Ahad, 16 Oktober 2011

Razlan's

Razlan's


UMNO Jaguh Kampung!

Posted: 16 Oct 2011 08:06 PM PDT


Sebuah penulisan yang begitu rasis.. Sememangya stretegik membuka mata orang cina untuk tidak menyokong UMNO dari alhbar ini sudah lama dijalankan... 

Gendang PRU semankin hampir, kita akan melihat bagaimana Akhbar ini akan menulis untuk meminta itu dan ini, mendesak itu dan ini, dan membuka mata cina di pelusok negara untuk tidak menyokong Kuasa Melayu.

Selepas ini, ada satu lagi penulisan dari akhbar ini mendesak Kerajaan mengitiraf sijil sekolah cina!! 

Nanyang SiangPau. 15 Oktober 2011.


UMNO Bertukar Menjadi Jaguh Kampung
Penulis: Wong Zi

Selepas 16 kali pertandingan, BN kalah semua tempat di kawasan bandar, akhirnya dapat kejar kembali selepas menang di kawasan-kawasan perkampungan, BN menang 8 kerusi, menjadikan menang seimbang dengan Pakatan Rakyat. Ini telah perkukuhkan kedudukan UMNO yang terbaru, sebelum ini UMNO sebuah parti yang berkuasa di seluruh negara kini menjadi parti jagoh kampung.

UMNO walaupun sebelum ini menjadi sebuah parti yang kuat di seluruh negara dan jatuh menjadi parti jaguh kampung, ia lebih baik daripada parti-parti yang tiada tempat bergantung; jika di kawasan kampung pun UMNO hadapi kekalahan, bukankah bahana kiamat dan tamat riwayat bagi UMNO akan menjelang tiba pada tahun 2012 ini? Buat masa ini UMNO masih miliki kawasan perkampungan, masih boleh bernafas lagi, mereka boleh bangkit kembali untuk berjuang, boleh ambil iktibar dan pelajari strategi Mao Zhi Tong, gunakan penduduk kampung mengepung bandar, tawan kembali kawasan-kawasan yang telah tewas, mungkin UMNO akan dapat bangkit kuat kembali!

Payah Mendapat Sokongan Pengundi Kawasan Bandar

Walaupun pengstrukturan membangunkan bandar-bandar itu menjadi tunggak revolusi dan keperluan untuk dunia hari ini, sebaliknya penambahan penduduk di bandar malah semakin berkurangan juga, di seluruh Malaysia tidak memberi keutamaan dan kelebihan mana-mana parti di kawasan bandar, dan juga fakta parti-parti di kawasan kampung tidak menjadi lemah. Walaupun penduduk kampung semakin berkurangan, tetapi dalam pembahagian kawasan undi banyak dapat membantu mereka, walaupun penduduk di kawasan bandar nampak bertambah, namun kawasan undi tidak kelihatan bertambah; walaupun orang-orang kampung kelihatan berkurangan, kawasan mengundi masih boleh ditambah lagi di kawasan-kawasan itu. Dengan cara itu bukankah kebihan masih terletak di kawasan kampung-kampung. Ia tidak kira sama ada parti politik di kawasan bandar ataupun parti politik di kawasan perkampungan, jika mereka boleh memerintah, merekalah sebagai parti yang terbaik.

Walaupun UMNO semakin payah untuk mendapatkan sokongan undi dari kawasan-kawasan bandar, dalam sayap-sayap UMNO punyai Perkasa yang begitu banyak keahliannya, mereka begitu bersatu padu di bawah naungan Mahathir yang mainkan isu perkauman, di bawah gelombang keahlian yang begitu besar, mahu meneruskan pegangan mereka terhadap kuasa yang ada di negara ini untuk kepentingan segelintir orang, pengundi Melayu di kawasan-kawasan bandar yang tidak kelaparan namun tidak juga mati, mereka alami pelbagai kepahitan hidup, adakah mereka sanggup ikut cara-cara mereka itu?

