Pengikut

Nuffnang

Rabu, 4 April 2012

Razlan's

1 ulasan
sumber :-

Razlan's


Pelihara Sempadan Islam!

Posted: 04 Apr 2012 09:06 PM PDT


Harus kita sedar supaya sempadan Agama kita dijaga.

Masyarakat Islam Malaysia yang terkenal dengan adat resam menjaga tatasusila kebudayaan ketimuran, sopan santun akan menjadi sebutan sekiranya kita tidak mengambil maklum apa yang di Titah oleh Sultan Perak.


Orang Islam sendiri seharusnya menjaga adap dan sempadan agama agar ianya dipelihara agar tidak di langgar dan di permainkan oleh pihak yang mahu melihat keuntungan keruntuhan sempadan Islam di Malaysia.


Ambiga serta Majlis Peguam yang sering bermain dengan sempadan agama seharusnya ditentang habis-habisan oleh masyarakat Islam. Kenyataan Majlis Peguam yang mahu perjuangkan Sex bebas dan Sex suka sama suka ternyata melanggar sempadan agama Islam.


Majlis Peguam juga mahu Kerajaan Malaysia memberikan hak kepada rakyat untuk memilih agama sendiri apabila cukup umur 21 tahun, dan ini juga sudah melanggar sempadan Agama Islam.


Banyak lagi Sempadan Agama yang telah dilanggar oleh pihak-pihak Pembangkang dalam jangkamasa 5 tahun ini.


Orang Islam Malaysia kena peka dan ambil tahu agar tidak terpengaruh dengan mana-mana pihak demi untuk mendapat sokongan politik.


Apapun yang kita lakukan untuk meraih sokongan yang lebih besar, kita tidak boleh sama sekali mengadai prinsip dan pegangan agama islam sehingga kita boleh terkeluar dari Agama islam seperti penyokong mereka yang murtad seperti Lina Joy.


Ikuti kenyataan penuh seorang Raja yang negitu risau dengan perkembangan Politik Negara sehingga menyebabkan masyarakat kita keliru...
Agama:
Peruntukan dan keistimewaan yang termaktub di dalam Perlembagaan tidak sama sekali digunakan oleh umat Islam untuk bersifat angkuh, sombong dan bongkak terhadap agama lain; tidak juga dijadikan justifikasi oleh barisan pemimpin Islam dan ulama Islam di negara ini untuk bersifat ekstrem, menindas, menghina dan menyerang agama lain atau memusnahkan rumah ibadat warga bukan Islam.

Umat Islam di bumi ini, majoritinya diasuh untuk memahami erti kemuliaan agama dan menghargai kesucian Tuhan. Kerana itu, umat Islam di negara ini, pada lazimnya, menghindarkan diri dari membuat ulasan, teguran atau komentar secara terbuka terhadap amalan atau pegangan kepercayaan agama lain, jauh sekali dari mahu campur tangan atau mengulas secara terbuka terhadap amalan, ritual, acara dan hukum hakam agama lain.

Walaupun memegang amanah sebagai Ketua Agama Islam, Raja Pemerintah masih merujuk kepada ulama dalam perkara berkaitan Islam. Kerana itu, dalam tradisi Kesultanan Perak, seorang ulama dilantik sebagai Orang Besar Istana, bergelar Imam Paduka Tuan untuk menasihatkan Raja Pemerintah tentang perkara-perkara berkaitan Islam. Hari ini, Raja Pemerintah turut merujuk kepada mufti kerajaan, dan mufti kerajaan dalam menyembahkan nasihat dalam perkara-perkara berkaitan hukum, di bantu oleh barisan ulama melalui forum mesyuwarah Jawatankuasa Fatwa.

Kebelakangan ini, garis sempadan menyentuh agama Islam kelihatan mula dilanggar - malah ada di kalangan bukan Islam yang semakin lantang mencabar perkara-perkara berkaitan Islam melalui ungkapan dan kenyataan bernada mempersendakan syariat - memperkecilkan akidah umat Islam. Perkara menyentuh syariat - menyentuh akidah Islam yang disuarakan oleh ulama Islam khusus untuk menasihati umat Islam, kini dipersoalkan - dipertikaikan - diperdebatkan secara terbuka oleh individu bukan Islam.

Perbuatan tersebut, nyata melanggar sempadan, melanggar adat resam beragama secara aman dan damai. Tatasusila menghormati agama lain - tatasusila tidak memperkecilkan agama lain - tatasusila untuk tidak mencampuri urusan agama lain adalah tatasusila yang wajib dipatuhi, selaras dengan maksud yang terkandung dalam ayat tiga hingga ayat enam Surah Al Kaafiruun:
"Dan kamu bukan penyembah Tuhan yang aku sembah, Dan aku tidak pernah menyembah apa yang kamu sembah, Dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah Tuhan yang aku sembah, Untukmulah agamamu, dan untukkulah agamaku."


