Pengikut

Nuffnang

Ahad, 8 Ogos 2010

Ahli Parlimen Kota Belud

0 ulasan
sumber :-

Ahli Parlimen Kota Belud


Pendirian Datuk Yong Teck Lee mengenai Mazu semasa dalam BN.

Posted: 08 Aug 2010 11:14 AM PDT

Pendirian Datuk Yong Teck Lee semasa berada di dalam BN mengenai patung Mazu dikritik hebat oleh Lim Kit Siang. Sekarang pula bunyi lain. Hebat Datuk Yong ini... Klik di link ini untuk komen Lim Kit Siang.

Mazu statue – Lim questions Yong’s stand

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN SETIAWANGSA, WILAYAH PERSEKUTUAN

0 ulasan
sumber :-

PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN SETIAWANGSA, WILAYAH PERSEKUTUAN


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK DARI PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN SETIAWANGSA

Posted: 08 Aug 2010 10:18 AM PDT

Puteri UMNO Bahagian Pandan

0 ulasan
sumber :-

Puteri UMNO Bahagian Pandan


Programe Vogue

Posted: 07 Aug 2010 08:49 PM PDT

Salam,

Majlis pelancaran V.O.G.U.E (Voluntary Group For Everyone) pada 1 Aug 2010, 8.00am hingga 6.00pm di UITM Shah Alam. Majlis yang telah rasmikan oleh Timbalan Perdana Mentari YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Hj. Mohd Yassin.

Biro Ekonomi Puteri UMNO Bahagian Pandan turut serta dalam majlis tersebut. Antara activity yang antaranya kampen menderma darah, tarian daripada Puteri Pandan Junior, kedai jualan dan banyak lagi.


Tahniah gurlsss....


PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN

0 ulasan
sumber :-

PEMUDA UMNO BAHAGIAN JASIN


Dasar hartanah komersial, kediaman mewah perlu dilihat dari sudut sosioekonomi

Posted: 08 Aug 2010 04:12 AM PDTAHLI Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, dari DAP mencadangkan supaya diskaun Bumiputera untuk hartanah komersial dan kediaman mewah di Selangor dihapuskan. Alasannya, ia mampu memberi persaingan dan menarik pelabur terhadap sektor hartanah di negeri itu.
Cadangan itu menimbulkan pelbagai reaksi masyarakat. Artikel ringkas ini cuba untuk mengulas isu cadangan ini dari sudut implikasi ekonomi dan sosial. Pandangan di sini merujuk kesannya ke atas ekonomi dan sosial kerana kedua-duanya tidak boleh dipisahkan.
Dalam menilai sesuatu dasar seperti cadangan menghapuskan diskaun Bumiputera, kita harus melihat dari segi kos dan faedah pelbagai pilihan yang ada supaya warga dalam masyarakat demokrasi dapat membuat pilihan lebih baik sebelum sesuatu polisi itu dilaksana atau digantikan.

Seperti diketahui, Dasar Ekonomi Baru (DEB) bermatlamat secara umumnya menghapuskan kemiskinan dan menyusun semula masyarakat bagi mengelak pengenalan sesuatu kaum berasaskan fungsi ekonomi.

Dalam mencapai matlamat menyusun semula masyarakat ini, antara strateginya ialah menambah pemilikan Bumiputera dalam bentuk hartanah melalui potongan harga khas atau diskaun yang diberikan kepada mereka.

Memang tidak dinafikan, berdasarkan teori ekonomi, sebarang herotan (distortion) pasaran menyebabkan ketidakcekapan dalam pasaran kerana menyebabkan agihan sumber tidak cekap.
Dalam konteks ini, wujudnya dualisme dalam harga pasaran hartanah yang menyebabkan wujud ketidakcekapan dan halangan kepada daya saing ekonomi negara. Ia dikatakan sebegitu disebabkan herotan ini, pasaran perumahan kurang penawaran daripada tahap optimumnya. Inilah dimaksudkan Pua agaknya apabila dia mengatakan dapat menarik pelabur memanfaatkan sektor hartanah di Selangor jika diskaun untuk Bumiputera dihapuskan.

Bagaimanapun, untuk menyatakan tanpa diskaun Bumiputera ini, pasaran secara automatik menjadi kompetitif dan berdaya saing adalah satu kenyataan yang simplistik. Ekonomi bukan semudah itu.

Banyak faktor bertindak balas dalam pasaran. Antaranya, kestabilan politik dan sosial mempengaruhi prestasi sesebuah ekonomi (dalam konteks negara kita, faktor keharmonian kaum sangat penting).

Kalau kita lihat pencapaian Bumiputera dalam pemilikan harta jauh daripada apa yang disasarkan dan ia amat jauh ketinggalan berbanding pemilikan kaum Cina.

Berdasarkan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), 2006-2010, yang diterbitkan oleh Unit Perancang Ekonomi, pada 2007, pemilikan oleh Bumiputera hanya 15.7 peratus bagi bangunan dan 29.2 peratus bagi kategori kompleks perniagaan berbanding masing-masing 72.6 dan 69.4 peratus dimiliki kaum Cina.

Jika dilihat dari segi pemilikan premis perindustrian ia lebih mendukacitakan. Pemilikan Bumiputera hanyalah 3.5 peratus berbanding 87.2 peratus oleh kaum Cina.

Oleh itu, jika diskaun Bumiputera hartanah komersial dihapuskan, matlamat memperbetulkan ketidakseimbangan dalam pemilikan hartanah pasti tidak tercapai malah akan melebarkan lagi jurang ekonomi antara kaum.

