serupa ketika kempen PRK Tenang, Merlimau dan Kerdau, walaupun ramai mendengar ceramah pembangkang, pengundi akhirnya memilih Barisan Nasional.

"Mana-mana ceramah pembangkang masa pilihan raya kecil tersebut memang ramai. Ini naluri manusia nak dengar cerita keburukkan orang, fitnah memfitnah...ini orang suka dengar di ceramah pembangkang,".

"Walaupun orang ramai datang, ini tak beri kesan. Saya percaya rakyat Sarawak tahu bezakan kebenaran dan kebatilan. Bagi saya, mereka ramai-ramai ni nak dengar dan tengok Anwar saja," katanya.

Barangkali betul juga tanggapan Ismail kerana masa inilah mereka dapat lihat batang hidung Anwar secara dekat tambahan pula Ketua Pembangkang itu 'sedang meletup' gara-gara isu video seks dan gagal menunjukkan jam Omega yang ada kaitan dalam video itu.

Justru itu, walaupun pembangkang mendakwa pengundi Sarawak kini dalam mood yang berbeza, lebih 900,000 pengundi yang akan menentukan masa depan mereka pada 16 April ini. -11/4/2011

Bukan luar biasa saya bantu kempen BN di Sarawak – Najib

Posted: 11 Apr 2011 07:34 AM PDT


Bukan luar biasa saya bantu kempen BN di Sarawak – Najib

Keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berada di Sarawak sehingga Jumaat ini turut dijadikan modal politik pembankang dalam pilihan raya negeri tersebut.

Kononnya Barisan Nasional (BN) terdesak dan tertekan justru itu Najib buat keputusan meluangkan masa selama enam hari bagi membantu kempen BN Sarawak mempertahankan negeri itu.

Mengulas isu itu, Najib selaku Pengerusi BN itu menjelaskan, beliau hanya menjalankan tugas membantu siri kempen menjelang hari pengundian Sabtu ini.

"Saya rasakan ia menjadi tanggungjawab saya untuk pergi menemui akar umbi apabila ada pilihan raya kecil atau pilihan raya negeri. Jadi, apa yang saya lakukan ini bukan sesuatu luar biasa.

"Dan, Sarawak juga sebuah negeri yang besar, ada 71 kerusi. Jadi, walaupun kita hendak pergi ke beberapa kawasan, kita memerlukan beberapa hari disebabkan (faktor) jarak," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan 1Malaysia Cardiff City Junior Football League di Institut Penyelidikan Getah di Sungai Buloh, Ahad.

Najib tiba di Kuching lewat petang ini.

Sebelum ini ada pihak melihat BN berhadapan tekanan hebat daripada pembangkang khususnya di kawasan-kawasan majoriti pengundi Cina di mana pengundi-pengundi dilihat sudah mula menerima agenda "undi untuk perubahan" yang dibawa pembangkang.

Malah, kempen BN juga dikatakan dibayangi laporan-laporan dan dakwaan rasuah dan salah guna kuasa membabitkan Tan Sri Abdul Taib Mahmud — Ketua Menteri Sarawak paling lama memegang jawatan.

Ini kali pertama sejak 1987, Sarawak menyaksikan persaingan bagi semua 71 kerusi yang dipertandingkan. - 10/4/2011

Jam Omega...bukan saja jam...tetapi SMS Anwar dan DNA pada jam

Posted: 11 Apr 2011 07:31 AM PDT


Jam Omega...bukan saja jam...tetapi SMS Anwar dan DNA pada jam

Oleh: ROSLI ISMAIL

Datuk Seri Anwar Ibrahim nak mengamuk ke...Datuk Seri Wan Azizah Ismail nak melenting ke ...Nurul Izzah nak marah ke...Tan Sri Khalid Ibrahim nak membebel ke bila wartawan tanya pasal jam Omega,fakta tetap fakta.

Ahad semua orang lihat bagaimana Ketua Umum PKR itu naik angin bila wartawan wanita TV 3 tanya beliau berkali-kali pasal jam Omega itu.

