Ahad, 26 Disember 2010

ahmadmaslan.blogspot.com

ahmadmaslan.blogspot.com


TAHNIAH KEPADA SKUAD BOLASEPAK NEGARA..

Posted: 26 Dec 2010 07:03 PM PST

SEKADAR PROVOKASI POLITIK PEMBANGKANG

Posted: 26 Dec 2010 06:56 PM PST

Bayaran insentif produktiviti Felda RM100.9 juta menunjukkan bahawa:

Posted: 26 Dec 2010 09:27 AM PST

KEJAYAAN GAGASAN 1MALAYSIA

Posted: 26 Dec 2010 09:18 AM PST

KERATAN-KERATAN AKHBAR...

Posted: 26 Dec 2010 09:02 AM PST

KERATAN-KERATAN AKHBAR...

Posted: 26 Dec 2010 08:50 AM PST

Aktiviti...

Posted: 26 Dec 2010 08:43 AM PST

UMNO Cawangan Bukit Ampang

UMNO Cawangan Bukit Ampang


1Malaysia bukan bermotif politik - PM

Posted: 25 Dec 2010 08:41 PM PST

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menjelaskan Gagasan 1Malaysia bukan bermotifkan politik seperti mana dakwaan sesetengah pihak sebaliknya ia bertujuan untuk pembangunan bangsa.

Perdana Menteri berkata, kerajaan percaya melalui gagasan tersebut ia dapat menarik sokongan semua rakyat negara ini untuk bersama-sama bergerak ke hadapan dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang makmur, harmoni dan berjaya pada abad ke-21.

Paling penting beliau berkata, gagasan tersebut mampu mewujudkan perpaduan jitu antara semua kaum di negara ini sekali gus menjamin kestabilan negara.

''Gagasan 1Malaysia bukan bertujuan politik tetapi semata-mata untuk pembangunan bangsa. Dengan kata lain gagasan 1Malaysia merupakan satu titik pertemuan kepada semua lapisan masyarakat Malaysia untuk kita lebih bersatu padu di bawah satu visi dan satu misi,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis jamuan teh sempena sambutan Hari Krismas di ibu pejabat Persekutuan Kristian Malaysia di sini hari ini.

Turut hadir isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor; Ketua Biskop Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon.

Baru-baru ini Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor telah mengeluarkan arahan melarang penggunaan logo 1Malaysia pada kain rentang dan papan iklan di negeri itu.

Ia berpunca pada satu kejadian 23 Disember lalu apabila sebuah premis kedai serbaneka 24 jam di Banting, Kuala Langat telah diarahkan oleh Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) menanggalkan logo 1Malaysia pada papan tanda perniagaannya selaras dengan arahan kerajaan negeri itu.

Najib dalam ucapannya turut menyentuh kejayaan kerajaan melakukan penambahbaikan beberapa bidang utama hasil negara daripada inisiatif yang telah diambil sebelum ini.

''Hasil daripada beberapa program kerajaan ia telah menunjukkan kesan yang positif. Sebagai contoh indeks jenayah jalanan telah menurun sebanyak 37.6 peratus melebihi sasaran 20 peratus yang ditetapkan bulan ini,'' kata beliau.

''Begitu juga maklum balas daripada rakyat mengenai serangan kita terhadap rasuah. Menurut Transparency International, 48 peratus rakyat Malaysia mengakui usaha kerajaan menentang rasuah adalah amat berkesan,'' kata beliau.

Berbanding tahun lepas beliau berkata, hanya 28 peratus rakyat Malaysia yang beranggapan sedemikian.

''Begitu juga dengan pelaburan langsung asing (FDI), dalam tempoh sembilan bulan tahun ini kita berjaya memperoleh RM17.1 bilion berbanding RM5 bilion sepanjang tahun lepas,'' katanya lagi.

Beliau berkata, pencapaian pertumbuhan ekonomi negara juga amat baik apabila puratanya adalah 8.1 peratus dari Januari hingga September lalu.

''Apa yang pasti setiap kejayaan yang dicapai ini adalah hasil kestabilan, perpaduan dan keamanan yang kita kecapi. Mustahil kita mampu berada pada kedudukan ini jika negara berada dalam keadaan tidak stabil dan aman,'' ujarnya.

Larang logo 1Malaysia nafi hak asasi manusia

Posted: 25 Dec 2010 08:40 PM PST

KUALA LUMPUR 25 Dis. - Tindakan Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor melarang penggunaan logo 1Malaysia pada papan tanda dan iklan di negeri itu telah menafikan aspek hak asasi manusia.

Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), Muhammed Sha'ani Abdullah (gambar) berkata, mana- mana pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak boleh melarang penggunaan logo 1Malaysia oleh orang ramai kerana adalah menjadi hak rakyat untuk menyokong konsep itu secara terbuka.

"Logo 1Malaysia boleh digunakan oleh sesiapa sahaja kerana ia tidak melanggar undang-undang atau menyalahi moral jika digunakan pada papan tanda dan iklan.

"Tiada unsur propaganda atau paksaan untuk menggunakan logo tersebut dan adalah menjadi hak rakyat jika hendak gunakannya," katanya kepada Mingguan Malaysia, di sini hari ini.

Muhammed Sha'ani mengulas tindakan Kerajaan PKR Selangor yang melarang penggunaan logo 1Malaysia atas alasan ia bermesejkan politik.

Beliau mengesyorkan pihak-pihak yang tidak berpuas hati dengan arahan kerajaan negeri itu supaya melaporkan perkara itu kepada Suhakam untuk tindakan selanjutnya.