Keadaan ini pasti merapuhkan keharmonian kaum dan sosial seterusnya kestabilan negara. Apabila ini berlaku, bagaimana kita boleh menumpukan kepada kesejahteraan ekonomi? Perlu diingatkan satu daripada objektif Wawasan 2020 ialah melahirkan masyarakat adil dengan keseimbangan ekonomi antara kaum.
Ahli ekonomi Britain, Dudley Seers, pernah berkata pembangunan bukan hanya pertumbuhan ekonomi semata-mata. Ia membabitkan kedua-dua aspek ekonomi dan sosial.

Beliau menilai pembangunan sebagai mengambil kira isu kemiskinan, pengangguran dan ketidaksamaan. Pandangan ini menunjukkan pembangunan perlu menguta-makan peningkatan dalam kesejahteraan sosial, bukannya sebagai hasil sampingan pertumbuhan ekonomi.

Bekas Canselor Jerman, Willy Brandt, atas kapasiti Pengerusi Isu Pembangunan Antarabangsa, pernah menulis bahawa pembangunan membawa bersamanya bukan saja idea peningkatan ekonomi malah peningkatan dalam maruah manusia, keselamatan, keadilan dan ekuiti.

Dalam hal ini, mesej yang ingin disampaikan ialah apa maknanya andai wujud pertumbuhan ekonomi yang pesat tanpa keseimbangan ekuiti. Lebih relevan lagi soalannya, apakah boleh wujud pertumbuhan ekonomi tanpa keseimbangan ekuiti?

Oleh itu, apa yang lebih penting akhirnya ialah bagaimana kita dapat meningkatkan kecekapan dan daya saing ekonomi negara tanpa menjejaskan kestabilan politik dan sosial.

Bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, kita tidak boleh menjadikan ia sebagai alasan untuk menidakkan matlamat menjadikan ekonomi negara cekap dan kompetitif seperti yang digariskan dalam Model Baru Ekonomi (MBE).

Dalam konteks dasar penggalakkan pemilikan harta Bumiputera, mungkin dasar ini boleh disemak untuk kategori hartanah yang bernilai tinggi yang mana sudah dipastikan kategori ini hanya mampu dimiliki oleh golongan yang benar-benar tidak memerlukan diskaun.

Mungkin juga, kadar diskaun untuk Bumiputera ini diberikan secara lebih regresif untuk nilai hartanah yang melebihi sesuatu tahap. Mungkin juga, insentif lain perlu dicari yang mana insentif ini tidak akan memberi kesan herotan kepada pasaran.

Mungkin juga, kita boleh memberi tempoh bertenang sebelum apa-apa perubahan dasar ini dilaksanakan. Apa yang harus kita fahami ialah sukar untuk mempertahankan dasar seperti ini selama-lamanya jika kita ingin menjadi negara yang cekap dan kompetitif seperti digariskan MBE.

Tidak dapat tidak, tiba masanya nanti, dasar seperti ini dihapuskan. Oleh itu, pada masa depan, Bumiputera perlu bersedia dengan keadaan tiada lagi campur tangan oleh kerajaan sebagai jaringan keselamatan.

Sumber : berita harian

Bukti Selangor ditunggangi DAP

Posted: 08 Aug 2010 04:08 AM PDTInsiden yang menyaksikan keberangkatan tiba Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah di Shah Alam tanpa disambut oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah membuktikan kerajaan negeri itu kini ditunggangi DAP yang bersifat anti-Perlembagaan.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, perkara itu terjadi kerana DAP tidak menghormati perkara termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan yang merangkumi budaya dan protokol meletakkan institusi diraja negara di tempat tertinggi.

"Kalau dia (Kerajaan Negeri Selangor) faham Perlembagaan, dia mesti tahu kedudukan Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara dan Raja Permaisuri Agong.

"Kerana itu kita lihat kerajaan Selangor kini sebenarnya ditunggangi DAP yang anti-Perlembagaan dengan tidak menghormati institusi diraja negara," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah pada program Roadshow Gelombang Selamatkan Selangor di Ampang, dekat sini semalam.

Selain Noh, turut menyampaikan ceramah pada malam itu ialah bekas Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Senator Mohamad Ezam Mohd. Noor dan bekas Naibnya, Muhammad Zahid Md. Arip.

Noh mengulas insiden pada Festival Lagu-Lagu Islam Antarabangsa di Shah Alam pada 4 Julai lalu yang menyaksikan keberangkatan tiba Tuanku Zahirah tidak disambut dan diiringi Sultan Sharafuddin yang tidak hadir.

Ia berlaku kerana Khalid dan pentadbiran kerajaan negeri gagal memaklumkan Sultan Sharafuddin mengenai persetujuan Raja Permaisuri Agong untuk hadir ke acara tersebut di atas jemputan kerajaan negeri sendiri.

Sumber UM

NIK AZIZ WAJAR BUANG EGO.

Posted: 08 Aug 2010 04:07 AM PDT

Dua tokoh agama di negeri ini mendesak Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya membuang ego dan dendam untuk menyatukan UMNO dan Pas demi perpaduan umat Islam dan orang Melayu di negara ini.

Mudir Pondok Pak Krau, Mohamad Zainal Abidin Awang dan Pengasas Pondok Geting, Abdullah Sa'amah yang juga ahli Pas berpendapat, tiada sebab untuk Menteri Besar itu terus menghalang perpaduan antara kedua-dua parti berkenaan ketika umat Islam diancam daripada pelbagai sudut.

Mohamad Zainal Abidin berkata, usaha untuk menyatukan kedua-dua parti tersebut di meja rundingan harus dilakukan secepat mungkin memandangkan kekuatan orang Melayu hampir pupus berdasarkan senario politik masa kini.

