Pengikut

Nuffnang

Ahad, 10 Jun 2012

Puteri Bahagian Segambut

0 ulasan
sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


Siapa Adolf Adi-Dassler?

Posted: 10 Jun 2012 05:00 PM PDT


Ramai yang mengenali dan mengetahui jenama ADIDAS . Tetapi saya percaya , pasti ramai yang tidak mengenali Adi-dassler . Atau dalam bahasa yang lebih tepat , tidak tahu menahu langsung , apakah sumbangan insan istimewa ini kepada sukan dunia dan masyarakat dunia am nya .

Adolf Adi-Dassler dilahirkan di Herzogenaurach, Kingdom of Bavaria, German Empire pada 3hb november 1900 . Meninggal dunia di Herzogenaurach, Jerman Barat pada 6hb september 1978. Beliau asalnya seorang tukang kasut dan mula mencipta kasut sukan pertamanya di bengkel mencuci pakaian ibunya selepas pulang dari perang dunia pertama.(ketika itu jerman masih lagi sebuah empayar dikenali sebagai Prussia) .

Bapanya yang bernama Christopher adalah seorang pekerja kilang kasut . Zehlein bersaudara , yang merupakan perusahan tukang besi .Dan merupakan individu pertama yang mula membekalkan "spikes" kepada adi setelah melihat kesungguhan beliau yang ingin mencipta kasut sukan buatan tangan sendirinya ke pasaran jerman . Pada oktober 1924 , Rudolf dassler , abang kepada adi mula menyertai perusahan kecil yang adi mulakan di rumahnya dan menubuhkan satu syarikat bersama adiknya , Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Brothers Shoe Factory) .


Semasa sukan olimpik 1928 di Amstedam , adi & rudolf mula memasar dan membekalkan pelbagai kelengkapan sukan kepada ramai atlit (kasut sukan yang terbanyak) pada kejohanan itu . Pada tahun 1936 semasa olimpik musim panas di Berlin, Jesse owen(pelari pecut amerika) pernah menggunakan kasut sukan ciptaan adi , dan hasilnya jesse berjaya menggondol 4 pingat emas di temasya itu .

Serentak dengan masa kebangkitan Adolf Hitler dan Nazi jerman pada lewat 1930an , Adi dan rudolf menyertai parti Nazi .Walaupun Rudolf dilihat lebih cenderung kepada parti Nasionalis Jerman , mereka berdua terpaksa menyertai Nazi ketika itu , demi keselamatan nyawa dan perniagaan mereka .(Mengingkari dan menentang nazi bererti MAUT pada masa itu) . Kemuncak sikap tidak bersetujunya dengan nazi yang dipamerkan oleh Rudolf , akhirnya membawa padah , apabila dia ditahan oleh unit SS (polis rahsia nazi . sama seperti KEMPEITAI .{polis rahsia empayar jepun} ) . Manakala Adi , tidak ditahan , tetapi dipaksa bekerja untuk Wehrmacht , Menghasilkan kasut untuk kegunaan tentera & pegawai tentera jerman di Wehrmacht (Kementerian perang Nazi) .

Perperangan dunia ke 2 memisahkan adi ,rudolf dan isteri-isteri serta anak-anak mereka . Diakhir tahun perperangan berlangsung , rudolf berjaya diselamatkan oleh tentera amerika yang mengesyakinya dia adalah anggota SS , tetapi mujurlah Adi sempat menjelaskan kepada tentera berikat , yang rudolf bukanlah seorang nazi ataupun anggota unit SS itu, lalu beliau dilepaskan dengan jaminan adiknya.

Pada tahun 1948 , terjadi 1 perselisihan faham antara Rudolf dan Adi . Rudolf meninggalkan syarikat yang mereka tubuhkan bersama (Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Brothers Shoe Factory) dan menubuhkan 1 syarikat lain yang bernama PUMA . Manakala adi , setelah berpisah dengan rudolf , mula menjenamakan semula syarikat nya dengan nama ADIDAS ( menggunakan namanya sendiri) . Puma di asaskan di bandar bersebelahan dengan tempat dimana kilang asal adik-beradik Dassler dibina ,diseberang sungai yang bernama Aurach.

