Pengikut

Nuffnang

Isnin, 25 Oktober 2010

Ahli Parlimen Kota Belud

0 ulasan
sumber :-

Ahli Parlimen Kota Belud


Kehangatan Pilihanraya Kecil P.185 Batu Sapi, Sandakan Semakin Hangat.

Posted: 25 Oct 2010 10:30 AM PDT

Pilihanraya Kecil P.185 Batu Sapi, Sandakan semakin terasa bahang kehangatannya, walaupun masih belum dalam suasana berkempen kehangatannya sudah mulai dapat saya rasai. Seperti kebiasaan suasana pilihanraya suara-suara berbaur kempen telah mulai kedengaran di mana-mana.

Selaku Setiausaha Barisan Nasional Negeri Sabah saya mula berkampung di kawasan Pilihanraya P.185 Batu Sapi, Sandakan pada 23 Oktober 2010, begitu juga dengan para pemimpin  kompenen Parti Barisan Nasional dari seluruh negeri Sabah turut sama berkampung di kawasan Pilihanraya ini. Harapan kita agar pilihanraya yang akan diadakan kali ini dapat berjalan dengan lancar dan teratur tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Salam.

DARD
 
 
 
 
 
 
 

.

0 ulasan
sumber :-

.


PM: Perhimpunan Agung Titik Permulaan Model Politik Baru

Posted: 25 Oct 2010 03:03 AM PDT

KUALA LUMPUR, 19 Okt – Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Perhimpunan Agung Umno 2010 menjadi titik permulaan kepada budaya dan model baru politik Umno untuk lebih terbuka dan lebih inklusif.
Perdana Menteri berkata perhimpunan kali ini, selepas setahun Perlembagaan Umno dipinda, perlu disusuli dengan perubahan daripada segi budaya dan tindakan seluruh anggota parti.
"Peranan parti diakar umbi mesti bersifat inklusif dan dapat menunjukkan imej yang disenangi rakyat (dan) sentiasa dekat di hati rakyat (melalui) pelbagai aktiviti, dan kita dapat tunjukkan Umno merupakan pemudah cara dan pelopor kepada segala kegiatan di akar umbi," katanya.
"Peranan parti diakar umbi mesti bersifat inklusif dan dapat menunjukkan imej yang disenangi rakyat (dan) sentiasa dekat di hati rakyat (melalui) pelbagai aktiviti, dan kita dapat tunjukkan Umno merupakan pemudah cara dan pelopor kepada segala kegiatan di akar umbi," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan amanatnya kepada anggota perwakilan di majlis tertutup Taklimat Presiden sempena Perhimpunan Agung Umno 2010 hari ini.
Dalam taklimatnya selama sejam itu, Najib berkata beliau menekankan cabaran-cabaran yang dilalui parti dan usaha pemulihan ekonomi negara yang telah berjaya ditangani.
Ditanya mengenai penerimaan anggota Umno terhadap usaha transformasi parti itu, Presiden Umno berkata perkara itu akan mengambil masa kerana ia melibatkan perubahan dalam diri anggota sendiri.
"Transformasi manusia memakan masa, transformasi fizikal mudah. Semua orang tahu transformasi manusia suatu yang amat mencabar, tetapi kita akan cuba melakukannya. Saya melihat ada yang respons, dan ada yang memakan masa lagi untuk menghayati sepenuhnya (transformasi itu).
"Tapi (kita) jangan kecewa sebab kita berurusan dengan manusia, dan manusia, tentu sekali amat mencabar untuk melakukan perubahan besar dalam masa yang singkat," katanya.
Najib berkata beliau juga mengingatkan anggota parti supaya mengukuhkan perpaduan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 dan "kita akan mulakan perjalanan ini dengan usaha mengukuhkan parti kita, penyatuan di peringkat bahagian adalah amat penting dalam pengukuhan parti."
Najib berkata Umno akan terus mempertahankan prinsipnya yang sentiasa bertimbang rasa dan adil kepada semua kaum.
"Ini satu prinsip yang kita pakai sejak dahulu, lagi sejak zaman (Perdana Menteri Pertama) Tunku (Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj) lagi dan kita amalkan prinsip yang sama, cuma yang berbeza ialah memperincikan strategi yang kita lakukan, tetapi prinsip dan falsafah adalah sama," katanya.
Menjawab soalan mengenai pemilihan Parti Keadilan Rakyat di peringkat cabang yang kucar-kacir, manakala Umno pula bakal mengadakan pemilihan parti yang memperuntukkan jumlah pemilih yang ramai daripada sebelum ini, Najib berkata:
"Kita ada cara kita sendiri. Kita akan uruskan perkara ini. Kita sedar tidak mudah dan pandang ringan, tapi saya percaya ahli Umno akan menghormati disiplin dan tunjukkan imej yang baik."-Bernama
SUMBER: BERNAMA 