Beliau berkata, Nik Abdul Aziz wajib menerima perpaduan dengan UMNO kerana parti tersebut sentiasa mendukung Islam dan tidak pernah menghalang perkembangan agama suci itu, malah menggalakkan rakyat di negara ini mengamalkannya.

"Kenapa Pas tidak boleh bersatu dengan UMNO, atas alasan apa? Jika dibandingkan UMNO dengan Pas, UMNO lebih banyak membangunkan Islam, lihat sahaja di negeri ini, siapa yang buat masjid, sekolah, hospital dan jalan raya.

"Kita kena betulkan persepsi, Pas bukan Islam, Islam bukan Pas. Kalau mereka benar-benar mendokong Islam, Nik Abdul Aziz perlu menyokong usaha perpaduan dengan UMNO tidak kira apa cara sekali pun," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini, Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan mencadangkan supaya Pas dan UMNO melupakan persengketaan melalui satu pelan damai demi perpaduan umat Islam di negara ini.

Bagaimanapun, Nik Abdul Aziz dalam reaksinya menolak cadangan tersebut dengan memberikan alasan perbezaan dasar di antara kedua-dua parti itu tetapi pada masa yang sama mempertahankan kerjasama Pas dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) biar pun berbeza cita-cita.

Mohamad Zainal Abidin berkata, pada masa ini tidak timbul mengenai dasar UMNO atau Pas kerana agenda yang lebih penting ialah penyatuan umat Islam dan orang Melayu.

"Kita lihat di akhbar dan televisyen setiap hari ada tuntutan untuk menghapuskan hak keistimewaan orang Melayu. Kita harus sedar bahawa umat Islam sedang diancam, hanya perpaduan dapat menyelamatkan kita daripada terus ditekan oleh musuh Islam," katanya.

Abdullah pula berkata, mengikut hukum Islam, menolak perpaduan seseorang itu boleh menjadi fasik kerana Allah dan Rasulullah mewajibkan umat Islam bersatu padu.

"Dalam konteks negara ini, perpaduan terbahagi kepada tiga iaitu pertama, menzahirkan ketuanan dan keistimewaan Melayu; kedua, perpaduan semua kaum seperti konsep 1Malaysia dan ketiga, perpaduan kesamarataan.

"Perpaduan yang ketiga tidak boleh diterima kerana dalam Perlembagaan negara telah termaktub hak-hak keistimewaan orang Melayu hasil pengorbanan orang Melayu sebelum merdeka, jadi kita tidak boleh terikut-ikut cara DAP yang akan menghancurkan umat Islam dan Melayu.

"Oleh itu, saya menyeru kepada Nik Abdul Aziz dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya menerima perpaduan dengan UMNO demi umat Islam dan orang Melayu. Hari ini tiada lagi perbezaan dasar di antara Pas dengan UMNO," katanya.

Sumber UM

Fahami hak berpolitik

Posted: 08 Aug 2010 04:02 AM PDT
Oleh MUHAMMAD AFIFI ABDUL RAZAK

SUASANA politik hari ini di Malaysia nampaknya sedang 'subur' dan semakin bertambah baik. Kerajaan dilihat semakin telus. Kebebasan berpolitik dan hak untuk bersuara semakin diperluaskan. Sistem pilihan raya juga semakin 'bebas' yang memungkinkan mana-mana parti bertanding termasuk parti pembangkang boleh menang dengan majoriti besar, malah mampu menguasai beberapa negeri.

Ketika ini di Malaysia juga heboh mengenai perlunya kebebasan berpolitik dan hak untuk bersuara diperluaskan meliputi semua peringkat golongan dan lapisan masyarakat. Setakat ini, hanya guru tertentu sahaja dibenarkan berpolitik.

Pada masa yang sama juga, golongan pensyarah dan mahasiswa di universiti juga sedang melobi untuk dibenarkan berpolitik. Secara ringkasnya, semua orang di Malaysia, tidak kira latar belakang ataupun status, inginkan hak untuk berpolitik dan bersuara lebih daripada apa yang mereka peroleh sebelum ini.

Sememangnya, ini merupakan hak rakyat sebagaimana yang termaktub dalam kamus demokrasi yang kita semua sedia maklum. Secara umumnya, berpolitik tidak salah selagi mana ia dilakukan mengikut peraturan dan saluran yang betul.

Beberapa persoalan yang ingin dikemukakan di sini adalah bagaimana kalau keadaan ini menjadi politik yang keterlaluan (too much politicking)?

Apa yang akan berlaku kepada negara kalau semua orang sibuk hendak berpolitik? Apakah kita semua benar-benar faham makna politik itu sendiri sehingga tidak sabar dan 'terkinja-kinja' menuntut hak berpolitik?

Istilah politik secara umumnya merujuk kepada cara-cara untuk mengurus dan mentadbir negara serta hal ehwal berkaitan negara, termasuk mengurus masyarakat yang menjadi warga di negara tersebut.

Dalam sistem demokrasi, politik digunakan sebagai 'alat' oleh kerajaan dan rakyat untuk mendapat hak masing-masing. Kerajaan menggunakan politik sebagai 'alat' untuk mentadbir negara, manakala rakyat pula menggunakan politik sebagai 'alat' untuk mendapatkan hak mereka daripada kerajaan.

Jelasnya, penggunaan politik sebagai 'alat' oleh kerajaan dan rakyat boleh mewujudkan suasana keseimbangan dalam sesebuah negara.

Penggunaan politik sebagai 'alat' oleh kerajaan dan rakyat kadangkala boleh menjadi sesuatu yang bersifat ekstrem sekiranya ia dilakukan tanpa kawalan, peraturan dan prosedur yang betul.

