Pengikut

Nuffnang

Ahad, 17 Jun 2012

Puteri Bahagian Segambut

0 ulasan
sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


SUARAM Alat Anwar Perkudakan Isu Scorpene??

Posted: 17 Jun 2012 02:08 AM PDT

Pembangkang sedang giat mengeksploitasi isu pembelian kapal selam Scorpene bukan sahaja di dalam negara malah menjajanya di luar negara.

Pembangkang tidak langsung berasa bersalah untuk memburuk-burukkan nama baik Malaysia dan imej kerajaan yang kononnya terbabit dalam amalan rasuah dalam urusan pembelian kapal selam itu dari sebuah syarikat milik kerajaan Perancis.

Sasaran pembangkang hanya satu iaitu menconteng imej buruk kepada pimpinan dan diri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan harapan rakyat akan marah dan undi akan beralih kepada mereka pada pilihan raya umum ke 13 nanti.

Untuk menjayakan muslihat ini, mereka memperkudakan Suaram untuk mengaburi mata rakyat dan masyarakat antarabangsa. 

Suaram dilihat sebagai landasan terbaik bagi Anwar Ibrahim dan kuncu-kuncu kumpulan pembangkangnya dalam Pakatan Rakyat untuk menyerang Perdana Menteri kerana sebagai sebuah pertubuhan yang dianggap memperjuangkan isu-isu hak asasi manusia, sudah tentu tindakannya membawa isu Scorpene ke mahkamah Perancis tidak akan dipersoalkan.

Tetapi apapah Suaram benar-benar ikhlas membangkitkan isu Scorpene atau sekadar menjadi anjing salakan Anwar?

Sebenarnya Suaram secara senyap telah menukarkan kulitnya sebagai pejuang hak asasi kepada sebuah cawangan PKR atau lebih spesifik lagi salah satu tali barut Anwar.

Sikap toleransi tinggi yang ditunjukkan oleh kerajaan dan Perdana Menteri dalam hal ini bukanlah kerana disebabkan kelemahan atau sebab ada sesuatu yang hendak disorokkan daripada rakyat.

Jika diikuti isu Scorpene, kerajaan telah bertindak secara pro-aktif sejak pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi lagi.

Ketika itu, Datuk Seri Najib selaku Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan telahpun memberi jawapan rasmi di dalam Dewan Rakyat apabila isu pemberian komisyen sebanyak RM540 juta dibangkitkan oleh Ketua Pembangkang masa itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail.

Ini berlaku seawal 6 Mei 2008 lagi di mana Datuk Seri Najib menegaskan rundingan perolehan oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi kapal selam Scorpene, dan juga pesawat Sukhoi SU30MKM telah mendapat kelulusan daripada semua peringkat serta mematuhi Tatacara Pelaksanaan Kontrak-Kontrak Perolehan Peralatan Pertahanan Negara.

Rundingan ketat dan telus ini termasuk mendapatkan kelulusan Jawatankuasa Teknikal dan Jawatankuasa Rundingan Harga setelah proses penilaian dilakukan selari dengan keperluan ATM.

Bahkan segala aspek dan klausa dokumen perjanjian kontrak pembelian peralatan tentera itu juga tidak terlepas daripada penelitian rapi Pejabat Peguam Negara.

Kesimpulannya, tidak mungkin mana-mana aspek kontrak dan urusan pembelian kapal selam Scorpene telah diseleweng atau dipengaruhi oleh kerajaan jika proses rundingan mengikuti aliran tatacara yang amat ketat dan wibawa.

Tujuan pembangkang hanya semata-mata untuk mengeliru dan membakar hati rakyat dengan mereka-reka isu yang palsu dan tidak berasas.

Jika isu ini gagal diperbesarkan oleh pembangkang semasa era Tun Abdullah, kali ini Anwar melihat peluang keemasannya ketika Datuk Seri Najib menerajui Putrajaya.

Tidak berjaya mendapat sokongan di negara sendiri, Anwar menggunakan Suaram untuk terus menyerang kerajaan.