Tahun 1973 , anak adi yang bernama Horst Dassler , menubuhkan 1 syarikat yang bernama ARENA . arena merupakan syarikat pembuat dan pembekal pakaian serta peralatan bagi sukan renang .Selepas kematian adi , Horst dan isterinya Käthe , mengambil-alih pengurusan Adidas dan menguruskannya secara bersama selama 9 tahun . Pada tahun 1987 , Horst dassler meninggal dunia . Adidas mula menjadi syarikat sendirian berhad pada tahun 1989, tetapi kekal milik keluarga Dassler . Pada tahun 1995 ,barulah saham-saham milik keluarga Dassler ditawarkan untuk pemilikkan awam .

Jadi , bila anda membeli barangan ADIDAS, ingatilah Insan yang mencipta nama ADIDAS itu juga . Mr ADI-DASSLER ...........


Source: MALAYSIA BLUES ARMY OFFICIAL PAGE

Nasib Mangsa Kebakaran di Segambut Terbela @JDB27 @limlipeng #bn4segambut #bn4wp

Posted: 10 Jun 2012 05:46 AM PDT


Nasib 40 keluarga mangsa kebakaran di Segambut (baca artikel di SINI) baru2 ini terbela apabila Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan telah menawarkan mereka tempat tinggal di PPR Pekan Batu, Kepong.

Selain daripada bantuan tempat tinggal, keluarga2 ini juga akan dibantu dari segi bantuan persekolahan anak2 bagi keluarga yang mempunyai anak2 yang bersekolah. Bantuan akan diberi oleh Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Sementara itu, orang ramai digalakkan untuk memberi bantuan seperti makanan, baju2 terpakai dan sumbangan boleh disalurkan ke penempatan sementara mereka di Dewan Komuniti DBKL, Jalan Udang Batu, Tmn Sri Segambut.

Syabas buat Barisan Nasional Parlimen Segambut.

@Anwaribrahim Perguna Nama Tokoh Dunia Sesuka Hati @umbkl #bn4wp

Posted: 10 Jun 2012 03:16 AM PDT

Oleh MAT PIAH TEH DERIS
PENULIS ialah bekas Pengarang Utusan Melayu

KETUA Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam 2 Jun lalu seolah-olah melancarkan "perang" kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) biarpun tarikh pilihan raya belum diumumkan. Anwar melancar perang itu di Guar Perahu yang terletak di Parlimen Permatang Pauh kawasan tradisi yang diwakilinya sejak bergerak aktif sebagai pemain politik.

Parlimen Permatang Pauh diambil alih oleh isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail selaku Presiden PKR beberapa penggal semasa Anwar menjalani hukuman di Penjara Sungai Buluh atas kesalahan pecah amanah. Seperti DAP, PKR juga dimonopoli oleh anak-beranak Anwar selaku Ketua Umum parti itu tanpa melalui proses pertandingan?

Permatang Pauh bagi Anwar samalah dengan Parlimen Pekan, Pahang yang diwakili oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang diwarisi daripada bapanya, Perdana Menteri Kedua Allahyarham Tun Abdul Razak Hussain. Begitu juga sama Parlimen Gua Musang dengan Tengku Razaleigh Hamzah dan mantan PM, Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan Parlimen Kubang Pasu dulunya. Kini Dr. Mahathir telah mengisytiharkan diri bersara daripada politik tetapi kelihatan masih aktif berceramah di sana sini?

Apa yang mungkin menarik kalangan orang politik bukan sahaja di Permatang Pauh ialah tentang usaha Anwar mengangkat diri sendiri dengan mengaitkan dirinya dengan tokoh-tokoh pemimpin dunia termasuk Perdana Menteri baru Turki, Pemimpin Hamas, tokoh Islam Yusof Qaradawi dan waris kepada tokoh negarawan dan Bapa India, Mahatma Ghandi.

Daripada segi imej dan implikasi politiknya, apakah Anwar tidak percaya dengan kebolehan dan ketokohan sendiri. Kenapa beliau mengheret nama beberapa pemimpin dunia luar bagi membantu ceramahnya?

Ceramah tersebut yang lengkap dengan tayangan slide di layar gergasi dijadikan sebagai latar belakang pentas tempat dia berceramah. Aksi itu sebenarnya lebih mirip kepada lakonan solo pementasan teater.