umno bahagian cheras

0 ulasan
sumber :-

umno bahagian cheras


Wan Azizah perlu cermin diri sendiri – Syed Ali

Posted: 24 Oct 2010 10:59 PM PDT

DATUK Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dinasihatkan supaya cermin diri sendiri terlebih dahulu sebelum menuduh UMNO sanggup lakukan apa saja untuk pertahankan kuasa sebagai parti pemerintah.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, tuduhan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menggambarkan beliau sebenarnya terlalu cetek politik dan tidak mengikuti perkembangan semasa.

Oleh sebab itu tegasnya, Dr. Wan Azizah boleh mengeluarkan kenyataan melucukan apabila mendesak Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak menarik balik kenyataannya yang dibuat di Perhimpunan Agung baru-baru ini yang menunjukkan UMNO sanggup melakukan apa saja untuk mempertahankan kuasa.

"Wan Azizah tidak boleh samakan PKR dengan UMNO kerana UMNO beteraskan perjuangan Melayu manakala PKR pula bertuankan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kemaruk kuasa," tegasnya.

Katanya, memang Najib menegaskan bahawa UMNO akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan masa depan orang Melayu, agama Islam dan negara ini daripada dicabuli oleh mereka yang berkepentingan.

Beliau berkata, sepatutnya Wan Azizah bersyukur kerana masih ada lagi pemimpin Melayu seperti Najib dan ahli-ahli UMNO yang lain kerana sanggup mempertahankan hak orang Melayu memandangkan PKR sendiri telah menggadaikanya kerana kepentingan politik.

"Penegasan Najib itu telah disambut oleh seluruh ahli-ahli UMNO di peringkat akar umbi dan akan menentang habis-habisan mereka yang mengkhianati masa depan orang Melayu," tegasnya.

Sebagai Presiden UMNO katanya, Najib memikul amanah dan tanggungjawab mempertahankan kepentingan umat Melayu dan sebagai Perdana Menteri Malaysia, beliau tetap memberikan keadilan kepada masyarakat majmuk dalam sistem pemerintahan.

"UMNO akan perangi habis-habisan mereka yang sanggup melacurkan maruah umat Melayu, agama Islam dan negara ini kerana agenda politik peribadi termasuk pengkhianat Melayu yang jadi talibarut kepada kuasa asing," tegasnya.

"Saya kasihan melihat seorang presiden parti yang terlalu daif mengenai perkermbangan politik mencampuri urusan UMNO kerana mahu dilihat sebagai juara kepada bukan Melayu.

Sambil menyifatkan Wan Azziah sebagai boneka politik, Syed Ali berkata beliau sepatutnya terlebih dahulu melihat apa sebenarnya berlaku dalam PKR dan apa yang telah dilakukan oleh penasihat Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mencapai cita-cita politik

" Ini seperti 'meludah ke langit, terkena batang hidung sendiri', sepatutnya Wan Azizah nasihatkan Anwar supaya jangan menghalalkan cara untuk berkuasa sehingga sanggup mengemis simpati dan melutut kepada kuasa asing," tegasnya lagi.

Wan Azizah dalam kenyataannya yang disiarkan oleh sebuah akhbar harian hari ini menyarankan Najib supaya memohon maaf kepada rakyat Malaysia kerana ucapannya baru-baru ini menunjukkan seolah-olah UMNO sanggup berbuat apa saja untuk kekal sebagai pemerintah.

Wan Azizah juga mahu Najib memberikan jaminan jika perubahan berlaku dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, Barisan Nasional (BN) perlu menyerahkan kuasa secara terhormat.

Menurut Syed Ali lagi, tidak ada sebab mengapa Najib perlu meminta maaf kerana ucapannya itu adalah realiti sebenar betapa UMNO bertanggungjawab menjaga hak dan kepentingan Melayu.
"Melayu berpecah kerana perbuatan khianat Anwar dan PKR, maka UMNO terpaksa memikul tanggungjawab untuk memulihkannya supaya Melayu tidak terpinggir," katanya.