Perbuatan melanggar sempadan agama lain secara keterlaluan - secara terbuka, dibimbangkan, berkemungkinan menjadi punca - mencetuskan berlakunya tragedi buruk. Oleh itu perbuatan sedemikian wajib dihentikan dan secara tegas, dicegah dari dibenarkan berlaku.

Peringatan Beta! Bara keagamaan jangan dihidupkan, api keagamaan jangan dinyalakan, kelak nanti terbakar diri - kelak nanti terhangus negeri. Sebagai anggota badan perundangan di Dewan ini, Ahli-Ahli Yang Berhormat hendaklah mencerminkan sebaik contoh - sebaik teladan dalam aspek menghormati kesucian sesuatu agama. Kesucian agama Islam wajib dipertahankan setiap masa dan kebebasan agama lain wajib pula dihormati dalam ruang parameter dan sempadan masing-masing.
Ekonomi:
Alhamdulillah, berkat kesungguhan usaha - hasil kebijaksanaan para peneraju kerajaan beta, tumpuan diberikan kepada perkara-perkara utama lagi strategik. Hasilnya, Perak berjaya memenuhi unjuran pertumbuhan ekonomi positif.

Berpandukan pencapaian pertumbuhan sebenar 5.1 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) di peringkat nasional, dan berpandukan aliran pertumbuhan meningkat di negeri ini, pencapaian pertumbuhan 7.6 peratus dalam sektor perkhidmatan, 5.5 peratus dalam sektor pembuatan, 4 peratus dalam sektor pertanian, 3 peratus dalam sektor perlombongan dan kuari serta 2.7 peratus dalam sektor pembinaan, prestasi ekonomi Perak bagi 2011, berada dalam zon pencapaian pertumbuhan di antara lima ke enam peratus.

Hasil negeri terus meningkat, dari RM642.61 juta dalam 2009 kepada RM793.18 juta dalam 2010, terus meningkat kepada RM820.28 juta dalam 2011. Bajet 2012, mengunjurkan terimaan pembangunan berjumlah RM 865.12 juta; mengupayakan kerajaan beta pada tahun ini, memperuntukkan RM321 juta bagi tujuan pembangunan, mencatatkan rekod peruntukan pembangunan paling tinggi yang pernah diluluskan.

Jenayah: 
Indeks jenayah di Perak yang turun dari 11,270 kes dalam 2010 kepada 8,271 kes dalam 2011 adalah indikator yang melegakan. Namun wajar diambil ingatan, selagi jenayah masih berlaku, kelihatan berlaku dan dilaporkan berlaku, zon keselesaan rakyat tidak dapat diyakini semata-mata dengan pencapaian berbentuk perangkaan.

Pendidikan :
Segala usaha untuk meningkatkan taraf dan mutu pendidikan perlu diberikan sokongan. Alhamdulillah, hasrat dan usaha untuk menaik taraf Kolej Islam Darul Ridzuan dimakbulkan Ilahi; Kolej tersebut kini mendapat kelulusan dinaik taraf ke taraf Kolej Universiti.
Masyarakat remaja pada hari ini memiliki aspirasi dan pengharapan yang tinggi. Kerajaan beta amat sedar bahawa kumpulan ini, majoritinya lebih literate dan begitu mesra dengan teknologi maklumat dan komunikasi. Mereka terdedah kepada pelbagai pengaruh dan tarikan. Generasi remaja ini memerlukan program sosial, riadah, minda, komersial dan kerjaya yang selaras dengan cita rasa mereka. Ada di kalangan mereka terperangkap menjadi mangsa kepada kumpulan yang mengambil kesempatan mengeksploitasi mereka.Puteri Bahagian Segambut

0 ulasan
sumber :-

Puteri Bahagian Segambut


Posted: 04 Apr 2012 07:35 PM PDT

Saranan Dato' Seri Anwar Ibrahim untuk menghapuskan PTPTN mendapat reaksi pelbagai di kalangan masyarakat. Ada yang marah, terkejut dan menggeleng-gelengkan kepala memikirkan apakah Anwar sudah gila akhirnya?

PTPTN adalah skim yang ternyata baik untuk rakyat dan kerana adanya PTPTNlah maka kita melihat begitu ramai anak Malaysia yang berjaya melanjutkan pelajaran ke Pusat Pengajian Tinggi tidak kira awam mahupun swasta.
 
Menurut Anwar,  beliau sedia maklum akan implikasi dari menghapuskan PTPTN tetapi pembangkang memegang kepada prinsip pembelajaran percuma kepada semua rakyat Malaysia.

Namun, Anwar juga mengakui yang pihaknya belum lagi memikirkan secara terperinci mengenai perlaksanaan cadangan tersebut.  
Anwar juga menegaskan bahawa beliau memahami angka-angka yang terlibat.  

Kita merasa amat sangsi akan kemampuan Anwar memahami angka, bukan hanya kerana beliau mempunyai latarbelakang pendidikan Pengajian Melayu dengan kelulusan atas pagar tetapi kerana seorang yang mampu memahami angka tidak mungkin akan mencadangkan sesuatu yang tidak masuk akal seperti menghapuskan PTPTN.
 