Semua orang nak tahu pasal jam itu kerana Datuk Sharzly Eskay Abdullah,yakni salah seorang anggota Datuk T dakwa sudah serah ke tangan polis.

Dari kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani Isnin sah seutas jam tangan untuk siasatan kes video seks itu memang ada pada polis.

Katanya pada wartawan sehingga kini pihaknya masih belum membuat keputusan sama ada akan meminta Anwar menyerahkan jam tangan Omega beliau ( yang didakwa masih ada padanya) kerana ia bergantung hasil siasatan yang dijalankan.

Menurut Acryl Sani pihaknya percaya pemilik jam tangan itu akan dapat dikenal pasti menerusi kad pendaftaran yang dikeluarkan syarikat pengedar kepada pembelinya.

Katanya, identiti pemilik jam tangan jenama Omega yang diserahkan kepada polis berhubung kes rakaman video aksi seks akan diketahui tidak lama lagi.


Jelas beliau, polis telah menyerahkan kad pendaftaran jam itu kepada syarikat yang mengedarnya bagi tujuan pengesahan siapa pemiliknya.


"Sebelum ini kita telah memberikan tempoh seminggu untuk syarikat itu memberikan jawapan, namun sehingga kini tiada sebarang jawapan diberikan," katanya


Pada Selasa 5 April lalu Wan Azizah melenting dan dakwa jam Omega itu ada padanya masa sidang akhbar di rumhnya.Beliau bagaimanapun enggan tunjuk jam itu.

Nurul Izzah juga marah bila didesak tunjuk jam itu.Menteri Besar Selangor pula membebel panjang mempersoalkan wartawan tanya mengenai jam itu.

Dalam sidang akhbar di Kuching Ahad Anwar dakwa beliau tidak serah jam itu kerana polis tidak minta darinya.

Para wartawan yang kerap membuat liputan sidang akhbar Anwar sudah lali dengan stailnya yang kurang gemar wartawan tanya soalan nak korek lebih lanjut dan provokatif.

Bila ini berlaku beliau mulalah keluar skipnya tuduh wartawan ada agenda dan macam-macam untuk memalukan wartawan ditengah sidang akhbar.

Apa sekalipun semua kena tunggu hasil siasatan polis dari syarikat pengedar.

Difahamkan setiap jam berjenama ada nombor siri dan siapa yang belinya.

Juga ada yang kata jam Omega yang dipakai Anwar itu dihadiahkan oleh rakannya dalam kerajaaan Arab Saudi dan ada lambing negara itu pada jam berkenaan.

Dan...jangan lupa Eskay juga dakwa Anwar ada hantar SMS padanya pada malam (didakwa berlaku aksi dengan pealcur China) minta beliau tolong jaga jam itu yang diambil balik dari tempat itu.

Eskay dakwa jam itu cuba dicuri pelacur berkenaan semasa ( orang yang berwajah Anwar dalam video) itu masuk ke bilik mandi.

Eskay dakwa SMS dari Anwar masih tersimpan dalam telefon bimbitnya.

Juga perlu diingat ujian DNA boleh dibuat keatas jam itu berasaskan peluh dan daki sipemakainya.

Makanya fakta tetap fakta...Anwar bukan saja kena berjawab bab jam itu tetapi juga tentang SMS yang dihantar pada Eskay dan kelak ujian DNA.

Satu fakta mungkin boleh dipertikaikan...tetapi bagaimana dua dan seterus tiga fakta berkenaan.-11/4/2011

Baru tanya mana jam Omega Anwar dah melompat…tolong jangan berlagak bab kebebasan maklumat


Baru Jumaat lalu Dewan Undangan Negeri Selangor meluluskan Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI).Cuba tengok bagaimana Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim 'buat lawak' semasa wartawan tanya mengenai jam Omega Datuk Seri Anwar Ibrahim di sidang akhbar Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail pagi Selasa.