Dalam konteks kerajaan misalnya, politik digunakan sebagai 'alat' yang bersifat 'memaksa' untuk tujuan kebaikan umum seperti menjaga kepentingan negara.

Penggunaan politik sebagai 'alat' oleh rakyat tanpa sebarang kawalan tertentu seringkali menjerumuskan negara ke dalam kancah konflik dan kacau bilau, meskipun ia dilakukan atas label unggul, seperti demokrasi dan kebebasan.

Sejarah telah membuktikan bagaimana penggunaan politik sebagai 'alat' oleh rakyat jelata atas nama demokrasi dan kebebasan ini sebenarnya tidak membawa kepada suasana aman untuk jangka masa panjang.

Di negara-negara di mana pemerintahan kerajaan dibentuk dengan cara ini akan sentiasa menghadapi keadaan ketidakstabilan politik, walaupun dari segi ekonominya ia kelihatan seolah-olah sebuah negara maju hanya kerana mengamalkan kebebasan politik sepenuhnya.

Hakikatnya, di kebanyakan negara maju di Barat, politik dan ekonomi tidak dikuasai oleh kerajaan yang memerintah sepenuhnya, sebaliknya, dikuasai oleh segelintir golongan 'kaya' yang menguasai ekonomi dan sistem kewangan di negara tersebut.

Mereka inilah sebenarnya yang bertanggungjawab membuat percaturan politik di negara yang mereka sendiri diami.

Antara contoh negara-negara seperti ini ialah Itali, Perancis, Jerman, Rusia, Britain, dan Amerika Syarikat. Jika kita meneliti di sebalik kejayaan negara-negara ini, kita akan dapat mengenal pasti siapa sebenarnya yang mendapat 'faedah' daripada segala amalan dan praktik liberalisasi politik dan ekonomi di negara-negara tersebut sejak sekian lama.

Dalam hal ini, mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam ucapannya di Konvensyen UMNO sempena ulang tahun ke-50 (11 Mei 1996) berkata:

"Ramai yang kononnya menerima demokrasi sebagai sistem politik tetapi kerana tidak faham apa ia demokrasi, mereka telah menjadi mangsa demokrasi tanpa sedikit pun memperoleh manfaat."

Harus diingat juga bahawa demokrasi bukan agama Tuhan. Demokrasi adalah ciptaan manusia dan sudah tentu ia jauh daripada sempurna.

Bangsa-bangsa Barat cuba mendakwa bahawa demokrasi tidak cacat dan menganggapnya sebagai satu sistem yang tidak siapa boleh mempertikaikan atau mengubahnya.

Mereka mencipta slogan Vox populi, vox Dei iaitu suara ramai adalah suara Tuhan. Tetapi percayalah demokrasi bukan suara Tuhan dan jauh daripada sempurna, bahkan ia penuh dengan kecacatan yang boleh membinasakan pengamalnya dan menjadikan mereka mangsa kezaliman sistem demokrasi yang tidak kurang buruknya daripada kezaliman sistem feudal atau pun sistem diktator."

Jelas sekali, hak dan kebebasan berpolitik dalam kerangka demokrasi ini boleh memberi kesan negatif sekiranya ia dilaksanakan tanpa sebarang kawalan, peraturan dan prosedur yang betul.

Sungguhpun begitu, walaupun hak dan kebebasan berpolitik dilakukan mengikut peraturan, apakah jaminan yang boleh diberikan oleh 'pengamalnya' bahawa ia tidak akan sekali-kali menjadi ekstrem dan merosakkan negara?

Kita tidak payah meneropong jauh untuk mencari jawapan bagi persoalan ini kerana jawapan sebenarnya sudah tersedia dalam sejarah negara kita.

Kita tidak harus lupa bagaimana hak dan kebebasan berpolitik yang pernah wujud di negara kita sejurus selepas merdeka telah menjerumuskan negara kita dalam pelbagai konflik serius seperti peristiwa 13 Mei 1969, 'pemberontakan' mahasiswa di universiti-universiti tempatan di sekitar tahun 1970-an, rusuhan di Memali pada 1984, dan insiden 'reformasi' rakyat pada 1998.

Sehubungan itu, cadangan untuk membenarkan semua orang berpolitik, termasuk guru, pensyarah dan mahasiswa, dan mungkin juga selepas ini semua kakitangan awam daripada yang bergred rendah hingga ke gred JUSA perlu diteliti semula akan kewajarannya untuk jangkamasa panjang.

Perlu diingatkan, sebarang keputusan kerajaan berkaitan dengan isu ini adalah sesuatu yang bersifat 'dasar', dan apabila ia diputuskan, ia sudah pun menjadi sebahagian daripada sejarah, dan sukar untuk 'ditarik balik'.

Rakyat akan berterusan membuat pelbagai tuntutan yang mungkin tidak munasabah langsung selepas ini hanya kerana keputusan serupa pernah dilakukan oleh kerajaan seperti termaktub di dalam sejarah negara.

Biarlah hal ehwal politik itu dijalankan oleh orang politik, manakala yang bukan betul-betul orang politik ataupun separa orang politik, eloklah fokus kepada kerjaya masing-masing.

Dalam suasana dunia era globalisasi yang sangat mencabar ini, agak sukar untuk berjaya dalam kerjaya yang bersifat 'dua alam', iaitu sebagai kakitangan awam, guru, pensyarah, mahasiswa dan berpolitik.

Dunia politik tidak sama dengan dunia guru di sekolah, dunia pensyarah serta dunia mahasiswa di universiti.