Tubuhkan Yayasan Pendidikan di setiap bahagian UMNO

Posted: 24 Oct 2010 09:52 PM PDT

BADAN Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan mencadangkan setiap bahagian-bahagian UMNO di seluruh negeri menubuhkan Yayasan Pendidikan bagi memasyarakatkan warga pendidik dan ibu bapa dengan perjuangan parti.

Wakilnya, Syed Mehdhar Syed Abdullah berkata, walaupun sasaran utama penubuhannya sebagai sokongan kepada pencapaian kecemerlangan guru dan pelajar, tetapi turut berperanan menjalinkan hubungan rapat masyarajkat dengan UMNO.

Dengan cara itu kata beliau, UMNO mampu membabitkan diri secara langsung dengan pelbagai kegiatan sama ada dalam aspek kemudahan infrastruktur dan peningkatan pembelajaran di sekolah-sekolah.

Menurutnya, menerusi yayasan tersebut, pengorbanan guru-guru akan dihargai dengan mewujudkan penganugerahan Guru Bestari manakala pelajarnya pula dihargai menerusi anugerah Pelajar Cemerlang.

Beliau menyebut contoh kejayaan Yayasan Pendidikan Cheras (YPC) yang ditubuhkan oleh UMNO Bahagian Cheras sejak 10 tahun lalu dengan mendapat sokongan daripada warga pendidik dan masyarakat pelbagai kaum.

"Oleh itu, setiap bahagian di seluruh negeri perlu menubuhkan Yayasan Pendidikan dalam usaha kita merapatkan lagi hubungan warga pendidik dan ibu bapa dengan aspirasi kerajaan menerusi UMNO," katanya.

Beliau yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Cheras membuat cadangan itu ketika berucap membahaskan usul pendidikan dan agama pada hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO, Sabtu lalu.

Menurut Syed Mehdhar lagi, UMNO tidak mempunyai halangan atau masalah besar untuk menjayakan penubuhan Yayasan Pendidikan di peringkat bahagian.

"Kita (UMNO) mempunyai kuasa sebagai teras kerajaan, kita boleh minta 50 buah syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang ada hari ini supaya menjadikan program tersebut sebagai anak angkat mereka," tegasnya.

Beliau juga mencadangkan Kementerian Pelajaran memperbanyakkan mata pelajaran berasaskan kemahiran dan teknikal dan dimulakan di sekolah-sekolah menengah kebangsaan bermula daripada Tingkatan Satu.

"Kita perlu sedar ada pelajar tidak berminat kepada akademik dan mereka lebih cenderung kepada aspek kemahiran, maka sekolah-sekolah menengah kebangsaan perlu menerapkkan mata pelajaran kemahiran sepenuh masa," katanya.

Syed Mehdhar selaku Pengerusi Biro Agama Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan turut mengingatkan seluruh ahli dan pemimpjn UMNO supaya mempunyai rasa penyatuan hati atau 'wahdatul qolbi' dalam perjuangan.

Katanya, seluruh warga UMNO perlu bersatu hati, ikhlas dalam perjuangan dan tidak mempunyai perasaan hasad dengki dan tikam-menikam sesama sendiri.

"Sifat riak juga harus dibuang dari dalam diri kerana sifat itu melahirkan insan yang pandai bermuka-muka," ujarnya.

Sehubungan itu katanya, kepimpinan UMNO hendaklah bermuhasabah diri sebelum berdepan dengan cabaran lebih getir pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Beliau mengingatkan, jika perjuangan UMNO sudah lari daripada prinsip asasnya yang bertunjangkan kepada agama, bangsa dan tanahair maka lambat laun parti akan lebur dan rebah menyembah bumi.

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS

0 ulasan
sumber :-

PUTERI UMNO BAHAGIAN CHERAS


CALON BARISAN NASIONAL DI PILIHANRAYA KECIL DUN GALAS DAN PARLIMEN BATU SAPI

Posted: 24 Oct 2010 06:06 PM PDT

Barisan Nasional (BN) semalam menamakan Setiausaha UMNO bahagian Gua Musang, Abdul Aziz Yusoff, 49, sebagai calonnya bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dan balu mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah, Datin Linda Tsen Tsau Lin, 54, untuk mempertahankan kerusi Parlimen Batu Sapi.

Pemilihan kedua-dua anak tempatan mewakili BN, diumumkan oleh Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Gua Musang dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman di Sandakan, petang semalam.