Selagi Mahathir panjang umur, sayap-sayap UMNO dan Bumiputera masih punyai pengaruh yang begitu kuat, UMNO hanya mendapat sokongan pengundi-pengundi dari kawasan perkampungan, UMNO terpaksa hidup bersama dan sehidup semati dengan cara orang-orang kampung sahaja

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


UMNO JASIN PERLUKAN GENJATAN SENJATA SEBELUM PRU 13?

Posted: 29 Jun 2011 05:31 AM PDT


PRU 13 yang bakal berlangsung, bolehlah diibaratkan di antara "hidup atau mati" UMNO dan juga Barisan Nasional (BN). Kenyataan ini diperteguhkan lagi oleh kenyataan oleh YAB Timbalan Presiden bahawa pilihanraya umum yang akan datang adalah satu medan pertembungan yang sengit di antara BN dan juga pembangkang. Pelbagai andaian telah dibuat oleh kepimpinan BN malah pembangkang turut sibuk meramalkan bilakah "tarikh" tersebut. Jawapannya hanya ada pada Perdana Menteri.

Melihat kepada senario semasa politik di Jasin, genjatan senjata, itulah tindakan terbaik yang perlu dilakukan oleh kepimpinan dan ahli UMNO sebagai persediaan menhadapi pilihanraya umum ke-13. Persoalan ini tiada kena mengena dengan pembangkang, sebaliknya berdamai sesama sendiri bagi memastikan UMNO Jasin terus kukuh dan bukannya dilemahkan oleh ahli parti sesama sendiri, semata-mata mengejar kepentingan peribadi dan agenda tersembunyi.

Jika dilihat kepada kepada program dan juag Mesyuarat Perwakilan Bahagian, ternyata masih belum ada cukup momentum atau motivasi yang kuat untuk menghadapi ledakan pembangkang ketika berkempen pada PRU ke- 13 nanti. Masih ada lagi Ketua -Ketua UMNO Cawangan yang liat untuk berkursus manakala Wanita, Puteri dan Pemuda juga ada masalah yang tersendiri. 

Bahagian Jasin boleh dianggap sebagai kawasan kubu kuat BN atau tradisinya begitu ternyata gelombang "tsunami" PRU ke -13 adalah dua kali ganda kekuatannya. Bersediakah kita untuk ini? Keputusan PRU ke-12 juga menunjukkan bahawa majoriti kemenagan calun BN jauh tersasar jika hendak dibandingkan dengan PRU 11 pada 2004? Persoalannya setakat mana kita belajar adri pengalaman lampau dan cuba memperbaikinya?

Kepimpinan UMNO Bahagian tidak digalakkan untuk menipu diri sendiri, kononnya tiada masalah wujud tetapi keadaan sebenar adalah sebaliknya, sekali gus boleh menjejaskan keutuhan parti. 

Mesej ini bukannya kali pertama disampaikan dan dinyatakan oleh pucuk kepimpinan parti. Sudah berbuih mulut, nasihat dan teguran dibuat tetapi masih ada pemimpin bahagian yang memekakkan telinga . Mereka terus bersilat untuk mengukuhkan kedudukan masing-masing.

Pemimpin dan ahli parti perlu menyelesaikan apa jua masalah pada peringkat bahagian dan cawangan masing-masing dengan mengetepikan soal untuk merebut dan mengekalkan jawatan atau siapa mahu jadi calon. PRK Merliamu baru sahaja berlalu dan wajar dijadikan pengajaran untuk menghadapi PRU ke -13 .


Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak

Pentas UMNO Kg.Serdang, Sitiawan. Perak


Rakyat makin bijak menilai Anwar!

Posted: 16 Oct 2011 06:05 AM PDT


Ribuan hadirin daripada pelbagai NGO dan rakyat pada Majlis Penerangan Perdana Peringkat Negeri Perak di Dewan Merdeka, Kuala Kangsar, semalam.


