Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 21 Ogos 2010

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


TAHNIAH KERAJAAN NEGERI MELAKA

Posted: 20 Aug 2010 04:29 PM PDT

Put your stuff here

MESTI BACA PUNYA : DAP singkir PAS.

Posted: 20 Aug 2010 04:03 PM PDT

Hudud bukan jawapannya - Karpal

KUALA LUMPUR 20 Ogos - Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata hari ini beliau tidak bersetuju dengan cadangan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa cara terbaik menangani masalah jenayah dan sosial ialah meminda undang-undang sivil dan digantikan dengan undang-undang hudud.

Karpal berkata, partinya tidak dapat menerima sebarang bentuk pelaksanaan hudud di negara ini.

Penulis : Nik Ajis akan kata ini pandangan peribadi Karpal DAP. Kita dah setuju dalam PR.Kepada pengikut dan penyokong PAS cuba tuan-tuan fikir dalam-dalam kenyataan Karpal DAP ini?

"Adalah silap bagi orang seperti Nik Aziz bercakap sesuatu yang tidak boleh diperkenalkan di negara ini. Perlembagaan Persekutuan hanya membenarkan Kanun Keseksaan dan undang-undang sivil lain dan tidak ada ruang untuk undang-undang hudud," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Penulis : Karpal DAP kata Nik Ajis tak tahu, tak faham akan Perlembagaan Persekutuan

Karpal mengulas kenyataan Menteri Besar Kelantan itu semalam bahawa adalah wajar untuk berbalik kepada hudud oleh kerana beliau dakwa undang-undang sivil sekarang gagal mengawal jenayah dan penyakit sosial.

Namun, kata Nik Aziz, keutamaan mestilah menerapkan taqwa atau pendidikan agama terlebih dulu di kalangan rakyat.

Karpal berkata, beliau amat jelas dalam perkara itu dan tidak mahu berhujah dengan Nik Aziz kerana pandangan beliau (Karpal) berdasarkan apa yang dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan negara sekular.

Penulis : mengapa Nik Ajis tahu mahau berdebat dengan Karpal DAP?

Karpal berkata, pada 1988, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa hanya undang-undang sivil terpakai di sesebuah negara sekular.

Katanya, beliau tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk mengenakan hukuman mati dalam kes buang bayi dan menambah adalah lebih baik menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dan mengenalpasti masalah sebenar. - BERNAMA

MESTI BACA PUNYA : MEMAKSIMUNKAN KEKUATAN BUMIPUTERA

Posted: 20 Aug 2010 03:43 PM PDT

MASA mula meninggalkan kita. Kita, orang Melayu. Jadi untuk tidak ketinggalan, kita perlu berusaha berlipat kali ganda. Kita perlu memberi tumpuan kepada bidang yang kita ada . Lagipun kita bukan ada kekuatan dalam semua bidang.

Contohnya bidang pembinaan. Dengan lebih kurang 40,000 kontraktor kelas F, apa yang boleh kita katakan? Kalau ada beberapa kerat dalam kelas A, di mana mereka mendapat bekalan bahan?

Kita tidak menguasai rantaian bekalan bahan binaan. Harga bahan tidak dapat dikawal selain yang sedia dalam senarai kawalan.

Kalau ada kenaikan, kos projek juga berubah. Permohonan untuk mengubah kos (variation cost) perlu dibuat dan akhirnya boleh mengurangkan keuntungan.

Amalan menyerahkan kerja kepada sub kontraktor juga berleluasa, tak tahulah berapa peringkat. Sub kontraktor terakhir mungkin dapat untung sikit sangat jadi dia pula akan "potong sana potong sini".
Itu yang membuatkan bumbung roboh, dinding berkulat dan runtuh.

Kalau kita amati, kita ada kekuatan dalam bidang perkapalan dengan adanya syarikat seperti MISC. Penerbangan – AIROD. Minyak dan gas, kewangan, perundingan, motivasi dan jualan langsung.

Ada syarikat jualan langsung menghebahkan berjaya membentuk beratus jutawan. Dalam bidang kreatif seperti animasi kita juga mula mempunyai kekuatan dengan adanya syarikat Les Copaque dan Lensa. Bidang fesyen pula ramai lulusan Universiti Teknologi Mara (UiTM) berjaya sebagai pereka terkenal. Begitu juga di bidang pertanian moden.