Bukan itu sahaja, Anwar juga sebenarnya telah memperkudakan sistem mahkamah Perancis untuk menyerang kerajaan Malaysia.

Suaram bukan lagi bertindak sebagai organisasi bukan kerajaan yang pendaftarannya tertakluk kepada undang-undang Malaysia, tetapi telah mengangkat martabatnya sebagai pendakwa, hakim dan seterusnya pelaksana hukum.

Tidak cukup dengan membuat aduan mengenai isu kapal selam Scorpene ke Perancis dengan dibantu oleh dua peguam negara itu, Suaram bersama peguamnya membuat sidang akhbar di Bangkok baru-baru ini.

Jika benarlah Suaram berjuang hak asasi rakyat Malaysia mengapa perlu mengadakan sidang akhbar di negara jiran dengan dihadiri kebanyakannya oleh media asing?

Apa agenda sebenar Suaram membuat fitnah dan tuduhan serius kepada kerajaan Malaysia jika tidak lain tidak bukan ia adalah sebahagian daripada strategi licik Anwar?

Lebih memeranjatkan bagaimana pihak mahkamah Perancis boleh memberi layanan yang sungguh istimewa kepada Suaram melalui akses penuh kepada 153 kertas siasatan dari pejabat Pendakwa Raya. 

Peranan Suaram hanya selaku pengadu atau plaintif sivil dalam kes yang di bawanya tetapi kini ia seolah-olah telah bertindak sebagai peguam bagi pihak pendakwaan!

Apakah isu Scorpene sebenarnya telah dicanai dengan begitu rupa melalui strategi yang rapi dan terancang, dengan membabitkan bukan sahaja Suaram tetapi jaringan sistem mahkamah luar negara, media antarabangsa serta jentera propaganda yang dibiayai oleh pihak Zionis?

Apakah agenda sebenar Suaram, pihak mana yang menjadi pendokong kewangan utamanya dan adakah Suaram pada hakikatnya sebuah organisasi yang radikal?

Isu ini akan dikupas selanjutnya dalam analisis seterusnya.

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


"JANJI MANIS" PEMBANGKANG....