Pensyarah Geografi Politik, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohd. Fuad Mat Jali pula berkata, Kerajaan PKR Selangor tidak perlu khuatir pengaruh mereka akan terhakis kerana logo 1Malaysia.

Jelasnya, banyak risalah serta logo diedarkan pada setiap pilihan raya umum atau kecil untuk mengumpan pengundi, tetapi akhirnya calon yang berprestasi tinggi dan memenuhi manifesto parti akan dipilih rakyat.

Mana-mana parti politik, katanya, memerlukan perpaduan rakyat untuk membina negara dan kerana itu gagasan 1Malaysia perlu disokong oleh rakyat tidak mengira kaum, agama dan ideologi politik.

"Oleh kerana takut kepada logo 1Malaysia, Kerajaan PKR Selangor telah mengarahkan peniaga-peniaga menurunkannya dari papan tanda dan iklan tanpa memikirkan kesannya," ujarnya.

Presiden MIC, Datuk G. Palanivel pula berkata, PKR tidak boleh mengatakan 1Malaysia adalah slogan kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana tidak terdapat sebarang lambang parti politik pada logo tersebut.

"Saya berpendapat pihak pembangkang sengaja tidak mahu faham tentang nilai murni yang ingin ditanamkan kepada rakyat di sebalik konsep dan logo 1Malaysia itu," katanya.

Menurut Palanivel, sepatutnya pihak pembangkang menyokong slogan dan polisi yang baik untuk rakyat dan negara, bukannya menjauhkan diri daripadanya.

Parti pembangkang, katanya, khuatir logo itu akan mengurangkan pengaruh di samping menggugat kedudukan mereka.

Menurutnya, sekumpulan peniaga berketurunan India yang terlibat dengan arahan menurunkan logo 1Malaysia di premis mereka akan menemui beliau minggu depan untuk membincangkan perkara itu.

FELDA BAYAR BONUS INSENTIF PRODUKTIVITI RM100.92 JUTA - PM

Posted: 25 Dec 2010 03:42 AM PST

1. Sukacita saya ingin mengumumkan bahawa FELDA akan membayar Bonus Insentif Produktiviti kepada para peneroka di tanah rancangan seluruh negara berjumlah RM100,916,600.00. Bonus ini adalah sebagai menghargai sumbangan peneroka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negara dan insentif menghantar hasil melalui FELDA. Kadar bayaran bonus yang dibayar pada tahun ini ialah minimum RM400.00 dan maksimum RM1,200.00 bergantung kepada penghantaran hasil.

2. Pembayaran bonus insentif ini melibatkan seramai 94,281 atau 83.70 peratus daripada 112,635 peneroka FELDA seluruh negara. Peneroka yang menghantar hasil melalui pengurusan rancangan dinilai berdasarkan penghantaran hasil dari Januari 2010 hingga Oktober 2010. Bagi peneroka sawit, kelayakan minimum ialah 8.01 tan/hektar manakala ganjaran maksimum ialah mereka yang menghantar hasil melebihi 17 tan/hektar ke atas. Bagi peneroka getah, kelayakan minimum ialah 600.01 kg/hektar dan ganjaran maksimum diberi kepada yang menghantar hasil melebihi 1,400 kg/hektar. Bilangan peneroka yang terlibat dalam penghantaran hasil sawit dan getah ini adalah seramai 30,611 orang. Seramai 61,170 yang sedang menanam semula bersama FELDA akan menerima bayaran maksima RM1,200.00 seorang.

3. Pada tahun ini, FELDA turut memberikan pertimbangan khas kepada peneroka di beberapa rancangan yang prestasi hasilnya rendah sepanjang masa disebabkan tanaman tidak produktif dan menunggu giliran untuk ditanam semula. Ini termasuk juga kawasan kebun peneroka yang diambil bagi tujuan pembangunan. Termasuk juga dalam kategori ini ialah tanaman peneroka yang hasilnya rendah disebabkan serangan musuh penyakit seperti ganoderma, serangan ulat bungkus dan lain-lain. Kira-kira 2,000 peneroka terlibat dalam kategori pertimbangan khas ini. Kadar yang diberi kepada peneroka terlibat adalah sebanyak RM400.00 seorang.

4. Seramai 18,354 peneroka atau 16.29 peratus pula didapati tidak layak menerima bayaran insentif kerana tidak menghantar hasil kepada FELDA dan juga kerana hasil mereka kurang daripada hasil minimum yang telah ditetapkan. Selain itu, peneroka yang menguruskan sendiri kebun mereka dan tidak menghantar hasil, tidak dibayar bonus insentif ini.

5. Bayaran Bonus Insentif Produktiviti Peneroka 2010 akan dibayar secara tunai di pejabat rancangan pada awal Januari 2011. Kerajaan berharap pemberian bonus ini akan menjadi perangsang kepada peneroka di seluruh negara untuk berusaha lebih gigih bagi meningkatkan produktiviti masing-masing.

6. Saya juga ingin mengajak semua peneroka untuk menyertai program bersama dengan FELDA selaras usaha berterusan yang dilaksanakan oleh agensi tersebut bagi meningkatkan pendapatan mereka melalui penyelidikan dan khidmat nasihat yang disediakan.

DATO SERI NAJIB HJ TUN ABDUL RAZAK
Perdana Menteri Malaysia
Putrajaya
25 Disember 2010

PAS - matlamat menghalalkan hukum tuhan. Fikir-fikirlah...

Posted: 25 Dec 2010 03:31 AM PSTFikir-fikirkanlah.

Pengikut