Kerajaan Selangor menjerit ke seluruh dunia kononnya enakmen itu adalah detik sejarah bagi Malaysia kerana ia akan membolehkan orangramai akses kepada dokumen kerajaan negeri jika perlu.

Ia cuba mengambarkan bagaimana terbuka dan telusnya kerajaan pimpinan Khalid PKR.

Come on Tan Sri…ini belum lagi nak minta tengok dokumen kerajaan negeri yang sulit-sulit tu…ini wartawan baru tanya mana jam Omega Anwar yang Datuk Shazryl Eskay Abdullah (Datuk T) kata sudah serah pada polis untuk siasatan kes video seks.

Itupun Tan Sri dah 'melompat' macam wartawan jahat ni sangat kerana bertanya.

Boleh tengok balik rakaman video sidang akhbar bagaimana Tan Sri membebel-bebel panjang antaranya kata : "Soalan anda menunjukkan anda tidak menghargai keadilan. Hakikatnya saya berada di sini ialah untuk melihat sama ada media-media ini bertanyakan soalan demi kepentingan negara atau cuba memainkan isu ini," katanya.

Sejak bila Tan Sri meletak diri sebagai 'pemantau media' dan menjadi hakim soalan samada itu untuk kepentingan negara atau tidak.

Agendadaily sendiri menerima banyak panggilan dari rakan-rakan wartawan dan pembaca yang geram melihat cara Khalid membebel dan cara Wan Azizah serta Nurul Izzah jawab mengenai jam itu.

Hakikat depan mata salahkah wartawan nak bertanya pasal jam itu.Ini kerana jam itu dikatakan menjadi salah satu bukti penting yang menunjukkan lelaki dalam video itu adalah Anwar.

Hakikatnya juga salahkah wartawan bertanya apa sekalipun berkaitan isu selari dengan konsep kebebasan.

Semua orang tahu Eskay mendakwa pelacur China dalam video itu cuba curi jam berkenaan.

Anwar pula telah meminta beliau cari jam itu dalam bilik berkenaan.Malah Anwar dikatakan ada hantar SMS padanya mengenai jam berkenaan.

Kalau ikut jalan ceritanya jam itu kini ada ditangan polis.

Sebaliknya ketika menjawab soalan wartawan Agendadaily dalam sidang akhbar itu Wan Azizah kata jam itu ada padanya.

Siapa yang betul ?

Menjawab soalan wartawan lain lanjutan kepada soalan Agendadaily itu Wan Azizah tidak maju tunjuk jam berkenaan yang dikatanya ada padanya.

Nurul Izzah pula menempelak wartawan berkenaan '"Adakah awak seorang pendakwa?"

Ini sebelum Khalid membebel-bebel panjang mengenai soalan berkenaan.

Senang cakap kalau jam itu ada kenapa Wan Azizah susah sangat nak tunjuk sedangkan beliau boleh ambil terus kerana sidang akhbar itu diadakan dalam rumahnya di Segambut Dalam.

Itupun KALAULAH ada jam tangan berkenaan ditangannya.

Andaian yang boleh dibuat jam itu tidak ada ditangannya.Sebab itu beliau,Nurul dan Khalid jadi gabra.

Itu baru bab jam.Wartawan belum lagi sempat bertanya bab SMS Anwar yang Eskay dakwa masih tersimpan dalam telefon bimbitnya pesan beliau jaga jam itu yang ditemui dalam bilik dimana didakwa berlaku adegan seks.

Pelik sungguh bolehkah jam Omega yang dikatakan ada lambang kerajaan Arab Saudi boleh berjalan kaki sendiri ke bilik berkenaan.

Yang pasti kalau betul dakwaan Eskay itu cap jari pelacur China yang cuba curi jam itu (aksi cuba curi itu dikatakan dapat dilihat dalam video penuh 22 minit) terdapat pada jam berkenaan.DNA Anwar juga boleh diperiksa dari daki dan air peluhnya yang melekat pada jam itu.