Sedarkah Anwar bahawa bukan sahaja pelajar, tetapi Insititusi Pengajian Tinggi di seluruh Malaysia, terutamanya swasta juga bergantung kepada PTPTN.  Sebanyak lebih kurang RM40 – RM50 billion diperlukan untuk menampung kos Pusat-pusat pengajian tinggi di Malaysia yang mana termasuk bayaran pensyarah, penyelenggaraan dan operasi keseluruhan.  

Kabinet baru-baru ini telah meluluskan dana tambahan sejumlah RM6 billion untuk PTPTN 2012/2013.  
Dengan kos yang begitu tinggi, kolej atau Universiti swasta akan terjejas teruk jika PTPTN dihapuskan kerana pelajar-pelajar mereka yang majoritinya terdiri dari bukan Melayu, amat bergantung kepada dana ini untuk melanjutkan pelajaran.

Kaum Melayu mungkin masih mempunyai alternatif lain seperti MARA ataupun pinjaman JPA tetapi ia pastinya terhad dan tidak mampu menampung kesemua pelajar yang layak mendapat bantuan.  

Oleh itu, PTPTN adalah satu-satunya opsyen terbaik bagi pelajar-pelajar ini mendapatkan bantuan kewangan.  
Terdapat 21 IPTA dan 49 IPTS (termasuk dengan kolej universiti dan cawangan universiti luar negara) di Malaysia.  

Kesemua mereka dianggarkan menerima 200,000 lebih pelajar setiap tahun.   
Tanpa PTPTN, dianggarkan 90% dari IPTS akan tutup kerana kolej-kolej ini amat bergantung kepada yuran yang dibayar oleh pelajar-pelajar bagi membolehkan mereka terus beroperasi.  

Jika kemasukan pelajar merosot akibat tiada kemampuan, pastinya IPTS juga akan akhirnya terpaksa gulung tikar.  

Seterusnya, ia akan membawa kepada masalah pengangguran dan akhirnya masalah sosial di dalam masyarakat kerana ramai lulusan SPM dan STPM tidak mampu melanjutkan pelajaran dan sukar mendapat pekerjaan.  
Begitu juga dengan para pensyarah dan pekerja-pekerja di IPTS yang telah ditutup.  Bagaimanakah dengan nasib mereka?   

Nampaknya Anwar tidak berfikir panjang apabila menyarankan agar PTPTN dihapuskan.   Tidak mungkin kerajaan mampu memberi pendidikan 100% percuma kepada ke semua 200,000 pelajar di semua 70 IPTA dan IPTS di seluruh negara dan menanggung kos operasi secara keseluruhannya.  

Bukankah dengan memberi pinjaman PTPTN maka pelajar-pelajar juga secara tidak langsung dapat belajar memikul tanggungjawab dan mengatur perbelanjaan sendiri sebagai persediaan menjadi seorang dewasa yang berguna?
 
Mungkin Anwar terlepas pandang semua ini kerana terlalu sibuk memikirkan bagaimana beliau boleh termakan umpan Nallakarupan baru-baru ini.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


BENARKAH DAP DEMOKRATIK?

Posted: 04 Apr 2012 12:44 AM PDT

ARKIB : 22/08/1998

Kongres selamatkan DAP?


KONGRES Parti Tindakan Demokratik (DAP) kali ini menjadi tumpuan bukan sahaja di kalangan anggota-anggota parti malahan pemerhati luar. Banyak faktor yang menjadikan kongres hari ini begitu menarik.

Pertama, ia berlangsung ketika DAP dilanda krisis yang dianggap paling buruk dalam tempoh 32 tahun Lim Kit Siang sebagai Setiausaha Agung yang berkuasa.

Kerana mengkritik pemimpin, DAP yang selama ini melaungkan isu-isu berkaitan prinsip-prinsip demokrasi, ketelusan, kejujuran, akauntabiliti dan sebagainya, banyak yang dipecat, digantung dan ''membawa diri''.

Parti itu juga menutup mulut ahli-ahli daripada bercakap mengenai hal ehwal parti sedangkan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) yang sering diserang DAP membenarkan ahli-ahli parti bercakap walaupun benda yang tidak betul.

Lebih menarik, kongres bakal memilih 20 anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC). Sebanyak 56 orang termasuk Kit Siang menawarkan diri untuk merebut jawatan itu.

Di kalangan 20 ahli jawatankuasa inilah yang akan memilih siapa penyandang jawatan setiausaha agung, pengerusi, timbalan pengerusi dan naib-naib pengerusi.

Adakah Kit Siang dipilih sekali lagi walaupun beliau seringkali ingin meletak jawatan bagi memenuhi tanggungjawabnya terhadap kekalahan parti dalam setiap pilihan raya umum. Banyak lagi isu dalaman DAP yang boleh disentuh pada kongres kali ini tetapi apa yang mengejutkan ialah apabila kongres dua hari itu (22-23 Ogos) terpaksa dipendekkan kepada sehari sahaja.