Rakyat semakin bijak menilai Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui perwatakannya yang hanya licik memainkan sentimen rakyat melalui ucapan berkobar-kobar di pentas ceramah tetapi gagal membuktikan kredibiliti sebagai seorang pemimpin.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal menegaskan, rakyat negara ini tidak akan selama-lamanya tertipu dengan budaya politik Anwar yang sering mahu dilihat sebagai pemimpin yang unggul tetapi realiti jelas menunjukkan sebaliknya.

''Sebab itu kita selalu kata, jangan menilai manusia ini (Anwar) melalui kata-kata atau ucapannya yang memang begitu sedap didengar, tetapi kita perlu menilai segala perbuatan dan amalannya.

''Memang mudah berjanji apa sahaja untuk mendapat kuasa tetapi rakyat boleh menilai antara kebenaran dan pembohongan," katanya ketika berucap menutup Majlis Penerangan Perdana Peringkat Negeri Perak di Dewan Merdeka, di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir; Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah; Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom serta para pemimpin komponen BN negeri.

Mohd. Shafie menegaskan, Anwar serta pemimpin pakatan pembangkang gagal menghalang momentum sokongan terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang berjaya mengotakan janji-janji melalui pelaksanaan dasar yang mengutamakan kepentingan rakyat.

''Perdana Menteri menterjemahkan segala janji dengan mendukung kepentingan rakyat dan formula kejayaan inilah yang semakin menggusarkan pembangkang," katanya.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata, pakatan pembangkang juga tidak dapat menafikan kemampuan kerajaan BN dalam mewujudkan keharmonian masyarakat berbilang kaum di negara ini sehingga mendapat pengiktirafan dunia luar.

Tidak hairanlah, kata beliau, keharmonian tersebut cuba dirosakkan oleh pakatan pembangkang dengan memainkan isu serta sentimen negatif untuk membangkitkan kebencian rakyat terhadap kerajaan.

''Sekejap setuju, sekejap tidak setuju dan mereka berbalah sesama sendiri. Cukup jelas mereka tiada kesepakatan sehingga menjadikan perjuangan masing-masing sebagai bahan eksperimen untuk menarik sokongan.

''Kita perlu bertanya, bagaimana mereka ini mahu membina sebuah kerajaan yang kononnya memperjuangkan suara rakyat sekiranya suara pemimpin-pemimpin mereka sendiri tiada kesepakatan?," tegasnya.

Sementara itu, Majlis Penerangan Perdana itu mendapat sambutan luar biasa apabila dihadiri lebih 12,000 orang iaitu jumlah tertinggi yang dicatatkan setakat ini sejak program itu dilancarkan September lalu.

Bertemakan penjelasan isu-isu semasa termasuk Bajet 2012, majlis itu dihadiri rakyat pelbagai lapisan termasuk ahli 120 pertubuhan bukan kerajaan (NGO), 800 pertubuhan belia sekitar Perak, wakil agensi kerajaan serta komponen Barisan Nasional (BN) negeri.

Warna-warni politik
Torashah

DunSemarang

DunSemarang


Allah SWT ...Tuhanku

Posted: 15 Oct 2011 09:33 PM PDT

Sebilangan orang bercakap tanpa otak dan fikiran. Semasa menjadi Mengkarung, cakap lain ..bila dan bertukar menjadi Biawak..cakap lain...POLITIK KARUNG GUNI.Syabas kepada para Ustaz yang berpendirian TEGAS.

Program Galakan Usahawan DunSemarang

Posted: 15 Oct 2011 04:53 PM PDT

Kg Sawah Sagil. Ayer Hitam DunSemarang. Majlis penyampaian bantuan Usahawan di kawasan DunSemarang telah disempurnakan oleh YB Datuk Haji Samsolbari bin Jamali. Belaiu menyarankan dan menasihati para Usahawan agar "Apa sahaja bantuan yang diberi dapat dan boleh digunakan serta dimanfaatkan semaksimum mungkin. jangan mensia-siakan dan membazirkan peruntukan yang diberi begitu sahaja ujarnya.(Sumber berita dan Terima Kasih http://adun.johordt.gov.my/index.php/semarang. Blogger Pejabat Umno Ayer Hitam)

Pengikut