Pilihan raya kecil DUN Galas dijangka menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara BN dan PAS, manakala di Batu Sapi, BN dijangka berdepan PKR dan Parti Maju Sabah (SAPP).

Di GUA MUSANG, Muhyiddin yakin pemilihan Abdul Aziz boleh diterima semua pengundi Galas.

"Beliau dipilih oleh Perdana Menteri selepas berbincang dengan kepemimpinan UMNO bahagian dan Badan Perhubungan Kelantan. Kita berharap pengundi Galas dapat memberi mesej yang kuat, yang rakyat masih mahukan pembangunan untuk kesejahteraan hidup dunia dan akhirat. Hakikatnya, pembangunan duniawi yang dilaksanakan BN adalah sebahagian tuntutan agama.

"Daripada profil DUN Galas yang mempunyai pengundi Melayu, Cina, India dan Orang Asli, ia memberi gambaran DUN Galas sebagai contoh 1Malaysia. Dalam hal ini, hanya kerajaan BN lebih mampu dan berupaya memenuhi kehendak rakyat," katanya pada majlis pengumuman calon BN di Balai Rakyat Bukit Chekati, Gua Musang.
Turut hadir Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed; Pengarah Pilihan Raya Kecil BN bagi DUN Galas, Tengku Razaleigh Hamzah; Naib Presiden MCA, Datuk Wira Chor Chee Heung dan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.


Ketua Menteri Sabah bersama Linda ketika pengumuman calon BN di Sandakan

Di SANDAKAN Barisan Nasional (BN) hari ini mengumumkan Timbalan Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Elopura Datin Linda Tsen Thau Lin, sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi.

Pengumuman itu dibuat oleh Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman bersama pemimpin komponen BN Sabah dalam sidang akhbar di Hotel Sanbay, dekat sini, pada 3 petang.
Tsen, 54, adalah balu mendiang Datuk Edmund Chong Ket Wah, iaitu penyandang kerusi Parlimen Batu Sapi, yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya pada 9 Okt lepas.
Penamaan calon bagi pilihan raya kecil ini akan diadakan Selasa ini dan pengundian pada 4 Nov. Musa berkata calon yang dipilih itu dipersetujui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan semua parti komponen BN Sabah.
"Bagi Datin Linda, Batu Sapi bukanlah asing bagi beliau, dan politik bukan juga asing kepada beliau, kerana beliau adalah seorang Naib Ketua Exco Wanita PBS.

"Jadi, bagi dia ini adalah satu perkhidmatan, peluang untuk beliau teruskan perjuangan mendiang suami beliau dan beliau sendiri," katanya kepada pemberita selepas pengumuman itu.

Musa berkata memang sudah terbukti banyak wanita berkelayakan dan berkebolehan untuk menjadi pemimpin di negara ini, justeru peluang sebegini diberi kepada golongan wanita.

"Bagi kita di Sabah, kita juga mahu menonjolkan banyak lagi wanita yang berkebolehan, berdedikasi dan boleh memberi khidmat kepada rakyat," katanya.

Musa berkata Tsen berjanji akan bekerja keras dan memberi perkhidmatan yang baik kepada rakyat di Batu Sapi. Menjawab soalan sama ada pemilihan itu dibuat berdasarkan faktor simpati, Musa berkata terpulang kepada penilaian rakyat kerana yang penting calon dipilih boleh memberi perkhidmatan melalui pengalaman politik yang ada.

Sementara itu, Tsen apabila ditanya sama ada pemilihannya sebagai calon pilihan raya kecil itu satu perkara yang sukar buat dirinya memandangkan beliau baru kehilangan suami, berkata: "Saya berbesar hati kerana dipilih sebagai calon. Saya tahu saingan ini amat sukar, kita perlu bekerja keras.

"Ini adalah peluang untuk saya meneruskan khidmat bakti yang dicurahkan mendiang suami saya Datuk Edmund Chong," katanya.

Mengenai persediaan kempen BN untuk pilihan raya kecil ini, Musa berkata BN negeri telahpun bermesyuarat dan mengagihkan tugas kepada semua ketua bahagian dan wakil rakyat dalam parti komponen gagasan itu.

"Kita berjanji akan bekerja kuat dan bekerja keras bagi kemenangan Datin Linda. Insya-Allah dengan sokongan, dukungan dan kerjasama semua parti BN di Sandakan ini yang akan bekerja keras siang dan malam, kita boleh berjaya," kata beliau.