Keputusan ini menimbulkan tanda tanya lebih-lebih lagi kongres ini dianggap penting bagi menentukan hala tuju parti menjelang pilihan raya umum akan datang. Kongres terpaksa dipendekkan walaupun berlarutan sehingga ke tengah malam bagi membolehkan anggota-anggota parti memberi sokongan moral kepada Lim Guan Eng yang akan membuat rayuan terakhir di Mahkamah Persekutuan Isnin ini.
Benarlah apa yang didakwa oleh sesetengah anggota parti itu bahawa Kit Siang lebih mengutamakan anaknya, yang juga Timbalan Setiausaha Agung dan Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY). Jelaslah, kempen ''Sokong, Simpati dan Perpaduan Untuk Guan Eng'' berlangsung hingga ke saat-saat terakhir Mahkamah Persekutuan membuat keputusan.

Agak menghairankan, jika itu diutamakan kenapa kongres perlu diadakan menjelang kes Guan Eng didengar Isnin ini. Kit Siang sendiri sedang membilang hari mengenai kemungkinan anaknya terpaksa berada di Penjara Kajang
.
Dengan memendekkan masa kongres itu, sudah tentu para perwakilan mempunyai masa yang singkat untuk membincangkan pelbagai isu. Mungkin beberapa isu yang hangat dibicarakan selama ini tidak terjawab.

Terdapat juga kebimbangan, kongres kali ini tidak berjalan dengan adil, bersih dan bebas. Kemungkinan muncul pengundi hantu yang akan membantu kemenangan orang-orang tertentu dalam pemilihan kali ini.

''Kit Siang sering kali meminta kerajaan bersikap adil, telus, bersih, mengamalkan prinsip demokrasi dan pelbagai lagi, tetapi dalam DAP sendiri tidak wujud amalan ini,'' kata seorang anggota parti itu.
Semangat DAP sebenarnya belum pulih. Kekalahan teruk yang dialami pada pilihan raya umum lalu khususnya di Pulau Pinang masih terasa. Episod Tanjong III menjadi igauan buruk. Kit Siang yang merajuk serta berhasrat meletak jawatan pada 1995 tetapi menarik balik selepas itu cuba 'kembali' aktif di Pulau Pinang. Beliau menunggu isyarat sokongan selepas pengumuman pada 3 Mei lalu.
Bagi Kit Siang, perjuangan kali ini bukannya episod Tanjong IV. Angka empat tidak membawa makna kejayaan. Perjuangan kali ini untuk pembaharuan ke arah keadilan, kebebasan dan demokrasi.
Malangnya hasrat itu tidak menerima respons yang menggalakkan khususnya dari penduduk Pulau Pinang.

Malahan Karpal Singh selaku Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan mendakwa ada di kalangan pemimpin di Pulau Pinang melihat Kit Siang sebagai 'orang luar'. 

Seorang pemimpin DAP negeri ketika dihubungi mengenai keputusan itu juga hairan dan berkata: ''Kenapa dia (Kit Siang) harus mengumumkan untuk kembali, bukankah dia MP (Ahli Parlimen) Pulau Pinang''.
 
Memanglah sebelum ini iaitu pada 1990, Kit Siang dijemput ke Pulau Pinang untuk bertanding tetapi sudah tiga penggal Kit Siang bertapak di Pulau Mutiara.

Setelah sebulan mengumumkan hasrat itu, Kit Siang mendapat isyarat bahawa Pulau Pinang menerimanya. Itupun selepas berlaku perubahan dalam pucuk pimpinan negeri yang kini dipimpin oleh Karpal. Sebelum itu, tidak ada reaksi yang menggalakkan ketika Teoh Teik Huat menerajui DAP negeri sebaliknya isu yang timbul ialah kempen untuk menumbangkan Kit Siang dan slogan ''32 Is Enough'' (Cukuplah 32).

Semua orang sedar slogan itu ditujukan khusus kepada Kit Siang. Di sebalik keputusan Kit Siang untuk kembali ke Pulau Pinang, DAP telah ''mengorbankan'' beberapa pemimpin parti yang meletak jawatan sebagai pengerusi dan timbalan pengerusi. Secara diam-diam, lanjutan pengumuman itu juga, Kit Siang diserang kerana terlalu memberi tumpuan untuk mempertahankan anaknya. Akibatnya, mereka yang membuat serangan itu menerima padah.
 
Pada 3 Jun, CEC melucutkan jawatan Naib Pengerusi Liew Ah Kim yang juga Ahli Parlimen Seputeh, Setiausaha Publisiti, Wee Choo Keong dan Bendahari Fung Ket Wing.

Serangan berterusan oleh trio ini melalui media massa dan sebagainya memaksa jawatankuasa disiplin parti memecat Wee pada 12 Julai lalu manakala keanggotaan Liew dan Fung digantung. Wee didakwa tidak bertanggungjawab dengan niat menimbulkan rasa tidak puas hati terhadap pucuk pimpinan parti ketika berucap pada mesyuarat DAP Ipoh pada 24 Mei dan 31 Mei di Melaka.