Politik mempunyai 'dunianya' yang tersendiri dan sesungguhnya sangat mencabar minda dan kudrat pengamalnya pada setiap masa./td>

Anti perpaduan Islam

Posted: 08 Aug 2010 03:59 AM PDTAWANG sudah lama tidak menjenguk laman portal berita The Malaysian Insider. Baru-baru ini ketika tergerak juga hati untuk melayari portal tersebut, hati Awang seperti disiat-siat.

Portal tersebut dengan sengaja dan secara selektif memberikan ruang yang banyak kepada komen pembaca yang anti-kerajaan untuk menghentam dan menghina Mufti Perak, Harussani Zakaria berhubung isu perpaduan umat Islam.

Ini termasuk komen pembaca bukan Melayu yang turut mengambil kesempatan untuk menangguk di air keruh, kononnya atas nama keterbukaan dan kebebasan media.

Awang tidak faham mengapa seorang ulama yang menggesa kepada perpaduan umat Islam termasuk bagi membina persefahaman parti-parti politik Islam dan Melayu, diserang sedemikian rupa.

Belum pernah rasanya ulama dan mufti yang banyak berjasa dan disegani, diperlakukan seperti itu. Semua ini boleh terjadi di tanah air ini yang majoriti penduduknya umat Islam dan Islam adalah agama rasmi.

Ada seorang kenalan bertanyakan kepada Awang apakah The Malaysian Insider bersikap neutral dalam hal ini. Soalan itu bagaimanapun dijawabnya sendiri - tidak.

''Saya kira The Malaysian Insider mengambil sikap untuk sama-sama memprovokasi sikap anti perpaduan. Hampir keseluruhan reaksi yang disiarkan, memperlekehkan Harussani dan idea permuafakatan UMNO-Pas.

''Saya pernah beberapa kali memberikan pandangan positif melalui ruangan komen pembaca portal tersebut tetapi tidak disiarkan," kata kenalan itu.

Awang tidak terkejut. Sebab itulah ramai yang curiga dengan The Malaysian Insider, portal pro pembangkang yang dikatakan anti Melayu dan Islam.

Apa pun, Awang mengucapkan tahniah kepada Harussani atas keberaniannya terus mempromosi perpaduan Islam di sebalik cabaran besar yang dihadapi termasuk dihina golongan berfikiran jumud serta taksub kepada politik sempit. Pada Awang, beliau adalah tokoh perpaduan Islam yang sejati. Sejarah akan membuktikannya.

Warna-warni politik orang muda

Posted: 08 Aug 2010 03:57 AM PDTSebagai pembuka wacana ini, isu yang paling menarik perhatian penulis adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada golongan muda-mudi seringkali dipopularkan dengan panggilan orang muda, pengundi muda dan belia. Siapa orang muda dan siapa pula belia yang dimaksudkan? Dari segi istilah, mungkin penulis kurang arif untuk menterjemahkan makna 'muda' dan ternyata dalam perspektif perbincangan politik kelompok 'muda' ini juga dikenalpasti sebagai kelompok 'belia'. Penggunaan istilah muda dan belia ini perlu diseragamkan supaya tidak timbul kekeliruan di kalangan masyarakat umum terutama sekali apabila merujuk kepada pengundi belia mahupun pengundi muda. Namun, perbincangan ini lebih menjurus kepada kelompok 'muda' yang bukan sahaja sudah layak mengundi secara sah pada usia 21 tahun tetapi turut melihat kepada para penuntut institusi pengajian tinggi. Ini adalah kerana wacana ini cuba membuka ruang yang lebih luas dalam memahami kesinambungan penglibatan kelompok muda ini dalam dunia politik secara makro mahupun mikro. Ternyata para penuntut di IPT ini juga diberi peluang untuk menjalankan kegiatan 'berpolitik' ala pilihan raya versi universiti atau di kampus pengajian mereka yang juga tertakluk di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU)1971.

Penglibatan orang muda dalam politik Malaysia sudah lama dibincangkan oleh para akademik tempatan dan antarabangsa. Sejak era zaman Tun Dr. Ismail sudah membuktikan kredibiliti kepimpinan yang dimiliki beliau telah meletakkan Tun Dr. Ismail sebagai ikon pemimpin muda Malaysia dan dilantik sebagai Timbalan Presiden UMNO pada usia 36 tahun. Malah sikap tegas dan keberanian beliau dipuji oleh Lee Kuan Yew dalam buku yang bertajuk Kisah Singapura (1998). Jika disingkap tentang kemunculan pemimpin-pemimpin muda dalam arena politik Malaysia memang sangat menarik untuk diwacanakan. Kemunculan beberapa pemimpin muda seperti Tun Dr. Mahathir, Tun Musa Hitam, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib, Tan Sri Rahim Chik dan jika senarai ini diteruskan pasti mempunyai senarai yang panjang kerana angka bilangan pemimpin-pemimpin muda kini semakin ketara penglibatan mereka dalam arena politik.