Ada juga kalangan rakan wartawan yang kata elok sekali Wan Azizah adakan satu lagi sidang akhbar tunjuk jam itu yang katanya ada padanya.

Itu pun kalau berani kena benar.

Mereka yang pernah membuat liputan sidang akhbar Anwar atau Wan Azizah tahu bukan senang nak bertanya soalan 'nak tau lebih' mengenai sesuatu hal.

Mereka biasanya akan melenting bila wartawan nak korek lebih-lebih – ironinya pembangkang sering dakwa merekalah juara dunia bab kebenaran.

Kalau nak tahu cuba tanya lebih-lebih.Ini membuatkan ramai wartawan muak dan tahu buang masa saja nak cuba-cuba.

Baik Anwar atau Wan Azizah lebih gemar dan syok layan soalan-soalan bola tanggong saja dimana mereka boleh smash balik.

Tanya lebih-lebih terus dapat cop 'wartawan jahat' dan 'agen UMNO'.

Bagi Khalid elok renung balik video Tan Sri dok membebel tu sebelum cakap pasal freedom of information dan blah…blah…blah .

Kata Tan Sri ada banyak kerja lain nak buat tumpu soal video seks itu.Itu bukan satu jawapan.Itu nak mengelak namanya.

Ini belum bab kes liwat Saiful Bukhari Azlan.

Ini belum bab dakwaan Eskay bagaimana beliau jadi ' tukang atur ' sepanjang Anwar ke Thailand sejak dua tahun lalu.

Banyak lagi soalan dalam isu ini belum terjawab.

Soalnya (kalau betul terbukti kelak) Anwar lelaki dalam video itu mahukah Tan Sri berketuakan seorang pemimpin yang berlagak pijak semut tak mati dan warak sedangkan dibelakang main pelacur China.

Mahukah Tan Sri serah negara ini dipimpin oleh orang yang boleh sodok depan boleh sodok belakang.

Tidakah umat PKR,PAS dan DAP merasa kena tiup hidup-hidup jika begitu.

Bagaimana pula rakyat bawahan yang kena kelentong .

Sepatutnya Tan Sri menjadi salah seorang barisan pertama tuntut nak tau kebenaran pasti tentang hal ini sekalipun ia satu malapetaka besar bagi puak pembangkang.

Kita tak perlu tanya Wan Azizah soalan ini kerana beliau perlu jaga maruah keluarganya.

Lagipun Karpal Singh sentiasa ada disebelah untuk membelanya.-6/4/2011

Posted: 11 Apr 2011 07:19 AM PDT


Najib's 1st year milestones
Compiled by Husna Yusop


>> 2009

April
3 Sworn in as sixth prime minister. In his maiden speech, he announced the removal of the three-month suspension on Harakah and Suara Keadilan and the release of 13 Internal Security Act detainees. He also introduced the "1Malaysia. People First. Performance Now" slogan.

4 Made a surprise visit to Petaling Street, Vista Angkasa near Kampung Kerinci and Brickfields to mingle with the rakyat.

9 Announced a 28-member cabinet in 25 ministries. He said the ministers' performance will be closely monitored through key performance indicators (KPIs), adding that the era where the government adopted the attitude of "government knows best" is over.

25 Went on a walkabout in Jalan Tuanku Abdul Rahman and Puduraya, Kuala Lumpur.


May
6 Introduced all Eight Values of 1Malaysia: A Culture of Excellence; Perseverance; Humility; Acceptance; Loyalty; Meritocracy; Education; and Integrity.


June
4 Made inaugural visit to China as prime minister. This was in conjunction with the 35th anniversary of Malaysian-Sino diplomatic relations. There, he was also conferred an honorary doctorate in international relations by the Beijing Foreign Studies University.

26 Held a telephone conversation with US President Barack Obama and discussed nuclear proliferation, North Korea and financial regulations.


July
5 In his first visit to Sibu to officiate the 26th Tionghua Cultural Fest in Dataran Sibu, went on a walkabout at Jalan Market pasar malam.