Ceramah itu dirakamkan oleh blog KedahKini, tidak pula menunjukkan orang ramai dan barisan pemimpin pakatan pembangkang yang hadir. Namun para pemimpin lain termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dijemput menampilkan diri bersama Anwar dipentas selepas ceramah berakhir.

Dalam hubungan ini, saya teringat kepada seorang blogger dalam tulisannya menyifatkan Anwar sebagai pelakon handalan yang sepatutnya mendapat anugerah sebagai "Pelakon Terbaik" kerana pandai berlakon, petah bercakap, mengata dan bermacam-macam tohmah yang dilemparkan kepada kerajaan khususnya PM Najib yang mendapat kecaman dan menjadi sasaran paling buruk darinya.

Dia bukan sahaja memperlecehkan semua dasar kerajaan sekarang kerana tidak menurunkan harga minyak, menghapuskan PTPTN dengan memberikan pendidikan tinggi percuma malah Anwar juga menyentuh soal-soal pribadi yang melibatkan Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ia lebih bersifat satu tohmahan dan persepsi kerana isu-isu yang ditimbulkan itu tidak pernah didakwa atau dibawa untuk pengadilan di mahkamah misalnya.

Itulah kelebihan dan kepandaian tokoh pembangkang bernama Anwar Ibrahim dalam mereka-reka cerita yang berupa tohmahan disampaikan kepada rakyat seolah-olah isu yang dibangkitkan itu "real" dan telah melalui proses pendakwaan undang-undang dan hukuman oleh mahkamah?

Malah pada satu peringkat yang mungkin menggelikan hati rakyat dan orang ramai yang datang mendengar ceramah itu, bila Anwar bermonolog siap dengan dialog khayalan ciptaannya sendiri bila dia berjaya kononnya menjadi Perdana Menteri selepas PRU-13 dan Najib digambarkan sebagai Ketua Pembangkang gelaran yang disandangnya sekarang.

Dia memberikan gambaran Najib seolah-olah tergagap tidak dapat menjawab dan cuba melarikan diri bila ditanya oleh para wartawan tentang pengumuman yang dibuat oleh beliau sebagai PM baru ketika mengumumkan penurunan harga minyak di Parlimen sehari selepas dia mengambil alih pentadbiran negara ini?

Ura-ura pembangkang untuk menurunkan harga minyak pada keesokan harinya sebaik-baik mereka berjaya memenangi pilihan raya dan memerintah negara bukan perkara baru yang pernah dijanjikan pakatan pembangkang dalam manifesto kempen PRU-12 pada 2008 lalu?

Anwar juga berlakon bertanya pada seorang pendengar perihal hasil minyak Petronas berjumlah RM80 bilion setahun ditolak dengan RM5 bilion untuk menampung pengajian tinggi percuma dengan menghapuskan PTPTN: "80 - 5 berapa?"

Jawapan yang diterima tentulah 75 dan beliau terus memuji-muji orang yang memberikan jawapan itu sebagai pandai dan bijak dibandingkan dengan Najib: "80-5 jawabnya muflis." sindir Anwar diikuti dengan tepukan sorak daripada hadirin.

Yang lebih melucukan bila Anwar bertanyakan nama orang yang menjawab soalan itu, nama yang kedengaran diberikan ialah "Najib" yang membuat dia terhenti dengan tawaran asalnya meminta individu berkenaan memberikan nombor kad pengenalan dan alamatnya? Mungkin Anwar kantoi di situ.

Sebelum ini, dalam siri ceramah politik membawakan nada yang sama di kawasan Parlimen Lembah Pantai baru-baru ini yang diwakili oleh anak perempuannya, Nurul Izzah juga Naib Presiden PKR yang berlaku sedikit kekecohan. Anwar juga menimbulkan perkara-perkara dan isu yang serupa.

Jadi bolehlah dijangkakan inilah modal dan isu politik Ketua Pembangkang itu bagi PRU-13 yang tidak segan silu mendedahkan impian dan cita-cita besarnya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia dengan mengherat dan membabitkan tokoh-tokoh pemimpin tertentu dunia yang pernah ditemuinya.

Ia mungkin penuh gimik dan tokok tambah tanpa pengetahuan pemimpin yang dibabitkan namanya itu? Inilah imej Anwar sebenarnya yang sudah begitu yakin malah over confident dan bersifat takbur untuk memenangi PRU-13 dan merampas Putrajaya?