Posted: 17 Jun 2012 05:59 AM PDTSemakin dekat desas desus pilihan raya umum dan semakin kuat khabar angin mengenainya bertiup, semakin kuatlah pihak pembangkang membuat janji-janji manis.
Malang, kesemuanya hanya tinggal manis pada bibir sahajaKetua Pembangkang, Anwar Ibrahim.
Anwar menjanjikan bulan dan bintang kepada rakyat kerana mahu tagih undi daripada rakyat.
Impiannya untuk menjadi Perdana Menteri dan duduk di kerusi empuk Putrajaya  kerana hakikatnya ia adalah palsu dan sekadar halwa telinga semata-mata.
Paling kedepan dalam membuat janji-janji palsu ini ialah tidak lain tidak bukan asih hangat membara, walaupun sebenarnya semakin hari harapan tersebut semakin pudar.
Ke mana-mana sahaja beliau pergi dalam siri ceramah dan jelajah bertemu penyokong, tidak ada bukti tentang kemajuan yang di bawa oleh Pakatan Rakyat kecuali janji-janji untuk mengelirukan rakyat.
Anwar memang pandai berpidato dan menabur janji, sebab itu kelebihan ini digunakan sepenuhnya.
Antara janji pertama yang seringkali ditabur kepada orang-orang kampung ialah Pakatan Rakyat akan menurunkan harga minyak sebaik sahaja beliau menjadi Perdana Menteri.
Lihat betapa teringinnya Anwar kepada jawatan Perdana Menteri hingga sanggup membuat janji yang tidak masuk akal.
Alasan yang diberi Petronas memperolehi keuntungan puluhan bilion ringgit setiap tahun dan atas alasan itu harga minyak seharusnya diturunkan.
Walaupun mendabik dada lapan tahun menjadi Menteri kewangan, malangnya Anwar menunjukkan pemikiran cetek dan terlalu asas dalam hal pengurusan kewangan negara.
Kalau begitulah cara beliau berfikir, tidak payahnya susah-susah menjadi Menteri Kewangan untuk mengeluarkan buah fikiran sebegitu rupa.
Semua rakyat faham, harga minyak petrol, disel dan lain-lain bahan api di dalam pasaran bergantung secara keseluruhannya kepada harga di pasaran dunia.
Walaupun Malaysia secara amnya masih menjadi negara pengeksport minyak mentah, namun harga bahan api di pasaran tempatan tetap berkait rapat dengan pasara dunia.
Sebab itulah kerajaan tetap memberi subsidi dalam jumlah yang besar walaupun harga minyak terpaksa dinaikkan.
Cadangan Anwar untuk menurunkan harga minyak, tidak berpaksi kepada realiti kewangan negara dan pada jangka panjang akan melemehkan kedudukan ekonomi Malaysia.
Tengok sahaja di Selangor bagaimana Pakatan Rakyat mentadbir negeri terkaya di Malaysia tersebut.
Kalaulah Pakatan Rakyat berbangga sangat kerana rizab kerajaan negeri telah mencecah lebih RM1.2 bilion di bawah pentadbirannya, mengapa perlu menambah hutang sebanyak RM200 juta hanya untuk mensubsidi air percuma yang dijanjikan kepada rakyat?
Jika setiap janji Pakatan Rakyat semasa kempen pilihan raya memerlukan penambahan hutang maka lambat laun negeri yang paling kaya sekali pun akan jatuh bankrap!
Ini baru termasuk janji air percuma, bagaimana pula bermacam-macam lagi janji hendak beri percuma itu dan ini, seperti khairat kematian, pelajar univerisiti, bayi baru lahir, bantuan warga emas dan sebagainya.
Pakatan Rakyat tidak pernah mendedahkan kepada rakyat apakah sumber-sumber kewangan yang diperolehi dan bagaimana cara untuk mengotakan semua janji-janjinya itu.
Kini yang dibaca di dalam laporan media, Pakatan Rakyat bercadang untuk menjual tanah dan aset negeri kononnya untuk pembangunan, sampaikan bangunan dan tanah menempatkan pelajar miskin di bawah Yayasan Selangor di Kampung Pandan ingin dijual kepada syarikat swasta.
Inilah cara Anwar mengurus kewangan negeri Selangor selaku Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.
Bunyi jawatannya amat gah dan mengerunkan tetapi ide yang diberikan untuk bangunkan ekonomi akhirnya hanya akan merugikan negeri dan negara.
Mungkin sebab itu mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menganalisis Anwar sebagai seorang Menteri Kewangan yang gagal!
Hakikatnya, bukan Pas sahaja yang 'bermain tarik tali' menjanjikan 'langit dan bintang' kepada rakyat Kelantan tetapi sekutu mereka, PKR - demikian juga perihalnya.

Di Selangor, cuba kita nilai pencapaian kerajaan PKR negeri mentadbir negeri terkaya tersebut.

1. Anggota Parlimen kawasan Subang dari PKR, R.Sivarasah menjanjikan setiap keluarga akan mendapat rumah baru di Jalan Pluto menjelang 2010. Tapi lihatlah apa yang berlaku apabila 57 keluarga di Kampung Bunga Raya, Petaling Jaya melakukan mogok lapar membantah kerajaan PKR Selangor kerana gagal mengotakan janji pilihan raya umum lepas untuk menyediakan rumah baru kepada mereka. Projek perumahan yang bermula 2008 telah terbengkalai hingga Januari 2012 (kemudian dibantu BN), menyebabkan keluarga terbabit mengalami penderitaan dan rasa tertipu.

2. Datuk Dr. Hasan Ali yang ketika itu Exco Agama Selangor pernah mengeluarkan kenyataan larangan menjual arak di kawasan majoriti Muslim. MBSA kemudian bertindak merampas arak di sebuah kedai serbaneka 24 jam yang dijual di kawasan itu (Shah Alam).