11 On the occasion of his 100th day in office, announced new government initiatives including six National Key Result Areas (NKRAs).

27 Named the lead ministers for the NKRAs.


September
5 Went on a walkabout at the Public Works Department quarters in Jalan Cheras, Kuala Lumpur.

14 Had a telephone conversation, coordinated by the Turkish Embassy, with President Abdullah Gül, talking about the Organisation of the Islamic Conference.

16 Updated his website www.1malaysia.com.my with a new look and additional features – including a poll and an interactive segment – to coincide with Malaysia Day and the first anniversary of his website.


October
6 Given the honour to be the first Malaysian prime minister to deliver keynote address at Unesco's general conference in Paris.

19 Announced Malaysia Day Sept 16 as a public holiday beginning 2010.

23 Tabled Budget 2010 with a pledge to cut the deficit this year.


November
12 Attended Apec summit in Singapore.

16 Announced his fan site on Facebook at www.facebook.com/najibrazak which he had started in mid-October. He also stays connected with Netizens on Twitter.

23 Arrived in New York for a working visit aimed at boosting trade and investment ties between Malaysia and the United States. From there, he went to Trinidad and Tobago for the Commonwealth Heads of Government Meeting.


December
18 Government Transformation Programme (GTP) initiatives unveiled to the public at Sunway Convention Centre, Sunway Pyramid.


>> 2010

January
7 Launched the first 1Malaysia Clinic at Kampung Kerinchi, Lembah Pantai, KL; 44 out of 50 1Malaysia Clinics started operations nationwide, charging only RM1 for treatment for minor ailments.

16 Conferred the King Abdulaziz Order of Merit (1st Class) by King Abdullah Abdulaziz Al-Saud – the same award given to US President Barack Obama last year; it was his first official visit to Saudi Arabia as prime minister

19 Began a four-day visit to India; historic because he will be the first Malaysian prime minister to make an official trip also to Chennai, capital of Tamil Nadu state.

February
19 The PM's Facebook page on the internet has more than 100,000 fans.

24 Said the country has recovered from the financial crisis; Malaysia recorded 4.5% GDP growth in the fourth quarter of 2009 and a contraction of 1.7% for the whole of last year.

March
1 Najib said Malaysia targets 6% economic growth this year; government machinery ordered to go "full steam ahead".

13 Najib and family hosted 1Malaysia hi-tea for some 300 internet friends at his official residence Seri Perdana, Putrajaya.

23 Attended the Credit Suisse Asian Investment Conference in Hongkong; had a meeting with foreign fund managers and Donald Tsang, the chief executive of Hongkong SAR.

24 Launched three broadband packages introduced by Telekom Malaysia under a new high-speed broadband service called UniFi.

30 Unveiled the first stage of the New Economic Model. -- theSun

Updated: 01:51AM Fri, 02 Apr 2010

Siapa yang menidakkan hak?

Posted: 10 Apr 2011 06:30 PM PDT

Monday, April 11, 2011

Siapa yang menidakkan hak?

Chinese Section

Posted: 10 Apr 2011 06:27 PM PDT

Chinese Section
沈桂賢,華人的新希望

黃昏時分,一名穿著黃色襯衣,腳跡遍布整個朋嶺選區,他的演說更是振奮人心,以實際行動顯露出真正的銳變。
Apr 10 2011 | Posted in Chinese Section | Read More »
公正黨史納汀選區候選人政治演說被喜宴民眾驅趕

民眾不滿喜宴變政治演說,出席喜宴民眾發飆趕走民聯!
Apr 10 2011 | Posted in Chinese Section | Read More »
副首相每名國會議員兩百萬改善地方基本設施(

副首相丹斯里慕尤丁表示,所有聯邦國會議員每人都獲得兩百萬令吉發展基金,幫助改善砂州各地區的地方發展!
Apr 10 2011 | Posted in Chinese Section,Local News | Read More »
人聯黨案

砂州選舉才晉入第二天,砂人聯黨卑爾騷支部黨員就到美里中央警署報案,指民主行動黨在美里市派發毀謗砂人聯的宣傳單。
Apr 10 2011 | Posted in Chinese Section | Read More »
首相拿督斯里納吉14日訪馬魯帝和老越或宣布建美里通馬魯帝路消息

首相拿督斯里納吉預料在14日拜訪馬魯帝及老越行程中,將宣布建美里馬魯帝路。
Apr 10 2011 | Posted in Chinese Section | Read More »
民聯第二天演講再一次爆滿!