Wee juga mengkritik pemimpin parti yang menggunakan majalah parti The Rocket untuk memberi publisiti terhadap kempen mempertahankan Guan Eng.

Seorang pemimpin DAP Pulau Pinang ketika ditanya mengenai pelancaran semula The Rocket mengakui bahawa majalah parti itu lebih mengutamakan kempen menyelamatkan Guan Eng. Liew dan Fung pula dikenakan tindakan kerana didakwa gagal menggunakan kedudukan mereka untuk mengambil langkah menenangkan situasi tegang yang timbul selepas ucapan Wee di Melaka.

Ketika mengulas tindakan itu, Wee berkata: ''Kita tak boleh salahkan DAP, yang bersalah ialah Lim Kit Siang yang tidak demokrasi, cakap tak serupa bikin''.

Liew dan Fung pula berkata, DAP akan hancur jika setiausaha agung tidak mengubah sikap.

Selepas penggantungan trio itu, banyak isu didedahkan. Karpal mendakwa terdapat satu pakatan sulit yang bergerak selama setahun bagi menumbangkan Kit Siang dan beliau. Pakatan itu menggunakan kod KOKS (Knock Out Kit Siang) (Knock Out Karpal Singh). Terdapat juga KODC (Knock Out Dr Chen Man Hin.

Isu inilah yang akhirnya memecahkan DAP Pulau Pinang dengan peletakan jawatan pengerusinya, Teoh Teik Huat dan naib pengerusi Gooi Hock Seng.

Sebelum kehadiran Kit Siang, merekalah menjadi jentera utama yang menggerakkan parti di Pulau Pinang. Turut sama meletak jawatan ialah Pengerusi Biro Pendidikan dan Politik Negeri K. Balasundaram dan pemimpin pemuda, Teh Beng Hai. Mereka meletak jawatan kerana mendakwa mandat untuk berkhidmat dalam jawatankuasa negeri telah diketepikan oleh 'serangan membuta tuli dan tidak wajar' oleh Karpal.

Adalah tidak wajar pemimpin peringkat negeri itu diserang kerana parti telah memberi mandat kepada mereka setelah Karpal berundur dari jawatan pengerusi dan Kit Siang pula mengucapkan selamat tinggal kepada Pulau Pinang.

Barisan baru yang dipimpin oleh Teoh sepatutnya diberi peluang untuk memberi nafas baru kepada DAP Pulau Pinang.

Hari ini Liew, Fung, Teoh, Balasundaram juga disenaraikan untuk bertanding dan nasib mereka akan ditentukan oleh 628 orang perwakilan. Hari ini, menentukan sama ada kempen KOKS yang dikatakan wujud dalam parti benar-benar mencapai kejayaan.
 
Persoalannya mampukah mereka ini yang dilihat sebagai orang yang menimbulkan masalah dapat meraih simpati perwakilan?.

Kit Siang mengakui kempen KOKS cuba menamatkan karier politiknya lebih awal tetapi menyerahkan keputusan itu kepada perwakilan hari ini.


''Saya bersedia untuk berundur daripada memimpin DAP dengan pelbagai jawatan sejak 32 tahun lalu, sebagai setiausaha organisasi kebangsaan dan editor Rocket dalam tahun 1966 dan dilantik sebagai setiausaha agung pada Oktober 1969,'' katanya.

Adalah dijangkakan, kumpulan yang cuba menggugat Kit Siang tidak mempunyai kekuatan. Malahan yang membimbangkan kemungkinan mereka ini menerima nasib lebih malang sama ada digantung atau dipecat.

Perwakilan mungkin sekadar menunjukkan tanda protes sekiranya bilangan undi yang diterima oleh Kit Siang berkurangan daripada calon-calon lain.

Jika perwakilan masih melihat ''DAP adalah Kit Siang dan Kit Siang adalah DAP'', maka tidak mungkin begitu mudah Kit Siang disingkirkan.
 
Sekalipun dalam tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ketika kongres 1988, Kit Siang bersama enam rakan yang lain masih mampu mempertahankan kedudukan mereka dengan meraih undi terbanyak. Beliau mampu mendapat 345 undi.

Dan kali ini, yang pasti, Kit Siang sudah cukup matang bermain politik.

Oleh: HASSAN MOHD. NOOR

HA...ADIK KAKOK MARE BACO....