Walau bagaimanapun terdapat perbezaan yang amat ketara penglibatan orang muda dalam politik pada hari ini. Semenjak berlangsungnya Pilihan raya Umum ke-12, jumlah individu atau generasi muda terlibat dalam politik menunjukkan peningkatan yang amat positif. Lihat sahaja barisan kepimpinan muda yang ada dalam Barisan Nasional seperti Khairy Jamaludin, Mukhriz Mahathir, Razali Ibrahim, Reezal Merican Naina Merican, Rosnah Abdul Rashid, Wee Ka Siong, Mah Hang Soon, T. Mohan,dan ramai lagi yang terlibat secara aktif dalam politik serta tidak ketinggalan barisan kepimpinan muda dari Pakatan Rakyat iaitu Lim Guan Eng, Tony Pua Kiam Wee, Anthony Loke Siew Fook, Nurul Izzah, Teresa Kok, Mohamed Azmin Ali, Gobind Singh Deo, Gwo-Burne Loh, Yeow Tseow Suan, Nik Nazmi Nik Ahmad, Mohd Yusmadi Mohd. Yusoff, Nasrudin Hassan dan ramai lagi merupakan antara pemimpin muda yang bersemangat tinggi dalam memperjuangkan perubahan dan keadilan dalam politik Malaysia walaupun terdapat perbezaan ideologi politik di kalangan mereka. Mana mungkin politik Malaysia akan bertukar sunyi sepi selagi generasi muda seperti yang disenaraikan tadi tidak pernah berhenti memperjuangkan isu-isu politik. Mereka dan generasi muda di luar sana sangat berminat dengan politik negara kita malah tidak sabar untuk menjadi pemimpin. Dari sudut teraju kepimpinan, semakin ramai pemimpin muda yang membarisi barisan hadapan sistem politik Malaysia. Tanpa sokongan dan pengaruh pengundi muda dari peringkat akar umbi, pemimpin-pemimpin muda ini tidak akan mendapat tempat yang selesa dalam agenda politik yang mereka perjuangkan selama ini. Kegagalan BN yang lalu harus didorong dengan tindakan yang lebih progresif dan mesti cepat membaca isyarat yang ditunjukkan oleh pengundi terutama pengundi-pengundi muda. Namun sejauhmana pihak kerajaan Malaysia memberi ruang kepada lapisan muda ini untuk bergiat secara aktif dalam politik bermula dengan aktiviti di persekolahan, peringkat universiti hinggalah mereka layak untuk mengundi turut menimbulkan persoalan.

Sejarah pilihan raya yang berlangsung di Malaysia memperlihatkan generasi muda merupakan pelaku atau aktor utama dalam menentukan jatuh bangun sesebuah parti politik. Keagresifan mereka untuk menyuarakan hak dan keistimewaan mereka secara lantang sememangnya patut dikagumi semangat yang ditonjolkan. Mereka bijak memilih laluan yang memudahkan mereka menyampaikan isi hati terhadap tindakan-tindakan kerajaan. Lihat sahaja apa yang telah berlaku pada pilihan raya kecil di Bukit Gantang dan Bukit Selambau. Penglibatan mereka sebagai peraih undi di luar kawasan pengundian menyemarakkan lagi proses pembuangan undi pada masa itu. Kehadiran generasi muda di setiap pilihan raya yang berlangsung sememangnya dinanti-nantikan kerana mereka meninggalkan impak yang ketara terhadap kemenangan sesebuah parti.

Terbatas

Walaupun begitu, dengan kewujudan AUKU 1971, aktiviti generasi muda di kalangan mahasiswa IPT agak terbatas dan mereka perlu akur dengan akta tersebut. Namun, ini tidak menyekat sama sekali aktiviti berkempen mereka di kampus sewaktu menjelangnya pilihan raya kampus. Pendedahan sebegini amat baik dan positif dalam melatih generasi muda ini untuk persiapan mereka pada masa depan di mana mereka merupakan bakal pemimpin hebat yang akan dilahirkan oleh universiti. Sejak kebelakangan ini, ramai pihak yang merintih dan merayu supaya AUKU dipinda dan diberi kelonggaran sehingga mahasiswa dibenarkan aktif dalam politik masih lagi belum menemui jalan keluar. Sedikit sebanyak isu AUKU yang diperjuangkan oleh generasi muda di IPT ini membelenggu masa depan serta sokongan mereka terhadap kerajaan dalam pilihan raya yang bakal menjelang tidak lama lagi. Generasi ini sudah matang untuk membuat keputusan namun adakah mereka matang dalam menentukan masa depan politik negara. Politik kampus tidak sama dengan politik di luar kampus atau lebih dikenali sebagai politik sebenar. Pendedahan politik di kalangan mahasiswa perlu diketengahkan secara proaktif bagi memberi pemahaman dan penjelasan yang tepat dan betul kepada mereka bagi menyiapkan mereka menempuh politik sebenar. Pendidikan politik amat signifikan dan tidak hanya sekadar minat berpolitik dan menjadi ketua tetapi ilmu di dada tidak sempurna atau cukup. Ilmu dan minat perlu berjalan seiringan bagi memantapkan perjalanan politik yang bakal mereka lalui sekali gus menjadi pemimpin yang berkaliber dan berkarisma tinggi. Jangan dicontohi lambakan pemimpin yang sedia ada yang hanya minat berpolitik untuk mendapatkan kedudukan, kuasa tetapi lupa tentang tanggungjawab terhadap masyarakat dan negara.

Walaupun generasi muda ini belum melangkah ke arena politik sebenar, menjadi seorang pemimpin, berjawatan dalam parti politik, dipilih sebagai wakil rakyat, bertanding dalam pilihan raya, sejak lahir mereka telah didedahkan dengan cakap-cakap politik, bermula dari rumah, di mana institusi kekeluargaan memainkan peranan yang amat penting (seorang ayah perlu menjadi ketua keluarga yang baik, adil dan menjadi contoh kepada semua ahli keluarga), alam persekolahan (guru dijadikan model terbaik dalam mendidik dan membentuk mereka menjadi insan yang berguna), alam universiti (pensyarah bertanggungjawab membantu menyediakan mahasiswa yang berpotensi menjadi manusia berguna demi masa depan negara) sehinggalah mereka melangkah ke alam pekerjaan (mereka harus bijak membuat keputusan berdasarkan persekitaran yang seimbang) tidak pernah lekang daripada persekitaran politik. Sekiranya salah satu pengalaman yang mereka lalui itu mengalami kepincangan, negara bakal berhadapan dengan sebuah masyarakat yang tidak seimbang, tidak berpengetahuan, kurang produktif sehingga berupaya merencatkan sistem politik negara. Ini adalah kerana proses sosialisasi politik sudah bermula seawal pendidikan dari rumah secara langsung atau tidak langsung dan merupakan elemen yang sangat penting.