Tsen, anak kelahiran Sandakan, mengikut persekolahan awalnya di Sekolah Rendah Chi Hwa dan Sekolah Menengah Tiong Hwa, di sini.

Beliau kemudian melanjutkan pelajaran di St Brandon School, United Kingdom, dan Trinity College of Music, London serta Fellowship London College of Music.

Beliau mempunyai empat anak, iaitu tiga perempuan berumur antara 18 dan 23 tahun dan yang bongsu seorang lelaki berumur 13 tahun.

Dr Mohamad Khir Toyo

0 ulasan
sumber :-

Dr Mohamad Khir Toyo


Sokong Penstrukturan Semula Air Selangor

Posted: 24 Oct 2010 10:02 PM PDT

.

1 ulasan
sumber :-

.


PM: Perhimpunan Agung Titik Permulaan Model Politik Baru

Posted: 25 Oct 2010 03:03 AM PDT

KUALA LUMPUR, 19 Okt – Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Perhimpunan Agung Umno 2010 menjadi titik permulaan kepada budaya dan model baru politik Umno untuk lebih terbuka dan lebih inklusif.
Perdana Menteri berkata perhimpunan kali ini, selepas setahun Perlembagaan Umno dipinda, perlu disusuli dengan perubahan daripada segi budaya dan tindakan seluruh anggota parti.
"Peranan parti diakar umbi mesti bersifat inklusif dan dapat menunjukkan imej yang disenangi rakyat (dan) sentiasa dekat di hati rakyat (melalui) pelbagai aktiviti, dan kita dapat tunjukkan Umno merupakan pemudah cara dan pelopor kepada segala kegiatan di akar umbi," katanya.
"Peranan parti diakar umbi mesti bersifat inklusif dan dapat menunjukkan imej yang disenangi rakyat (dan) sentiasa dekat di hati rakyat (melalui) pelbagai aktiviti, dan kita dapat tunjukkan Umno merupakan pemudah cara dan pelopor kepada segala kegiatan di akar umbi," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan amanatnya kepada anggota perwakilan di majlis tertutup Taklimat Presiden sempena Perhimpunan Agung Umno 2010 hari ini.
Dalam taklimatnya selama sejam itu, Najib berkata beliau menekankan cabaran-cabaran yang dilalui parti dan usaha pemulihan ekonomi negara yang telah berjaya ditangani.
Ditanya mengenai penerimaan anggota Umno terhadap usaha transformasi parti itu, Presiden Umno berkata perkara itu akan mengambil masa kerana ia melibatkan perubahan dalam diri anggota sendiri.
"Transformasi manusia memakan masa, transformasi fizikal mudah. Semua orang tahu transformasi manusia suatu yang amat mencabar, tetapi kita akan cuba melakukannya. Saya melihat ada yang respons, dan ada yang memakan masa lagi untuk menghayati sepenuhnya (transformasi itu).
"Tapi (kita) jangan kecewa sebab kita berurusan dengan manusia, dan manusia, tentu sekali amat mencabar untuk melakukan perubahan besar dalam masa yang singkat," katanya.
Najib berkata beliau juga mengingatkan anggota parti supaya mengukuhkan perpaduan dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 dan "kita akan mulakan perjalanan ini dengan usaha mengukuhkan parti kita, penyatuan di peringkat bahagian adalah amat penting dalam pengukuhan parti."
Najib berkata Umno akan terus mempertahankan prinsipnya yang sentiasa bertimbang rasa dan adil kepada semua kaum.
"Ini satu prinsip yang kita pakai sejak dahulu, lagi sejak zaman (Perdana Menteri Pertama) Tunku (Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj) lagi dan kita amalkan prinsip yang sama, cuma yang berbeza ialah memperincikan strategi yang kita lakukan, tetapi prinsip dan falsafah adalah sama," katanya.
Menjawab soalan mengenai pemilihan Parti Keadilan Rakyat di peringkat cabang yang kucar-kacir, manakala Umno pula bakal mengadakan pemilihan parti yang memperuntukkan jumlah pemilih yang ramai daripada sebelum ini, Najib berkata:
"Kita ada cara kita sendiri. Kita akan uruskan perkara ini. Kita sedar tidak mudah dan pandang ringan, tapi saya percaya ahli Umno akan menghormati disiplin dan tunjukkan imej yang baik."-Bernama
SUMBER: BERNAMA 

Sayap Parti

Bahagian