Posted: 03 Apr 2012 06:01 PM PDT


Beza Politik Nabi dan Nik Aziz di Masjid – Satu Penjelasan oleh Prof Dato Dr Ismail Ibrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Saya ingin mengajak saudara saudari warga Malaysia membaca apa yang telah ditulis atau diterbitkan oleh seorang tokoh akademik negara kita tentang polemik yang ditimbulkan oleh bantahan Mursyidul Am Parti Islam seMalaysia, Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz bin Nik Mat bila dilarang oleh Jabatan Agama Islam Selangor Darul Ehsan untuk menggunakan mana mana premis masjid dan surau didalam negeri Selangor untuk berkempen politik untuk Pilihanraya Kecil Parlimen P94 Hulu Selangor samada melalui majlis ceramah atau syarahan umum.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AGAMA DAN POLITIK oleh Prof Dato Dr Ismail Ibrahim
Umat Islam, terutamanya para ulamak, apabila bercakap tentang politik dan Islam, hendaklah tahu membezakan apakah artinya politik dan agama menurut perspektif ajaran Islam yang sebenarnya tentang takrif Islam dan takrif politik itu?
Rasulullah SAW adalah sorang ahli politik, kerana baginda telah mengetuai umat Islam dalam semua urusan pemerintahan, terutamanya setelah membentuk kerajaan Islam di Madinah dalam tahun 622 M. Baginda mengetuai urusan pentadbiran, ekonomi, pertahanan, dan baginda juga sebagai panglima angkatan tentera, serta urusan lain.
Urusan dan tindakan baginda itu adalah tindakan mengenai pentadbiran dan politik pemerintahan negara. Baginda juga memerintah dengan penuh beradab dan sentiasa berpandukan ilmu dan hikmah, sebab itulah baginda tidak melakukan apa yang dilakukan oleh ahli politik hari ini, ketika "berpolitik" artinya taksub kepada politik partisan, taksub dan fanatik kepada puak dan parti sendiri sahaja, boleh mengutuk dan menjatuhkan hukuman kepada parti lawan dan ahlinya sebagai "sekular" dan sebagainya tanpa memahami pun apakah sebenarnya konsep sekularisme itu. Sebab itulah juga baginda Rasulullah SAW berucap, berkhutbah dan sebagainya dengan menyentuh isu-isu pemerintahan negara dan urusan rakyat, tetapi baginda tidak pernah berkasar kepada para pengikutnya, baginda sentiasa berlembut dan beramanah dengan ilmu dan hikmah tanpa mengatakan orang lain munafik, jahat, boleh mendoakan untuk kebinasaan parti lawan, dan sebagainya. Kalau berpolitik seperti baginda, maka memang tidak ada larangan untuk digunakan masjid dan sebagainya untuk memandu dan menasihati orang awam tanpa sebarang perbezaan.
Tetapi kalau berpolitik untuk mengata nista, mengutuk dan mencerca, maka jauhilah dari masjid yang menjadi kepunyaan semua orang Islam tanpa mengira parti politik, politik tidak mempunyai tempat untuk orang yang berfahaman politik partisan melulu, politik sempit yang tidak sejajar dengan ajaran Islam yang sebenarnya.
Politik kepartian pada hari ini sebenarnya merupakan politik yang sering disalah gunakan, termasuk oleh para ulamak sendiri, iaitu apabila ianya dijadikan pentas dan platform untuk memusuhi lawan politik, memaki hamun dan melontarkan kata nesta kepada orang lain, iaitu satu tindakan yang tidak pernah dilakukan oleh baginda Rasulullah SAW.
Oleh itu tak usahlah para ulamak politik, atau sesiapa sahaja orang politik boleh mendakwa bahawa politik pada hari ini sama sahaja dengan politik pada zaman Rasulullah SAW, oleh itu ia juga sama dengan Rasulullah untuk bertindak dalam "kempen" politik, menggunakan masjid dan sebagainya untuk "berpolitik" sedangkan "politik" yang dibawanya adalah "politik kotor" penuh emosi, taksub dan fanatik melulu, terkeluar dari ajaran Islam seperti yang diajarkan oleh baginda Rasulullah SAW.
Orang ramai tidaklah seharusnya keliru dengan berbagai-bagai fatwa dan ajaran ahli politik taksub kepartian ini, kerana niatnya hanyalah untuk mendapat sokongan untuk politik nya dan partinya, sedangkan orang Islam seluruhnya haruslah juga mengetahui bahawa parti politik itu bukanlah agama yang diturunkan oleh Allah SWT kepada manusia melalui Rasulullah SAW yang tidak boleh diingkari, dan ahli politik itu juga bukanlah "Pesuruh Allah" yang tidak boleh di-ingkari juga segala kata-katanya.
Parti politik adalah parti politik buatan manusia yang ada salah dan silapnya, ahli politik kepartian itu juga adalah manusia biasa yang tidak maksum, dan suci, malah mungkin lebeh kotor dari orang lain yang tidak taksub kepartian.
Ingatlah parti politik bukannya agama, dan ahli politik itu bukanlah Nabi atau Rasul. Berhati-hatilah dengan hakikat ini supaya hidup kita juga tidak menjadi sesat dan berdosa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Demikianlah cara orang yang bijaksana berfikir. Tidak taat membuta tuli atau taksub tanpa usul periksa akan agenda seseorang ahli politik itu.
Agama tidak menghalalkan memaki hamun dan memfitnah mana mana saingan politik. Diwaktu yang sama, adab bersiyasah tidak memberi ruang kepada mana mana penggiat politik untuk melakukan sesuatu yang bersalahan kepada hukum hakam Ad Deenul Islam mahupun melanggar tatacara dan adat resam turun temurun peradaban Melayu didalam berpolitik secara kasar dan penuh tipu daya dan muslihat semata mata mahu mengejar kuasa secara mutlak tanpa mengambil kira akan natijahnya terhadap anak bangsa dan negara.
Saya menyeru kepada saudara dan saudari para pembaca supaya menghayati isi kandungan artikel Prof Dato Dr Ismail Ibrahim ini dengan lebih mendalam lagi serta sebarkan kepada rangkaian kenalan anda.
Berbalik kepada persoalan tajuk 'Yang mana satu ulamak dan yang mana pula ahlul politik?'
Sudah dapat kenalpasti belum?