Macam mana jika ditakdirkan dengan izin-NYA dan kehendak Allah SWT, beliau gagal sekali lagi selepas ura-ura "16 September" dulu kerana rakyat khususnya majoriti 12 juta pengundi menolak gaya kepimpinan beliau dan Kerajaan Barisan Nasional (BN) terus diberi mandat dan amanah untuk memerintah negara ini.

*Dipetik dari Utusan

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


YOUR EMAIL HAVE WON US$ 1,000,000.00.DOLLARS.

Posted: 09 Jun 2012 05:43 PM PDTYAHOO INTERNATIONAL LOTTERY ORGANIZATION.
Bangkok Branch Office
Address: Soi 21,Patpong road,
Samutprakarn Bangkok 10400
Thailand.Dear Winner,

Yahoo! Mail announces you as one of the 25 lucky winners in the ongoing 10 Years Yahoo lottery Award of the year 2012, Held this month.

All 25 winning email addresses were randomly selected from a batch of 50,000,000 international emails from Canada, Australia, United States Of America, Asia, Europe, Middle East, Africa and Oceania as part of our international promotions program which is conducted annually, consequently, you have been approved for a total pay out of ONE MILLION UNITED STATE DOLLARS ($1,000,000.00.USD).

This Lottery was promoted and sponsored by a conglomerate of multinational companies as part of their social responsibility to the citizens in the communities where they have operational base.

Furthermore, your details (e-mail address) falls within our Bangkok representative office in Thailand, as indicated in your play coupon and your prize of ($1,000,000.00.USD) will be released to you from this regional branch office in Bangkok Thailand.

Your fund is now deposited with our prize award payment Bank/Security, which is the Kasikorn Bank of Thailand and the funds has already being insured with your winning identification information. Due to mixed up of some numbers and names, we ask that you keep this award from public notice (secret) until your claim is processed and your winning prize funds remitted into your bank account, as this is part of our security protocol to avoid double claiming and unwarranted taking advantage of this program by participants, as has happened in the past.

Below are your identification numbers which will be used to claim your prize money.

TICKET NO: 224-12870074-01, SERIAL NO: 41677-9, LUCKY NO: 57-58-23-98-66-48 , REF NO: YTLB/0067769111/88.

To begin your prize award winning claims, Please contact our Yahoo Lottery Coordinator as follows,

Name: Mr. Steven Chai.

Email
: coordinator.steven@live.com
Tel: +668-79397594.

You are to fill the below verification form and send to the Coordinator whose email address is given above for more directives on how your prize money will be remitted in your bank account. Congratulations once more!!

1. FULL NAME:
2. COUNTRY OF ORIGIN:
3. PRESENT ADDRESS:
4. DATE OF BIRTH:
5. OCCUPATION:
6. TELEPHONE NUMBER:
7. FAX NUMBER:
8. SEX:
9. MARITAL STATUS:
10.LUCKY NUMBER, TICKET NUMBER AND REFERENCE NUMBER.

Remember, all prize winnings must be claimed not later than thirty one days(31) time. Any claim not made by this date (within one month) will be be canceled. Also note that 10% of your lottery winning award belongs to (THE PROMOTIONS COMPANY). Because they are the company that bought your ticket and played the lottery in your favor. The said 10% will be remitted back to us after you have received your winnings prize in your bank account, this is because your prize award winning funds was insured with your winning identification information, therefore making it difficult to deduct any amount of money from your winning prize award money before transferring the funds to your bank account.

NOTE: In order to avoid unnecessary delays and complications, please remember to quote your reference and lucky numbers in all correspondences with the coordinator. Furthermore, should there be any change of address, please do inform our Coordinator as soon as possible. Yahoo lottery is a free service that does not require you to be a Yahoo registered user/member to benefit from the yahoo lottery award program.

CONGRATULATIONS!!! Once again from all members of our staffs, and thank you for being a part of our International Promotions program. We wish you continued good fortunes.


Past Winners From Our Yahoo Company Promotion Lottery 2012.

Yours Sincerely
Mr.Paul Smith.
Vice President Yahoo! Lotto Org online Coordinator.

Copyright ? 2003-2012 The Yahoo-Thailand Internet Promotions.All rights reserved. Terms of Service – Guidelines.


Sayap Parti

Bahagian