Dalam bidang penerbangan kita mempunyai anak-anak muda yang memiliki asas teknikal seperti kejuruteraan. Mereka boleh dilatih untuk menjadi pembantu yang lebih cekap dan mahir. Ramai yang berpengalaman ini diambil bekerja oleh syarikat-syarikat antarabangsa.

Industri penyenggaraan di Asia Barat juga lebih gemar menggajikan orang kita daripada Barat kerana pekerja Barat mahu bayaran berlipat ganda.

Dengan adanya asas yang kukuh, bidang-bidang ini boleh dijadikan nukleus untuk melipatgandakan penguasaan kita. Mungkin ada bidang yang memerlukan sedikit bimbingan lanjutan dan ia boleh didapati dengan membawa masuk teknologi luar.

Sekian lama kita memberikan tumpuan kepada penguasaan ekuiti dan ia bukan sesuatu yang kita boleh menang.

Sebabnya kita banyak bergantung kepada agensi kerajaan untuk menyumbang ke arah penguasaan angka yang lebih besar. Sedangkan bangsa lain perkembangannya semakin meningkat. Daripada penguasaan individu ke tahap lebih tinggi dan daripada suatu bidang ke bidang lain.

Kalau kita perhatikan, dalam apa jua bidang yang memperlihatkan kekuatan, mereka mempunyai sistem. Sistem beginilah yang diperlukan oleh petani dan nelayan mereka. Tanpa sebarang sistem, sesuatu keadaan tidak dapat dikawal dan nelayan atau petani tadi akan terus duduk dalam kitaran yang mengancam.

Tahun baru azam baru. 2010 menjanjikan jutaan harapan kepada rakyat Malaysia. Kerangka Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) adalah contoh keterbukaan kerajaan.

Tahun depan juga menjanjikan permulaan kepada Model Ekonomi Baru (MEB) bertujuan menyusun semula struktur ekonomi supaya tidak ketinggalan dalam persaingan. Kedudukan kita yang ke-24 untuk tahun lalu bukan boleh dibanggakan.

Selaku negara yang ingin mencapai taraf perindustrian sepenuhnya, kita ingin lari daripada terjerat dengan pendapatan pertengahan. Salah satu ciri MEB ialah peningkatan kepada pendapatan tinggi iaitu dalam lingkungan AS$17,000 seorang. Ia dua kali ganda daripada sekarang.

Banyak perkara perlu dilakukan untuk mencapai tahap tersebut. Misalnya kita menuntut pelbagai hab di negara ini. Hab halal, pelancongan perubatan, pendidikan dan pelbagai lagi.

Hab-hab ini adalah pusat utama gerakan kemajuan. Namun sesuatu bidang perlu dimajukan lagi kerana banyak yang ada kaitan dengan sektor perkhidmatan yang telah diliberalisasikan Julai dahulu.

Kemelesetan di pasaran saham kita juga memerlukan suntikan fizikal dan semangat. Tidak cukup dengan bertambahnya jumlah syarikat dari China sahaja.

Langkah kerajaan melepaskan pegangan dalam syarikat GLC supaya meningkat kecairan dalam pasaran dan lebih banyak peluang untuk pelabur sahaja tidak mencukupi. Kita juga perlu menambah tawaran selain daripada ekuiti dalam pasaran. Di sini opsyen stok boleh dipertimbangkan dan juga Dana Dagangan Bursa dalam emas.

Penjaga jamin yang boleh diminta untuk mempastikan instrumen ini boleh diniagakan mungkin boleh terdiri daripada Lembaga Tabung Haji, Tabung Angkatan Tentera atau PNB sendiri .ETF Emas ini penting kerana 30 peratus daripada dagangan emas dunia berlaku di ETF di bursa dunia.

Akhir sekali apa jua langkah yang bakal diambil untuk meletakkan kita di persada utama dunia ialah penyelesaian ke atas masalah-masalah yang membelenggu kita seperti jenayah, rasuah serta kerenah birokrasi.

Kita melihat ke arah KPI yang betul-betul menyediakan "kayu dan carrot" untuk mereka yang betul-betul berjaya diiktiraf dan mereka yang tidak mencapai matlamat mesti dikenakan tindakan sewajarnya.

Negara kita kaya dengan sumber alam dan ia perlu digembleng supaya mendapat faedah optimum. Tidak guna kalau ada uranium sekali pun jika ia kekal di dalam tanah. Tidak guna bercakap pasal bioteknologi jika tidak memanfaatkannya.