EC urged to allow pre-registration for those aged 20

Posted: 03 Apr 2012 05:41 PM PDT

Khairy tweets House happenings blow-by-blow

Posted: 03 Apr 2012 05:39 PM PDT

Berita Harian Online | SPR bawah Parlimen

Posted: 03 Apr 2012 05:25 PM PDT

PSC - BERTUKAR JADI DRAMA DI PARLIMEN

Posted: 03 Apr 2012 05:13 PM PDT


Jangan Politikkan Ketelusan PSC
KUALA LUMPUR: Pengerusi Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Pilihan Raya Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili kesal dengan tindakan pembangkang yang didakwa cuba mempolitikkan laporan PSC.
Dr Ongkili turut menafikan dakwaan ahli jawatankuasa PSC Pembangkang yang didakwa tidak diberi ruang untuk memuatkan laporan minoriti berhubung perkara asas pilihan raya.
Sebaliknya beliau berkata perkara itu sudah diputuskan melalui undi belah bahagi.
Dr Ongkili yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, berkata perkara yang ditimbulkan pembangkang pernah dibangkitkan dan dibincangkan dalam jawatankuasa dan sudah pun mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengambil tindakan sewajarnya.
Bukan itu sahaja, beliau menegaskan jawatankuasa pernah memberikan ruang kepada Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali, Ahli Parlimen Rasah Anthony Loke dan Ahli Parlimen Kuala Krai Dr Hatta Ramli mengemukakan cadangan alternatif dalam setiap isu yang ditimbulkan.
Antaranya ialah isu 42,000 pengundi ragu yang tidak mempunyai kad pengenalan dalam pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan pendedahan Institut Sistem Mikroelektronik Malaysia (Mimos) yang mengesan 80,000 pengundi berkongsi alamat sama.
"Kenapa dah sampai peringkat akhir tiba-tiba kata PSC gagal tunai tanggungjawab? 18 daripada 22 tuntutan itu kita penuhi, maknanya 82 peratus kata sepakat dicapai, adakah ini yang anda kata kita gagal?
"Saya sedih jika isu ini digunakan untuk kepentingan politik sedangkan dah peruntukkan banyak masa untuk tubuhkan PSC.
"Kita mesti berfikiran wajar. Tolonglah jangan timbulkan isu ini hanya atas sebab kepentingan politik," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen pada Selasa.
Beliau turut menyifatkan laporan PSC sebagai laporan yang paling 'bermurah hati'.
Ahli Parlimen Kota Marudu ini berkata sebuah lagi jawatankuasa khas lain akan diwujudkan dan ia akan dipilih Dewan Rakyat.
Jawatankuasa khas itu nanti akan memantau perjalanan pembersihan pilihan raya serta cadangan yang dikemukakan PSC.
"Cadangan itu tidak mampu diselesaikan dalam sekelip mata, perlukan masa," katanya.

Keengganan Speaker Benarkan Usul Laporan Minoriti Dibahaskan Disifatkan Sebagai Angkuh