提名後第二天,民聯第二場大型的露天演說吸引逾千市民踴往聆聽,出席人潮是一場比一場更多,市民情緒反應更是越來越沸騰!
Apr 8 2011 | Posted in Chinese Section,Local News | Read More »
2000年到2010年,砂州共發生了1萬3854宗電單車交通意外

史納汀區準候選人拿督李景勝形容,2000年到2010年,砂州共發生了1萬3854宗電單車交通意外,每一年平均發生313宗死亡案件,313宗奪走375條人命(包括乘客),政府每年平均為死者及傷者提供醫療的開支就高達了4500萬令吉。
Apr 5 2011 | Posted in Chinese Section,Local News | Read More »
警衛隊成員投票日勤可穿制服投票。

東馬區警衛團總負責人陳永利少將稱,在第十屆砂州選舉中執行任務的警衛團人員,可以穿著制服到各自所屬的投票站投票。
Apr 5 2011 | Posted in Chinese Section,Local News | Read More »
今年聯邦直轄區共撥出1千989萬4800令吉福利援助金

聯邦直轄區部長拿督拉惹儂仄稱,今年聯邦直轄區共撥出1千989萬4800令吉福利援助金幫助城市鄉區人民,明年會將撥款增加到4千642萬1216令吉。
Apr 5 2011 | Posted in Chinese Section,Local News | Read More »
粉絲送光碟歌頌陳康南!(

千多名拿督巴丁宜陳康南醫生粉絲出錢出力,收集拿督巴丁宜多年來的政績錄制成一片VCD光碟,歌名為《問心無愧》。

Berita Iban

Posted: 10 Apr 2011 06:25 PM PDT

Berita Iban
Sebedau Ngundi peda dulu sapa pengari ka dipilih

N.34 Krian : Sebedau Ngundi peda dulu sapa pengari ka dipilih N.34: KRIAN: SARAWAK: 11,016 1. Liman ak Sujang (SNAP) 2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP) 3. Banyi ak Beriak (Bebas) 4. Ali ak Biju (PKR) Penyandang: Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP) Undi diperolehi: 4,784 Majoriti: 2,089 Pengawa berpilih tu siti ari pengawa [...]
Apr 10 2011 | Posted in Berita Iban | Read More »
Bakani nasit chalun bebas

Dikarang Dr Jeniri Amir KUCHING – Sejarah udah nyadi, leboh penyampau 213 chalun, nyengkaum 40 iko chalun bebas bisi betandin ba pengawa bepilih kunsil nengeri kena 16 aribulan Empat tok ila. Sebedau tok aku bisi madah, pengawa bepilih ke-10 tok sebengkah pengawa bepilih ti enda sebaka, laban kelalu mayuh chalun. Lebuhka berandau enggau pemberita Malaysiakini [...]
Apr 8 2011 | Posted in Berita Iban | Read More »
Ulah chalun beguna dikena narit ati rayat

Dr Jeniri Amir KUCHING – Pendiau ba opis Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Petra Jaya, kena ari minggu, 3 aribulan Empat (April) 2011 baka ka bisi pengerami. Penatai chalun chukup dianti bala ratusan pemberita nyengkaum stisin tv enggau urang awam. sida nyadi fokus kamera, enda nyalah-nyalah baka artis tebilang. disadangka, bisi penyampau seribu wartawan deka [...]
Apr 5 2011 | Posted in 10th State Election,Berita Iban | Read More »
Chalun YB dikedeka pengundi

