Selasa, 26 April 2011

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN ROMPIN


KUNJUNGAN MESRA PEMUDA/BELIA JENGKA 23..

Posted: 26 Apr 2011 04:59 AM PDT

Dalam PRK Kerdau yang lalu,PPU Rompin telah pun diamanahkan untuk berkerjasama dengan PPU Jengka 23 dalam usaha memastikan segala gerakkerja dapat dijalankan dengan berkesan.
Pelbagai pendekatan dan kaedah yang dijalankan ternyata membuahlan hasil yang baik apabila calon BN memenangi PRK tersebut.

Hubungan yang terjalin itu ternyata dikekalkan apabila PPU Rompin telah menyambut kedatangan rombongan PPU Jengka 23 ke Bahagian Rompin.Satu majlis makan malam BBQ dan karaoke santai telah diadakan di pantai D'Rhu,Pantai Bernas dan perlawanan bolasepak persahabatan menentang Pemuda Cawangan Tun Razak 1.

Kehadiran YB Dato'Mohamad Sahfri Ab Aziz,KP UMNO Bahagian Rompin telah memeriahkan lagi program yang tersebut.Beliau mengucapkan tahniah kepada semua yang terlibat dan berharap kunjungan balas ke Jengka 23 akan disusun dalam masa yang singkat.Teruskan...

ahmadmaslan.blogspot.com

ahmadmaslan.blogspot.com


Masyarakat Cina Akan Kembali Perkukuh Sokongan Kepada BN

Posted: 26 Apr 2011 08:09 PM PDT

27 APRIL 2011

Posted: 26 Apr 2011 07:32 PM PDT

www.pemuda-enggang.org

www.pemuda-enggang.org


Pemuda UMNO desak identiti pelaku seks didedah

Posted: 26 Apr 2011 08:36 AM PDT

SHAH ALAM 25 April – Pergerakan Pemuda UMNO negeri mendesak polis mendedahkan identiti pelaku dalam video aksi seks yang dikatakan mirip Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ketua Penerangannya, Safarizul Mustafa berkata, pendedahan itu penting bagi mengelakkan kekeliruan kepada rakyat … Continue reading

Dr Mohamad Khir Toyo

Dr Mohamad Khir Toyo


Memuliakan Konsep 1 Melayu 1 Bumiputera

Posted: 25 Apr 2011 09:32 PM PDT

Apo Kono Eh Jang!

Apo Kono Eh Jang!


BN Perlu Kaji Kedudukan MCA

Posted: 26 Apr 2011 07:01 AM PDT

Melihat reaksi berlebihan MCA terhadap cadangan 1Melayu 1Bumi oleh Penolong Pengarang Akhbar Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hasan, penulis mengeleng sendirian melihat betapa parti perkauman Cina yang satu ini masih tidak lagi berubah sejak tewas besar dalam kempen pilihanraya umum 2008.

Baru-baru ini MCA dah mencipta heboh di dalam BN bila meminta Ketua Menteri Sarawak untuk meletakkan jawatan atas kekalahan calon SUPP di Sarawak.

Barisan kepimpinan SUPP (cina semuanya) yang gagal sama sekali itu tidak pula diminta meletakkan jawatan, Ketua Menteri yang pimpin BN menang 2/3 majoriti dan PBB yang menang SEMUA kerusi pula, diminta letak jawatan.

Ini modus operandi sama bila MCA kalah besar dalam PRU 12 dimana ketika itu UMNO yang dituding jari sebagai punca.

Tapi selepas 3 tahun, nampaknya sokongan pengundi cina kepada BN masih tidak berubah, terutama di Semenanjung. Buktinya, dimana-mana Pakatan Rakyat bertanding, DAP berjaya menarik sokongan di peti-peti undi majoriti orang cina. Ceramah yang diadakan DAP juga mendapat sambutan yang begitu menggalakkan walaupun ada harga yang perlu dibayar. Ceramah MCA yang free pun takde orang nak datang.

Maksudnya. dalam hal hilang undi cina, bukanlah UMNO atau sesiapa yang salah sebaliknya MCA sendiri yang gagal.

Komponen BN yang lain, termasuk UMNO dan MIC semakin diterima majoriti rakyat hasil perubahan kepimpinan tertinggi parti masing-masing, MCA yang 2 kali bertukar presiden sepanjang tempoh 3 tahun ini masih ditakuk itu juga.

Jauh dari berubah, MCA menjadi semakin bongkak. Sudahlah dipimpin presiden yang rendah moral (tapi masih baik dari Anwar Ibrahim), MCA juga semakin skeptikal dengan UMNO dan orang melayu.

Ada beberapa keadaan bila MCA cuba menekan UMNO seperti dalam isu ekuiti bumiputra.

Yang lemah tekan yang kuat.

MCA lupa, MCA ditolak sepenuhnya oleh pengundi cina, menang 14 kerusi parlimen pun kesemunya (kecuali Betong) dalam kawasan majoriti melayu terutama di Johor yang majoriti pengundinya orang melayu dan kubu kuat UMNO. Tanpa sokongan orang melayu yang dinaungi UMNO, MCA hanyalah umpama hampas yang tiada berguna langsung.

Dengan pengundi cina semakin bulat kepada DAP, peranan MCA dalam BN dan kerajaan semakin tidak relavan. Silap-silap pengundi Melayu dan India yang memberi sokongan kepada BN juga akan berubah arah dek sikap bongkak dan sombong MCA.

Gerakan yang lebih moderate boleh ambil alih fungsi yang ditinggalkan MCA tapi peranan bukan nak perjuang nasib tapi sebagai pemecah undi.

Hakikatnya, buat apa pun pengundi cina tetap akan sokong DAP, tambah lagi bila MCA gagal sama sekali menarik undi kepada BN dan lebih banyak bertelagah sesama sendiri, sudah sampai masanya 'penyakit' dalam BN ini dibuang selama-lamanya.

Oh ya, sokongan cina kepada BN pada 1999 bukanlah disebabkan MCA tapi kerana ketakutan yang PAS akan melaksanakan hudud jika berjaya memerintah negara ini. Tapi dengan PAS sudah seperti lembu dicucuk hidung oleh DAP sekarang, ketakutan itu sudah tiada lagi.

Harap dapat perhatian dan tindakan lanjut kepimpinan BN.

Pengikut