Bagaimanapun, seorang lagi Exco dari DAP, Ronnie Liu mengarahkan MBSA memulangkan semula arak yang dirampas. Katanya, bir bukan kategori arak (bawah 8.8% alkohol) serta tidak memerlukan lesen jualan. Pas dan DAP tidak sehaluan dalam isu ini. Akhirnya, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memutuskan kawalan terletak pada kehendak kedai sendiri tanpa ada larangan menjual di kawasan majoriti Muslim.

3. Kerajaan negeri membuat unjuran RM150-RM200 juta setahun untuk hasil pasir. Sebaliknya, jumlah pengeluaran pasir negeri hanya RM22 juta. Kerajaan negeri hanya mengutip RM4 juta dari doket pasir dan RM7.5 juta melalui Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. (KSSB). Hanya RM11.5 juta dari RM22 juta masuk ke dalam kantung negeri.

4. Rumah-rumah urut semakin banyak di Selangor daripada 700 buah meningkat sehingga 4,000 buah sepanjang dua tahun (2008-2010). Didapati, lebih sebahagian besar daripadanya ialah warga asing sebagai pelacur. Dilaporkan pelajar sekolah turut terlibat melanggan pelacur dengan bayaran serendah RM30.

5. Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam pernah mendedahkan dia menerima 25 kes aduan kes kecurian pasir di Selangor serta mendakwa ia berpunca daripada sikap 'lepas tangan' Menteri Besar. Manikavasagam kemudian diugut dengan cat merah di kediamannya.

6. PKR bercadang membuka 10% kuota pelajar di UiTM kepada bukan bumiputera. Ini mengurangkan kira-kira 12,000 kuota bumiputera setiap tahun. Ekoran itu, ribuan mahasiswa UiTM seluruh negara mengadakan bantahan besar-besaran serta menyerahkan memorandum bantahan kepada Pejabat Menteri Besar.

7. Datuk Dr. Rosti Saruwono meletak jawatan Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel) kerana tekanan politik oleh kerajaan negeri. Beliau tidak sanggup melucutkan jawatan tiga pegawai Unisel seperti yang diarahkan MB Selangor. Beliau turut mendedahkan campur tangan pakatan pembangkang terlalu kuat di universiti itu.

8. Projek UiTM Serendah yang telah diluluskan telah diarahkan oleh MB dibatalkan serta-merta atas alasan Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) Selangor lambat membayar cukai. Sebenarnya, isu tercetus apabila MB berang kerana tidak dilantik sebagai Pengerusi YBK negeri.
Dalam hal ini, penduduk berhak mendapat pembangunan, ekonomi dan pendidikan tetapi dinafikan kerajaan negeri.

9. Projek membina jeti dan empat buah rumah nelayan di Pasir Penambang oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) diarahkan kerajaan negeri (melalui Ronnie Liu) agar dihentikan kerana rumah terbabit dikatakan terlalu dekat dengan tokong.

Padahal LKIM dan penduduk sudah sepakat sebelum itu. Tanah seluas 0.4 hektar dan ganti rugi RM15,000 diberi kepada pihak tokong manakala RM80,000 dibayar kepada penduduk yang dipindahkan. Projek ini sangat berfaedah untuk nelayan

Tokong terbabit pada asalnya memang bersebelahan dengan rumah, cuma kerajaan negeri kononnya mahu menjadi pembela. Akibatnya, apabila Ronnie Liu datang ke kampung itu, dia diherdik dan di'boo' oleh 200 penduduk Cina di situ.

Hakikatnya, 'lebuh raya rakyat' yang dicanangkan kerajaan Pas Kelantan tidak akan direalisasikan. Ia sama seperti mana banyak janji yang belum tertunai di Selangor.Rancangan Pas memang gah, tetapi hikmah di sebalik janji auta itu pasti cepat dihidu rakyat.
DunSemarang

0 ulasan
sumber :-

DunSemarang


PAS PKR suka...

Posted: 17 Jun 2012 12:46 AM PDT

Buta lagikah mereka..

Sayap Parti

Bahagian