KUCHING – Lis chalun Barisan Nasional (BN) deka ditemu dalam kandang sari dua, lebuh maia pakatan pembangkang agi charus bebagi ke kerusi. Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) deka ngemantai ke 10 mua baru, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) tujuh, Parti Rakyat Sarawak (PRS) dua alu Parti Demokratik Sarawak (SPDP) lapan, taja pan bisi rita mansa pending, siko tauka dua iko deka diganti.
Apr 2 2011 | Posted in Berita Iban | Read More »
Penguji ba Telang Usan

KUCHING – Enti kita kala nemuai ngagai menoa Baram, nya baru kita nemu empa penusah enggau pemedis ba menoa ulunya. Mayuh penguji enti ka ngabas endor bansa menyadi kitai urang Ulu, laban pemesai nyau sebaka enggau nengeri Pahang.
Mar 29 2011 | Posted in Berita Iban | Read More »
Nilik nasit lima kerusi ba Miri

MIRI – Lebuh duduk ba enda kurang ba 10 iti kedai kupi ba Miri ari enam enggau ari minggu arinya, 26 enggau 27 aribulan 3 2011, mayuh amai bala ke dudok dia berandau bekenang ke politik enggau pengawa bepilih.
Mar 29 2011 | Posted in Berita Iban,Opinion | Read More »
PKR-SNAP agi carut berebutka penudok bepilih

KUALA LUMPUR – Parti Keadilan Rakyat (PKR) enggau Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) majak bersemekih senentang bebagi ka penudok bepilih kunsil nengeri kena 16 aribulan Empat tok.
Mar 28 2011 | Posted in Berita Iban | Read More »
Pekara ti amai, ngerindu ke ati maia bepilih Kunsil Nengeri ke-10

KUCHING – Baka ka udah dipelaba ke aku sebedau tok, kunsil nengeri Sarawak deka bepilih maia 16 ari bulan Empat, 21 ari udah bekau Kunsil Nengeri (DUN) dipadamkan ka 21 aribulan tiga arinya.
Mar 28 2011 | Posted in Berita Iban | Read More »
Kuasa pengundi rebak baru

Leboh maia diinterbiu Suhaimi Sulaiman aba rancangan Bepilih Ke-10 Sarawak saluran Astro-Awani jam 8.15 malam, 21 ari bulan Tiga tok tadi, ia bisi nanya ba senentang; bakani gaya pengundi ari urang biak tauka rebak baru maia bepilih ila. Amai sida ke biak dalam agi deka ngundi permbangkang?
Mar 23 2011 | Posted in Berita Iban,Opinion | Read More »
Rayat enda tau enda ngerengkun ke pengelikun Sarawak

Ari ngundi majak semak, kunsil nengeri pan udah dipadam. Kolumnis ba surat kabar Star ngadang ka penamaan chalun 8 April alu bepilih 16 April

DAP Political Marketing Strategies

Posted: 10 Apr 2011 06:23 PM PDT

DAP Political Marketing Strategies

Dr Jeniri Amir

When attending a DAP talk in Kuching several nights ago, I found that the audiences were very passionate to hear what the opposition leader had to say, including from West Malaysia. The DAP leaders seemed excited to see the crowd of people who had gathered at their political stage to see them talk and watch their videos. DAP's stage which carried the slogan "Sarawak Jom Ubah" was very popular because of the interesting stories that it exposes, assisted by modern tech tools that display photos and images of certain personalities. Image and perception are important to create certain impressions on voters' mind.

Building political images

For DAP, negative images of BN and its leaders must be nailed into their mind to ensure that they vote for the opposition. Political images means construction or representation and perception of the public and the community on the candidates and the party they represent. Political images are not always showing the reality of the object, except for images which have been reconstructed through various political communication strategies.

Therefore, DAP effectively created certain images in the mind of voters through talks, cartoons, leaflets, banners, songs, mascot and others, in areas it is contesting in. Take a look at what the DAP is displaying along the roads in Kuching, Sibu and Miri at the moment. DAP has since the beginning, set up varieties of banners that mock the government and BN leaders along main roads. Their strategy is to kill the leaders' characters with the intention to evoke hatred and anger within voters.