Teknologi

Ditambah pula dengan ledakan teknologi maklumat, politik siber menjadi semakin popular di kalangan generasi muda ini. Mereka memilih untuk mencari maklumat melalui saluran 4 dan 5 iaitu media alternatif sebagai jawapan kepada kekeliruan mereka tentang perkembangan politik. Inilah antara punca utama kejatuhan peratusan undi terhadap BN dalam PRU ke-12 tahun 2008. Pihak pembangkang lebih pantas menjadikan ruang siber sebagai medium untuk membekalkan maklumat secara interaktif dengan para pengguna Internet kerana parti pembangkang tidak mempunyai banyak ruang dalam media aliran perdana dan mereka bijak memikat hati pengundi muda ini. Sekali gus, peningkatan penggunaan laman sesawang secara atas talian ini membentuk sebuah kelompok masyarakat yang lebih berfikiran terbuka dan liberal kerana mereka (pengguna Internet) ini merasa bebas dan tiada sekatan apabila membaca informasi dari blog, laman sesawang mana-mana tokoh pemimpin secara interaktif. Dalam pilihan raya umum yang lalu, isu yang sering menjadi fokus generasi muda amat berkait rapat dengan kehidupan mereka sebagai pelajar, pekerja dan sebagainya. Kebanyakan pengguna atas talian ini terdiri daripada kelompok berusia 21 hingga 40 tahun yang mendapatkan input daripada media alternatif kerana mereka melihat media konvensional lebih terhad dan tidak seimbang. Ini telah mendesak mereka untuk mencari jawapan kepada isu-isu politik menjelang pilihan raya. Desakan -desakan hidup telah membentuk generasi muda yang lebih proaktif, progresif, berfikiran matang dan bijaksana walaupun mereka tidak memberi keutamaan kepada isu-isu nasionalisme.

Zaman Syaitan

Posted: 08 Aug 2010 03:55 AM PDTSETELAH menyedari masyarakat Melayu semakin menolak Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan ramai pemimpinnya keluar parti, Anwar Ibrahim kini agresif untuk memujuk semula Melayu.

Awang mendapat tahu pemimpin utama PKR itu mengadakan beberapa ceramah termasuk apa yang dinamakan Ketuanan Melayu antaranya di Perak, baru-baru ini.

Tajuknya sahaja sudah mengelirukan. Kita tahu pendirian Anwar yang menolak ketuanan Melayu. Bukan itu sahaja struktur politik Melayu dan institusi Melayu sedang dirungkai oleh beliau demi untuk mendapat kuasa. Bangsa dan agama menjadi taruhan. Pada Awang, Anwar tidak lagi menjunjung Perlembagaan, yang beliau dan DAP mahu menulisnya semula. Ramai yang setuju beliau adalah ikon pengkhianatan dalam sejarah moden bangsa dan agamanya.

Lebih menarik dalam ceramah Ketuanan Melayu itu, Anwar turut mendakwa sekarang adalah zaman syaitan kerana banyak kelemahan di bawah pentadbiran Barisan Nasional. Awang hanya senyum. Siapa sebenarnya yang berperangai dan bermuslihat seperti syaitan? Tidak perlu ulas panjang. Fikirkanlah siapa 'syaitan' itu yang sentiasa berusaha mengkucar-kacirkan negara dengan pelbagai helah dan hipokrasinya. Awang sudah lama waspada.

Taktik baru pembangkang

Posted: 08 Aug 2010 03:54 AM PDTOleh ZULKIFLEE BAKAR
pengarang@utusan.com.my

Kira-kira 22 bulan lalu atau lebih tepat lagi 16 September 2008, harapan pembangkang untuk menawan Putrajaya melalui pintu belakang tidak menjadi kenyataan.

Perancangan itu yang dicetuskan oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim terkubur begitu sahaja, biarpun kesan akibat kegilaan politik berkenaan dirasai sampai sekarang.

Bagaimanapun impian untuk menawan Putrajaya tidak pernah terpadam di dalam otak politik pembangkang terutamanya Anwar yang begitu mengidamkan kerusi Perdana Menteri. Justeru Pilihan Raya Umum Ke-13 menjadi sasaran terbaru kepada PKR, DAP dan Pas untuk sekali lagi mencuba.

Mereka beranggapan pilihan raya akan datang sebagai detik terbaik untuk memenuhi impian menawan Putrajaya. Apa yang berlaku ketika pilihan raya umum 2008 dijadikan sandaran dan pembakar semangat, kononnya rakyat kini semakin menyokong mereka.

Justeru bagi menggambarkan kononnya impian menuju Putrajaya adalah cita-cita rakyat maka pada Sabtu ini bertempat di Shah Alam, pembangkang akan melancarkan apa yang dipanggil Tabung Impian Rakyat Malaysia (Tiram). Program itu bertujuan mengutip sumbangan daripada rakyat dengan sasaran mencecah berjuta-juta ringgit. Wang itu akan digunakan bagi membiayai perbelanjaan pembangkang dalam pilihan raya umum akan datang.

Sama ada fakta ini yang banyak didedahkan dalam blog-blog benar atau tidak, ia persoalan kedua tetapi apa yang pasti pembangkang sekali lagi cuba mengheret rakyat dalam permainan politik mereka. Bagi pembangkang, apa yang ingin mereka gambarkan ialah impian menuju Putrajaya itu dengan matlamat menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri bukanlah cita-cita politik mereka semata-mata tetapi juga cita-cita rakyat.