Kita harap percaturan politik negara tahun depan akan berkurangan dan tumpuan sama-sama diberi untuk meningkatkan kemajuan negara. Ramai ahli politik kita membuktikan kemahiran berpolitik tetapi apakah kos kemahiran mereka itu?

Bagi orang Islam ingatlah akhirat tetap datang. Hari pembalasan tetap ada. Pemimpin akan diadili dahulu. Lainlah kalau ada yang sudah tidak percayakan Tuhan.

oleh
DATO' SALLEH MAJID ialah bekas Presiden
Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Pandangan Penulis:

Satu pendekatan yang baik untuk jangka panjang. Tentu ada institusi yang perlu untuk mengetuai agenda ini agar ianya nampak terancang dan tersusun. Lagi pun sudah terlalu lama kita bergerak secara sendirian. Kini masanya sangat sesuai dengan mengabungkan kekuatan yang ada demi mengahdapai liberalisme ekonomi pada masa mendatang.

demi agama bangsa dan negara

0 ulasan
sumber :-

demi agama bangsa dan negara


Doa kepada LGE: Politik Murahan PAS

Posted: 21 Aug 2010 05:49 AM PDT

Pendedahan mengejutkan oleh media massa baru2 ini amat menggemparkan, masakan tidak bacaan doa semasa khutbah jumaat menyebut nama Lim Guan Eng, LGE. Perkara ini dinyatakan oleh kariah dari Masjid Jamek Padang Menora dan Masjid Jamek Jelutong yang mengesahkan laporan media yang dibuat oleh Badan Perhubungan UMNO Pulan Pinang.

Menurut Pengerusi Masjid Jamek Padang Menora, bacaan doa itu diketuai oleh khatib jemputan dari negeri Perak. Yang lebih malang lagi apabila nama Sultan Mizan Zainal Abidin yang merupakan ketua agama Islam bagi negeri tersebut (termasuk negeri tanpa Sultan/Raja/Yang Dipertuan Besar) tidak disebut dalam doa yang dibacakan. Bagi kariah Masjid Jamek Jelutong pula, perkara ini telah berlaku sejak beberapa bulan yang lalu.

Kebodohan dan 'ketaksuban' khatib2 tersebut jelas menampakkan agama Islam terus dipermainkan oleh puak2 pembangkang. Ini sangat ketara terutamanya di negeri2 bukan pemerintahan kerajaan UMNO/BN. Mereka terus 'berjihad' untuk puak DAP yang nyata dan jelas amat memusuhi Islam (rujuk kata2 Karpal singh).

Inilah bila 'mengidam' kuasa politik, agama Islam terus dipermainkan. Perkara khatib2 'bertopengkan ustaz' ini dah lama berlaku. Di Gerik pernah berlaku tajuk khutbah 'Rampasan Kuasa' oleh seorang khatib yang memang seorang pejuang PAS. Khatib tersebut tanpa rasa malu (terhadap Allah swt) dan segan dengan perangai jijiknya terus mencemuh kerajaan pimpinan BN dengan pelbagai tohmahan bahawa BN telah melakukan rampasan daripada kerajaan PR.

LGE akan terus menjadi 'kuat dan hebat', selain diangkat menjadi khalifah bagi puak2 politik kebajingan, LGE juga 'didoakan' mendapat kesejahteraan. Sebagai umat Islam, penulis amat malu dengan apa yang telah berlaku. Benarlah sabda Rasulullah, pada akhir zaman akan wujudnya manusia2 yang bertopengkan ulama' akan menghancurkan Islam dan umatnya. Nauzubillah..

UMNO TAMAN PAROI JAYA

0 ulasan
sumber :-

UMNO TAMAN PAROI JAYA


Selamat Hari Kemerdekaan Malaysia

Posted: 20 Aug 2010 11:44 AM PDT

Umno Taman Paroi Jaya mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 53 kepada semua warga Umno dan rakyat Malaysia pada hari dan bulan yang mulia ini. Semoga kita dapat menghayati erti kemerdekaan dengan pengertian yang sebenar dari segi ekonomi, sosial, pendidikan dan segala aspek berkaitan kemasyarakatan. Umno terutamanya di bahagian Seremban jangan terlalu leka dengan agenda agenda pihak yang cuba mengalih perhatian dan mengambil kesempatan atas situasi semasa dalam melemahkan perjuangan Umno dalam memperjuangkan hak dan kepentingan orang Melayu...Salam Ramadhan

Sayap Parti

Bahagian