246 views
Email
KUALA LUMPUR, 3 APR : Tindakan Speker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang enggan memberi ruang kepada MP Pakatan Rakyat bagi membahaskan usul kenyata minoriti PSC disifatkan sebagai angkuh dan tunduk kepada tuntutan Umno-Barisan Nasional (BN) semata-mata.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Speaker enggan mengesahkan kenyata minoriti tersebut kerana ia menjelaskan isu pokok berhubung kegagalan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk membersihkan senarai daftar pemilih yang sah.
Menurutnya, Speaker tidak mahu melayan perbahasan tersebut sedangkan beliau (Speaker) mencabar ahli Parlimen Pakatan sebanyak tiga kali untuk mengemukakan amalan berhubung alasan amalan ini.
"Daripada awal sidang, ketiga-tiga ahli jawatankuasa yang mewakili Pakatan Rakyat menegaskan keperluan mengemukakan laporan minoriti.
"Speaker menolak dengan alasan tidak pernah ada amalan dalam negara Komanwel berhubung perkara berkenaan.
"Speaker baca amalan di New Zealand, tetapi dia hanya baca separuh, tidak lengkap. Sedangkan negara-negara seperti Australia, New Zealand, United Kingdom dan Jamaica membenarkan amalan ini.
"Bila beberapa ahli Parlimen bangkitkan isu amalan ini, dia tidak hadir, dia masuk terus gantung  (ahli Parlimen)," katanya di dalam sidang media di lobi Parlimen.
Anggota PSC Pakatan pagi tadi memohon satu Laporan Minoriti dimasukkan dalam laporan akhir PSC untuk mengetengahkan lima perkara yang tidak selesai.
Usul itu dikemukakan oleh MP Gombak, Azmin Ali, MP Rasah Loke Siew Fook dan MP Kuala Krai, Dr Hatta Ramli.
Walaubagaimanapun, usul mereka ditolak oleh Pandikar Amin dan apabila tiga MP Pakatan enggan mematuhi arahan beliau, ke-tiga-tiga MP itu diarahkan keluar.
Meraka adalah Azmin, MP Subang, R.Sivarasa dan Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad.
MP Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, Speaker dilihat enggan menerima pandangan yang dikemukakan ahli Parlimen Pakatan berhubung amalan tersebut, sedangkan beliau sendiri meminta mereka berbuat demikian.
"Bagi saya, Speaker akan dilihat lebih berjiwa besar sekiranya dia boleh memperbetulkan kesilapan apabila kita telah mengemukakan hujah yang cukup konkrit."
Mahfuz berkata, ia adalah sesuatu yang memalukan apabila laporan akhir Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Penambahbaikan Pilihan Raya (PSC) ini diterima dalam keadaan yang jelas membuktikan terdapat banyak lagi kepincangan dalam sistem pilihanraya.
Kenyataan itu turut dipersetujui Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang menyifatkan kejadian sedemikian rupa adalah insiden paling memalukan dalam sejarah 53 tahun Parlimen di Malaysia.
Menurutnya, Speaker dilihat gagal mengawal dewan sehingga berlaku kekecohan dan huru-hara dalam Parlimen.
"Kejadian yang berlaku hari ini jelas menunjukkan Speaker telah melakukan kesilapan, bersikap berat sebelah dan tidak rela memperbetulkan kesilapan beliau.

SYUKUR ALHAMDULILLAH.

Posted: 03 Apr 2012 05:03 PM PDTTahun Yang Mengujakan, Mencabar - Najib

PHNOM PENH: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menganggap tempoh tiga tahun beliau menerajui tampuk pemerintahan negara sebagai suatu pengalaman yang mengujakan dan penuh cabaran.
"Kami telah melalui perjalanan yang panjang dalam tempoh tiga tahun. Apabilakita bermula, kami bermula daripada kedudukan yang penuh cabaran, dengan tsunami politik dan terdapat banyak kewahaman dan kesinisan.
"Tetapi selepas tiga tahun, rakyat mula lebih percaya dan yakin dengan kerajaan. Rakyat percaya kami boleh melakukannya dan kami telah pun membuktikannya," katanya kepada wartawan Malaysia pada satu sidang media di sini.
Perdana Menteri berada di sini untuk menghadiri Sidang Kemuncak Asean ke-20 yang berlangsung selama dua hari.
Beliau berkata angka makro kelihatan sangat baik dan sektor swasta telah memberikan respons yang memberangsangkan.
Najib mengambil alih pucuk kepimpinan kerajaan daripada Tun Abdullah Ahmad Badari.
Perdana Menteri berkata pelaburan langsung asing telah mencapai rekod tertinggi selepas 10 tahun dengan nilai pelaburan berjumlah RM120 bilion direkodkan dalam masa satu tahun.
Beliau berkata Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) juga mencapai tahap tertinggi dan kerajaan berupaya mengurangkan defisit fiskal.
"Semua ini memberi petunjuk bahawa kami telah mencipta satu momentum baru sepanjang tahun berkenaan. KDNK kita baik. Kesemua NKRA telah melebihi sasaran dan cabaran seterusnya adalah untuk meneruskan momentum kerana kita telah mencapai banyak kejayaan dalam masa tiga tahun.
"InsyaAllah, berikan kami lima tahun lagi, kami akan melakukan lebih banyak lagi," kata beliau.
Najib berkata beliau terkejut kerana sudah tiga tahun berlalu.
"Saya rasa berpuas hati kerana (anggota) Kabinet telah banyak memberi sokongan. Saya tidak dapat melakukannya sendirian. Rakan-rakan saya telah menyokong saya selama ini.
"Kami telah mengotakan janji-janji yang kami buat dan ini sangat penting. Apabila kami berjanji, kami menunaikannya," kata Perdana Menteri.
Mengenai cabaran politik yang beliau hadapi, Najib berkata pembangkang akan menggunakan apa jua isu dan mereka pula tidak konstruktif untuk mencari penyelesaian sebaliknya memanjangkan isu-isu sehingga pilihan raya umum akan datang.
"Minda pemikiran mereka bukannya untuk mencari penyelesaian tetapi untuk mencipta dan memanjang-manjangkan isu," kata beliau. - BERNAMA

KERAJAAN PERPADUAN MELAYU : APAKAH NASIBNYA?

Posted: 03 Apr 2012 04:59 PM PDT

Sayap Parti

Bahagian