Mereka menggembar-gemburkan kononnya rakyat kini sudah bosan dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan hanya menanti masa melakukan perubahan.

Sebab itulah walaupun mempunyai perbezaan ideologi yang ketara antara satu sama lain, PKR, DAP dan Pas sanggup mengetepikannya buat sementara, biarpun hakikatnya tindakan itu umpama cuba menutup asap dari api di dalam sekam. Projek Tiram yang bakal dilancarkan ternyata membuktikan pembangkang terus menggunakan sentimen rakyat bagi menghalalkan tindakan politik mereka.

Walaupun pelancaran Tiram tersebut dikatakan mendapat restu kepimpinan ketiga-tiga parti, namun di kalangan pemimpin di peringkat akar umbi terutamanya di dalam Pas, mereka melihat ia hanyalah satu propaganda semata-mata.

"Saya tidak fikir, rakyat keseluruhan akan menyokong program ini. Ia menampakkan bahawa ada di kalangan pemimpin termasuk di dalam Pas sendiri mahu menonjolkan diri. Maklumlah tahun depan pemilihan dalam parti akan diadakan,'' kata seorang pemimpin Pas kepada penulis.

Beliau beranggapan program Tiram dilancarkan ketika kebanyakan negeri di bawah pakatan pembangkang sedang berhadapan dengan masalah. "Ada pandangan di peringkat umbi yang mahukan persoalan-persoalan tertentu yang melumuri pembangkang diselesaikan terlebih dahulu. Ia terutamanya melibatkan situasi politik di Selangor yang jelas banyak menjejaskan imej pakatan berkenaan,'' katanya.

Pandangan beliau turut dikongsi oleh Exco Pemuda UMNO yang juga Ketua Pemuda UMNO Selayang, Datuk Sohaimi Shahadan yang menegaskan, pembangkang sengaja memilih Selangor kerana hendak mengalih pandangan rakyat terhadap kemelut di negeri itu.

''Mereka hendak tunjuk kononnya kerajaan pakatan pembangkang di Selangor masih kukuh dan segala kontroversi yang berlaku tidak menjejaskan mereka, tetapi hakikatnya mereka cuba menyembunyikan masalah 'di bawah karpet','' katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, jika PKR, DAP dan Pas benar-benar berjuang untuk rakyat dan ingin memenuhi hasrat, maka selesaikan dahulu kemelut di Selangor yang menyaksikan pelbagai penyelewengan dan kepincangan berlaku.

''Tidak perlu beretorik dengan meneruskan agenda merebut kuasa politik untuk ke Putrajaya, tumpu dulu perhatian kepada masalah rakyat di Selangor ini,'' katanya.

Selain itu, apa yang boleh dipersoalkan, tidak kiralah berapa pun jumlah sumbangan yang disasarkan tetapi adakah itu harga bagi membentuk sebuah kerajaan di Malaysia. Contohnya, tak kanlah jumlah untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) hanya RM20 juta?

Mungkin sekali lagi istilah 'jihad' akan menjadi modal bagi menarik sokongan rakyat terutamanya di kalangan penyokong-penyokong Pas. Selama ini pun, penyokong Pas sudah menyerahkan sumbangan ikhlas mereka setiap kali menghadiri ceramah parti itu, ke manakah pergi wang berkenaan? Adakah Pas yang kini sudah mengetuai dua kepimpinan negeri sudah muflis sehinggakan hendak bertanding dalam pilihan raya pun terpaksa bersekongkol dengan PKR dan DAP meminta sumbangan rakyat?

Apakah perjuangan meruntuhkan sebuah kerajaan yang sentiasa memberi keadilan kepada semua kaum dan meletakkan agama Islam di tempat tertinggi di Malaysia adalah satu jihad?

Selain ini, turut menjadi persoalan adakah rakyat akan terpengaruh dengan dakyah-dakyah pembangkang yang menggambarkan seolah-olah kalau mereka memerintah maka Malaysia mungkin akan menjadi negara serba sempurna sama ada dalam politik, ekonomi dan sosial.

Bukankah selama ini, pembangkanglah yang mencetuskan pelbagai kemelut di negara ini demi kepentingan politik mereka.

Siapakah yang tidak menghormati institusi raja-raja? Siapakah yang menyerang institusi penguat kuasa kerajaan? Siapakah yang sentiasa menuduh apa sahaja yang kerajaan lakukan tidak betul? Hanya mereka sahaja yang betul? Siapakah yang mengamalkan sikap 'kalau kami buat halal, kalau mereka buat haram? Siapa pula yang semakin berani menganggu satu demi satu perkara yang sudah termaktub di dalam Perlembagaan? Tidakkah semua gelagat ini dilakukan oleh parti-parti pembangkang yang sudah 'bagaikan si kera mendapat bunga' apabila diberi diberi secebis kuasa memerintah beberapa buah negeri? atau sanggup menggadaikan segala-galanya demi mencari secebis kuasa politik.

Atas sebab itulah, rakyat perlu memikirkan dengan semasak-masaknya sama ada hendak menyokong atau tidak program Tiram yang dilancarkan oleh pembangkang.

Renung dan kajilah bagaimana pembangkang memerintah di Selangor dan Pulau Pinang yang menyaksikan satu demi satu kontroversi berlaku.

Memang benar dalam demokrasi mereka mempunyai hak untuk membuat penentuan tetapi rakyat terutamanya orang Melayu perlu mempertimbangkan banyak perkara, jangan sampai kerana terpedaya dengan janji manis pembangkang dan lakonan politik mereka, maka masa depan negara dan anak cucu kita digadaikan.

Sayap Parti

Bahagian