Political images can be created, developed and boosted. The most important thing is that the image can influence public opinions and spread meanings that can reel in voters. Political marketing and communications are activities that instill political images in the mind of the community and convince voters.

DAP campaigning strategies and approaches reminded me of an incident in Sibu during the final night of the campaign, when about 15,000 people were listening to a talk by a famous Opposition Alliance leader. The audiences were invited to sing and blow whistles. Such approach had never been used by Barisan Nasional.

In terms of political communication, DAP's approach is seen as creative and refreshing. However, the approach by SUPP candidate in Pending where he involved direct participation of voters in his area is also something new.

Professor Dr Sim Hui Hian who is well known for his friendliness is not merely making promises. It is almost like he has 'NKRA' and 'GTP' for his own area. Outlining the main issues which needs to be achieved within a period of 100 days after being elected as a 'wakil rakyat' is a bold approach, thus showing his commitment to the people.

He realized that the era of making sweet promises had passed and is no longer relevant. Therefore, specific, concrete and within-the-time-frame targets can in a way convince voters who want wakil rakyat who practices pragmatic politic instead of rhetoric politic and perception politic, like what the State BN Chairman, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud revealed several weeks ago.

Entertainment and talks

Approaches that involves public participation through talks such as done by DAP are effective strategies in getting the wanted messages across. The question is, will the present of between 500 to 5,000 audiences be manifested in the ballot box on April 16? Or could it be that half of the crowd are not registered voters, but merely individuals who are just looking for a little fun from the interesting talks delivered by the opposition leader?

The crowd seemed entertained, excited and sometimes they laugh at the contents of the talk delivered by the DAP leader. They were obviously entertained by the information, arguments and drama of the opposition leader. They did not care about the rain, because they felt that the messages delivered by DAP was important in order for them to make their decision in less than one week time.

This time, DAP had gone down to the battle field will extra ordinary confidence and passion. The confidence is not only from their huge victories during the 2006 and 2008 elections, but this time, the leadership of BN and Sarawak United Peoples Party (SUPP) are also being plague by a number of major issues.

High political knowledge

DAP which entered Sarawak for the first time in 1978 had targeted to win at least 12 out of 15 seats which were being contested. Compared to SUPP candidates which are their main opponents, the average age of DAP's candidates is 39 years old. DAP had filed in four female candidates for Pending, Batu Kawa, Maradong and Bawang Asan.

SUPP is said to be facing tough fights in Pujut, Piasau, Batu Kawa and Dudong. It's a straight fight between SUPP and DAP in 10 constituencies and another one is between SUPP and PKR. In three constituencies, SUPP is facing three-cornered fights with DAP, while in one other area, it is facing a three-cornered fight with PKR.

Will SUPP end up with the same fate like MCA and Gerakan during the 2008 general election? It all lies in the hand of educated Chinese voters who are exposed to alternative information and have high political knowledge.

The sentiments of Chinese voters in the city are said to be against BN, though BN had brought in developments to their respective areas, apart from creating business opportunities for them. There are bigger issues playing in their mind, thus making them frustrated with the leadership of SUPP and BN.

Why demolished the bridge?

The fact that the Chinese community is pushing aside the oldest party in Sarawak can actually end up with them not having any representation at the State Legislative Assembly (DUN) and the Sarawak Cabinet. Who will voice their problems and aspirations? Why does the Chinese community want to demolish the bridge which they have been using all this while? Are they convinced that DAP can do something concrete for them?

The Chinese community needs an opposition leader in DUN to act as the check and balance. BN being too strong, is seen as bad for good governance. As a multi-racial community, each community must be represented in the government. Efforts made by SUPP for some Chinese leaders must be continued to ensure prosperity and stability.

*The writer is a political analyst and senior lecturer at Universiti Malaysia Sarawak

Tiada ulasan:

Pengikut